Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 08:06:45

Γεννήθηκε τον Απρίλη του 1979 και έσβησε πρόωρα πάλι έναν Απρίλη, τον Απρίλη του 2008. Ο Sean Costello ήταν ένα πραγματικό μουσικό ταλέντο όχι μόνο σαν κιθαρίστας αλλά και σαν τραγουδιστής και στιχουργός. Ο μεγάλος bluesman Tinsley Ellis τον θεωρούσε σαν τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη με καταπληκτική σκηνική παρουσία και εξαιρετική δεξιοτεχνία στη κιθάρα.

 

SEANCOSTELLO

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΠΟΥ Η ΜΟΙΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΠΡΩΪΜΑ

Γεννήθηκε τον Απρίλη του 1979 και έσβησε πρόωρα πάλι έναν Απρίλη, τον Απρίλη του 2008. Ο Sean Costello ήταν ένα πραγματικό μουσικό ταλέντο όχι μόνο σαν κιθαρίστας αλλά και σαν τραγουδιστής και στιχουργός. Ο μεγάλος bluesman Tinsley Ellis  τον θεωρούσε σαν τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη με καταπληκτική σκηνική παρουσία και εξαιρετική δεξιοτεχνία στη κιθάρα. Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια αλλά σύντομα μετακόμισε στην Ατλάντα με τους γονείς του.

seanpic2

Από μικρός, είχε τρέλα με τη κιθάρα και μάλιστα κατάφερε στα 14 του να κερδίσει ένα διαγωνισμό που οργάνωσε η Beale Street Blues Society. Αμέσως μετά σχημάτισε το δικό του συγκρότημα. Στα 16 του, ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο  CallTheCops (1996) όπου άφησε άφωνους όλους τους κριτικούς της μπλουζ μουσικής και ειδικά τον μουσικό ιστορικό τον Tony Russell που χωρίς κανένα δισταγμό μίλησε για τον Sean Costello σαν το νεαρό που είχε τον πλήρη έλεγχο της κιθάρας στο μπλουζ της εποχής του 1950. Εξάλλου, αυτό ήταν και το αγαπημένο είδος μπλουζ του Sean. Το μπλουζ του 1950. Ο δίσκος 'Rockin' Chair' του Howlin' Wolf ήταν το πρώτο του άκουσμα που τον έφερε στο χώρο του μπλουζ. Το1998, γίνεται ο lead guitarist στο χρυσό άλμπουμ της Susan Tedeschi, «Just Won't Burn».

Το δεύτερο άλμπουμ του, το «Cuttin' In» (2000) λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές. Το ίδιο συμβαίνει και με το τρίτο του άλμπουμ το «Moanin' For Molasses». Η γεμάτη συναίσθημα φωνή του, το γεμάτο πάθος παίξιμο της κιθάρας του δημιουργεί πλέον ένα κλίμα θαυμασμού γι' αυτόν τον νέο καλλιτέχνη που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια των ΗΠΑ. Οι B.B King, Buddy Guy, James Cotton, Hubert Sumlin και πολλοί άλλοι γερόλυκοι του μπλουζ τον καλούν να παίξει και να περιοδεύσει μαζί τους. Ακολουθεί το τέταρτο άλμπουμ που φέρει απλά το όνομά του (2005) και τον επόμενο χρόνο, το 2006, ηχογραφεί το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «We Can Get Together» που ίσως είναι και η καλύτερη δουλειά του.

Ο Sean Costello δεν υπήρξε ποτέ επιδειξίας του ανεξίτηλου ταλέντου του. Πάντοτε σεβόταν τους μουσικούς που τον πλαισίωναν και ποτέ του δεν επιχείρησε να τους επισκιάσει με εκκωφαντικά σόλα κιθάρας και τεχνικές ταχύτητας στο παίξιμο.

seanpic3

Στις 15 του Απρίλη, 2008, ο Sean Costello βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Ατλάντα. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε υπερβολική χρήση φαρμάκων. Μετά το θάνατό του όμως, η άμεση οικογένειά του απεκάλυψε ένα καλά κρυμμένο μυστικό: Ο Sean Costello υπέφερε από «διπολική διαταραχή» (Bipolar Disorder) μια νόσο που ανήκει στη κατηγορία των ασθενειών σχιζοφρένειας και έπαιρνε ειδική αγωγή. Οι οικείοι του, αμέσως μετά το θάνατό του, ίδρυσαν ένα ερευνητικό ίδρυμα (Costello Memorial Fund for Bipolar Research) για ασθενείς αυτής της νόσου που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου καλλιτέχνη.

 

 

 

 

κείμενο Δημήτρης Επικούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook