Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 03:49:09

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ GOTHIC ΜΟΥΣΙΚΗ

clan_of_xymox


H gothic μουσική είναι μια σύγχρονη κουλτούρα η οποία έχει διεδωθεί σε πολλές χώρες. Είναι τέκνο της μετα (πανκ) εποχής. Ξεκίνησε στα τέλη του 70 στη Αγγλία. Η gothic έχει στοιχεία απο τη (γοτθική λογοτεχνία) που εκφράζεται τόσο σαν μουσική όσο και σαν στύλ, αισθητική, και μόδα.

 

 

epica_cry_for_the_moondiary_of_dreams_if

 

 

 

 

 

 

 


 

carved_in_sandΟι περισσότεροι καλλιτέχνες που υποστιρίζουν αυτό το στύλ μουσικής έχουν πένθιμο ήχο απαισιόδοξους στοίχους μπάσα φωνητικά και χαμηλούς τόνους.Mε κείμενα και φράσεις που στοιχειώνουν ακόμη και σήμερα τα όνειρά μας, έχοντας αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στον χρόνο. Στη σκηνή συνήθως η εξωτερική τους εμφάνιση χαρακτιρίζεται απο τα μαύρα διχτιωτά ρούχα,      της μακριές κάπες, τα μακριά μαλλιά, και το μακιγιάζ, είναι το μαύρο η το άσπρο στο πρόσωπο τους ειτε ειναι άνδρες οι γυναίκες των γκρούπ. Συνήθως εμφανίζονται στη σκηνή σαν τα υπερφυσικά κυρίως όντα (βαμπίρ). Η gothic μουσική είναι αρκετά ρομαντική μα και σκοτεινή με τρομακτικά μελοδραματικά η επιβλητικά φωνητικά.Αυτό το κίνημα έχει προσφέρει στη μουσική σκηνή ακούσματα, άξια λόγου.Αν και αρκετοί δεν τολμούν να το παραδεχτούν, όλο και κάποιο δίσκο θα έχουν στη συλλογή τους. Μερικές μπάντες που υποστιρίζουν το goth ειναι  οι Sisters of mercy, The mission, Fields ofthe Nephillim, και γκρούπ όπως οι Diary of dreams.(Το μάρτιο του 09  Κυκλοφορεί ο νέος στους δίσκος (if) 12 κομμάτια το καθένα με δική του ιστορία.Ενα κομμάτι που με άρεσε αρκετά το έκτο κατά σειρά στο δισκό το ( the Colors of Grey). Σε ταξιδεύει σε ένα κόσμο μελαγχολικής φαντασίας. 
   Clan of xymox. Ολλανδοί. Κάποια  άλμπουμ τους( Clan of Xymox (1985) Medusa (1986) Metamorphosis (1992) Breaking Point (2006)

Epica. Δημιουργήθηκαν στο Limbourg, στην Ολλανδία από τον πρώην κιθαρίστα των After Forever Mark Jansen.Στα φωνητικά η Simone Simons. Συνεχίζοντας την  παράδοση των gothic  συγκροτημάτων με γυναικείες φωνές. Αλμπουμ (The Phantom Agony) (The Divine Conspirancy) με αυτο το άλμπουμ ξεπέρασαν τα όρια της gothic metal μουσικής καθώς αναμειγνύουν το γοτθικό στιλ με συμφωνικούς ήχους. Επίσεις θα ήθελα να αναφερθώ  στους The mission, (God's Own Medicine) πρώτο τους άλμπουμ (Grains Of Sand). Αξίζει να αναφερθώ σε ενα καταπληκτικό κομμάτι τους το amelia στο άλμπουμ (Carved in Sand) οπου αναφέρεται  στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις γονέων προς τα παιδία τους. Καθώς και τον προβληματισμό τους για τη χώρα του ποτέ. Πιστεύω πως η gothic είναι καταφύγιο για πολύ ευαίσθητους, ρομαντικούς ανθρώπους με προβληματισμούς, και ανάγκη για ερωτισμό. Αν πλησιάσεις κάποιον από αυτούς ίσως ανακαλύψεις ένα ενδιαφέρον άτομο ευαίσθητο, ρομαντικό, και πνευματώδες. Το διαφορετικό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ας μην  ξεχνάμε πως όλοι μας μπορεί να κρύβουμε ένα μελαγχολικό κομμάτι μέσα μας που να μην το έχουμε ακόμη ανακαλύψει. Κι όμως αξίζει να το εξερευνήσουμε. Ας είναι η αρχή τούτο 'δω το αφιέρωμα.

κείμενο:ΚΟΡΑΛΙ ΓΙΑΒΡΙΜΗ