Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024, 15:24:52

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

HELSTAR - "A Distant Thunder" [1988] (review)

[img[2].jpg]

HELSTAR
A Distant Thunder
1988
(Metal Blade)
 
“… Far Beyond The Darkened Sky, Angels Are Riding High
Rising From The Temple Walls, Time Stands Still When He Calls…”
 
SIDE I: The King Is Dead, Bitter End, Abandon Ship, Tyrannicide.
SIDE II: Scorcher, Genius Of Insanity, (The) Whore Of Babylon (Instrumental), Winds Of War, He’s A Woman She’s A Man.
 
HELSTAR: James Rivera – Vocals, Jerry Abarca – Bass, Larry Barragan – Guitar, Andre Corbin – Guitar and Frank Ferreira – Drums.
Produced by Bill Metoyer.
 
 
Βασικά ήθελα να παρουσιάσω το δίσκο των Helstar “Nosferatu” του 1989, αλλά είναι πολύ τεχνικός και δύσκολος για τον μέσο ακροατή να τον καταλάβει και να τον αντιληφθεί… Όποτε διάλεξα κάτι πιο προσιτό όπως είναι το “A Distant Thunder”.
Δεν νομίζω να διαβάσετε σε άλλο έντυπο, site αναδρομή για τους Helstar, όποτε δώστε προσοχή!
Οι Helstar δημιουργούνται το 1982 στο Houston του Texas, αρχικά με το όνομα Hellstar, ο βασικός πυρήνας σχηματίζεται από τον κιθαρίστα Larry Barragan και τον τραγουδιστή James Rivera.
Το 1983 η δισκογραφική εταιρία Combat τους προσφέρει συμβόλαιο, αποτέλεσμα αυτού το κλασικό πια LP “Burning Star” του 1984. Μετά από μια προσωρινή διάλυση του σχήματος, επανέρχονται το 1986 με το “Remnants Of War”.
Μετά από αυτό οι Helstar αποφασίζουν να πάνε στην California, εκεί υπογράφουν συμβόλαιο με καινούργια εταιρία, την Metal Blade, για την οποία ηχογραφούν το “A Distant Thunder” ένα δίσκο που διεύρυνε αρκετά το ύφος των Helstar. Αυτός ο δίσκος είναι κατά την γνώμη μου, ο καλύτερος που έχουν ποτέ κυκλοφορήσει οι Helstar, μαζί φυσικά με το “Nosferatu”. Είναι ένας δίσκος στον οποίο οι Helstar, παρουσιάζουν ένα προσωπικό και σύνθετο χαρακτήρα, που είναι ένα κράμα από Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές Heavy Metal επιρροές.
Αυτός ο δίσκος είναι ένα διαμάντι του US Metal όλων των εποχών.
Η φωνή του James Rivera είναι ανεπανάληπτη… μοναδικό χρώμα έχει η φωνή αυτού του ανθρώπου, είναι χάρισμα να έχεις μια τέτοια φωνή. Νομίζω πως αυτός ο τραγουδιστής έχει τις τέλειες αναλογίες σε όλες τις αποχρώσεις της φωνής του… τρομερός!
Το συγκρότημα στον εν λόγο δίσκο δείχνει αρκετά δεμένο και καταρτισμένο σε αυτό που παίζουν, όλοι τους είναι καταπληκτικοί μουσικοί. Ακούστε οποιονδήποτε δίσκο των Helstar και θα καταλάβετε τι ακριβώς λέω.
Μακάρι και άλλοι στην Ελλάδα να έδιναν την προσοχή που χρειάζεται σε αυτό το σχήμα, αλλά δεν πειράζει όσο πιο λίγοι τόσο και καλύτεροι. Δεν μπορούν όλοι να ακούν Helstar, δεν έχουν την παιδεία που χρειάζεται αυτό το συγκρότημα. Αν και ακόμα είναι καιρός να τους ανακαλύψουν, γι’ αυτό άλλωστε γράφεται αυτό το άρθρο, για να τους μάθουν κάποιοι.
Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι μοναδικά, δεν έχω να προτείνω κάποιο ακούστε τα όλα, γιατί απλά πρέπει να τα ακούσετε όλα. Τα τραγούδια είναι δυνατά, σφιγτοδεμένα, σκληρά και γρήγορα που καθιστούν τον δίσκο διαμάντι, σε αυτό το μοναδικό Metal που παίζουν οι Helstar.
Μοναδικές συνθέσεις με πολλές αλλαγές σε κάθε κομμάτι, που τα κάνει μοναδικά, τεχνικά και πολύπλοκα ενώ φοβερή είναι και η διασκευή στο “He’s A Woman She’s A Man” των Scorpions.
Ενώ η παραγωγή του Bill Metoyer (Trouble, Omen, Fates Warning), είναι ενδιαφέρουσα με βάθος και όγκο.
Ευτυχώς που οι Helstar επανήλθαν στο μουσικό προσκήνιο με την κλασική σύνθεση και μας έδωσαν δίσκο αντάξιο του ονόματος τους.
 
Δισκογραφία HELSTAR
Burning Star [1984]
Remnants Of War [1986]
A Distant Thunder [1988]
Nosferatu [1989]
Multiples Of Black [1995]
T’was The Night Of A Helish X-Mas [2000]
The James Rivera Legacy [2001]
Sins Of The Past, Best Of… [2007]
The King Of Hell [2008]
Δισκογραφία JAMES RIVERA
DESTINY’S END
Breathe Deep The Dark [1998]
Transition [2001]
SEVEN WITCHES
Passage To The Other Side [2003]
Year Of The Witch [2004]
DISTANT THUNDER
Welcome The End [2004]
KILLING MACHINE
Metalmorphosis [2005]
VICIOUS RUMORS
Warball [2007]
DAGGERS EDGE                                                                                                        
Daggers Edge [2010]
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.