Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 21:31:39

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

15+1 OF THE BEST HARD ROCK & HEAVY METAL GROUPS FROM CANADA

 
 
Μια λίστα με τα 15+1 από τα καλύτερα σκληρά Rock μουσικά σχήματα από τον Καναδά, ήταν ομολογουμένως μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Το Rock υπάρχει από τα 50’s, έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι και ο Καναδάς έχει παραγάγει κι αυτός το μερίδιο του από μεγάλα Rock groups.
Η χώρα έχει καταλήξει να έχει μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των τελευταίων πέντε δεκαετιών, όπως είναι π.χ. οι Steppenwolf, ο Neil Young, ο Bryan Adams, οι Bachman Turner Overdrive, o Aldo Nova, αλλά και η Loreena McKennitt όπου πραγματικά είναι παγκόσμιοι θρύλοι. Πάντως, αλήθεια υπάρχει μια πραγματική χιονοστιβάδα επιτυχημένων συγκροτημάτων από τον Καναδά, ο κατάλογος είναι τεράστιος, αλλά όπως καταλαβαίνεται δεν χωρούν όλοι εδώ. Οι καλλιτέχνες που ακολουθούν είναι οι προσωπικές μου προτιμήσεις και μόνο, γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, μην βάλετε τις φωνές αν δεν βρείτε κάποιον από τους αγαπημένους σας, τουλάχιστον ας με κρίνεται τουλάχιστον με επιείκεια. Όποιος σέβεται τον εαυτό του και θέλει να έχει μια καλή  και αντιπροσωπευτική δισκοθήκη από αυτή την χώρα, ιδού η ευκαιρία για να την φτιάξει. Στόχος μου, είναι να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον και να αρχίσετε να ψάχνετε, έτσι ώστε να εμβαθύνετε λίγο περισσότερο στην σκληρή μουσική σκηνή του Καναδά από τα 70’s και τα 80’s, όλα αυτά δεν είναι παρά μόνον η αφετηρία. Μην νομίζετε λοιπόν ότι προσπαθώ να σας επιβάλω με το ζόρι την άποψη μου, η δική σας προσωπική λίστα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από την δική μου και το σέβομαι αυτό… απόλυτα. Το παρόν άρθρο-αφιέρωμα, δεν διεκδικεί φυσικά πληρότητα, καθόσον αυτό θα προϋπόθετε την εξαντλητική παρουσίαση των μουσικών συνόλων από τον Καναδά, όπου αυτό είναι αδύνατον να γίνει. Να πω επίσης, πως είναι και φυσικό άλλωστε, από αυτό τον αστείρευτο δισκογραφικό πλούτο της χώρας, κάποια σχήματα να μου έχουν διαφύγει. Δεν μπορώ παρά να ζητήσω, απλώς, την κατανόηση σας.
 
 
Εδώ, είναι μόνον οι 15+1 που νομίζω πως ίσως όρισαν καλύτερα το Καναδικό Hard Rock, αλλά και το Heavy Metal.
Θεωρώ, ότι πάντα έχει ενδιαφέρον να βλέπουμε κάποια διάσημα μουσικά σύνολα, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε αυτή τη λίστα για να ανακαλύψετε κάποια από τα μεγάλα groups μέσα από την σκληρή Καναδική μουσική που έχετε (ή δεν έχετε) ακούσει πιο πριν. Αυτά τα σκληρά Rock groups και οι καλλιτέχνες έχουν παίξει τη μουσική τους σε όλο τον κόσμο, αλλά όλοι τους σχηματίστηκαν στον Καναδά. Εάν νομίζετε ότι η Καναδική Hard Rock και Ηeavy Μetal μουσική δεν έχει μακρά ιστορία, γελάστε οικτρά, όλα ξεκίνησαν γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’60, τότε ο Καναδάς έχει δημιουργήσει Hard Rock groups που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις νέες γενιές μουσικά, μέχρι και σήμερα.
Ας δούμε μόνον τούτο ως ένα πολύ μικρό παράδειγμα… το 1964 σχηματίστηκε στο Toronto το συγκρότημα των Sparrows, όπου άλλαξε αργότερα το όνομα του σε Steppenwolf. Το single τους στα 1968 “Born To Be Wild”, όπου έχει ως γνωστών τη πρώτη χρήση των λέξεων “Heavy Metal” στους στίχους του.
Το σκληρό Rock έγινε μουσική, αλλά και στυλιστική προσέγγιση, το βαρύ Rock εξελίχθηκε στα 1968-69 από βρετανικές ψυχεδελικές επιρροές, αλλά και το Blues Rock, με συγκροτήματα που ηχούσαν όπως οι Cream, οι Led Zeppelin και οι Black Sabbath. Η παραμορφωμένη ηλεκτρική κιθάρα που υποστηρίζεται από το ηλεκτρικό μπάσο, τα ισχυρά τύμπανα, μ’ ένα συχνά υψηλό φωνητικό στυλ και βαριά πλήκτρα, επηρέασαν του μουσικούς του παγωμένου Καναδά. Οι δομικές και μουσικές επιρροές αντλούνται όμως κι από τα ηλεκτρικά Blues. Ένα άλλο κυρίαρχο δομικό χαρακτηριστικό των Hard Rock συγκροτημάτων από τον μακρινό Καναδά, είναι η αντίθεση μεταξύ ελεγχόμενων riffs κιθάρας, όπου ήταν σχετικά περιορισμένα (χρονικά), αλλά ρυθμικά, ενεργητικά και πολύπλοκα και βιρτουόζικα  με μελωδικά solo, που περιείχαν αυτοσχεδιασμούς ή ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα. Η έννοια του Ηeavy Μetal δεν διαφέρει ουσιαστικά και μουσικά με τα στοιχεία που έχουν εξερευνηθεί από τα ανάλογα μουσικά είδη όπως σκληρό Rock, Progressive Rock, κλπ. Το Ηeavy Μetal δεν έπεσε κάτω από την κατηγορία του κλασικού Hard Rock, επίσης σχήματα έχουν εξερευνήσει μια μουσική ποικιλία κι ανέπτυξαν ένα ευρύ ηχητικό φάσμα όπως το Speed Metal και το Thrash Metal με παρόμοια ταχύτητα, αλλά και με σκοτεινό, γοτθικό τρόπο, τόσο μουσικά όσο και λυρικά. Πολλοί καλλιτέχνες του Καναδά λοιπόν, έχουν χρησιμοποιήσει στοιχεία από το Ηeavy Μetal ή το Hard Rock όπου συνδυάζονται και με άλλα είδη μουσικής. Καιρός όμως, να βάλουμε μπροστά την μηχανή του χρόνου… πάρτε μια βαθιά ανάσα ηρεμήστε και αφέθητε σ’ ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο ταξίδι στην χρυσή Hard Rock και Heavy Metal σκηνή του Καναδά από τις δεκαετίες των 70’s και των 80’s.
 

15+1 OF THE BEST                                                                                                                                           HARD ROCK & HEAVY METAL                                                                                                               GROUPS FROM CANADA

 

1). ANVIL
Αρχικά ξεκίνησαν με το όνομα Lips στα 1977, αλλά γρήγορα το άλλαξαν. Η παγκοσμία φήμη του group ήρθε μετά την επιτυχία της ταινίας για τους Anvil. Η ιστορία του group ξεκίνα από το Toronto που αγκάλιασε τον ήχο της εποχής του NWOBHM και συνέχισε να γίνεται ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα με επιρροές από το εκκολαπτόμενο Speed Metal κίνημα. Tα πρώτα τους albums κίνησαν το ενδιαφέρον, χάρη στην τεχνική του Rob Reinner στα drums και τα κιθαριστικά solos του Lips, υπήρχαν βέβαια και οι στίχοι με τα σεξουαλικά υπονομευμένα, που προκάλεσαν την οργή των γυναίκειων οργανώσεων.  Ακόμη και γι’ αυτή την περίπτωση ο Lips βρήκε τρόπο ν’ απαντήσει, στις συναυλίες έσπαγε τις χορδές της κιθάρας του, χρησιμοποιώντας ένα δονητή εν ενεργεία. Είχαν συνθέσεις που συνδύαζαν το Heavy Metal με το Speed Metal και με το αυθεντικό ωμό Metal.
Top Albums: Hard N’ Heavy [1981], Metal On Metal [1982] & Forged In Fire [1983].
Top Songs: “Metal On Metal”, “Mothra”, “School Love”, “666” & “Jackhammer”.
 
2). FRANK MARINOMAHOGANY RUSH
Το group από Montreal έκανε την εμφάνιση του το 1970 και φήμη τους στη δεκαετία του ’70, ήταν πολύ μεγάλη κυρίως λόγω των εξαιρετικών δεξιοτήτων του κιθαρίστα τους Frank Marino. Συχνή ήταν η σύγκριση με τον Hendrix, αλλά παρόλο αυτά ο Marino ανέπτυξε ένα δικό του μοναδικό κιθαριστικό στυλ, το οποίο βοήθησε να γίνουν τα album των Mahogany Rush, μεταξύ των καλύτερων κυκλοφοριών για τα 70’s. Ο  κιθαρίστας αυτός νομίζω πως ανήκει στη σειρά εκείνων των ηρώων της κιθάρας, που αρκετοί νεότεροι κιθαρίστες δεν μπορούν να τον φτάσουν ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι. Η προοδευτική προσέγγιση του group παραμένει και  σήμερα όταν τους ακούς αρκούντως ψυχική.
Top Albums: IV [1976], What’s Next [1980] & World Anthem [1977].
Top Songs: “Dragonfly”, “The Answer”, “Rock Me Baby”, “Hey Little Lover” & “Try For Freedom”.
 
3). TRIUMPH
Ένα trio από το Toronto που δημιουργήθηκε στα 1975, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν έλαβε την ανάλογη επιτυχία, αν όμως ήταν από τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Οι Triumph υπέφεραν συχνά από άδικες συγκρίσεις που τους έκαναν μερικοί αδαείς με τους Rush, αλλά είχαν τον δικό τους μοναδικό και προσωπικό ήχο. Αυτή η συνδυασμένη ανεπανάληπτη τεχνική, δύναμη και μελωδία, ήταν η λαμπρότητα του ήχου τους. Τα albums που κυκλοφόρησαν κυρίως στα 70’s, αλλά και στις αρχές των 80’s, τους έκαναν να κερδίσουν μια επιτυχία στην Αμερική, με τη βοήθεια επίσης καλών και μοναδικών συνθέσεων.
Top Albums: Triumph [1976], Allied Forces [1981] & Just A Game [1979].
Top Songs: “Hours A Day”, “Street Fighter”, “Ordinary Man”, “Magic Power” & “Lay It On The Line”.
 
4). RUSH
Το συγκρότημα που μπορεί να λέγεται ότι έχει δημιουργήσει το Progressive Metal/ Rock όπως το ξέρουμε σήμερα. Οι Rush δημιουργήθηκαν στο Toronto στα 1968 και από τότε δεν κοίταξαν ποτέ πίσω τους, παρά μόνον μπροστά. Από το σπαθί τους και τις ρίζες της μαγείας τους, μέσα από μια πιο προοδευτική προσέγγιση, το group εξελισσόταν συνεχώς, όλα αυτά επιτυχώς όπου και παραμένουν στην κορυφή (μόνοι τους), του Progressive Metal. Πραγματικοί και Αληθινοί οραματιστές του Hard Rock/ Heavy Metal. Όλα τα μέλη των progressive συγκροτημάτων του Metal, πρέπει να τους έχουν εικόνισμα πάνω από το κρεβάτι τους. Αν και trio ακούγονται σαν ορχήστρα, έχουν μια ενδιαφέρουσα μουσική δομή βασισμένη σε πολλά φουτουριστικά οράματα. Σε όλα τους τα LP, είχαν μυστηριακό χαρακτήρα με ρομαντικές μελωδίες και συμφωνικό πειραματικό ήχο, που αγαπήθηκε από όλους και εκτός της χώρας τους. Έχουν φίλους, οπαδούς σε όλον το κόσμο.
Top Albums: Fly By Night [1975], 2112 [1976] & Moving Pictures [1981].
Top Songs: “Best I Can”, “The Twilight Zone”, “Tom Sawyer”, “Witch Hunt” & “Vital Signs”.
 
5). LOVERBOY
Αν μπορούσαμε να πούμε ότι οι ΗΠΑ είχαν σχεδόν το μονοπώλιο στο AOR, οι Loverboy από το παγωμένο Calgary, ήταν εκεί με τους καλύτερους εκπροσώπους. Δημιουργήθηκαν στα 1979 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έφτασαν σε μια σειρά επιτυχιών που εξακολούθησαν να αντηχούν και στις επόμενες δεκαετίες. Μέσα από τα 80’s κυρίως albums το συγκρότημα έδειξε ότι είχα ένα πραγματικό βάθος στον εμπορικό τους ήχο μ’ ένα μοναδικό μουσικό πνεύμα. Ένα top σχήμα του Καναδά, το οποίο έγινε επίσης πασίγνωστο και στις ΗΠΑ, όλα τα albums του έγιναν σχεδόν πλατινένια και όλα τα singles ήταν επιτυχημένα.  
Top Albums: Loverboy [1980], Get Lucky [1981] & Lovin’ Every Minute Of It [1985].
Top Songs: “Lovin' Every Minute Of It”, “Bullet In The Chamber”, “The Kid Is Hot Tonight”, “Turn Me Loose” & “Working For The Weekend”.
 
6). APRIL WINE
Δημιουργήθηκαν στο Halifax στα 1969, οι April Wine άφησαν το δικό τους σημάδι στην ιστορία του Hard Rock όταν εμφανίστηκαν στο πρώτο Festival του “Monsters Of Rock” το 1980. Μέχρι τότε είχαν κυκλοφορήσει 10 δίσκους, αλλά η επιτυχία ήρθε στα 80’s, μέσα από πιο σκληρά Heavy Metal albums που έκαναν σε αυτή την δεκαετία. Έτσι συνέχισαν δυναμικά στην νέα αυτή δεκαετία μέσα από μια πιο εκλεπτυσμένη και πιο μελωδική μουσική προσέγγιση, αλλά με πολύ πάθος και εξίσου πιο σκληρό και ταχύτερο ήχο. Το θηρίο έκανε ακόμη και μετά τα μουντά 70’s, δισκογραφικές δουλειές αξίας πολλών μουσικών περιστροφών.
Top Albums: The Nature Of The Beast [1981], Harder Faster [1979] & Power Play [1982].
Top Songs: “I Like To Rock”, “Before The Dawn”, “All Over Town”, “Sign Of The Gypsy Queen” & “Anything You Want, You Got It”.
 

7). STEPPENWOLF
Ναι, υπάρχει ένα Αμερικανικό μουσικό στοιχείο σε αυτό το σχήμα, αλλά οι Steppenwolf σχηματίστηκαν στο Toronto το 1967 και πάντα θεωρούνταν πρωτοπόροι του Καναδικού σκληρού Rock. Φυσικά, κάθε φορά που αναφέρεται το όνομα τους, το κλασικό τραγούδι τους, το “Born To Be Wild” έρχεται στο προσκήνιο. Αλλά όταν εισέρχεσθε στο χώρο των album του συγκροτήματος, συνειδητοποιείς ότι αυτό το τραγούδι δεν είναι το μόνο σκληρό που έχουν. Πραγματικά είχαν ένα σταθερό χέρι στο να θέσουν τον πρότυπο προσωπικό τους ήχο, αλλά και για να μείνουν μια για πάντα στο πάνθεον του Hard Rock/ Heavy Metal, για την πρώτη χρήση των λέξεων “Heavy Metal Thunder” στους στίχους τους, στα 1968.
Top Albums: Steppenwolf [1968], At Your Birthday Party [1969] & Steppenwolf 7 [1970].
Top Songs: “Born To Be Wild”, “Rock Me”, “Jupiter Child”, “Renegade” & “Fat Jack”.
 
8). SWORD
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην περιοχή Saint Bruno νότια του Montreal, στο Québec (Canada), τα δύο αδέλφια Rick και Dan Hughes σχηματίζουν ένα Ηeavy Μetal συγκρότημα. Οι Sword ένα από τα καλύτερα, αλλά σχετικά και από τα άγνωστα Metal σχήματα (κατά την γνώμη μου) του Καναδά, όπου όμως υπογράφει δισκογραφικό συμβόλαιο περίπου πέντε χρόνια αργότερα μετά την ίδρυση του, στην εταιρεία των April Wine την Aquarius. Υπάρχει κάτι πραγματικά το ιδιαίτερο σε αυτό το παλιό 80’s Heavy Metal, που μου αρέσει, που δεν μπορώ να το εξηγήσω απόλυτα με λόγια, δηλαδή ένα «παλιομοδίτικο» Μetal. Για μένα πάντως, το λεγόμενο «ντεμοντέ» Μetal είναι συνήθως riff που είναι  προσανατολισμένα σ’ έναν χαρισματικό ή τουλάχιστον ξεχωριστό τραγουδιστή. Αυτός είναι ο ήχος τους, ένας κλασικός 80’s Metal ήχος, η επίθεση του είναι σαν ένα κοφτερό ξυράφι με δύναμη, ταχύτητα και επιθετικότητα.
Top Albums: Metalized [1986] & Sweet Dreams [1988]
Top Songs: “FTW”, “Children Of Heaven”, “Outta Control”, “The End Of The Night” & “Evil Spell”.
 
9). EXCITER
Αυτό το δυναμικο trio, θεωρείται σαν ένα από τα πρώτα Speed Metal συγκροτήματα και δημιουργήθηκαν στην Ottawa το 1978. Παίζουν ένα φοβερά εντυπωσιακό, γρήγορο, επιθετικό και σκληρό Heavy Metal, ενώ ο ήχος όσο περνούσε ο καιρός γινόταν όλο και καλύτερος με πολλές Ευρωπαϊκές επιρροές. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά αν οι συνθέσεις των Exciter δεν ήταν όσο θα έπρεπε εμπορικές ή αν θα έμπαιναν στα charts. Ο ήχος τους παρέμεινε καθαρός, αλλά και αυθεντικά αντρικά σκληρός, με σφιχτοδεμένες συνθέσεις που προορίζονταν μόνον για ένα πράγμα… γι’ ένα ατελείωτο και ασταμάτητο headbanging.  
Top Albums: Heavy Metal Maniac [1983], Violence & Force [1984] & Long Live The Loud [1985].
Top Songs: “Stand Up And Fight”, “Cry Of The Banshee”, “Pounding Metal”, “I Am The Beast” & “Long Live The Loud”.
 
10). ANNIHILATOR
Οι Annihilator δημιουργήθηκαν από τον κιθαρίστα Jeff Waters στην Ottawa το 1984 και θεωρούνται ως ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα του μουσικού είδους του Thrash και Spped Heavy Metal. Είναι το υψηλότερο σε πωλήσεις Τhrash Μetal group στην ιστορία του Καναδά, αν και οι περισσότερες πωλήσεις τους έχουν γίνει εκτός της χώρας καταγωγής του συγκροτήματος. Η μουσική τους είναι καταστροφική, εξολοθρευτική και ο Jeff βάλθηκε να μάθει σε όλους μας πως παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα εκ νέου. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, όσοι έχουν την ευκαιρία ας ακούσουν και ας απολαύσουν την δυναμική και ωμή μουσική τους. Οι εκπληκτικοί Καναδοί, πάντα έχαιραν της ζεστής υποδοχής όλων των σκληροπυρηνικών αλλά και γνήσιων Metalheards. Εκτός των γρήγορων και σκληρών τραγουδιών που πάντα έδειχναν μια σταδιακή ανοδική τροχιά σε ποιότητα και τα κιθαριστικά solos ήταν θανατηφόρα με μια μοναδική εμπλοκή στα γρήγορα, κοφτερά σαν ξυράφι riffs.
Top Albums: Alice In Hell [1989], Never, Neverland [1990] & Set The World On Fire [1993].
Top Songs: “Crystal Ann/ Alison Hell”, “Wicked Mystic”, “Stonewall”, “Road To Ruin”, “Set The World On Fire”.
 
 
11). HELIX
Αυτό το Καναδικό σχήμα δημιουργήθηκε στα 1974, (το αρχικό τους όνομα ήταν Helix Field Band), στην περιοχή Kitchener του Ontario, από τον Brian Volmer, αλλά έγιναν πιο γνωστοί το 1984 μέσα από την παγκοσμία επιτυχία τους “Rock You”. Ο Brian ήταν κυνηγός ταλαντούχων τραγουδιστών, γεγονός που τον ενέπνευσε να διαλέξει κι αυτός μουσική καριέρα. Έκαναν δύο Hard Rock δίσκους στα 1979-’81, αλλά από το τρίτο LP και μετά ήρθε η επιτυχία που περίμεναν. Ο ήχος είναι ισορροπημένος, έπαιζαν καλό, σκληρό Rock και η φωνή του Volmer ήταν εξαιρετική, η μουσική τους είναι κάτι ανάμεσα σε Quiet Riot και AC/DC. Η μουσική τους εικόνα με το πέρασμα των χρονών βελτιώθηκε κι έγινε πιο μελωδική, χωρίς να χάσει όμως την ισορροπία της.
Top Albums: No Rest For The Wicked [1983], Walkin’ The Razors Edge [1984] & Long Way To Heaven [1986].
Top Songs: “Heavy Metal Love”, “Rock You”, “Gimme, Gimme Good Loving’”, “Kids Are All Shakin’” & “Deep Cuts The Knife”.
 
12). MOXY
Πιστεύω να γνωρίσει κανείς ότι ο Καναδάς είχε πολλά περισσότερα να προσφέρει από τα γνωστά σκληρά Rock σχήματα, τα οποία είναι σταθερά Hard Rock ονόματα ως σημεία εκκίνησης για όλους τους fans. Ένα από τα σχετικά άγνωστα ονόματα ήταν και οι Moxy, δημιουργήθηκαν το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70, στα 1974 στο Toronto. Διαθέτοντας διάφορα σκληρά Rocking τραγούδια, υποστηριζόμενα από τα μοναδικά φωνητικά του Buzz Shearman, αυτό το Hard Rock 70’s group βινύλιο είναι απαραίτητο για όλους εκείνους τους παλιούς οπαδούς της δεκαετίας του ’70. Τα LP τους σφράγισαν την πιο δημιουργική περίοδο του συγκροτήματος, είναι αντιπροσωπευτικα Moxy album, γεμάτα δύναμη και μεγαλείο. Βαριές, ρυθμικές συνθέσεις με τρανταχτά κιθαριστικά riffs και ατελείωτα εκκωφαντικά solos είναι το υλικό των δίσκων τους, ενώ, τα αργά κιθαριστικά heavy riffs ήταν σαν γροθιά στο στομάχι, όλα τα κιθαριστικά solos έμοιαζαν πιο πολύ με ουρλιαχτά και έκοβαν σα μαχαίρι. Η τραχεία φωνή του Buzz πρωτοστατεί, τα φωνητικά του ήταν φοβερά σκληρά. Ένα «κρυμμένο κόσμημα» για μένα από τη δεκαετία του ’70.
Top Albums: Moxy [1975], Moxy II [1976] & Ridin’ High [1977].
Top Songs: “Fantasy”, “Out Of The Darkness”, “Cause There’s Another”, “Midnight Flight” & “Nothin’ Come Easy”.
 
 
13). PAT TRAVERS BAND
Ο Pat, νομίζω πως ανήκει στους παραγνωρισμένους μεγάλους κιθαρίστες, όχι ότι πρόκειται για ένα τελείως άγνωστο όνομα, κάθε άλλο μάλιστα, είμαι όμως της γνώμης ότι λίγοι αν όχι ελάχιστοι τον γνωρίζουν ουσιαστικά και έχουν ασχοληθεί μαζί του. Ο βιρτουόζος κιθαρίστας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά, όσον αφορά το κιθαριστικό του παίξιμο, σε γενικές γραμμές, είναι αρκετά ελεύθερο, συχνότατα ο εν λόγω κιθαρίστας αφήνει πίσω τη βασική μελωδία και ξανοίγεται σε μακροσκελείς παράτολμους αυτοσχεδιασμούς. Η χρήση του wah-wah είναι αρκετά συχνή και πολλές φορές υπάρχει χώρος για εναλλάξ αυτοσχεδιασμούς από δύο κιθάρες, οι σφιχτοδεμένες διπλές κιθάρες έχουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και δημιουργούν μια θερμή ατμόσφαιρα σε Heavy μονοπάτια. Πάντα ξεχώριζε η φανταστική κιθάρα του (καθαρή και σκληρή), όλοι οι δίσκοι του περιέχουν εκπληκτική κιθάρα από τον δεξιοτέχνη guitar hero, καθώς είναι και επιτυχημένος συνθέτης, έδωσε όμως περισσότερη έμφαση στους πειραματικούς ρυθμούς. Κάποια από τα albums του ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά, με δυνατή κιθάρα Hard Rock ήχο και με πολλές Blues πινελιές, ειδικά αυτά των 70’s είναι αριστουργήματα. 
Top Albums: Pat Travers [1976], Makin' Magic [1977] & Heat In The Street [1978]
Top Songs: “Makes No Difference”, “Fellin’ Right”, “Stevie”, “Rock ‘N’ Roll Suzie” & “Killer’s Instinct”.
 
 
14). THOR
Ο πρώην body builder, Jon Mikl από το Vancouver κέρδισε τους τίτλους “Mr. Canada”, “Mr. Teenage USA” και “Mr. North America”. Σαν body builder, ήταν ο πρώτος Καναδός που κέρδισε τόσους τίτλους, κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο bodybuilding, έχει πάνω από 40 τίτλους σε όλο τον κόσμο. Ο Thor ήταν ο πασίγνωστος θεός της Σκανδιναβικής μυθολογίας, αλλά ως μουσικός, είναι ο Jon Mikl-Thor o αρχηγός του Ηeavy Μetal συγκροτήματος Thor, χρήζοντας τον εαυτό του ως τον “The Legendary Rock Warrior”. Συνδύαζε δυνατά σκηνικά, κοστούμια και Heavy μουσική, τα κατορθώματα του περιλάμβαναν μερικά σκληρά Heavy Rock albums. Ο Jon ερμήνευσε μια θεατρική σκληρή Rock μουσική σε μια εποχή που οι KISS και ο Alice Cooper μεσουρανούσαν, η μουσική υποστήριξη του Thor ήταν αυτό που οι περισσότεροι ζητούσαν, ένας απόλυτος Cult Heavy Metal hero. Η μουσική του βρήκε πραγματικά ένα ακροατήριο από freakshow, με έλξη των εκπληκτικών Conan δυνατοτήτων του, πάνω στη σκηνή. Μια φυσιογνωμία και μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες στο χώρο. Ο τύπος απλά είναι cult.
Top Albums: Wild In The Streets [1986], Keep The Dogs Away [1977] & Only The Strong [1985].
Top Songs: “Keep The Dogs Away”, “Heartbreak Choice”, “Only The Strong”, “Thunder On The Thundra” & “Let The Blood Run Red”.
 
 
15). LEE AARON
Η sexy Lee Aaron, που το κανονικό της όνομα είναι Karen Lynn Greening, πρωτοεμφανίστηκε στον χώρο του Hard and Heavy στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Την ανακάλυψαν να τραγουδάει σε μια μουσική σκηνή όταν ήταν μόλις δεκαπέντε χρονών, αμέσως της ζητήθηκε να συμμετάσχει σ’ ένα τοπικό Hard Rock συγκρότημα, που αργότερα ονομάστηκε Lee Aaron. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός που στον πρώτο της δίσκο, έχει εξέχουσες μορφές του Καναδικού Hard Rock όπως οι εξής... Rick Emmett (Triumph), Buzz Sherman, Bill Wade & Earl Johnson (Moxy), Rick και Mark Santers & Rick Lazaroff (Santers), Frank Soda, George Bernhardt (Beau Nasty). Είχε μάλιστα την ανάλογη αυτοπεποίθηση ώστε να αποκαλέσει τον εαυτό της “Metal Queen”. Στην πραγματικότητα η Lee έχει ένα άριστο μίγμα έντονου αισθησιασμού και υψηλής ενέργειας, εξάλλου διαθέτει και μια χαρακτηριστική θηλυκότητα.
Top Albums: The Lee Aaron Project [1982], Metal Queen [1984] & Call Of The Wild [1985]
Top Songs: “Metal Queen”, “Lady Of The Darkest Night”, “Rock Me All Over”, “Burning Love” & “Under Your Spell”.
 
+1). BRYAN ADAMS
Χαιρετίστηκε στους κύκλους του AOR ως τραγουδοποιός και όχι ως τραγουδιστής, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει άρνηση για τις μοναδικές επιπτώσεις που σου αφήνει η μοναδική φωνή του Bryan Adams. Έχει μερικά από τα καλύτερα μουσικά, αλλά και δισκογραφικά υλικά που έχουν ποτέ δημιουργήσει μελωδικοί καλλιτέχνες από τον Καναδά. Είναι άμεσα αναγνωρίσιμος από το πρώτο κιόλας άκουσμα με την βραχνή φωνή του, τα υπέροχα φωνητικά του μας δίνουν μια απεριόριστη ηχητική και μουσική χωρητικότητα. Στην πορεία πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες πήραν τραγούδια του όπως π.χ. οι KISS, Prism, Uriah Heep, Loverboy. Ο Adams εξελίχθητε ως ένας από τους πιο ειδικούς συνθέτες στην σύνθεση απλών, ευπρόσιτων και ταυτόχρονα ποιοτικών συνθέσεων και όλα τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους.
Top Album: Reckless [1984], Cuts Like A Knife [1983] & Into The Fire [1987].
Top Songs: “Summer Of 69”, “Don’t Leave Me Lonely”, “Run To You”, “Heaven” & “Heat Of The Night”.
 

B O N U S

ALDO NOVA
Ο Nova γεννημένος από Ιταλούς γονείς στο Montreal, ξεκίνησε την μουσική του καριέρα από την ηλικία των 15 ετών, από ένα σχολικό group. Όταν τον ανακάλυψε ο Sandy Pearlman, ο manager των BOC, ο Aldo αποδείχτηκε πολύ καλός baladeur, αφού τραγουδούσε, έπαιζε κιθάρα, μπάσο και πλήκτρα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα δυνατό και συμφωνικό Hard Rock που πολλοί το σύγκριναν με αυτό των Boston. Ο Nova με την πάροδο του χρόνου, κατάφερε να φτάσει τον ήχο του στην τελειότητα και να βελτιώσει τη μουσική του συνδυάζοντας τα έξυπνα τραγούδια με τα ορχηστρικά περάσματα. Ο ήχος είναι αρκετά πειραματικός αν και κατά καιρούς έχει μια εμπορική προσέγγιση, πάντως ο πολυτάλαντος μουσικός, γράφει έξυπνες μελωδικές συνθέσεις που σου μένουν.
Top Album: Aldo Nova [1982], Suject… Aldo Nova [1983] & Twitch [1985].
Top Songs: “Fantasy”, “Foolin’ Yourself”, “Monkey On Your Back”, “Always Be Mine” & “Tonite (Lift Me Up)”.
 
 
 
ΥΓ.
Τώρα που βλέπω το άρθρο ολοκληρωμένο, μου λείπουν μερικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, οπότε ίσως και να επανέλθω κάποια στιγμή ξανά στο μέλλον. Αλλά σε τέτοιου είδους καταγραφές ο χώρος δεν είναι ποτέ αρκετός, ο χώρος ήταν περιορισμένος, αλλά πάλι πάντα είναι περιορισμένος. Ο χώρος πραγματικά ποτέ δεν φτάνει, ειδικά για το συγκεκριμένο μουσικό είδος όπου βγήκαν δεκάδες καλλιτέχνες. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε αυτό το άρθρο-αφιέρωμα.
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.