Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 02:20:44

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

PAUL STANLEY'S SOUL STATION - "NOW AND THEN" (2021)

 

Νομίζω πως είναι (από όλους), γνωστός αλλά και πολύ σεβαστός για την καριέρα του, ο χαρισματικός frontman των KISS, ο Paul Stanley. Εδώ ο Paul επιστέφει με το 2ο καθαρά solo του album, το πρώτο ήταν το 2006, αν και υπήρξε κι άλλο ένα solo στα 1978, αλλά τότε όλα τα μέλη του group είχαν κυκλοφορήσει παράλληλα προσωπικές δουλειές.

Αυτά, δήλωσε πριν ολοκληρωθούν οι ηχογραφήσεις για το νέο του album ο Stanley… «Πολύ πριν ακούσω τις μεγάλες βρετανικές μπάντες, μεγάλωσα με Soul μουσική από τη Philadelphia, τη μουσική της Motown και τόσα άλλα. Ήμουν πολύ τυχερός και είδα ζωντανά τον Otis Redding, τον Solomon Burke και τόσους άλλους. Αυτή η μουσική και ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται ιστορίες μου έδωσε δύναμη και ελπίδα αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τα κλασσικά εκείνη της εποχής είναι το μαγικό φάρμακο για τους περισσότερους από εμάς και ένοιωσα πως γύρισα για λίγο πίσω σε εκείνη την εποχή».
Έτσι λοιπόν, το “Now And Then” (2021), είναι μια προσπάθεια να αποτίσει φόρο τιμής στις μουσικές του ρίζες και τις εμπνεύσεις του, δηλαδή στον ήχο της Motown και τις Philadelphia Soul. Όσοι όμως, από εσάς νομίζουν πως θ’ ακούσουν κάτι που θα έχει κάποια άμεση σχέση με το μητρικό του group, ας κάτσουν ν’ ακούσουν καλύτερα μόνον το solo του album από το 1978. Γιατί, αυτό εδώ το μουσικό του  πόνημα, δεν έχει καμία μια καμία σχέση με τους KISS και Θα συνοψίσω την προσπάθεια του με δύο λέξεις… ικανός και σεβάσμιος.
Το album περιλαμβάνει δεκατέσσερα τραγούδια, χωρισμένα σε εννέα διασκευές και με πέντε νέα πρωτότυπα. Αυτά τα καινούργια τραγούδια, ρέουν μεταξύ και μαζί με τα covers απόλυτα στιλιστικά, επιδεικνύοντας τις αριστοτεχνικές δεξιότητες σύνθεσης τραγουδιών, που έχει ο Stanley και έτσι έχουμε την συνολική κατανόηση του μουσικού ύφους του είδους που πραγματεύεται, ο εν λόγο δίσκος. Μεταξύ των καλλιτεχνών που καλύπτονται σε τούτο τον δίσκο βρίσκονται οι Temptations, οι Delfonics και οι Spinners μεταξύ άλλων. Όλοι τους, καλλιτέχνες, που απαιτούν πολλά ιδιαίτερα φωνητικά κότσια για να τους αναλάβει κάποιος ακι να τους τραγουδήσει, αλλά ο Stanley πλοηγεί την  φωνή του χωρίς κόπωση, σαν να είναι ένας Soul τραγουδιστής κι ότι αυτό το κάνει για τα τελευταία 50 χρόνια. Σε μεγάλο βαθμό, βοηθούν πολύ και οι ταλαντούχοι δέκα μουσικοί, όπου ως υποστηρικτικούς έχει συγκεντρώσει μαζί του ο Stanley.
Προσωπικά, ας πούμε μου άρεσει που ακούω τον drummer Eric Singer των KISS (ex-Alice Cooper, Black Sabbath), να έχει απομακρυνθεί κάπως από το Heavy Metal στυλ όπου όλοι τον έχουμε συνηθίσει. Επίσης, ο κιθαρίστας Rafael Moreira προσαρμόζεται πολύ καλά στο ύφος όλων των τραγουδιών. Εν κατακλείδι, αυτό είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο album που προβάλλει τα φωνητικά στυλ του Paul Stanley, με τέτοιο τρόπο που του ταιριάζει στην προχωρημένη του ηλικία και είναι μια ωραία αλλαγή του ρυθμού, από τις macho φωνητικές προσπάθειες του, στους KISS. Μια υπέροχη, όντως έκπληξη που σε χτύπα από το πουθενά. Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν κι άλλες μελλοντικές κυκλοφορίες στο ίδιο μουσικό ύφος, από τον Paul.
Πάντα, ο Stanley ήταν και θα παραμείνει για πάντα το αγαπημένο μου μέλος των KISS, ο Paul ήταν πάντα σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο, σαφώς το πιο ταλαντούχο μέλος του συγκροτήματος, ever. Πάντα, με συνέπεια στη μουσική που έγραψε κι έπαιξε, έκανε ταξίδια με την φωνή του μέσα από γνωστά τραγούδια ή σχετικά άγνωστα τραγούδια όπως ας πούμε τα… “Then She Kissed Me”, “Hold Me, Touch Me” και “Odyssey”.
Ευτυχώς, που το “Now And Then” είναι καλό, που δυστυχώς δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την απόλυτη «πατάτα» του Gene Simmons και το “Asshole” του, στα 2004, που δεν ήταν καθόλου μα καθόλου εντυπωσιακό, μια απογούτευση και μόνο.
Έχοντας ακούσει ολόκληρο το δίσκο αμέτρητες φορές, μπορώ να πω, ότι το “Now And Then” είναι μια εμπνευσμένη δισκογραφική δουλειά. Είναι επίσης, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Paul έκανε ένα βήμα παραπέρα και δημιούργησε πέντε νέα τραγούδια, έτσι λοιπόν στα 69 του, συνεχίζει να μεγαλώνει και να εξελίσσεται, σπάζοντας τα όρια και κρατάει στα δάχτυλα του τη απαράμιλλη δημιουργικότητα του.
Ας δούμε όμως τώρα τα τραγούδια του “Now And Then”… το “Could It Be I’m Falling In Love” κυκλοφόρησε το 1972 από τους Spinners, το “Ooo Baby Baby” το 1965 από τους Miracles, το “O-O-H Child” το 1970 από τους Five Stairsteps. Το “Just My Imagination (Running Away With Me)” από τους Temptations, το “The Tracks Of My Tears” το 1965 από τους Miracles, το “Let’s Stay Together” το 1971 από τον Al Green, το “La-La – Means I Love You” του 1967 από τους Delfonics. Το “You Are Everything” το 1971 από τους Stylistics και τέλος το “Baby I Need Your Loving” το 1964 από τους Four Tops.
Ενώ, τα πέντε νέα τραγούδια που έγραψε ο Stanley για τον παραπάνω δίσκο, είναι τα… I Do”, “I, Oh I”, “Save Me (From You)”, “Whenever You’re Ready (I’m Here)” και “Lorelei”, τώρα εάν αυτά παιχτούν πότε από τους KISS, σε κάποιο studio album ουδείς το γνωρίζει.
Ο δίσκος διαθέτει επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, πολλά από εκείνα τα φωνητικά στυλ και στοιχεία του Stanley, που γνωρίζω και λατρεύω στους KISS.
Τον Paul Stanley ως συνοδευτικό συγκρότημα τον πλαισιώνουν οι Soul Station που είναι οι Alex Alessandroni Jr. & Ely Rise στα keyboards, ο Sean Hurley στο bass, ο Eric Singer στα drums, ο Rafael Moreira στην guitar, ο Ramon Yslas στα percussion, ο Jon Papenbrook στην trumpet και τέλος οι Gavyn Rhone, Crystal Starr και Laurhan Beato στα backing vocals.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP-CD), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και τη μουσική εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανή και να μην πεθάνει. Και φυσικά όχι κατέβασμα σε mp3 ή digital file και λοιπές αηδίες, που το μόνον, που θα κάνουν, θα είναι να μας γεμίσουν με αέρα κοπανιστό.