Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 00:32:04

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

COUNTRY MUSIC

AYTO ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ COUNTRY

 
 
Μια πολύ μικρή αναφορά στην μουσική Country, τι είναι τελικά η Country; Η Country μουσική μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα διαδομένη στην Ελλάδα, όμως έχει ένα πιστό και αφοσιωμένο κοινό. Ένα από τα σχεδόν «παραγνωρισμένα» και «παραμελημένα» είδη ξένης μουσικής στην χώρα μας είναι αυτό της Country. Πιστεύω πως ελάχιστοι θα αγοράζουν πια δίσκους Country ή θ’ ακούν τους καλλιτέχνες αυτής της μουσικής. Είναι αλήθεια κρίμα οι φίλοι του Rock ή της Pop μουσικής να μην ακούν και να μην γνωρίζουν τους καλλιτέχνες και την μουσική που έδωσε τόσα πολλά στο Rock γενικότερα.
Για την Country μπορεί κανείς απλά να πει ότι είναι η μουσική από τον λαό για τον λαό. Η μεγάλη της απήχηση οφείλεται στην μεγάλη της απλότητα, στην απλότητα της μουσικής της που πάει κατευθείαν στην καρδία. Βασικά η Country μουσική παρουσιάζεται πολύ εύκολα και το κοινό είναι σε θέση  ν’ αναγνωρίσει τα συναισθήματα που βγαίνουν μέσα από την μουσική αυτή και τα περισσότερα τραγούδια της. Τι είναι εκείνο στην μουσική Country που ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την υφήλιο; Ίσως η έλξη που δημιουργούν τα τραγούδια που τις περισσότερες φορές ασχολούνται με διεθνή στιχουργικά θέματα. Λένε αλήθειες που χτυπάνε στο ευαίσθητο σημείο του καθενός. Συχνά αυτά τα τραγούδια διηγιούνται τις ιστορίες των ανθρώπων της επαρχίας.
 
 
Η Country είναι είδος Αμερικάνικης λαϊκής μουσικής που ξεκίνησε από τις αγροτικές περιοχές των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη δεκαετία του 1920. Οι ρίζες της βρίσκονται όμως, στην παραδοσιακή μουσική της Ιρλανδίας, της Σκωτίας και της Αγγλίας. Με την ταχύτατη διάδοση της στα τέλη της δεκαετίας του ’20 η Country μουσική, παιδί φολκλορικής, κέλτικης και θρησκευτικής μουσικής παράδοσης, γίνεται αυθεντικό λαϊκό προϊόν, μια μουσική έκφραση δηλαδή του μέσου Αμερικανού πολίτη. Παραγκωνισμένη για χρόνια σαν τοπικό ιδίωμα, μη ικανό να περιγράψει βιώματα άλλων λαών, η Country ξεκινά το ταξίδι της στον χρόνο μέσα από ακούσματα μιας μουσικής κληρονομιάς που κρατά 300 σχεδόν χρόνια.
Η Country μουσική αποτελείται συχνά από μπαλάντες και χορευτικά τραγούδια με γενικά απλές φόρμες και αρμονίες, σε ρυθμό 2/4 ή 4/4, που ως επί το πλείστον συνοδεύονται από έγχορδα όργανα όπως το μπάντζο, η ακουστική κιθάρα, το βιολί και η φυσαρμόνικα. Μουσικά εκφράζει την μεσαία εργατική Αμερικάνικη τάξη, συνδυάζοντας λαϊκά τραγούδια, κέλτικα, αγγλικές μπαλάντες, αλλά και διάφορες άλλες μουσικές παραδόσεις από ευρωπαϊκές κοινότητες μεταναστών που πήγαν στις ΗΠΑ.
Αξίζει να προσθέσουμε πως ως επίσημη περιοχή που γεννήθηκε η Country μουσική, ήταν το Nashville του Tennessee. Καθώς κατεβαίνει κανείς στο αεροδρόμιο του Nashville τον υποδέχεται μια τεράστια επιγραφή που γράφει «καλώς ήρθατε στην πόλη της μουσικής». Το Nashville είναι μια από τις τρεις κυριότερες και μεγαλύτερες πόλεις όπου «ζει» η μουσική της Αμερικής, οι άλλες δύο είναι ως γνωστόν η New York και το Los Angeles.
 
         
Οι λευκοί αγρότες του Νότου αναπτύσσουν το δικό τους μουσικό ιδίωμα, τη μουσική Country. Παρά την μακρόχρονη συμβίωση και τον γόνιμο μουσικό αλληλοεπηρεασμό μαύρων και λευκών στον αγροτικό Νότο, οι λευκοί άποικοι (και ειδικότερα οι αγγλοσάξονες), ανέπτυξαν ένα μουσικό ιδίωμα που βασιζόταν στις ιρλανδέζικες μπαλάντες των μπυραριών. Αναπόφευκτα, η Country επηρεάσε, αλλά και επηρεάστηκε ως ένα βαθμό, σημαντικά από τη μουσική των μαύρων, ενώ η εξέλιξή της μας οδηγεί έμμεσα στο Rock N’ Roll και ακόμη παραπέρα.
Οι στίχοι των τραγουδιών της Country έχουν συναισθηματικό κυρίως περιεχόμενο, ενώ απουσιάζει εντελώς το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού που υπάρχει έντονο στη μουσική των μαύρων. Συχνά η Country αποκαλείται και ως “το Blues των λευκών”, πάντως σήμερα η Country μουσική, παρά την βιομηχανικής μορφής τυποποίηση της, επιζεί σχεδόν αυτούσια στην περιοχή των ΗΠΑ και μάλιστα είναι ακόμη ιδιαίτερα δημοφιλής στο Νότο.
 
 
Η πρώτη εμπορική ηχογράφηση θεωρείται πως έγινε το 1922 και το 1924, πάντως η πραγματική χρονιά, κατά την οποία η Country μουσική γεννιέται είναι περίπου στα 1927. Η Country δεν είναι παρά μια «ομοσπονδία» διαφορετικών μουσικών στυλ, όχι ένα όμοιο σε περιεχόμενο και μουσικό σύνολο. Με τις ρίζες της χαμένες στις πρώτες αποικιακές δεκαετίες, εκεί που οι Folk χοροί (Σκωτίας, Ιρλανδίας) συναντούν την Βρετανική μπαλάντα, όλο αυτό το μίγμα εμπλουτίζεται με εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδια γύρω από την φωτιά. Διαφέροντας από τους βρετανικής καταγωγής προγόνους τους, οι νέοι μουσικοί (άποικοι) δεν τραγουδούν για την «αγάπη» αλλά για θέματα πρακτικά, βγαλμένα από την καθημερινή εργασία (στο ράντζο, στο ορυχείο ή στον σιδηρόδρομο) και αληθινά συμβάντα (ληστείες, φυσικές καταστροφές, φόνους και ατυχήματα). Το βιολί, το μαντολίνο, η κιθάρα, αλλά και το μπάντζο μαρτυρούν μια ηχητική παράδοση-κληροδότημα των μεταναστών που συνέθεσαν το Αμερικανικό Country πάζλ. Η αλληλεπίδραση μεταξύ μουσικών διαφορετικών εθνικών group παρήγαγε μια σειρά μοναδικών ήχων στο Νότιο τμήμα των ΗΠΑ.
Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα και με την μετανάστευση Ευρωπαϊκών ομάδων από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία προς την περιοχή του Texas, το μουσικό ανακάτεμα αυτής της παράδοσης συνεχίστηκε με τις προσθήκες στοιχείων από τις Ισπανικές, Μεξικανικές κοινότητες και τις μουσικές των γηγενών κατοίκων (Native Americans) των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα αυτής της συμβίωσης και της επαφής, το Texas, αναπτύσσει μοναδικές πολιτιστικές βάσεις, μια προσφορά των κοινοτήτων που το συγκρότησαν. Ανάμεσα στα 30's και στα 40's, cowboy τραγούδια της western μουσικής, αποκτούν νέα φήμη και από τις ηχογραφήσεις της δεκαετίας ’20, περνούν στο ευρύ κοινό μέσω των ταινιών western του Hollywood. Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, η Country μουσική θα παραμείνει ζωντανή ως ένα από τα πολλά μουσικά είδη μέχρι και τον 21ο αιώνα.
Αλλά, στα 70’s η Country πατώντας στην δύναμη της ηλεκτρικής κιθάρας και του ενισχυτή, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος, το Country γίνετε Country Rock και μετά Southern Rock και παράγει έναν οξύ, σκληρό και ακραίο Νότιο Rock ήχο. Κάτω από τον όρο Country υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που κινείται με διάφορα μουσικά είδη που όλα εξαρτώνται από την Country και το Western.
Σήμερα, με τον όρο Country περιγράφονται πολλά διαφορετικά μουσικά στυλ, όπως Honky Tonk, Old Time Music, Revival, Bluegrass, Folk Revival, Country Rock, Western Swing, Nashville Sound, κλπ. Κάποτε στα 80’s και στα 90’s η Country ήταν το πιο δημοφιλές είδος μουσικής κατά τη βραδινή ραδιοφωνική ώρα αιχμής και το δεύτερο πιο δημοφιλές κατά την πρωινή ραδιοφωνική ώρα αιχμής στο ράδιο των FM ή AM των ΗΠA. Η Country μουσική έχει το δικό της hit parade στις ΗΠΑ και τις περισσότερες φορές τα τραγούδια που φτάνουν στις πρώτες θέσεις του top, ξεπερνούν κατά πολύ τις 500.000 αντίτυπα.
Oι Πολιτείες που εδώ και χρόνια ζει, αναπτύσσεται και ευημερεί η Country μουσική είναι κυρίως οι Νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ όπως η Florida, η Georgia, το Maryland, η South και η North Carolina, αλλά και η Virginia. Αλλά καθώς και οι Νοτιοανατολικές Κεντρικές Πολιτείες όπως η Alabama, το Kentucky, το Mississippi, αλλά επίσης και οι Νοτιοδυτικές Κεντρικές Πολιτείες όπως το Arkansas, η Louisiana και το Texas.
 
 
Αυτή ήταν μια γενική αλλά και μια μικρή περιεκτική θα έλεγα παρουσίαση της Country μουσικής.
Στις μέρες μας η Country μουσική καλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο από καλλιτέχνες που τραγουδούν τα τραγούδια της. Είναι βέβαια αδύνατον, να γράψουμε όλα τα ονόματα των μεγάλων και σπουδαίων καλλιτεχνών της Country. Η Country με την εξέλιξη της και με το πέρασμα του χρόνου ανέδειξε μεγάλα αστέρια που η επιτυχία τους δεν περιορίστηκε μέσα σ’ ένα στενό Αμερικάνικο ακροατήριο, αλλά ξεπέρασε τα όρια της και έγινε δημοφιλής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη κι αργότερα σε όλον το κόσμο. Αυτή λοιπόν, η μουσική μας χάρισε κυρίως πρωτοπόρους, αλλά και αξέχαστους μουσικούς καλλιτέχνες που βοήθησαν στην μεγαλύτερη διάδοση της.
Τελειώνοντας, το να προτείνω μια ενδεικτική δισκογραφία για την Country μουσική, φυσικά νομίζω πως είναι κάπως άσκοπο ή άτοπο, αφού υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες ή και χιλιάδες δίσκοι για όλα τα μουσικά γούστα, ακούστε ότι σας κάνει κέφι και μάλιστα με τις ευλογιές μου.
Σας ευχαριστώ που διαβάσατε με προσοχή, θέλω να πιστεύω, το άρθρο μου.
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.
 
Υ.Γ. Πάντως, αν θέλει κάποιος ν’ ακούσει ή ν’ ασχοληθεί (κυρίως όμως χορευτικά) με την Country μουσική, μπορεί να έρθει σ’ επαφή με την εξής ομάδα... Greek Cowboys & Country Girls...