Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 21:46:53

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARK SHELTON (RIP)

MARK SHELTON


(3-Δεκεμβρίου-1957 ~ 27-Ιουλίου-2018)
RIP
 
 
 
Ο ιδρυτής, κιθαρίστας, συνθέτης αλλά και τραγουδιστής των αγαπημένων και θρύλων του Epic Heavy Metal ήχου, (δηλαδή των Manilla Road), o τεράστιος και σπουδαίος μουσικός Mark Shelton ή αλλιώς “The Shark” έφυγε για πάντα από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 60 ετών, στις 27 Ιουλίου του 2018.
Την δυσάρεστη αυτή είδηση ανακοίνωσε ο νυν τραγουδιστής του σχήματος Bryan Patrick με μια ανάρτηση στο FaceΒook. Ο Αμερικανός front-man ανέφερε… «Στις 27 Ιουλίου του 2018. Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω πως ο αδελφός μου εδώ και χρόνια και κολλητός μου φίλος, πέρασε στις αίθουσες της Valhalla. Mark W. Shelton, αναπαύσου εν ειρήνη». Επίσης αναφέρει… «Η καρδιά μου έχει γίνει θρύψαλα. Σας παρακαλώ σήμερα, βρείτε λίγο χρόνο για να δείξετε την αγάπη σας στους δικούς σας ανθρώπους, και να τους κρατήσετε στην αγκαλιά σας».
Το μοιραίο συμβάν συνέβη, ενώ το συγκρότημα βρισκόταν στην Γερμανία για συναυλίες, τα αίτια του θανάτου, ήταν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή μετά την εμφάνιση του σχήματος στο “Headbangers Open Air Festival”, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
 
 
 
Ο Mark Shelton γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1957 στη Wichita του Kansas. Στην ηλικία των 20 ετών (δηλαδή το 1977), ίδρυσε τους Manilla Road με συνοδοιπόρους τον μπασίστα Scott “Scooter” Park, αλλά και τον drummer Rick Fisher. Η μουσική αλλά και οι στίχοι του group ήταν Επική, με σπαθιά, ασπίδες, πανοπλίες, ιππότες με αρματωμένα άλογα, Valhalla, κλπ, όπου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μουσική του σχήματος. Όπως οι Manowar είχαν το slogan “Death To False Metal, έτσι και οι Manilla Road είχαν το δικό τους, το “May Lords Of Light Be With You”.
Ο Mark έγραψε με χρυσά και κεφαλαία γράμματα το όνομα του ίδιου, αλλά και του group του στην ιστορία του Επικού Heavy Metal κυκλοφορώντας ανεπανάληπτους δίσκους ορόσημα όπως το “Crystal Logic”, το “Open the Gates”, το “The Deluge”, το “Mystification”, κλπ.
Ο σπουδαίος αυτός αλλά και ιδιαίτερα αγαπητός μουσικός δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας, έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο, ήταν ηγέτης αλλά και η σημαντικότερη μορφή του underground, Επικού Ηeavy Μetal, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πρώτα χρόνια στα mid 70’s έπαιζαν σε τοπικά clubs του Kansas, το 1980 ηχογραφούν το πρώτο τους album στην δική τους δισκογραφική εταιρεία την Raodster (όπως και το δεύτερο τους LP), στα οποία γίνονταν αμέσως οι μουσικές επιρροές που είχε δεχτεί ο κιθαρίστας του group, ο Mark ήταν άμεσα επηρεασμένος από Hawkwind, μέχρι και King Crimson. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου early 80’s παρουσίαζαν επίσης αρκετές ομοιότητες με τους παλιούς Rush, στη χώρα τους (ΗΠΑ), έγιναν διάσημοι και σ’ αυτό συνετέλεσαν βέβαια και οι περιοδείες τους ως support group σε ονόματα όπως οι Point Blank, οι Krokus και ο Ted Nugent. Παντως, η αναγνωριση ηρθε στα 1983 όταν το τραγουδι τους “Flaming Metal Systems” που τους χαρισε το τιτλο του καλύτερου συγκροτηματος του Kansas. Το 1984 ο drummer Rick Fisher αντικαταστάθηκε από τον Randy “Thrasher” Foxe, ο οποίος προσέδωσε μεγαλύτερη ταχύτητα στη μουσική των Manilla Road. Οι κριτικές που έπαιρναν από παντού ήταν πολύ καλές με αποτέλεσμα να κερδίσουν ένα μεγάλο και αφοσιωμένο κοινό και έξω από την Αμερική. Αρχικά το σχήμα μην γνωρίζοντας την ανάλογη ευτυχία που θα ήθελε διαλύθηκε στα 1992, αλλά τελικά επανήλθαν ξανά το 2001.
Η μουσική του σχήματος ήταν Επική, αλλά πότε δεν γνώρισαν ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, παρά την πληθώρα των δίσκων που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 40 χρόνια. Το cult status των Manilla Road ήταν πολύ ισχυρό, ειδικά στην Ελλάδα, καθώς είχαν αναπτύξει από τα early 00’s έναν ιδιαίτερο δεσμό με το Ελληνικό Heavy Metal κοινό. Οι Manilla Road επισκέπτονταν σε τακτικά χρονικά διαστήματα τη χώρα μας δίνοντας συναυλίες, ενώ είχαν επισκεφθεί συνολικά επτά φορές την χώρα μας.
Τον Mark Shelton, θα τον θυμόμαστε για πάντα μέσα από τις μουσικές του. Οι άνθρωποι «φεύγουν», μόνο όταν τους αποχαιρετάμε από τη μνήμη μας. Αυτό δεν συμβαίνει όμως και με τον Mark, που αγαπήσαμε αλλά δεν είναι πια μαζί μας. Μέσα από την μουσική του και από τα τραγούδια, θα είναι για πάντα μαζί μας και θα μας συντροφεύει για μια ολόκληρη ζωή.
 
 
15+1 ΒEST OF… SONGS OF MANILLA ROAD
1). Riddle Master
2). The Veils Of Negative Existence
3). Dreams Of Eschaton
4). Metal Storm
5). Weavers Of The Web
6). Hour Of The Dragon
7). Witche’s Brew
8). Divine Victim
9). Shadow In The Black
10). Friction In Mass
11). The Deluge
12). Masque Of The Red Death
13). Valley Of Unrest
14). Up From The Crypt
15). Queen Of The Black Coast
+1). Necropolis
 
 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ MANILLA ROAD
Invasion [1980]
Metal[ 1982]
Crystal Logic [1983]
Open The Gates [1985]
The Deluge [1986]
Mystification [1987]
Roadkill, Live [1988]
Out Of The Abyss [1988]
The Courts Of Chaos [1990]
The Circus Maximus [1992]
Atlantis Rising [2001]
Spiral Castle [2002]
Mark Of The Beast [2002]
Gates Of Fire [2005]
Voyager [2008]
After Midnight Live 1979 [2009]
Playground Of The Damned [2011]
Mysterium [2013]
The Blessed Curse [2015]
Dreams Of Eschaton [2016]
Underground [2106]
To Kill Α King [2017]
MARK SHELTON
Obsidian Dreams [2015]
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.