Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 10:56:04

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

SARISSA - "Sarissa" (1994)

SARISSA
SARISSA
1994
(Cactus Records)
 
 
CD: Intro/ Immortal Souls, Survival, Macedonian Army, Marathon, Sarissa, Atheist, King Of All Kings, Intro/ Strong Wings, Winner, Before The Lights.
 
SARISSA: Sotos Noukas – Vocals, Jimmy Selalmazidis – Guitars/ Bass and Fotis Kanistras – Drums.
Produced by Sarissa and George Manios.
 
 
Το συγκρότημα θρύλος για τα Ελληνικά μουσικά δεδομένα. Όλοι τους γνωρίζουν, αλλά αλήθεια φίλοι μου, πόσοι όμως πραγματικά έχουν ακούσει προσεκτικά την μουσική τους; Epic Metal με κυρίαρχο θέμα την Αρχαία Ελληνική ιστορία. Μακάρι να υπήρχαν και άλλα τέτοια Ελληνικά σχήματα σαν τους Θεσσαλονικείς Sarissa. Το 1985 λοιπόν, το συγκρότημα από τη συμπρωτεύουσα των Sarissa είναι γεγονός, από τους Γεώργιο Συμεωνίδη, Αθανάσιο Καζάκη, Ορέστη Ντόζη και Δημήτρη Σελαλματζίδη από τις πρώτες μέρες το συγκρότημα ψαχνόταν για κάτι καλό. Έτσι το demo που κυκλοφόρησαν το 1987 έκανε πάταγο κι εκτός Ελλάδος. Τα μέσα (μουσικός τύπος underground και μη) καθώς και οπαδοί που το άκουσαν εξεπλάγησαν με την ποιότητα του, έτυχαν διθυραμβικής υποδοχής απ’ όσους είχαν ανοιχτά τα αυτιά τους.
Όταν μου έδωσε ένας φίλος το demo τους (1990-1991) δεν πίστευα ότι Ελληνική μπάντα θα μπορούσε να έχει τέτοιο ηχητικό αποτέλεσμα, και το έπαιζα συχνά στην τότε Heavy Metal ραδιοφωνική μου εκπομπή. Μου ήταν αδύνατο να πιστέψω πως ένα τέτοιο αριστούργημα ήταν από μια Ελληνική μπάντα και μιλάμε αγαπητοί μου για εποχές πολύ δύσκολες για τα Ελληνικά συγκροτήματα. Θεωρώ το demo τους, ένα από καλύτερα του Ελληνικού Epic Heavy/ Power Metal, μαζί με αυτό των Deceptor. Θεωρήθηκαν σαν τη νέα δύναμη στο Heavy Metal και όλοι περιμένουν με αγωνία το δεύτερο demo τους. Δοκίμασαν την τύχη τους στη Ευρώπη (Γερμανία) σε αναζήτηση κάποιου συμβολαίου, παρόλο που υπήρχαν πολλές αναποδιές, παραλίγο να υπογράψουν συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Noise το 1988. Τελικά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν, αφού εκείνη την εποχή οι δισκογραφικές εταιρείες υπέγραφαν κατά κόρον Thrash groups, έτσι γυρίζουν πίσω και το συμβόλαιο έμεινε όνειρο. Ήταν βλέπετε, η εποχή που η φράση «Ελληνικό Metal» ακουγόταν σαν ανέκδοτο στο εξωτερικό. Τελικά δεν το έβαλαν κάτω, παρότι πέρασαν πολλές δυσκολίες, με αλλαγές μελών, απογοητεύσεις, απορρίψεις, έλλειψη χρημάτων, κατάφεραν τελικά να κυκλοφορήσουν τον πρώτο δίσκο τους σε ανεξάρτητη δική τους παραγωγή.
Με μια μικρή καθυστέρηση 7 ετών, η δεύτερη δουλειά τους ονομάζεται "Sarissa", αλλά αυτή τη φορά ήταν ένα full-length album που κυκλοφόρησε από την Cactus Records. Οι Sarissa αναγκάστηκαν να το κυκλοφορήσουν μόνοι τους, χωρίς κάποια μεγάλη εταιρεία την πρώτη τους δουλειά, που κυκλοφόρησε μόνο σε 2000 κόπιες και μόνο σε CD, πράγμα σπάνιο να βρεθεί πια στις μέρες μας στην original έκδοση, γιατί bootleg υπάρχουν. Ο δίσκος αυτός ήταν ο ακριβής ορισμός του επικού Heavy Metal, για όσους είχαν την τιμή να τον ακούσουν. Αυτό βγήκε πραγματικά το 1994; εσείς είστε βέβαιοι ότι ήταν; εγώ δεν ξέρω, νομίζω 1981 ή κάτι τέτοιο; αυτή η ηχογράφηση έχει τόσο παλιό καλό ήχο που λες και βγήκε στις αρχές των ‘80s. Οι Sarissa παίζουν Epic Metal σε στυλ Manilla Road, Cirith Ungol, Omen, Manowar. Αυτό που παίζουν ακούγεται σαν ένα μίγμα και από Iron Maiden, Savatage, Judas Priest και Progressive Rock των δεκαετιών '70 και '80. Τα κιθαριστικά riffs ομολογουμένως είναι μυώδης, νευραλγικά και φανερά Heavy Metal, είναι πολύ ακραία επική και επιθετική μουσική, με αποκλειστικά καθαρά, διαπεραστικά φωνητικά. Είναι μια μπάντα η οποία θεωρείται μοναδική για τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά Metal πρότυπα. Επική μουσική που δεν βασίζετε σε φτηνά σλόγκαν, αλλά στην ίδια τη μουσική, από την αρχή μέχρι το τέλος αυτό το album ξεχειλίζει από επικό συναίσθημα, βγαλμένο από την ψυχή των μουσικών. Αν και η παραγωγή του συγκεκριμένου δίσκου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, δεν εμπόδισε να φάνει η αξία της μπάντας.
Το CD ξεκινά με μια εισαγωγή με αποσπάσματα από δυο βιβλία, το "The Marriage Of Heaven And Hell” που γράφτηκε από τον William Blake και το "The Raven" του Edgar Allan Poe. Είναι απλώς η προετοιμασία του εδάφους για το πρώτο τραγούδι "Immortal Souls", το οποίο είναι 100% μια επική σύνθεση και μέσω αυτού μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πως το σχήμα κατάφερε να συνδυάσει σε μεγάλο βαθμό την Ελληνική παραδοσιακή μουσική με το Heavy Metal. Το δεύτερο τραγούδι "Survival" απελευθερώνει τον δυναμισμό που απαιτείται για τη συνέχεια με το τραγούδι "Macedonian Army”, αυτό είναι παρμένο από το demo τους και όπως μπορείτε εύκολα να καταλάβετε, μιλάει για την Αρχαία Ελληνική Μακεδονική φάλαγγα με κατάλληλη ένταση και σθένος. Συνέχεια με το "Marathon" που είναι επίσης εμπνευσμένο από την Ελληνική ιστορία, περιγράφει τη νίκη που επιτεύχθηκε από τις Ελληνικές δυνάμεις εναντίον του Περσικού στρατού και δείχνει την αγωνία και την έκσταση του αγγελιοφόρου να φέρει τα καλά νέα στην πόλη της Αθήνας. Το instrumental "Sarissa" έρχεται και συνεχίζει τον ίδιο επικό τρόπο που βρίσκει την μπάντα να ουρλιάζει ρυθμικά, «sarissa». Μετά από αυτό, ο ρυθμός επιβραδύνει λίγο με το "Atheist" που δημιουργεί μια πολύ πιο βαριά ατμόσφαιρα με τον ήχο του. Αλλά αυτό το αργό τέμπο δεν διαρκεί πολύ και το πιασάρικο "King Of All Kings" μαζί με το "Strong Wings", είναι η επική συνέχεια. Το επόμενο τραγούδι “Winner” ξεφεύγει λίγο από τα επικά πρότυπα της μπάντας και αποδεικνύει τις ικανότητες της να επεκτείνει το ρεπερτόριο της, καθώς είναι περισσότερο ένα Hard Rock τραγούδι, σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τη ζωή ένας ροκά. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει μάλλον να σκεφτείτε ότι είναι τo τελευταίο τραγούδι. Λοιπόν ας το ξανασκεφτείτε, υπάρχει ένα κρυφό κομμάτι που ονομάζεται "Before The Lights” που πάλι είναι από το demo τους.
Κάθε τραγούδι αντιπροσωπεύει μια φανταστική εικόνα που αντανακλά τις επικές μάχες, οι στρατιώτες που μεταφέρουν την Σάρισα τους, ο ήλιος καεί, καθαγιασμένα τα πρόσωπα της μάχης, εικόνες που παίρνουν μορφή με τη βοήθεια την μαγευτική μουσική του συγκροτήματος. Έχουμε να κάνουμε με ένα αληθινό Heavy Metal δίσκο, αλλά πάνω από όλα αυτό είναι ένα Ελληνικό album από μια Ελληνική μπάντα. Η Ελληνική παραδοσιακή μουσική είναι παρούσα και στον ήχο της μπάντας. Προσθέστε και το επιβλητικό εξώφυλλο που δείχνει τον Ήλιο της Βεργίνας και τον Μέγα Αλέξανδρο και έχετε ένα αληθινό αριστούργημα του Ελληνικού Epic Heavy Metal. Οι Sarissa δίνουν βάρος στη δημιουργία μελωδιών και ολοκληρωμένων συνθέσεων, ενώ διατηρούν το μεγάλο προσόν του προσωπικού ήχου. Δεν ξεχωρίζω κάποια τραγούδια και σκόπιμος δεν αναφέρω, γιατί όλος ο δίσκος είναι στο ίδιο υψηλότατο επίπεδο, ένας μουσικός θησαυρός. Το 1995 περίπου η μπάντα διαλύεται, ο Δημήτρης Σελαλμαζίδης που ήταν ο αρχηγός του συγκροτήματος αποφασίζει να επιτρέψει το 1999. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί κανονικά σε CD το πρώτο τους demo μέσω γνωστού τότε Ελληνικού Metal περιοδικού, ενώ την επόμενη χρονιά (2000) έρχονται στην Αθήνα για live, (με τον Δημήτρη Λιαπάκη Valley’s Eve, Mystic Prophecy, στα φωνητικά), τυχερός που ήμουν εκεί.
Οι Sarissa με κάποια promos ψάχνουν για κάποια εταιρεία, πράγμα που τελικά συμβαίνει. Έτσι, το 2004 κυκλοφορεί η δεύτερη δουλειά του συγκροτήματος, με τίτλο “Masters Of Sins”, αν και έχουν κάπως πιο μοντέρνο ήχο. Ότι και να γράψω για τους Sarissa θα είναι πραγματικά λίγο. Η μουσική τους φωνάζει από χιλιόμετρα μακριά ότι είναι Έλληνες. Η μόνη ένσταση που έχω είναι η εξής… το πρώτο CD των Sarissa είναι εξαιρετικό, αλλά δυστυχώς όταν το συγκρίνεις με το demo το ’87 υστερεί λίγο, το demo ήταν πολύ πιο μπροστά για την εποχή του. Θα έπρεπε να έχουν κυκλοφορήσει με καλύτερη παραγωγή το demo σαν πρώτο album και ίσως να είχε αλλάξει έτσι ο παγκόσμιος χάρτης του Heavy Metal. Τέλος, οι Sarrisa μας κάνουν περήφανους που είμαστε Έλληνες. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Sarissa το 1994 καθόρισαν τα όρια και σηματοδότησαν το σύγχρονο επικό Metal ήχο, ειδικά στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα μοναδικό, προσωπικό και πάνω από όλα ένα ιδιαίτερο μουσικό στυλ. Τα τελευταία χρόνια το συγκρότημα δραστηριοποιείτε ξανά, όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις, με τον πρώτο τους τραγουδιστή (Demo 1987) Γιώργο Συμεωνίδη (Long Live) και έχουν έτοιμο φέτος (2016) και το νέο τους album “Nemesis”.
 
Δισκογραφία SARISSA
Sarissa [1994]
Demo 1987 [1999]
Master Of Sins [2004]
Nemesis [2016]
 
TRIVIA:
Η σάρισα ήταν αρχαίο Ελληνικό όπλο, ένα δόρυ μεγάλου μήκους, το βασικό επιθετικό όπλο της Μακεδονικής φάλαγγας, τόσο του Βασιλιά Φιλίππου όσο και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η έκδοση αυτού του CD σε LP (σε κανονικό βινύλιο και οχι picture) αποτελεί πλέον φετίχ όλων των συλλεκτών (όπως εγώ).
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.