Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 19:26:08

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ SOUTHERN ROCK

LYNYRD SKYNYRD - AUTHORIZED BOOTLEG: LIVE “Winterland”, San Francisco (7-March-1976)

 
Το δεύτερο και τελευταίο μέρος της σειράς "Authorized Bootleg" της Universal, για τους Skynyrd... αυτό το album καταγράφει μια συναυλία που έδωσαν στο “Winterland” στο San Francisco στις 7 Μαρτίου του 1976.
Οι Skynyrd ήταν τότε, στην περιοδεία υποστήριξης του τέταρτου albums τους, του “Gimme Back My Bullets”. Εμείς, οι πραγματικοί fans των Lynyrd Skynyrd, θα ολοκληρώσουμε τη συλλογή μας με αυτό το Authorized Live Bootleg του 1976. Έτσι, όταν εμφανίζεται ένα νέο εξουσιοδοτημένο ημι-επίσημο bootleg, προκαλεί μια εγκάρδια συγκίνηση και δεν χρειάζεται καν να κοιτάξουμε το set-list των τραγουδιών, για να το αγοράσουμε.
Το group έχει προσθέσει τώρα στη σύνθεση του και δεύτερα φωνητικά και περισσότερα συνθεσάιζερ, παρόλα αυτά όμως, οι Skynyrd πάνω στη σκηνή, ήταν πάντα ένα σκληρό Southern Rock σύνολο, με φοβερές διαπλεκόμενες κιθάρες που πετυχαίνουν πάντα τον στόχο τους. Μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα τους Ed King, οι Allen Collins και Gary Rossington αφέθηκαν να συγκρατήσουν κάπως, την περίφημη τριπλή κιθαριστική εξάχορδη επίθεση των Skynyd.
Η επιδέξια δουλειά του Billy Powell στο πιάνο βοήθησε να καλυφθεί αυτό το κενό που άφησε ο τρίτος κιθαρίστας. Ως συνήθως, ο τραγουδιστής Ronnie Van Zant, κάνει κουμάντο από το μπροστινό μέρος της σκηνής, ενώ ενίσχυε κάθε τραγούδι με τα υπερήφανα Νότια φωνητικά του. Η περιοδεία για το “Gimme Back My Bullets”, παρουσίασε επίσης και μια τριάδα δεύτερων φωνητικών απο τις τραγουδίστριες, τις κυρίες Jo Jo Billingsley, Cassie Gaines και Leslie Hawkins, (γνωστές και ως “Honkettes”).
Τα φωνητικά του Ronnie Van Zant, είναι όπως πάντα σε πρώτο πλάνο, ενώ οι δύο κιθάρες που καθορίζουν τον ήχο τους, έχουν ωθηθεί σε βάθος, το μπάσο είναι αδιαφοροποίητο και τα drums είναι επίσης αρκετά δυναμικά, από την άλλη, τα πλήκτρα μπορούν να ακουστούν με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Γενικά, ο ήχος δεν είναι καθόλου βαρετός και αποστειρωμένος, απλά δημιουργεί μια μοναδική ζωντανή ατμόσφαιρα. Ένα μήνα μετά την περιοδεία των Lynyrd Skynyrd το 1976 για την υποστήριξη του νέου album, τα κακά αγόρια από το Jacksonville, ξεκίνησαν μια ζωηρή σκηνική παράσταση.
Το live album ανοίγει με το εμπνευσμένο “Cry For The Bad Man” και παρουσίαση τραγουδιών, από το τέταρτο studio LP του group, όπως το “Searching”, καθώς και τα “Saturday Night Special”, “The Needle And The Spoon”, το οποίο περιλαμβάνει ένα πολύ καλό solo κιθάρας, συν τα honky-tonk τραγούδια “Gimme Three Steps” και “Sweet Home Alabama”. Και κλείνοντας με το δωδεκάλεπτο έπος “Free Bird”.
Το μέτωπο της κιθάρας των Collins και Rossington ήταν μόνο μια προσωρινή λύση, στην πορεία θα έπαιρναν και τρίτο κιθαρίστα στις τάξεις του group.
Ο Ronnie Van Zant τραγουδά θεϊκά για άλλη μια φορά, φυσικά και η σκηνική του παρουσία λάμπει σε αυτό το live, μέσα από την παρεμβατική στάση του, πάντα ξυπόλητος πάνω στο σανίδι της σκηνής.
Το “Tuesday's Gone”, αυτό το γλυκόπικρο τραγούδι αγάπης και το αναπόφευκτο “Free Bird” είναι αναμφισβήτητα τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου. Το “Sweet Home Alabama” από την άλλη, είναι ιδιαίτερα σκληρό.
Οι θαυμαστές των Lynyrd Skynyrd είναι ικανοί να υποφέρουν και δεν εννοώ μόνο το τρομακτικό σερί θανάτου, που μαστίζει το αγαπημένο συγκρότημα τα τελευταία 45 χρόνια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοώ, τις συνεχείς ζωντανές κυκλοφορίες των Skynyrd, που πάντα φέρνουν τα γνωστά πράγματα με μια ελαφρώς διαφορετική σειρά.
 
 
LIVE SAN FRANSISCO 1976: “Cry For The Bad Man”, “Saturday Night Special”, “Searching”, “I Got The Same Old Blues”, “Gimme Back My Bullets”, “Tuesday's Gone”, “The Needle And The Spoon”, “Gimme Three Steps”, “Call Me The Breeze”, “Sweet Home Alabama”, “Free Bird”.
LYNYRD SKYNYRD: Ronnie Van Zant – Vocals, Gary Rossington – Guitar, Allen Collins – Guitar, Leon Wilkeson – Bass, Artimus Pyle – Drums and Billy Powell – Piano.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (CD), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και τη μουσική εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανή και να μην πεθάνει. Και φυσικά όχι κατέβασμα σε mp3 ή digital file και λοιπές αηδίες, που το μόνον, που θα κάνουν, θα είναι να μας γεμίσουν με αέρα κοπανιστό.