Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024, 15:40:50

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

BLIND FAITH - "Blind Faith" 1969 (review)

BLIND FAITH
BLIND FAITH
22 June 1969
(Atco)


SIDE I: Had To Cry Today, Can’t Find My Way Home, Well All Right, Presence Of The Lord.
SIDE II: Sea Of Joy, Do What You Like.


BLIND FAITH: Eric Clapton – Vocals/ Guitars, Rick Grech – Vocals/ Bass, Ginger Baker – Drums and Steve Winwood – Vocals/ Keyboards.
Produced by Jimmy Miller.


Οι Άγγλοι Blind Faith είχαν χαρακτηριστεί ως το πρώτο super group, απλά να θυμόμαστε ότι αποτελούνταν από τους Eric Clapton (Cream), Steve Winwood (Traffic), Ginger Baker (Cream) και Rick Grech (Family), το σχήμα δημιουργήθηκε επίσημα στις 8 Φεβρουαρίου του 1969.
Όλοι αυτοί οι μουσικοί είχαν έρθει από Progressive Rock συγκροτήματα και σε μεγάλο βαθμό από Blues μπάντες, είχαν αποφασίσει όμως να ταρακουνήσουν τα μουσικά πράγματα εν έτι 1969, και ενσωμάτωσαν στυλ και επιρροές σε αυτόν τον ένα και μοναδικό δίσκο που κυκλοφόρησαν.
Το αρχικό εξώφυλλο του album όπως παρουσιάστηκε στην Ευρώπη με το μικρό γυμνό κορίτσι (λέγετε ότι ήταν η κόρη του Eric Clapton) απαγορεύθηκε, ενώ σε κάποιες χώρες κυκλοφόρησε με το οπισθόφυλλο για εξώφυλλο.
Λίγο μετά την διάλυση των Cream στα τέλη του 1968, ο Clapton είχε αρχίσει τις επαφές με τον Winwood και, σύντομα η σκέψη του να σχηματίσουν το δικό τους συγκρότημα ήταν δελεαστική. Ο πρώην drummer των Cream, Baker ήταν πρόθυμος να συμμετέχει και αμέσως μπαίνει στην μπάντα, μετά καλούν και τον Grech για να γίνει ο μπασίστας και οι Blind Faith επίσημα έχουν δημιουργηθεί. Οι φήμες ξεκίνησαν για αυτό το super-group αμέσως και εξαπλώθηκαν σαν πυρκαγιά σε σημείο που πολλοί τους ονόμαζαν Super Cream.
Λέγετε ότι το όνομα Blind Faith προέρχεται δήθεν από την συγκρατημένη αισιοδοξία του Clapton που αισθάνθηκε για το συγκρότημα, τώρα όμως αναγνωρίζεται ως το σημείο αναφοράς όταν μιλάμε για super groups.
Είναι ένα album γραμμένο γρήγορα μέσα σε λίγους μήνες (Φεβρουάριο, Μάρτιο του 1969), αυτοί οι τύποι ήθελαν να κάνουν πραγματικά καλά δυνατά και δημιουργικά τραγούδια και ναι, όντος τα τραγούδια είναι αρκετά καλά.
Οι Blind Faith κάνουν το live ντεμπούτο τους στο Hyde Park του London τον Ιούνιο του 1969. Ακολούθησε μια γρήγορη live περιήγηση στην Σκανδιναβία ως προθέρμανση για τις μεγαλύτερες συναυλίες στην Αμερική, όταν τελείωσε τον Αύγουστο του 1969 η Αμερικανική περιοδεία, οι Blind Faith δεν υφίστανται όμως ως μπάντα. Όπως σε κάθε κανονικό μεγάλο super-group απλά κατέρρευσαν κάτω από την πίεση των live και τελικά υπέκυψαν στην οριστική διάλυση.
Το album των Blind Faith ήταν μια εμπορική επιτυχία, ένα τέλειο παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει η διαφημιστική εκστρατεία στις πωλήσεις, το album έφτασε στο Νο.1 και στις δυο μεριές του Ατλαντικού. Η μουσική του album είναι κατά περιόδους στο ύφος των Winwood (Traffic) και Clapton (Cream) αν και έχει επίσης το δικό του μοναδικό Hard Rock ήχο.
Ο δίσκος ξεκινά με το Hard Rock riff του εναρκτήριου “Had To Cry Today” (προσωπική μου συμπάθεια), συνεχίζει με το μυστηριακό ακουστικό Folk-Country “Can’t Find My Way Home” (το πιο γνωστό τραγούδι του δίσκου) με μια υπέροχη φωνή από τον Winwood, ενώ τα drums ταιριάζουν τέλεια. Μετά έρχεται μια Hard Rock διασκευή στο γνωστό Rock ‘N’ Roll τραγούδι του Buddy Holly το ”We All Right”. Στη συνέχεια υπάρχει η πρώτη μεγάλη σύνθεση του Clapton το “Presence Of The Lord” με μια μεγάλη σειρά από πλήκτρα, ισχυρά φωνητικά και μια φανταστική αν και ξαφνική solo κιθάρα, ο Ginger παίζει και εδώ κάποια μεγαλειώδη drums που ταιριάζουν απόλυτα, είναι ένα από τα προφανές high-lights του album, έτσι κλείνει η πρώτη πλευρά του ομώνυμου δίσκου.
Η δεύτερη πλευρά ανοίγει με το "Sea Of ​​Joy", ίσως το μικρότερο κομμάτι σε σχέση με αυτά που υπάρχουν την πρώτη πλευρά, το fiddle (βιολί) του Grech είναι αρκετά αισθητό και, είναι η πιο καλή στιγμή του τραγουδιού. Αυτό το τραγούδι είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι των Blind Faith, στην αρχή είναι αργό, αλλά στη συνέχεια θα γίνει βαρύτερο, ο Ginger παίζει αργά επιβλητικά drums, ακόμα ένα πιασάρικο Rock & Roll τραγούδι.
Τώρα έρχεται ίσως το πιο αμφιλεγόμενο τραγούδι του album αυτό που χωρίζει τους die hard οπαδούς των Blind Faith σε δυο μεγάλα στρατόπεδα, ο λόγος για το 15-λέπτο "Do What You Like" που αποτελείται από πολλά περάσματα από όλα τα μέλη της μπάντας, που κάνουν ότι τους αρέσει πραγματικά. Κάθε μέλος έχει το δική στιγμή του για ένα solo, ενώ πολλοί οπαδοί μισούν αυτό το τραγούδι εμένα μου αρέσει, το καθένα χωριστά από τα μέλη των Blind Faith μας δείχνουν πόσο ταλαντούχοι είναι με τα όργανα τους. Έχουμε solo keyboards από τον Winwood, ενώ ο Clapton μας δίνει ένα αστρικό solo σε απόδοση, ο Grech μας δείχνει πόσο μεγάλος και στιβαρός είναι στο μπάσο. Τέλος υπάρχει και ο γρανιτένιος και μοναδικός Ginger, το drum solo του συνεχίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι απίστευτο και αξέχαστο.
Έτσι είναι το απόλυτο τέλειο album που ζει ακόμη μέχρι και σήμερα (μετά από 4 δεκαετίες), σίγουρα χάρις το ταλέντο των εμπλεκομένων μουσικών, πολλοί από εσάς πρέπει να ήσασταν αγέννητοι όταν βγήκε αυτός ο δίσκος, εγώ ήμουν μόλις 3 χρονών. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι θα έκαναν στη συνέχεια αν ήταν μαζί, αλλά δεν πειράζει αφού μας άφησαν αυτό το μουσικό διαμάντι σαν παρακαταθήκη.
Το πρώτο και το τελευταίο album των Blind Faith, παραμένει ένα από τα καλύτερα μουσικά κοσμήματα που έβγαλαν ποτέ οι Eric Clapton, Steve Winwood, Rick Grech και Ginger Baker. Η ιστορία του συγκροτήματος διήρκεσε μόλις έξι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο του 1969, δυστυχώς η μπάντα δεν θα ήταν ποτέ ξανά μαζί, όμως ο μόλις 42 λεπτών δίσκος είναι εδώ κα θα μας συντροφεύει για πάντα καλή ακρόαση σε όλους.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BLIND FAITH
Blind Faith [1969]

 

Ηλίας Κωστόπουλος.