Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 18:52:53

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To πρώτο σόλο άλμπουμ του Jimmy Herring

Ο Jimmy Herring των Widespread Panic που έπαιζε και με τους Allman Brothers, βγάζει το πρώτο σόλο άλμπουμ του το Lifeboat.
To πρώτο σόλο άλμπουμ του Jimmy Herring αναμενόταν εδώ και καιρό. Είναι γνωστός στο μουσικό κόσμο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν ξεκίνησε να παίζει με τον Col. Bruce Hampton.

Ο Jimmy Herring των Widespread Panic που έπαιζε και με τους Allman Brothers, βγάζει το πρώτο σόλο άλμπουμ του το Lifeboat.

To πρώτο σόλο άλμπουμ του Jimmy Herring αναμενόταν εδώ και καιρό. Είναι γνωστός στο μουσικό κόσμο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν ξεκίνησε να παίζει με τον Col. Bruce Hampton.

Ο κορυφαίος κιθαρίστας με το δημοφιλές παίξιμο που τον έφερε να παίζει με τους Widespread Panic, the Allman Brothers, the Dead, Phil Lesh, the Other Ones, and Project Z – τώρα ισορροπεί βαθιά με τη βαθιά επιστροφή στις ρίζες κάνοντάς τον από τους λίγους κιθαρίστες που αισθάνονται άνετα παίζοντας ένα κομμάτι του Bobby Blue Bland ή ένα θέμα από τις συνθέσεις του John Coltrane.

Το νέο άλμπουμ του κιθαρίστα μερικώς περιλαμβάνει το ενδιαφέρον του να δουλέψει με αρμονικά πολύπλοκες κιθαριστικές συνθέσεις και το τραγούδι Gray Day είναι ένα καλό παράδειγμα γι' αυτό. Ο κιθαρίστας φτάνει σε σημείο να θέλει να εξασκηθεί σε αλλαγές πριν να «κόψει» το κομμάτι που παίζει πρώτη κιθάρα.

Στο τέλος ενός 12ώρου παιξίματος, όταν ήμουν πολύ κουρασμένος, αποφάσισα να ξαναπαίξω ότι είχαμε ηχογραφήσει στο Gray Day ενώ ο μηχανικός έπαιζε για διασκέδαση αυτό που ήδη είχε ηχογραφηθεί, θυμάται ο Herring. ¨οταν τελείωσε το πρώτο «πέρασμα» μου είπε: « Θες να το ακούσεις αυτό;» Δεν ήξερα ότι ηχογραφούσε. Στην αρχή κάπως γκρίνιαξα. Μετά όταν άκουσα τι είχα παίξει χωρίς καν να το σκέφτομαι, έχασα το μυαλό μου. Ήταν ένα από τα καλύτερα παιξίματα που έχω κάνει ποτέ. Ήμουν εξαιρετικά έκπληκτος που ο ήχος της κιθάρας ήταν τόσο άμεσος, ευάλωτος και τέλειος.

Δύο εκπλήξεις για τους οπαδούς του Herring που έπαιζε με τους Allman Brothers και τους Grateful Dead είναι το κομμάτι του δίσκου που παίζει το Lost του Wayne Shorter και ένα θέμα από τα καρτούν του Disney το The Jungle Book. Οι ενορχηστρώσεις του Herring είναι μελαγχολικές, ζεστές και φιλόδοξες. Ο Herring προσέλαβε τον πρωτοπόρο της new Jazz Greg Osby και ιδρυτή της New York s M-Base Collective σαν πρωταγωνιστή στο σαξόφωνο. Συνεργάσθηκαν και προηγουμένως για μια δουλειά με hip-hop προσανατολισμό και το ονόμασαν Project Ζ αλλά εδώ, ειδικά στο Jungle Book, ο Osby συνδυάζει μια free-jazz ευαισθησία μέ ένα μελωδικό άγγιγμα που είναι σαν να βγαίνει απευθείας από τον Duke Ellington.

Ο Herring παίζει εξίσου γλυκά σε ολόκληρο το Lifeboat. Μέρος αυτών είναι η ρευστότητα των κιθαριστικών του παρεμβάσεων. Έχει αναμείξει άναν υπέροχο ήχο με τις δύο κιθάρες που χρησιμοποιεί, την Stratocaster και την Gibson ES-335 που θυμίζει την SG του Derek Trucks στο Lightning Bug Serenade. Έχει εξοπλίσει την Stratocaster του με μαγνήτες Seymour Duncan Gibson-style PAF και ο ήχος περνάει μέσα από έναν ενισχυτή 64 Fender Super Reverb με ενδιάμεσο ένα πετάλι Hughes & Kettner Tube Factor overdrive και ένα Fuchs Triple-Drive Supreme.

Παρόλο που το Lifeboat είναι κυρίως ένα fusion άλμπουμ, είναι αυτό που κάνει τον κιθαρίστα να δείχνει την απίστευτη ικανότητά του σε κάθε είδος συνδυάζοντας το stone blues με country and άγριο rock και free-flying jazz.

Το στοιχείο του κιθαριστικού μου στυλ αναπτύχθηκε όταν έπαιζα με τον Bruce Hampton και τους [drummer] Jeff Sipe and [bassist] Otiel Burbridge. Εγώ ο Jeff και ο Otiel παίζαμε fussion από μόνοι μας αλλά αυτό σήμαινε πως δεν μπορούσαμε να σταυρώσουμε συναυλία στην Ατλάντα μέχρι τα τέλη του 1980. Αλλά ο Bruce μας έβαλε στο συγκρότημά του και μας έδειξε πως ακόμα και το πιο απλό μπλουζ μπορεί να μετεξελιχθεί στο πιο εξωφρενικό παίξιμο από τον να παίζει κανείς επίτηδες με λάθος κλίμακα μέχρι να βγει κάτι υπέροχο προς τα έξω αφήνοντάς τη μουσική να πετάξει και να πάει εκεί που πήγε. Αυτό που ο Bruce που πραγματικά μου δίδαξε ήταν η ελευθερία.

Jimmy Herring - Lifeboat

Herring is finally releasing his first solo album, Lifeboat, via Abstract Logix Records on October 21, 2008. "

Jimmy Herring - Lifeboat (Abstract Logix)

Tracklisting:

1. Scapegoat Blues
2. Only When It’s Light
3. New Moon
4. Lifeboat Serenade
5. One Strut
6. Jungle Book Overture
7. Lost
8. Transients
9. Gray Day
10. Splash



Μετάφραση απο το άρθρο του Ted Drozdowski