Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 23:08:46

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ SOUTHERN ROCK

LYNYRD SKYNYRD - "LIVE AT KNEBWORTH '76" (2021)

 

Όταν οι Lynyrd Skynyrd ανακοίνωσαν την κυκλοφορία ενός live album, ήταν σίγουρο πως θα το αγόραζα...

Το “Live Αt Knebworth ’76” συλλαμβάνει τους θρυλικούς θρύλους του Southern Rock στη σκηνή κατά τη διάρκεια της εμφάνισης τους στο εν λόγο Festival του 1976 στην Αγγλία. Η σύνθεση του συγκροτήματος εκείνη την εποχή, ήταν η έξης… Ronnie Van Zant, Gary Rossington, Allen Collins, Steve Gaines, Leon Wilkeson, Artimus Pyle και Billy Powell. Οι Van Zant και Gaines θα πεθάνουν τον επόμενο χρόνο στην γνωστή σε όλους συντριβή του αεροσκάφους τους.
Η συγκεκριμένη ζωντανή παράσταση, μέσα από το διπλό βινύλιο, δίνει σε όλους εμάς, που δεν μπορούσαμε να ήμασταν εκεί, την πλήρη εμπειρία συναυλίας. Με από ένα πλήθος με περισσότερους από 150.000 ανθρώπους, οι Skynyrd έδωσαν ένα set με πολλά από τα πιο διάσημα τραγούδια τους, όπως τα… “Sweet Home Alabama”, “Gimme Three Steps”, “Saturday Night Special” και “Free Bird”.
Αυτό το set ήταν ένα μέρος ενός ολοήμερου (21-8-1976) μουσικού festival που επίσης μαζί εμφανίστηκαν οι Rolling Stones, οι 10cc, και ο Todd Rundgren.
To “Live At Knebworth ’76” παρουσιάζει μ’ έναν απόλυτο τρόπο, την καθαρή εμπειρία μιας συναυλίας στο σύνολο του, παραδίδοντας μια μοναδική παράσταση όπως συνέβη εκείνη την αξέχαστη ημέρα. Εμφανίζοντας τη διάσημη τριπλή επίθεση της κιθάρας των Rossington, Collins και Steve Gaines, μαζί με τα μοναδικά φωνητικά του Van Zant. Παρουσιάζουν φλογερές εκτελέσεις τόσο αγαπημένων κλασικών Rock, αυτό το live είναι μια διεξοδική εξερεύνηση της μουσικής και της ιστορίας του συγκροτήματος.
Με πάνω από 40 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, οι Lynyrd Skynyrd συνεχίζουν την κληρονομιά τους, συνεχίζοντας και μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του 1977, με πωλήσεις άνω των 30 εκατομμυρίων παγκοσμίως, οι Skynyrd παραμένουν χαραγμένοι στο μυαλό μας ως οι πρωταγωνιστές του Southern Rock.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, τότε το Southern Rock ήταν τόσο μεγάλο όσο το Rock και η Disco (ίσως ακόμη μεγαλύτερο κι από αυτά). Οι βασιλιάδες του είδους ήταν τα συγκροτήματα όπως οι Allman Brothers Band και οι Marshall Tucker Band, Molly Hatchet, Blackfoot και οι Charlie Daniels Band, όντως αυτά τα σχήματα ήταν πολύ δημοφιλές μπορώ να παραδεχτώ. Αλλά πότε αυτά τα συγκροτήματα δεν ήταν (νομίζω) καλύτεροι για να χαρακτηριστούν το απόλυτο, αμιγώς και καθαρό Southern Rock μουσικό σύνολο.
Τότε στα 70’s η μουσική των Skynyrd ακουγόταν παντού… στο ραδιόφωνο, στα party, ακόμα και ως opening μουσική σε άλλες συναυλίες καλλιτεχνών, οι Skynyrd απλά ήταν τεράστιοι. Φυσικά, μετά την τραγική συντριβή του αεροπλάνου, καθώς άρχισαν να ανεβαίνουν ως super star, πολλοί δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τους δουν και να τους ζήσουν ζωντανά σε μια συναυλία, για να μάθουν τι πραγματικά ήταν. Παρ ’όλα αυτά, τώρα υπάρχει η ευκαιρία μέσω αυτού του live, να δημιουργηθεί στο μυαλό σου, αυτή η εμπειρία. Έτσι, θα τους εκτιμήσετε τώρα για αυτό που ήταν, ένα πραγματικά συμπαγές σκληρό Southern Rock συγκρότημα, δηλαδή, πραγματικά το λεγόμενο συγκρότημα του South Rock, με μεγάλη έμφαση στον αυτοσχεδιασμό. Ένα σχεδόν, συγκρότημα του Rock ‘N’ Roll Boogie, πολύ σφιχτό, ένα μεγάλο μουσικό σχημα, που πάντα έδινε έναν πλούσιο αλλά ριζικό τοίχο με κλασικό Rock ήχο, από drums, bass και πλήκτρα συν τις τρείς κιθάρες και αντίστοιχα δυνατά και μοναδικά φωνητικά.
Η δύναμη τους σε τούτο το live είναι αναμφισβήτητη χωρίς αμφιβολία. Οι Lynyrd Skynyrd ήταν (και είναι ακόμη), ένα σφιχτό ζωντανό σχήμα, υπάρχει πολλή slide κιθάρα, υπάρχει αυτοσχεδιασμός, τα solos είναι υπέροχα αλλά σαφώς καλοφτιαγμένα και χαρτογραφημένα. Ο τραγουδιστής Ronnie Van Zant είναι σίγουρος για το πώς να χειριστεί τη γιγαντιαία σκηνή του festival και το τεράστιο κοινό του Knebworth, αρπάζοντας το μικρόφωνο και γίνετε ένας μοναδικός Rock Star. Αλλά, δεν να αντισταθμίζεται και η επίθεση με τις τρεις κιθάρες που ήταν μια δύναμη που πρέπει σίγουρα να υπολογίζεται, τα riff τους είχαν χώρο σε όλα τα τραγούδια και ποτέ δεν ακούγονται κουραστικά, ήταν η δύναμη του μεγάλου τους ήχου. Ήξεραν πώς να γράψουν καλές Rock μελωδίες και ήξεραν επίσης, πώς να ροκάρουν. Είναι πολύ ενδιαφέρον ν’ ακούς το «δύσκολο» Αγγλικό κοινό, ν’ αγκαλιάζει αυτό το Αμερικανικό σύνολο, αλλά η ποιότητα των Skynyrd είναι μια εξαιρετική ζωντανή ηχογράφηση.
Εν πάση περιπτώσει, αν είστε οπαδός των Skynyrd, πιθανώς το “Live At Knebworth ’76”, να το έχετε ήδη στην συλλογή σας. Όλοι οι άλλοι οι αξίζει να το αγοράσετε. Τούτο το live είναι τόσο κοντά όσο πολλοί από εσάς θα καταλάβουν πώς ήταν αυτό το σπουδαίο συγκρότημα ζωντανά σε μια συναυλία.
Προσοχή, αν και διαφημίζετε ότι το βινύλιο συνοδεύετε μ’ ένα DVD της συναυλίας, η δίκη μου κόπια δεν είχε μέσα στο σφραγισμένο διπλό-LP το DVD.
 
 
LIVE AT KNEBWORTH ’76: “Workin’ For MCA”, “I Ain’t The One”, “Saturday Night Special”, “Searching”, “Whiskey Rock-A-Roller”, “Travelin’ Man”, “Gimme Three Steps”, “Call Me The Breeze”, “T. For Texas”, “Sweet Home Alabama”, “Free Bird”.
LYNYRD SKYNYRD: Ronnie Van Zant – Vocals, Gary Rossington – Guitar, Allen Collins – Guitar, Steve Gaines – Guitar, Leon Wilkeson – Bass, Artimus Pyle – Drums & Billy Powell – Piano.
Cassie Gaines, JoJo Billingsley & Leslie Hawkins – Backing Vocals.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και τη μουσική εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανή και να μην πεθάνει. Και φυσικά όχι κατέβασμα σε mp3 ή digital file και λοιπές αηδίες, που το μόνον, που θα κάνουν, θα είναι να μας γεμίσουν με αέρα κοπανιστό.