Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 02:39:12

Πώς ο Gregg Allman και ένας roadie Kim Payne  έγραψαν το «Midnight Rider» των The Allman Brothers

Κάθε τόσο, ένας καλλιτέχνης χρειάζεται απλά μια μικρή βοήθεια για να βρει την τέλεια μελωδία ή τους κατάλληλους στίχους για να τελειώσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι, και αυτό ακριβώς συνέβη όταν ο Gregg Allman ξεκίνησε να γράφει το "Midnight Rider" των Allman Brothers, το δεύτερο single από το άλμπουμ Idlewild South του 1970.

Το τραγούδι ιστορικά ξεκινάει σε μια περίοδο που το συγκρότημα πέρασε στο Idlewild South, μια φτηνή αγροικία που κάποτε νοίκιαζαν λίγο έξω από το Macon στην πολιτεία Georgia. Δεδομένης της απομακρυσμένης τοποθεσίας της αγροικίας, ο Gregg Allman ένιωθε ότι μπορούσε να καπνίζει όση ντόπα ήθελε χωρίς να τον πιάνει η αστυνομία. 

Φουλ μέσα στη μαστούρα, η δημιουργικότητα του Allman άνθισε και το "Midnight Rider" δημιουργήθηκε φαινομενικά από το πουθενά. Ένα πρόχειρο προσχέδιο του τραγουδιού ολοκληρώθηκε σε περίπου μία ώρα, αλλά κόλλησε στους στίχους για τον τρίτο στίχο, ο οποίος ήταν απαραίτητος για το τραγούδι. "Είναι κάτι σαν ο επίλογος του όλου πράγματος", θα έγραφε αργότερα.

Ο roadie του συγκροτήματος, Kim Payne, είχε επιτηρήσει την αποθήκη του συγκροτήματος που φιλοξενούσε τον εξοπλισμό τους και ο Allman πήγε σε αυτόν, απογοητευμένος με το τραγούδι, στη μέση της νύχτας. Ο Payne ήταν αυτός που βοήθησε τον Allman να τελειώσει το τραγούδι. Είπε: "Είχαμε φτιαχτεί, και, ειλικρινά, είχε αρχίσει να με εκνευρίζει - επειδή τραγουδούσε αυτό το τραγούδι ξανά και ξανά, και βαρέθηκα να ακούω το συγκρότημα να παίζει τα ίδια ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρει. Οπότε απλά πέταξα τον στίχο: "Έχω ξεπεράσει το σημείο να νοιάζομαι / κάποιο παλιό κρεβάτι που σύντομα θα μοιραστώ".

Ο Allman ευχαρίστησε τον Payne και υποσχέθηκε ότι θα λάμβανε δικαιώματα σε περίπτωση που το τραγούδι έμπαινε στα charts. Ωστόσο, ο Payne δεν ήταν στην πραγματικότητα καταχωρημένος ως συνθέτης, οπότε έπρεπε να αναζητήσει τους δικηγόρους του συγκροτήματος για να αλλάξει το συμβόλαιο ώστε να λάβει τα δικαιώματα του 5%. Ο Allman ήταν τόσο ευχαριστημένος με το τραγούδι που ήθελε να το ηχογραφήσει αμέσως, αλλά δεν είχε κλειδιά για τις εγκαταστάσεις ηχογράφησης στην παρακείμενη αποθήκη.

Ο Payne και ο Allman τηλεφώνησαν στους παραγωγούς τους μέσα στη νύχτα, οι οποίοι τους είπαν δεόντως να "πάνε στο διάολο". Με το μήνυμα σαφώς κατανοητό, το ζευγάρι εισέβαλε στο στούντιο ηχογράφησης σπάζοντας ένα παράθυρο. Από εκεί, ο Allman κατάφερε να θέσει σε λειτουργία την κονσόλα ηχογράφησης και μερικά μικρόφωνα και ηχογράφησε ένα demo με την ακουστική του κιθάρα. Αργότερα αποκάλεσε το κομμάτι "το τραγούδι για το οποίο είμαι πιο περήφανος σε όλη μου την καριέρα".

Μετάφραση V.K 

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook