Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 00:00:28

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καμένη κιθάρα του Hendrix ηγείται της ροκ δημοπρασίας του Λονδίνου

Λονδίνο (AFP) - Η πρώτη κιθάρα που έκαψε στη σκηνή ο θρύλος της ροκ μουσικής Jimmy Hendrix, τα μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα του Elvis Presley που σώζονται και το πρώτο υπογεγραμμένο συμβόλαιο των Beatles, όλα διατίθενται προς πώληση από την Πέμπτη, σε μια μεγάλη δημοπρασία αναμνηστικών της μουσικής.

Το τελευταίο ημερολόγιο του Jim Morrison, τα τελευταία ντραμς που χρησιμοποίησε ο John Bonham των Led Zeppelin και ένα αδημοσίευτο τραγούδι του David Bowie με τίτλο "Mocking Bird" επίσης διατίθενται στη δημοπρασία, με τίτλο "Κάτι περισσότερο από Rock ‘n Roll", η οποία οργανώνεται από την Idea Generation Gallery.

Το αντικείμενο που κυριαρχεί στη δημοπρασία είναι το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψαν οι Beatles στις 24 Ιανουαρίου του 1962, το οποίο φέρει τα ονόματα των "John Winston Lennon", "George Harrison", "James Paul McCartney" και "Richard Starkey" (Ringo Starr).

Ο πατέρας του Harrison, Harold, και ο πατέρας του McCartney, James, υπέγραψαν και αυτοί το συμβόλαιο, καθώς οι γιοι τους ήταν κάτω των 21 ετών. Παράλληλα ο μάνατζερ Brian Epstein πρόσθεσε και το δικό του όνομα την πρώτη Οκτωβρίου του 1962, αφότου κατάφερε να τους κλείσει συμφωνία με την ΕΜΙ για την κυκλοφορία του "Love Me Do".

Ο Ted Owen, διευθυντής του τμήματος αποκτηθέντων στο Fame Bureau της εταιρίας με τα αναμνηστική της ροκ, περιέγραψε το συμβόλαιο αυτό ως «το πιο σημαντικό μουσικό συμβόλαιο όλων των εποχών», το οποίο «άλλαξε εξολοκλήρου τις ζωές των Beatles».

«Δεν υπάρχει άλλο (συμβόλαιο), το οποίο πρόκειται να γίνει ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά τόσο σημαντικό όσο αυτό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι περιμένει το συμβόλαιο αυτό να πουληθεί για περίπου 250000 λύρες (450000 δολάρια, 300000 ευρώ).

Προς πώληση επίσης, διατίθεται η Fender Stratocaster του Hendrix, στην οποία έβαλε φωτιά, μετά από μια παράσταση ορόσημο στο Finsbury Astoria του Λονδίνου, το Μάρτιο του 1967 και η οποία εκτιμάται ότι αξίζει περίπου μισό εκατομμύριο λύρες.

Ο Hendrix μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μικρά τραύματα στο χέρι και την ίδια ώρα η κιθάρα του μεταφέρθηκε στα γραφεία του βοηθού του Tony Garland. Παρέμεινε στο γκαράζ των γονιών του Garland, στο Hove της Νότιας Αγγλίας, μέχρι το 2007 που τη βρήκε ο ανιψιός του.

«Όταν ο Hendrix έβαλε φωτιά σ' αυτή την κιθάρα, έθεσε ένα διαχωριστικό όριο στη ζωντανή παράσταση. Ανέβασε τον πήχη του αναμενόμενου και άνοιξε το δρόμο για μια σειρά μιμήσεων και επιδράσεων, που υπάρχουν μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Owen.

Στη δημοπρασία, επίσης, βρίσκεται και το τελευταίο ημερολόγιο του Jim Morrison, το οποίο περιέχει στίχους, ποίηση και παρτιτούρες από τον τραγουδιστή των Doors. Διατίθενται, ακόμη, τα δακτυλικά αποτυπώματα του Elvis, που βρέθηκαν πάνω σε μια άδεια οπλοφορίας και το Bechstein πιάνο που χρησιμοποιήθηκε από τους Beatles για την ηχογράφηση ενός από τα πιο διάσημα κομμάτια τους, το "Hey Jude."

 

Μετάφραση: Άννα Μακρή