Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 21:49:25

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Spitfire - 'Denial To Fall'

Κείμενο παρουσίασης Αλεξ Παπαλεξίου

Για όποιον έχει μία (έστω χαλαρή) επαφή με τα «σκληρά» μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα, οι Spitfire δεν χρειάζονται εισαγωγές και συστάσεις – είναι αυτό που λένε household name. Και παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί δισκογραφικά, το κάθε άλμπουμ που κυκλοφορούν αποτελεί μουσική πρόταση και σημείο αναφοράς για την σκηνή. Η τελευταία τους κυκλοφορία, Denial to Fall, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σε πρώτη φάση, τα εννιά τραγούδια του δίσκου δημιουργούν την αίσθηση ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι παλιό, καλό και γνωστό, αλλά με πιο σύγχρονο ήχο και στυλ. Και είναι απόλυτα θεμιτό αυτό για μια μπάντα που έχει διαδρομή 35+ χρόνων πίσω της, αλλά δεν θέλει να ακούγεται όπως τη δεκαετία του 1980. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η φωνή του Τάσου Κροκόδειλου, ο οποίος κλήθηκε να πάρει στους ώμους του το βάρος της κληρονομιάς που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενοι frontmen των Spitfire, μια κληρονομιά σημαντική. Ο Τάσος ομολογουμένως έχει καταφέρει να δώσει στην μπάντα μια φρέσκια πνοή, και αυτό παρά το γεγονός ότι κινείται σε φωνητικά μονοπάτια στα οποία δεν τον έχουμε συνηθίσει.

Από το πρώτο κομμάτι του δίσκου (Stand and Fight) μέχρι το φινάλε (Back to Zero – ένα τραγούδι σημαδιακό) είναι φανερές οι «προθέσεις» της μπάντας: δυνατές, καλοφτιαγμένες συνθέσεις που αποδίδουν φόρο τιμής σ’ αυτό που πάντα ήταν οι Spitfire, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τη «μάχη» , ούτε επαναπαύονται στο χθες, αλλά ζουν και αναπνέουν το σήμερα. Κι’ αν κάποιος θεωρεί δεδομένες για την μπάντα επιρροές όπως π.χ. των Saxon, Accept, Armored Saint, θα πρέπει να προετοιμαστεί και για κάποιες «εκπλήξεις» - οι μελωδίες ναι μεν ακούγονται οικείες στα αυτιά μας, αλλά φέρνουν ένα άρωμα από πιο μοντέρνo heavy.

Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ο Τάσος Κροκόδειλος και τα φωνητικά του. Το νεώτερο μέλος της μπάντας δεν είναι καθόλου νέο στο χώρο, κι’ επομένως οι ικανότητές του είναι αναμφισβήτητες – όμως στο Denial to Fall δείχνει όσο ποτέ άλλοτε την ευελιξία και προσαρμοστικότητά του, αφού στυλιστικά κινείται μεταξύ του ακατέργαστου τσαμπουκά του James Hettfield και του σκοτεινού λυρισμού του Myles Kennedy. Υπεύθυνος επίσης σε ένα βαθμό θα πρέπει να θεωρηθεί ο Γιώργος Ασπιώτης, ο οποίος μέσα από το ρόλο του ως παραγωγός κλήθηκε να βοηθήσει στο «πάντρεμα» του παλιού με το νέο – μια υπόθεση καθόλου εύκολη. Τολμώ να πω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει τόσο τον ίδιο όσο και την μπάντα που τον επέλεξε γι’ αυτό.

Το 2022 ξεκινάει λοιπόν με τους καλύτερους οιωνούς για τους Spitfire, και είναι ευχή όλων μας να συνεχίσει να είναι ευοίωνο. Και για τους ίδιους, αλλά και για μας τους υπόλοιπους: έχουμε ανάγκη κάποιες σταθερές, διαχρονικές αξίες - και το Denial to Fall έχει όλα τα φόντα να γίνει άλλη μια τέτοια αξία.

Track Listing:

Stand and Fight
Wasted
Denial to Fall
Unholy
Ready to Attack
On My Own
Many Lies
Naked Fire
Back to Zero

Facebook page: https://www.facebook.com/people/Spitfire-Hellas/100028121117590/'

Για το Southernrock.gr Αλεξ Παπαλεξίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook