Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 07:02:02

Αφού σε καλοσωρίσω Βασίλη στο μουσικό μας περιοδικό θα 'ηθελα να μου πείς ποιά είναι τα πρώτα μουσικά σου ακούσματα και πότε και τι εκανε να ασχοληθείς με την μουσική

Καλησπέρα Σάββα σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Οι πρώτες μουσικές που άκουσα ήταν heavy metal. Επίσης άκουγα πάρα πολύ ελληνικό ροκ που ήτανε και λίγο της μόδας την εποχή εκείνη αλλά εγώ προσωπικά το γούσταρα και το γουστάρω ακόμα. Άρχισα να ακούω μουσική περί που εκεί στο γυμνάσιο ωστόσο έπαιζα μουσική από πολύ πιο μικρός.Είχα ξεκινήσει κλασική κιθάρα νομίζω κάπου εκεί στο δημοτικό. Με την ηλεκτρική κιθάρα ασχολήθηκα πολύ αργότερα και ο λόγος ήτανε μία βιντεοκασέτα που είχα δει που είχε βάλει μία ξαδέρφη μου Τρίτη ,δεύτερη από το εξωτερικό που ήτανε στον Καναδά το 93 του Ozzy. To live n loud. Εκεί είδα πρώτη φορά τον Ζακ wild πιτσιρίκα και κόλλησα αυτό ήταν!


Ποιά ηταν η πρωτη σου μπάντα και πως ένιωσες στο πρωτο Live

Η πρώτη μου πάντα ήτανε το 97 και λεγόντουσαν echoes. Παίζαμε ελληνικό ροκ διασκευές και ήτανε τρομερά περνάγαμε απίστευτα. Δεν μας ένοιαζε τίποτα δεν ξέραμε να παίζουμε τίποτα και θυμάμαι το πρώτο live που κάναμε πρέπει να ήτανε στην πλατεία της Καισαριανής σε ένα φεστιβάλ του ΚΚΕ. Στο πρώτο live ήμουνα τρομερά αγχωμένος και δεν το διαχειρίζεσαι εύκολα αυτό. Αλλά γουστάραμε full.

Οι μουσικές επιρροές σας προέρχονται αυστηρά απο τον χωρο του Southern και hard rock

Όχι βέβαια. Οι μουσικές επιρροές έρχονται από όλα τα ακούσματα που έχεις και στους soundtruck ακούμε αρκετά διαφορετικά πράγματα. Προσπαθούμε το τελικό αποτέλεσμα να πλησιάζει αρκετά το southern rock αισθητικά πάντα.

 Aς πάμε στα πιο πρόσφατα μουσικά πεπργμένα και να φτάσουμε στους Sountruck, πως ξεινήσατε και πότε με ποιά αφορμή.

Το 2008 ο Νίκος ο Mελάς που ήμασταν γνωστοί από πολύ παλιά από το χώρο ότι το underground μου πρότεινε να πάω να κάνω μία πρόβα με μία μπάντα που λεγότανε Βάιολετ Βόρτεξ και μου είπε πως αυτή ψάχνουνε κιθαρίστα. Έγινε η πρόβα και εκεί ήτανε ντράμερ ο Αλέξης Παπαλεξίου. Αφού τελικά η μπάντα δεν προχώρησε τουλάχιστον με την σύνθεση που κάναμε την πρόβα τότε ο Νίκος πρότεινε να κάνουμε μία δικιά μας μπάντα ,ο Άλεξ κατευθείαν δέχτηκε και αυτός και έτσι έγιναν οι soundtruck. Στην πρώτη πρόβα που μαζευτήκαμε εκεί γνωρίσαμε τον Γιώργο τον Μπουνταλη και τον Δημήτρη Λυκάκη που πορευόμαστε ακόμα και σήμερα. Η αφορμή ήτανε να κάνουμε ένα σχήμα και να παίζουμε διασκευές να περνάμε καλά και να πίνουμε τις μπύρες μας να παίζουμε τις μουσικές μας και να μη μας νοιάζουν και πολλά πράγματα. Μπορώ να πω ότι η παρέα έδεσε από την αρχή αμέσως. Ξεκινήσαμε και κάναμε παρέα και εκτός προβών. Ήταν μια φοβερή εποχή που μέσα στην άγνοια μας απολαμβάναμε την κάθε μουσική στιγμή.

Πρώτο άλμπουμ και κυκλοφορία την ημέρα συναυλίας με του μοναδικούς Skynyrd πως είναι να μοιράζεσαι την σκηνή με αυτό το γκρουπ

2012 ηχογραφούμε το πρώτο μας άλμπουμ και τυχαίνει να μας ειδοποιήσουνε που θα ανοίξουμε την συναυλία των θρύλων στην Αθήνα. Δεν το πολύ καταλαβαίνεις από την αρχή. Γιατί δεν ξέρεις τι να περιμένεις δεν σου έχει ξανά συμβεί. Οπότε είσαι λίγο μουδιασμένος λίγο στον κόσμο σου έχεις μια άγνοια που είναι καλό αυτό. Εμείς όταν παίξαμε δουλέψανε όλα. Πιάσαμε μία απίστευτη απόδοση και ο κόσμος από κάτω μας αγκάλιασε πραγματικά ήτανε το πρώτο μεγάλο μπαμ που έγινε. Μετά από κάποιες μέρες συνειδητοποιείς τι έχεις κάνει εκείνη την ώρα δεν καταλαβαίνεις και πολλά πράγματα δηλαδή είμαι νομίζω πως αν ήμουν από κάτω και έβλεπα τη συναυλία ίσως να το βίωνα τελείως διαφορετικά. Αυτό το live μας έδωσε μια πολύ μεγάλη ώθηση μας έμαθε ο κόσμος και μπορώ να πω πως άνοιξαν αρκετές πόρτες. Όσον αφορά το πως είναι να μοιράζεσαι την σκηνή θα σου πω απλά ότι όταν ανεβήκαμε για να κάνουμε sound check και κοιτάγαμε δεξιά αριστερά και βλέπαμε τις κιθάρες του Rossington του Medlocke εγώ προσωπικά είχα πάθει σοκ. Λέω αποκλείεται να βρίσκομαι εδώ και όμως!

 Δεύτερο άλμπουμ με άλλα μέλη και διαφορετικό ύφος τι έχει αλλάξει στον ήχο σας από την εποχή του πρώτου σας album με τους Soundtruck;

Στο δεύτερο άλμπουμ θέλαμε να αλλάξουμε τον ήχο δεν έτυχε. Θέλαμε να το κάνουμε πιο σκληρό αλλά όχι Stoner. Αλλάξαμε την παραγωγή την κάναμε ποιο μόντερν και τα κομμάτια είχανε μία τελείως διαφορετική προσέγγιση. Από δίσκο σε δίσκο τα πράγματα αλλάζουν γιατί αλλάζουνε oι μουσικοί μεγαλώνουνε θέλουν να κάνουν άλλα πράγματα αντιλαμβάνονται τον ήχο και τα τραγούδια τελείως διαφορετικά και όπως ένας ζωγράφος ένα πίνακα που ανάλογα με την ψυχολογία του θέλει να ζωγραφίσει ένα έργο έτσι και ο μουσικός ο δίσκος είναι η αποτύπωση της ψυχολογίας της μπάντας την δεδομένη χρονική στιγμή.

Ποια εμφάνιση σου θυμάσαι πιο έντονα από τα live πέραν των Skynyrd μιας που κάνετε και συναυλίες στο εξωτερικό

Την τελευταία εμφάνιση που κάναμε στη Γερμανία Sinner Rock που παίξαμε μαζί με τον κιθαρίστα των Motorhead. Ήταν φοβερή εμπειρία τρομερή διοργάνωση απίστευτο μέρος και ήτανε κάτι το οποίο δεν το ξεχνάς εύκολα.

Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι απο το νεο σας άλμπουμ , απο πού προέρχονται οι εμπνεύσεις σας

Δεν έχω αγαπημένο τραγούδι μου αρέσουν όλα. Και αυτό γιατί όταν τα δημιουργείς τα θεωρείς όλα παιδιά σου. Θα μιλήσω προσωπικά για μένα η έμπνευση προέρχεται από τις εμπειρίες. Από την καθημερινότητα από ότι μουσικές που ακούς τις επιρροές σου δηλαδή και την ψυχολογία σου. Γι’ αυτό και πολλές φορές βλέπεις μπάντες να βγάζουνε ετερόκλητους δίσκους. Ένας μουσικός μπορεί να εμπνευστεί από το οτιδήποτε αλλά νομίζω ότι επειδή αυτό είναι αρκετά γενικό και θεωρητικό πρακτικά όταν κάτσουμε μία κιθάρα και πεις ότι θέλω να γράψω ένα τραγούδι εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή ως διά μαγείας λειτουργούνε όλα τα παραπάνω και μπαίνεις στην φάση της δημιουργίας.

Είναι πόσο δύσκολο με την σημερινή οικονομικά κατάσταση να κυκλοφορήσει μια μπάντα , ένα άλμπουμ ,ποιές δυσκολίες αντιμετωπίζει

Πάρα πολύ δύσκολο. Εδώ ήτανε δύσκολο πριν 15 20 χρόνια φαντάσου τώρα. Κοίταξε να δεις η κυκλοφορία ενός άλμπουμ είναι μία πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρήμα συγκέντρωση υπομονή σωστές επαφές και επιμονή. Μία μπάντα καλείται να τα χρηματοδότησει όλα μόνη της, Και αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο ίσως το μεγαλύτερο. Θα είσαι πάρα πολύ τυχερός εάν συνεργαστείς με μία εταιρεία η οποία καλύψει ένα ποσό από τις ηχογραφήσεις και έτσι εσύ αυτά τα λεφτά τα οποία θα έδινες ούτως ή άλλως εκεί τα διαθέτεις για κάποια άλλη πολύ σημαντική δουλειά της μπάντας. Επίσης μια πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία είναι να παραμείνει συγκεντρωμένος και προσηλωμένος στο στόχο σου. Όταν καλείσαι να λύσεις τέτοιου είδους προβλήματα τα οποία δεν έχουνε καμία σχέση με την ουσία του πράγματος που είναι τα τραγούδια η μουσική και ο δίσκος είναι πάρα πολύ εύκολο να χαθείς να τσαντιστείς και να χάσεις το ενδιαφέρον σου. Όσο το παλεύεις και όσο εξελίσσεσαι μέσα από τέτοιες διαδικασίες αποφεύγεις λάθη τα οποία έκανε στο παρελθόν γίνεσαι καλύτερος και προχωράς μπροστά.

Διακρίνεις μια περίεργη αντιμετώπιση στα Ελληνικά γκρούπς και εαν ναι που νομίζεις οτι οφείλεται

Όχι καμία. Ίσα-ίσα θα σου πω πως τα ελληνικά γκρουπ αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλη αγάπη και σεβασμό στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα
και πραγματικά είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος γιατί βλέπω ότι τα ελληνικά συγκροτήματα πετυχαίνουν τους στόχους τους προχωράμε μπροστά παίζουνε στο εξωτερικό συνέχεια και έχουμε καταφέρει όλοι μαζί να φέρουμε πάλι τον κόσμο στα μαγαζιά. Το μόνο που έχει να κάνει κανείς για να δει αυτό που λέω είναι πόσα live γίνονται κάθε βδομάδα. Είναι πραγματικά απίστευτο, πάρα πολλές μπάντες πάρα πολλές μουσικές διαφορετικά στυλ είναι τρομερό όλο αυτό το πράγμα. Το πιο όμορφο είναι ότι τα περισσότερα live έχουνε κόσμου σκέψου… δεν είναι πλέον η ροκάδες οι βρωμιάρηδες ξεπλυμένοι ποτ δεν έχουνε δουλειά και παίζουνε μουσική. Έχουν κερδίσει επάξια μια θέση στην καρδιά του κόσμου και αυτό είναι ότι συγκλονιστικότερο. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα πραγματικά τίποτα και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό σαν έλληνας μουσικός και εργάτης του σκληρού ήχου.

Κλείνωντας αυτή την κουβέντα και αφού σεευχαριστήσω, ποιούς θεωρείς σήμερα μεγάλους μουσικούς και γκρούπς και ποιά τα μελλοντικά σας σχέδια

Όλοι όσοι ανεβαίνουν επάνω στο σανίδι και εκτίθονται είναι μάγκες και αξίζουμε κάθε σεβασμό. Αν δε σου αρέσει αυτό που παίζουνε πολύ απλά μην τους ακούς και μην πηγαίνεις στα live τους. Προσωπικά εγώ θεωρώ τεράστιο συγκρότημα τους ACDC. Ήταν είναι και θα είναι η αγαπημένη μου μπάντα. Φυσικά έχω μεγάλη αγάπη στους motorhead και στους Thin lizzy. Μελλοντικά θέλω να είμαστε όλοι υγιείς και να βγάλουμε το νέο μας δίσκο ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος να κάνουμε πολλά όμορφα live να ταξιδέψουμε σε χώρες που δεν έχουμε πάει και να γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους. Θέλω αυτή η μπάντα όσο προχωράει ο καιρός να αποκτά νέες εμπειρίες ,όλο και περισσότερους φίλους και να αφήσει το μουσικό στίγμα της γιατί στο τέλος του ταξιδιού αυτά είναι που μένουν όλα τα υπόλοιπα είναι ανούσιες βλακείες.

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook