Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 06:34:30

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

BLACMORE'S NIGHT - "NATURE'S LIGHT" (2021)

Οι Blackmore's Night ιδρύθηκαν το 1997 από τον πρώην κιθαρίστα των Deep Purple και των Rainbow, τον «μαυροντυμένο» Ritchie Blackmore και την τραγουδίστρια Candice Night. Φέτος λοιπόν, μετά από 6 ολόκληρα χρόνια από το τελευταίο δισκογραφικό τους έργο, κυκλοφόρησαν το ενδέκατο studio album τους το “Nature's Light”.

Τί και αν έχει φθάσει αισίως τα 76 του χρόνια, (και δεν φοράει πια μόνον μαύρα ρούχα), ο κύριος Blackmore, παραμένει μουσικά ακμαιότατος. Θα περίμενε κάποιος ότι ένας τύπος που έχει συμμετάσχει κιθαριστικά σε πάνω από 100 δίσκους, έχει κάνει πέρασμα από ποικίλα μουσικά είδη και τα χρήματα που του έχει αποφέρει η πορεία του είναι παραπάνω από αρκετά να έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για τη μουσική.
Ήρθε λοιπόν ο 11ος κατά σειρά δίσκος των Blackmore's Night για να δούμε αν ο κιθαριστικός θρύλος και μαέστρος κάνει αγγαρεία ή όντως έχει ακόμα την έμπνευση στο τσεπάκι του. Ξεκινώντας από το τέλος, δε χρειάζεται να εμβαθύνουμε και πολύ για να καταλάβουμε ότι ακούμε έναν δίσκο με πεντακάθαρη παραγωγή την οποία μαντέψτε ποιος υπογράφει. Σωστά υποθέσατε, ο Blackmore εκτός από κύριος συνθέτης είναι και ο παραγωγός του “Nature's Light”.
Τα τραγούδια είναι αυτό το κλασσικό Folk Rock ύφος που έχει θεσπίσει στον ήχο του group (ντουέτο επί της ουσίας), εδώ και χρόνια ο Ritchie. Υπάρχουν δύο τρόποι να παίξεις Folk, ο πρώτος, ο εύκολος, είναι να πάρεις θέματα που έχουν τις ρίζες βαθιά στην παράδοση και να τα προσαρμόσεις στο σήμερα. Δηλαδή, αντί για μαντολίνο ή άρπα να βάλεις ηλεκτρική κιθάρα, κάτι το οποίο έχει ενδιαφέρον. Ο δεύτερος, αυτός που πιστά ακολουθεί και ο ήρωας μας, είναι να εξελίξεις τις παραδοσιακές μουσικές νόρμες και να παρουσιάσεις κάτι δικό σου, αλλά και κάτι διαφορετικό.
Το album περιέχει όμορφα και καλοδουλεμένα τραγούδια, με την παραμυθένια χροιά και τόνο που έχουμε συνηθίσει, αλλά και με την μαγική και αφηγηματική φωνή της Candice Night. αλλά η μεγάλη αλλαγή στον ήχο έρχεται όταν ο Blackmore αποφασίζει να θυμηθεί τα χρόνια του, στους Deep Purple. Επί της ουσίας τα κιθαριστικά κρεσέντο είναι ουκ ολίγα, και το οποία φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Είναι τόσο καλά, που ακόμα και εάν μας έλεγαν ότι ο εν λόγο δίσκος κυκλοφόρησε απλά για να ακούσουμε αυτά τα κιθαριστικά ξεσπάσματα, εγώ δε θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα, για να τον αγοράσω.
Το “Nature’s Light” αν και στην πρώτη ακρόαση του μοιάζει εντυπωσιακό και διαμαντένιο, χρειάζονται λίγες ακροάσεις για να συμπεράνει κάποιος πως διεκδικεί δάφνες. Σίγουρα, όμως στηρίζεται πολύ στο ταλέντο των συντελεστών του και έχει την δική του προσωπικότητα. Φυσικά, αυτό ταλέντο στο οποίο αναφέρομαι κυμαίνεται σε επίπεδα μεγάλου και τεράστιου, οπότε το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι κακό, είναι όμως εξαιρετικό.  
Εν κατακλείδι, το “Nature's Light” είναι ένα αρκούντος διασκεδαστικό δισκογραφικό πόνημα, που έχει τη δύναμη να φωτίσει τις σκοτεινές μέρες στις οποίες ζούμε τώρα. Υπάρχουν πολλές υπέροχες μουσικές και συνθέσεις, αλλά οι πιο αξιομνημόνευτες είναι φυσικά η φωνητική παράδοση από την Candice και η μαγεία της κιθάρας από τον Ritchie. Συνολικά, το “Nature's Light” είναι ένα απίστευτα ευέλικτο album που θα ζεσταίνει ακόμα και τις πιο σκοτεινές καρδιές.
 
 
NATURE’S LIGHT: “Once Upon December”, “Four Winds”, “Feather In The Wind”, “Darker Shade Of Black”, “The Twisted Oak”, “Nature’s Light”, “Der Letzte Musketier”, “Wish You Were Here”, “Going To The Faire”, “Second Element”.
BLACMORE’S NIGHT: Ritchie Blackmore – Guitar, Candice Night – Vocals, Earl Grey – Bass, Bard David – Drums & Troubadour Aberdeen – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και τη μουσική εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανή και να μην πεθάνει. Και φυσικά όχι κατέβασμα σε mp3 ή digital file και λοιπές αηδίες, που το μόνον, που θα κάνουν, θα είναι να μας γεμίσουν με αέρα κοπανιστό.