Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 09:13:13

Η Σαλαμίνα είναι ένα νησί με σπουδαία ιστορία και επίσης μια πολύ δυνατή μουσική σκηνή. Είχε και έχει σπουδαίους μουσικούς και μπάντες στο χώρο του rock/metal. Σαν γνήσιος Σαλαμινιώτης αποφάσισα να κάνω ένα αφιέρωμα για τη μουσική σκηνή του νησιού και θεωρώ ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθεις για αυτήν ,από τους πρωταγωνιστές της. Η πρώτη συνέντευξη του Ajax’s Steel (το όνομα του αφιερώματος) είναι ενός από τις ιστορικότερους μουσικούς και πρωτοπόρους, όχι μόνο για το νησί αλλά και γενικότερα στον ακραίο ήχο, του κιθαρίστα Χρήστου Ασημίνα. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να κάνω συνέντευξη από τον Χρήστο, γιατί πέραν από ιστορικό και ιδρυτικό μέλος της σκηνής του νησιού, είναι και σπουδαίος άνθρωπος.

Γειά σου Χρήστο! Ποιά ήταν τα πρώτα σου βήματα στη μουσική?

Τα ερεθίσματα προς την μουσική ήταν σε μικρή ηλικία. Η ενημέρωση ήταν από κάποιες εκπομπές metal στη τηλεόραση,στο ραδιόφωνο,στα δισκάδικα  τότε που τρέχαμε να πάρουμε βινύλιο,σε club στην Aθήνα. Ακούγαμε πολύ μουσική, είχαμε ενδιαφέρον και τρέξιμο τότε.

Πώς ήταν η ενασχόληση σου με τη κιθάρα?

Ήταν τέλεια. Ακολούθησα αυτό που γούσταρα και άμα ξέρεις μουσικά την ταυτότητα σου πατάς σε βάσεις και έχεις και μια πορεία μουσικά .Τότε στο νησί δεν υπήρχαν χορδές ηλεκτρικής κιθάρας για να πάρεις και έπαιρνα χορδές από ένα περίπτερο για κλασσική κιθάρα συρμάτινες και έβαζα στην ηλεκτρική κιθάρα ώστε να παίζω. Όταν αγαπάς κάτι την εξέλιξη την κάνεις εσύ.

Ήσουν ιδρυτής μιας από τις ιστορικότερες μπάντες τους θρυλικούς Ethereal. Πώς ξεκινήσατε?

Οι Ethereal ξεκίνησαν από τον Βαγγέλη(ex Desolation) ως ντράμερ και από μένα,μετέπειτα ήρθαν ο Περικλής στο μπάσο,και ο Ανδρέας στα φωνητικά. Εκείνη την περίοδο ο Βαγγέλης έψαχνε κιθαρίστα,και έμαθε ότι έπαιζα στον ακραίο ήχο. Η πορεία ήταν θετική προς την μπάντα. Υπογράψαμε στην Unisound Records, με μπάντες στο ενεργητικό της όπως R. Christ, Varathron, Thou Art Lord, Nergal κλπ. Το Om Santhi έδωσε 5000 αντίτυπα σαν πρώτη κυκλοφορία και αυτό μας ανέβασε ψυχολογικά πολύ,το EP Dominium έγινε sold out και το Tales of the macabre EP που κυκλοφόρησε από άλλη εταιρεία,πήγε εξίσου καλά. Συναυλίες,συνεντεύξεις,κριτικές όλο αυτό το πακέτο μας ικανοποιούσε.

20210704 174010

 

Με τους ιστορικούς Desolation πώς προέκυψε η όλη φάση?

Λοιπόν για την ιστορία το 1989-90 ξεκίνησε η μπάντα με μέλη: Βαγγέλης (ex Ethereal) τύμπανα, Αντώνης φωνητικά, Necromayhem (R.Christ) κιθάρα – μπάσο. Μετέπειτα η μπάντα ονομάστηκε Ethereal με μέλη: Bαγγέλης – τύμπανα, εγώ κιθάρα, Περικλής - μπάσο,και Ανδρέας στα φωνητικά. Στη πορεία πήρε το αρχικό όνομα τις μπάντας και αυτό το πρότεινε ο Αντώνης που ήταν φωνητικά στους Desolation. Έφυγε και ο Αντώνης από την μπάντα,και βρήκα νέα μελή,το όνομα παρέμεινε Desolation και στο ενεργητικό των Desolation ακολούθησε το EP Eternity of Hell στο οποίο τα φωνητικά εκεί τα κάνει ο Dead από Obsecration και ένα 7ιντζο split με Varathron και παίξαμε σε συναυλίες μαζί με R.Christ, Varathron, Marduk και Αtheist.

Μετά προέκυψε το project των Bathomet.

Tα μέλη των Bathomet ήταν οι Βαγγέλης (ex Desolation, Ethereal) στα φωνητικά – κιθάρα και εγώ κιθάρα- μπάσο. Ο Βαγγέλης έψαχνε και αυτός κιθαρίστα για την δημιουργία μιας black metal μπάντας και έτσι φτιάχτηκαν οι Βathomet. Η πρώτη κυκλοφορία ήταν demo στη ουσία άλλα όταν το άκουσε παράγοντας από την Unisound Records,ενθουσιάστηκε τόσο που είχαμε συμβόλαιο για 2 δίσκους. στη πορεία όμως ο άλλος κιθαρίστας ο Βαγγέλης σπούδαζε εκείνη την περίοδο στην Αγγλία κλασσική κιθάρα και είχε ασχολίες με τις σπουδές του και έγινε και η διάλυση τότε τις Unisound Records και γι αυτό δεν συνεχίστηκε η φάση.

Μετά ήρθε η συνεργασία σου με τους εξίσου θρυλικούς Obsecration.

Με τους Obsecration έπαιξα σε δυο δίσκους και πολλές συναυλίες μαζί τους. ήταν χαρά μου που έπαιζα σε μια από τις πιο παλιές και ιστορικότατες μπάντες στην Ελλάδα. Ήμουν και οπαδός πριν πάω στην μπάντα,πήγαινα σε συναυλίες που έκαναν,είχα δουλείες τους ήταν γνωστή μπάντα για εμένα. Όταν έφυγε ο Σπύρος από την μπάντα,και ο Γιώργος πήγε τότε στους R. Christ,μπήκα εγώ στη μπάντα. Συναυλίες ορόσημο για μένα ήταν όταν παίξαμε support με Suffucation και Hail of Βullets  ,που αποτελούνταν από μέλη των Pestilence,Thanatos κ.α. την ελίτ τις ολλανδικής σκηνής και στη Θεσσαλονίκη σε ένα φεστιβάλ.

Μετά με τι ασχολήθηκες?

Μέτα το 2013 πάγωσα τη φάση στα δικά μου πράγματα. Απλά έπαιζα session σε κάποιες μπάντες.

FB IMG 1625408541175

Πώς ήταν οι συνθήκες την εποχή που άρχισες να ασχολήσε με τη μουσική και πώς τις βλέπεις τώρα?

Συνθήκες μουσικά πιο καλύτερες από τότε,έχει εξελιχθεί η κατάσταση σε όλους τους τομείς,στούντιο και μηχανήματα. Παλιά ήμασταν ήρωες ,ότι κάναμε μπορεί να ήταν χάλια στον ήχο και παράγωγες,άλλα είχε το δικό του feeling και story που μόνο στη πορεία το καταλαβαίνεις.

Πώς σου φαίνεται η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στη μουσική?

Η ψηφιακή χρήση της τεχνολογίας,έχει ένα κακό και ένα καλό. Το κακό είναι ότι δεν έχει καμιά σχέση με το αναλογικό,την ακούς την διάφορα σε παλιές αναλογικές δουλειές. Το κάλο είναι ότι χειρίζεσαι πιο εύκολα αυτά που θέλεις να κάνεις στη δουλειά σου στουντιακά, ατέλειες και λοιπά.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του Southernrock.gr .

Να κάνεις αυτό που γουστάρεις πραγματικά και να είσαι ελεύθερος στις απόψεις σου μουσικά. Εκεί φαίνεσαι μουσικά.
STAY TRUE.

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω το Χρήστο για αυτή τη σπουδαία συνέντευξη και να του ευχηθώ τα καλύτερα!! Keep on Southernrocking Chris!!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook