Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, 02:41:50

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

TOTTY - "Totty" (1977) (review)

TOTTY
TOTTY
1977
(Our First Record Company)
 
SIDE I: Thus Saith The Lord, T-Town Teasers, Crack In The Cosmic Egg, Love Down By One Share (Love Song To A Whore), I’ve Done Made Up My Mind.
SIDE II: Wicked Truth, Tryin’ To Forget You, Take Me Away Jesus, Somebody Help Me.
 
TOTTY: Dennis Totty – Vocals/ Guitars, Byron Totty – Bass and George Cooper – Drums.
Produced by Dennis and Byron Totty.


 
Το συγκρότημα των Totty δημιουργήθηκε το 1975, στην Tulsa, Oklahoma, USA από τα αδέλφια Dennis και Byron Totty.
Είναι ένα αγαπημένο Christian Hard Rock τρίο, με ένα σφιχτό rhythm section, σκληρό γερό, δυναμικό ήχο και εξαιρετικά τραγούδια όπως το 8-λέπτο “Somebody Help Me”  ή το πρώιμο Prog Rock “Crack In The Cosmic Egg”, αν σας αρέσει το λεγόμενο underground 70’s Hard Rock, τότε οι Totty είναι για τα γούστα σας.
Αν σας αρέσει ο βαρύς ήχο της κιθάρας από τη δεκαετία του '70 τότε είναι για σας, ή αν σας αρέσουν μπάντες όπως οι Montrose, οι Granicus ή οι Nitzinger τότε θα τους λατρέψετε.
Το εκρηκτικό αυτό το album ηχογραφήθηκε αρχικά το 1976 σε promo μορφή (λευκό εξώφυλλο) και σε 50 κόπιες μόνο, για προωθητικούς-διαφημιστικούς σκοπούς και μόνο. Το 1977 κυκλοφορεί κανονικά στα δισκάδικα, με αλλαγμένο εξώφυλλο από ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία, φυσικά δεν σημείωσε και καμία τεράστια εμπορική επιτυχία, όπως γίνετε συνήθως δηλαδή με τις ανεξάρτητες αυτοχρηματοδοτούμενες παραγωγές.  Μετά από χρόνια το βρήκαν οι συλλέκτες ξεχασμένων βινυλίων και επανήλθε μερικώς, η original κόπια βινυλίου κοστίζει περίπου τα 250-300 ευρώ, ενώ η επανέκδοση τα 20.
Οι επιρροές των Totty είναι σε αφθονία, τις περισσότερες φορές θυμίζουν συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin, οι Lynyrd Skynyrd και οι ZZ Top, αλλά και σχήματα όπως οι  Outlaws, οι Cain, οι Truth & Janey ή οι Missouri.
Είναι λοιπόν ένα ισχυρό δυναμικό power-trio που παίζει καυτό σκληρό 70’s Hard Rock με κάποια Boogie, Psych Rock και Prog Rock, αλλά και Southern Rock μουσικά περάσματα. Η κιθάρα είναι αδιάκοπη και συνεχείς τα riffs και τα  solos πέφτουν ασταμάτητα το ένα μετά το άλλο, ενώ εξαιρετικό είναι και το μπάσο. Το μόνο αδύνατο σημείο θα έλεγα ότι είναι τα φωνητικά τα οποία σχεδόν πνίγονται από τη δυνατή μουσική, δηλαδή η μουσική είναι πιο μπροστά από τα φωνητικά.
Αυτό είναι ένα πραγματικά πολύ καλό αλλά σχεδόν ξεχασμένο Hard Rock album, μερικές φορές είναι πολύ βαριά και με σκληρή προσέγγιση ο ήχος του, τα φωνητικά ακούγονται λίγο παράξενα, βραχνά και τραχιά όπως αυτά του Ted Nugent.
Οι Totty από την έρημο της Oklahoma, μας έδωσαν ένα έντονα καυτό Hard Rock δίσκο με τραγούδια όπως τα "T-Town Teasers”, "Crack In The Cosmic Egg”, “Somebody Help Me” και “Wicked Truth”, που ηχούν λες σαν να έχουν βγει κατ’ ευθείαν μέσα από τους δίσκους των μεγαλυτέρων και αξιολογότερων σχημάτων της εποχής εκείνης. Επενδύστε άφοβα σε ένα δίσκο που κρατάει μέσα του αναμμένη τη φλόγα των καυτών 70’s. 
Αξιόπιστο cult obscure Hard Rock album λοιπόν, που είμαι σίγουρος πως θα σας αρέσει, είναι ένα ωραίο, βαρύ album και περιέχει πολύ και καλό σκληρό Hard Rock, που απλά είναι του γούστου μου.
Μετά από ένα ακόμα album το “Too” που είναι όμως λιγότερο σκληρό από τον προκάτοχο του, οι Totty διαλύθηκαν τελικά το 1981.
Το 1994 τα αδέλφια Dennis και Byron Totty επανήλθαν στο μουσικό προσκήνιο με το EP “Rock-n-Okie Roll”, αλλά κάτω από την επωνυμία Totty Brothers.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ TOTTY
Totty [1977]
Too [1981]
Rock-n-Okie Roll [1994]

Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.