Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 18:50:55

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

LYNYRD SKYNYRD - "One More From The Road" [1976] (review)

Image
 
LYNYRD SKYNYRD
ONE MORE FROM THE ROAD
13-September-1976
(MCA)
 
SIDE I: “Workin’ For MCA”, “I Ain’t The One”, “Searching”, “Tuesday’s Gone”.
SIDE II: “Saturday Night Special”, “Travellin’ Man”, “Whiskey Rock-A-Roller”, “Sweet Home Alabama”.
SIDE III: “Gimme Three Steps”, “Call Me The Breeze”, “T. For Texas”.
SIDE IV: “The Needle Ant The Spoon”, “Crossroads”, “Free Bird”.
LYNYRD SKYNYRD: Ronnie Van Zant – Vocals, Gary Rossington – Guitar, Allen Collins – Guitar, Steve Gaines – Guitar, Leon Wilkeson – Bass, Artimus Pyle – Drums and Billy Powell – Piano.
Produced by Tom Down.
 

Ένα από τα κλασικότερα live album όλων των εποχών στο Southern Rock και όχι μόνο, φυσικά και δεν πρέπει να λείπει από καμία σοβαρή Rock δισκοθήκη. Αυτό το album είναι με λίγα λόγια η επιτομή στο Southern Rock. Είναι το πρώτο live album της μπάντας, και το μόνο live album από τη λεγόμενη "κλασσική" εποχή του συγκροτήματος (1970-1977).
Ηχογραφημένο ζωντανά στο "Fox Theater", Atlanta, Georgia, τον Ιούλιο του 1976.
Το '70 ήταν η εποχή των live δίσκων, ήταν ακριβώς για κάθε συγκρότημα η μορφή που χρησιμοποιούσε για να ενισχύσει την καριέρα του. Αλλά οι Lynyrd Skynyrd είχε ήδη καθιερωθεί ως το κορυφαίο Southern σχήμα από τη στιγμή που ξεκίνησαν το 1973, απλώς αυτό το διπλό album, ήρθε για να εδραιώσει πιο πολύ τη θέση τους στον παγκόσμιο χάρτη του Southern Rock και του Rock.
Αυτό το ζωντανό κειμήλιο δείχνει ότι το συγκρότημα έδωσε την καρδιά και την ψυχή του σε αυτό το live. Το "Thusday’s Gone" είναι ακόμα πιο εκρηκτικό και από την studio εκτέλεση του, το “Saturday Night Special" είναι εξίσου έντονο, το "Sweet Home Alabama" παίρνει μια γιορτινή ατμόσφαιρα, ενώ το 12-λεπτο "Free Bird" απλώνεται σε όλο και περισσότερο πιο επικές διαστάσεις από την studio έκδοση του.
Ο αείμνηστος, μεγάλος Ronnie Van Zant προτίμησε να δώσει ξυπόλητος τη συναυλία αυτή, έτσι ώστε ο περήφανος τραγουδιστής να μπορούσε να αισθανθεί το κάψιμο της σκηνής και το έκανε.
Οι Lynyrd Skynyrd στη δεκαετία του '70 περιόδευαν ασταμάτητα. Με ένα οπλοστάσιο εκρηκτικών τραγουδιών, με μια καυτή τριπλή κιθαριστική επίθεση και με μια σφιχτή rhythm section. Αυτό το διπλό live είναι μια απόδειξη για την ικανότητα του σχήματος να κάνει καυτό, εκρηκτικό Rock ‘N’ Roll.
Ηχογραφημένο κατά τη διάρκεια τριών καυτών βραδιών στο ιστορικό και φιλόξενο Fox Theater.
Το live set των Skynyrd τροφοδοτείται με το "Workin’ For MCA", ακολουθούν τα "I Ain't The One" και "Searchin’". Το σχήμα επιβραδύνει λίγο τον ρυθμό με το μελωδικό "Tuesday’s Gone", πριν να χτυπήσουν ξανά με το δυναμικό “Saturday Night Special" και το "Whiskey Rock-A-Roller”. Πριν το κλείσιμο του δίσκου με το επικό "Free Βird", οι Lynyrd Skynyrd χτυπούν ξανά με τα "Sweet Home Alabama”, "Gimme Three Steps", “The Needle And The Spoon" και μια διασκευή των Cream στο "Crossroads".
Το "Free Βird" είναι το tour-de force από αυτό το live, τα 12 λεπτά βασίζονται στις κιθαριστκές εκρήξεις των Gary Rossington, Allen Collins και Steve Gaines, η απόλυτη επίθεση των έξι χορδών.
Το ’76 οι Lynyrd Skynyd εμφανίστηκαν ζωντανά στο θρυλικό Fox Theater, κατά τη διάρκεια της sold-out “Gimme Back Bullets” περιοδείας τους. Αρχικά το live ήταν προγραμματισμένο για στις 5-6-7 Μαΐου του 1976, όταν όμως ο κιθαρίστας Gary Rossington έσπασε ένα δάχτυλο, οι ημερομηνίες συναυλιών μεταφέρθηκαν τον Ιούλιο. Η δίμηνη αυτή καθυστέρηση επιτρέπει στο νεότερο μέλος του συγκροτήματος, τον κιθαρίστα Steve Gaines, να μάθει καλύτερα τα τραγούδια τους, ενώ είχε εμφανιστεί μόνο τρεις φορές επάνω στη σκηνή μαζί τους.
Οι παραστάσεις στο Fox Theater ηχογραφήθηκαν από τον παράγωγο Tom Dowd, που είχε προηγουμένως εργαστεί στο “Wheels Of Fire” των Cream και στο live album των Allman Brothers Band "Live At Fillmore East”, album που έχαιραν μεγάλης εκτίμησης από τα μέλη των Skynyrd.
Ταλαντούχοι μουσικοί που ήταν περήφανοι για τις ρίζες τους, αγαπούσαν τη μουσική,  δημιούργησαν ένα live album με εξαιρετικό ήχο, φανταστική ατμόσφαιρα, διασκέδαση και λαμπρή μουσική.
Όλα τα όργανα ακούγονται καθαρά, κάθε κιθάρα είναι διακριτή το οποίο δεν συμβαίνει συχνά σε διάφορες άλλες studio ηχογραφήσεις. Αυτό είναι τόσο σημαντικό με συγκροτήματα όπως οι Lynyrd Skynyrd, όπου οι τρεις κιθαρίστες έχουν όλες τις ικανότητες και το ταλέντο για να πάει μπροστά μια μπάντα. Κατά τη διάρκεια του live οι επιδόσεις τους είναι φανταστικές με συχνά solo, είτε αυτοσχεδιάζοντας είτε ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Να αναφέρουμε ότι και το πιάνο του Billy Powell στέκετε επίσης καλά μαζί με τις κιθάρες, προσθέτοντας ένα ακόμη υπέροχο στρώμα στα τραγούδια.
Εάν δεν είστε αρκετά εξοικειωμένοι με τους Lynyrd Skynyrd, τότε αυτό το live είναι το καλύτερο για να ξεκινήσετε. Όπως έχω πει, τα τραγούδια είναι ίσως καλύτερα και ισοδύναμα από τα studio, έτσι ακόμα κι αν έχετε ακούσει τους δίσκους τους αυτό το live εξακολουθεί να είναι κάτι που πρέπει να ελέγξετε. Η υψηλότερη θέση στα US chart ήταν η 9, ενώ έχει γίνει 3 φορές πλατινένιο.

Ένα χρόνο αργότερα το αεροπλάνο των Lynyrd Skynyrd έπεσε σκοτώνοντας τους Ronnie Van Ζant, Steve Gaines, την αδελφή του Cassie Gaines, τον tour manager και τους δύο πιλότους. Ο κιθαρίστας Allen Collins είχε τραυματιστεί βαριά και σχεδόν το ένα του χέρι είχε ακρωτηριαστεί. Ο κιθαρίστας Gary Rossington, έσπασε τα δύο του πόδια και τη λεκάνη καθώς και πολλά άλλα τραύματα. Ενώ του πιανίστα Billy Powell, η μύτη είχε σχεδόν αποκολληθεί από το πρόσωπό του. Το ίδιο αεροπλάνο είχαν επιθεωρήσει μόλις λίγους μήνες πριν οι Aerosmith, που το απέρριψαν λέγοντας ότι δεν ήταν safe και ότι το πλήρωμα δεν ήταν σε θέση να πιλοτάρει.

Δισκογραφία LYNYRD SKYNYRD
Pronounced 'leh-'nerd 'skin-'nerd [1973]
Second Helping [1974]
Nuthin’ Fancy [1975]
Gimme Back My Bullets [1976]
One More From The Road [1976]
Street Survivors [1977]
Skynyrd’s First And Last [1978]
Legend [1987]
Southern By The Grace Of God [1988]
1991 [1991]
The Last Rebel [1993]
Endangered Species [1994]
King Biscuit Flower Hour Presents Lynyrd Skynyrd In Concert [1995]
Southern Knights [1995]
Twenty [1997]
Lyve From Steel Town [1998]
Edge Of Forever [1999]
Christmas Time Again [2000]
Vicious Cycle [2003]
Lyve: The Vicious Cycle Tour [2004]
Another One From The Road [2008]
God & Guns [2009]
Live From Freedom Hall [2010]
 
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.