Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 06:51:11

BLUES ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Stevie Ray Vaughan - A True Guitar Legend

Stevie Ray Vaughan – A True Guitar Legend

Προσπαθώ εδώ και ώρες να σκεφτώ μια εισαγωγική παράγραφο για να περιγράψω τον Stevie ray και το πώς νιώθω για το παίξιμό του αλλά οι λέξεις δεν μου φαίνονται αρκετές. Προσπάθησα να πω ότι ήταν δυναμικός, φλογερός, ότι μου κόβει την ανάσα κάθε φορά που τον ακούω, έτσι για να μπορέσω να του αποδώσω τον φόρο τιμής που νομίζω ότι του αξίζει.  

 

 

Image

Stevie Ray Vaughan – A True Guitar Legend

 Προσπαθώ εδώ και ώρες να σκεφτώ μια εισαγωγική παράγραφο για να περιγράψω τον Stevie ray και το πώς νιώθω για το παίξιμό του αλλά οι λέξεις δεν μου φαίνονται αρκετές. Προσπάθησα να πω ότι ήταν δυναμικός, φλογερός, ότι μου κόβει την ανάσα κάθε φορά που τον ακούω, έτσι για να μπορέσω να του αποδώσω τον φόρο τιμής που νομίζω ότι του αξίζει.

Image

Ο Stephen Ray Vaughan, ο δεύτερος γιός του Jim και της Martha Vaughan γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1954 στο Dallas του Texas. Σε ηλικία 7 ετών παίρνει την πρώτη του κιθάρα, ένα «πλαστικό παιχνίδι με τρεις χορδές» όπως την περιγράφει ο ίδιος. Ο αδερφός του Jimmy Lee, επίσης κιθαρίστας ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί ο Stevie με την κιθάρα και όπως αναφέρει και αργότερα σε συνεντεύξεις του, ο Jimmy ήταν γι’ αυτόν το πρότυπό του και ο αγαπημένος του κιθαρίστας. Περίπου οχτώ χρόνια αργότερα ο Stevie αποφασίζει ότι το μόνο πράγμα που θέλει να κάνει στη ζωή του είναι να παίζει κιθάρα. Η αφορμή; Ένα βαρέλι γεμάτο γράσο. Όπως περιέγραψε ο ίδιος αργότερα «…μέρος της δουλειάς μου ήταν να καθαρίζω τους σκουπιδοτενεκέδες. Μια νύχτα στεκόμουν πάνω σε ένα βαρέλι γεμάτο με γράσο και το καπάκι έσπασε και έπεσα μέσα. Ενώ ήμουν εκεί μέσα σκέφτηκα, “τι κάνω εγώ εδώ πέρα. Εγώ θέλω να παίζω κιθάρα σαν τον Albert King”. Αυτή ήταν η τελευταία δουλειά που έκανα.». 

 Image

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Stevie έπαιξε σε διάφορα τοπικά σχήματα, μέσω των οποίων προέκυψαν οι Double Trouble με τους Tommy Shannon και Chris “Whipper” Layton με τους οποίους έπαιζε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1983 λοιπόν, ο Stevie Ray Vaughan και οι Double Trouble, κυκλοφορούν το πρώτο τους album με τίτλο “Texas Flood”  το οποίο προτάθηκε για δυο Grammy. Ακολούθησαν τα “Couldn’t stand the weather” το 1984, “Soul to Soul” το 1985 (με τη συμμετοχή του Reese Wynans, ο οποίος παρέμεινε στο line up των D.T. μέχρι και τον τελευταίο δίσκο), “Live Alive” το 1986 και “In Step” το 1989, τα οποία έφεραν στον Stevie πολλές διακρίσεις και βραβεία.

 

Image

Η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ οδήγησαν το 1986 στην κατάρρευση του Stevie και στην ανάγκη να εισαχθεί σε κλινική αποτοξίνωσης. Όπως είπε ο ίδιος αργότερα “Έπιασα πάτο. Ευχαριστώ το θεό που ο πάτος μου δεν ήταν ο θάνατος” δείχνοντας κατά κάποιο τρόπο ευγνωμοσύνη που του δόθηκε η ευκαιρία να “καθαρίσει” και να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή. Τρία χρόνια μετά ηχογραφεί το μοναδικό δίσκο στον οποίο έπαιξε νηφάλιος και κατά τη γνώμη μου τον καλύτερό του δίσκο, το “In Step”.
Στις 25 – 26 Αυγούστου του 1990 οι D.T. παίζουν στο Alpine Valley, του Wisconsin. Το line – up περιλάμβανε τους Eric Clapton, Buddy Guy, Jimmy Vaughan και Robert Cray. Μετά το τέλος της συναυλίας ο Stevie επιβιβάζεται σε ένα ελικόπτερο για να επιστρέψει στο Chicago. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 27 Αυγούστου ο Stevie Ray Vaughan σκοτώθηκε μαζί με τον πιλότο και τρία μέλη από το “team” του Clapton, όταν το ελικόπτερο συγκρούστηκε σε έναν λόφο. Η κηδεία του έγινε τέσσερις μέρες αργότερα στο νεκροταφείο Laurel Land στο Dallas του Texas. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν οι Billy Gibbons, Stevie Wonder, Buddy Guy, Bonnie Raitt, Ringo Starr, και Dr. John. Έξω από το νεκροταφείο συγκεντρώθηκαν περίπου 3.000 fans για να πουν το τελευταίο αντίο.
Μετά το θάνατο του Stevie, κυκλοφόρησαν δύο ακόμα studio album, το “the sky is crying” και το  “Family style” καθώς και πολλές best of συλλογές και ζωντανές ηχογραφήσεις.

Image
Ο Stevie Ray Vaughan, ήταν κατά γενική ομολογία ο άνθρωπος που έδωσε νέα πνοή στα blues στη δεκαετία του ’80 και επηρέασε εκατοντάδες κιθαρίστες δημιουργώντας ένα νέο τρόπο παιξίματος μέσα στο οποίο μπορεί να διακρίνει κανείς τα “άγρια” bends του Albert King, την εκρηκτικότητα του Albert Collins και το πάθος του Jimmy Hendrix σε συνδυασμό με την δική του δυναμική προσωπικότητα, την ασταμάτητη ροή ιδεών και την αξεπέραστη τεχνική του ικανότητα. Όλα τα παραπάνω καθιστούν τον Stevie ως έναν από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών και όπως είπε και ο Eric Clapton, θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να εμφανιστεί ξανά ένας αντίστοιχου βεληνεκούς, κιθαρίστας.


Τελειώνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα, ξέρω ότι παρέλειψα πολλά σημαντικά γεγονότα από τη ζωή του και ανέφερα ελάχιστους από τους ανθρώπους που τον επηρέασαν. Ο λόγος είναι ότι δεν είχα σκοπό να γράψω ένα λεπτομερές βιογραφικό αλλά να δώσω αφορμή σε όσους δεν ξέρουν τον Stevie Ray Vaughan, να τον γνωρίσουν. Όσο για εμάς τους υπόλοιπους: «Όταν τα λόγια δεν είναι αρκετά, αρχίζει η μουσική» (Goethe)

SRV Discography

Texas Flood (1983)
Couldn't Stand the Weather (1984)
Soul to Soul (1985)
Live Alive (1986)
In Step (1989)
Family Style (with Jimmie Vaughan) (1990)
The Sky Is Crying (1991)
In the Beginning (1992)
Greatest Hits (1995)
Live at Carnegie Hall (1997)
The Real Deal: Greatest Hits Volume 2 (1999)
In Session (with Albert King) (1999)
Blues at Sunrise (2000)
Live at Montreux 1982 & 1985 (2001)
The Essential Stevie Ray Vaughan and Double Trouble (2002)
Martin Scorsese Present The Blues: Stevie Ray Vaughan (2003)
Live in Tokyo (2006)
The Real Deal: Greatest Hits Volume 1 (2006)
Solos, Sessions & Encores (2007)


Κείμενο: Sakis Dovolis

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook