Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, 09:28:49

ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

SLASH - “Slash” Book (2007)

SLASH

“Slash”
Book (2007)
 
 
Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους  κιθαρίστες επιστρέφει εκεί όπου άρχισαν όλα και νοηματοδοτεί το τρίπτυχο “Sex, Drugs And Rock & Roll”.
Στο τέλος μιας ξέφρενης πορείας πάνω στο τρένο της Rock ψυχεδέλειας, ο κιθαρίστας των θρυλικών Guns NRoses αφηγείται το χρονικό της ίδρυσης του group που έμελλε να σημαδέψει μιαν ολόκληρη εποχή. Η γνωριμία, οι σχέσεις των μελών, τα χρόνια της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας, οι αδιάκοπες περιοδείες ανά τον κόσμο, η άνοδος, η επιτυχία αλλά και η πτώση που οδήγησε στη διάλυση του group, όλα δοσμένα από τον Slash σε τόνο εξομολογητικό, ενίοτε δε και κριτικό. Μια γλαφυρή, πάντως, περιγραφή του «υπόγειου κόσμου» της Rock.
Η ηγετική φυσιογνωμία των Guns NRoses, με διάθεση αυτοκριτικής, αφηγείται το πώς γλίτωσε από την παράνοια και την αυτοκαταστροφή, εντέλει από τον ίδιο του τον εαυτό, ακόμη και κατά τις περιόδους της απόλυτης επιτυχίας.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο Slash ξεδιπλώνει τα πάντα δίχως ν’ αφήνει τίποτε στα παρασκήνια, και αποδεικνύει με την ειλικρίνεια και την παιδικότητα της γραφής του γιατί υπήρξε ένας θρύλος της παγκόσμιας ροκ σκηνής.
 
 
Ο τίτλος του είναι αναμφισβήτητος… είναι ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Γνώρισε την παγκόσμια καταξίωση και απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς fan σε όλον τον κόσμο, είναι σε όλους μας γνωστός ως o δεξιοτέχνης και εκκεντρικός κιθαρίστας των θρυλικών Guns N’ Roses.
Η ζωή του περιελάμβανε άρρηκτα το τρίπτυχο “Sex, Drugs And Rock & Roll”. Ύστερα από μια ξέφρενη πορεία στο Rock, ο ταλαντούχος κιθαρίστας αφηγείται για πρώτη φορά το χρονικό της δημιουργίας ενός group. Αυτός ο περιβόητος κιθαρίστας και ηγετική φυσιογνωμία των Guns N’ Roses αφηγείται ή πιο σωστά εξομολογείται πώς επιβίωσε από την παράνοια και κυρίως από τον ίδιο του τον εαυτό, έτσι όπως φλερτάριζε πάντοτε με την αυτοκαταστροφή, ακόμα και στις στιγμές της πιο αδιαφιλονίκητης επιτυχίας.
Ο Slash πέρασε την εφηβεία του στους δρόμους του Hollywood ανακαλύπτοντας τα ναρκωτικά, το ποτό, τη μουσική Rock και τα κορίτσια… «Μόλις έγινα δώδεκα χρόνων, άρχισα να μεγαλώνω γρήγορα. Έκανα sex, κάπνιζα, έπαιρνα ναρκωτικά, έκλεβα, με απέβαλαν από το σχολείο. Το πάθος για τη ζωγραφική μετατοπίστηκε στο μοτοκρός με ποδήλατο». Ύστερα όμως ανακάλυψε αυτό που του άλλαξε τη ζωή, την κιθάρα, όπως περιγράφει… «Δεν έμοιαζε με τίποτε απ’ όσα είχα κάνει, Το να είμαι ικανός να δημιουργήσω τον ήχο που μου είχε “μιλήσει” στη μουσική από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου με έκανε να νιώθω πανίσχυρος…».
Εκείνα τα χρόνια του κόλλησε και το παρατσούκλι Slash, που χαρακτηρίζει εκείνον που δεν στέκεται σε ένα μέρος και πάντα βιάζεται να φέρει εις πέρας το επόμενο σχέδιο του. Τότε, ο θρυλικός κιθαρίστας άρχισε, όπως εξομολογείται, να κλέβει μαριχουάνα από τη μάνα του και να δοκιμάζει κοκαΐνη.
Το πρώτο group του Slash ήταν οι Tidus Sloan. Τη μουσική του “νιρβάνα” όμως την ανακάλυψε, όπως και την παγκόσμια απήχηση, με τους Guns N’ Roses, μαζί με τους Axl Rose, Izzy Stradlin, Steven Adler και Duff McKagan έγιναν ένα από τα μεγαλύτερα αλήτικα Hard Rock συγκροτήματα όλων των εποχών.


Ο Slash στο βιβλίο περιγράφει όλη τη διαδρομή, από την ίδρυση έως τη διάλυση τους, από την καταξίωση μέχρι την καταστροφή τους… «Από την πρώτη στιγμή, το κοινό μας ήταν ανάμεικτο, είχαμε punk, μεταλλάδες, μαστούρηδες, πού και πού κανέναν τρελαμένο και μερικές χαμένες ψυχές. Υποθέτω πως οι φανατικοί των Guns ήταν απόβλητοι που είχαν κάνει σημαία την ιδιότητα του παρείσακτου».
Mετά τις πρώτες συναυλίες τους, ο Slash απέκτησε και το σήμα κατατεθέν του, το μεγάλο μαύρο καπέλο του, δεν είχε λεφτά και το έκλεψε από ένα κατάστημα, συνήθεια που είχε από μικρός, όταν έκλεβε δίσκους.
Ύστερα από έξι δίσκους, το συγκρότημα διαλύθηκε, για την διάλυση τους πάντως ο Slash έχει ξεκάθαρη άποψη και κατηγορεί τον Axl Rose… «Η συνεχής έλλειψη σεβασμού για τους πάντες, που αποκαλύπτει το γεγονός ότι ποτέ δεν καταφέρνεις να ανέβεις στην ώρα σου στη σκηνή. Οι νομικές λοβιτούρες στις οποίες μας υποχρέωσε ο Axl, όπως το ότι αξίωσε να πάρει την αποκλειστική ιδιοκτησία του ονόματος, μέχρι τον υποβιβασμό μας σε session μουσικούς. Η απώλεια των Izzy και Steven, που αποτελούσαν εξαιρετικά ουσιώδες μέρος του ήχου και της προσωπικότητας του συγκροτήματος, χωρίς αυτούς το group δεν διέθετε πια την αρχική του χημεία».
 

«Το ναρκωτικό σκαρφάλωσε στη ζωή μου όπως ο δηλητηριώδης κισσός σε έναν τοίχο» λέει. Σε άλλο σημείο του βιβλίου περιγράφει τον θάνατο του καλύτερου φίλου του Todd από υπερβολική δόση ηρωίνης… «Βρισκόμουν εκεί κρατώντας στην αγκαλιά τον καλύτερο μου φίλο, τον Todd, μέσα στην μπανιέρα. Έκανα ότι μπορούσα για να τον βοηθήσω να διατηρήσει τις αισθήσεις του. Ήμουν μπερδεμένος επειδή εγώ είχα πάρει τη διπλάσια ποσότητα από αυτήν που είχε πάρει ο Todd και δεν ένιωθα ούτε καν “φτιαγμένος”. Δεν μπορούσα να τον σώσω, ο Todd, ένα παιδί είκοσι ενός χρόνων, πέθανε στα χέρια μου. Είχα πλημμυρίσει από συναισθήματα, φόβου, πανικού, άγχους…». O Slash αποκαλύπτει ότι ακόμη και στην κηδεία της αγαπημένης του γιαγιάς ήταν σαν ένα «αξιολύπητο πρεζόνι».
Εκεί ωστόσο που πήρε το πιο γερό μάθημα του και αφού απέτυχε σε κέντρο αποτοξίνωσης ήταν όταν από τα πολλά ναρκωτικά έπαθε έμφραγμα στη διάρκεια μιας συναυλίας και αναγκάστηκε να βάλει βηματοδότη από τα τριάντα πέντε του… «Ένιωσα λες και κάποιος με χτύπησε στο στήθος με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ, μόνο που το χτύπημα ερχόταν από τα μέσα. Συνέχισα να παίζω ώσπου τελείωσα το τραγούδι. Το κοινό δεν κατάλαβε ότι πριν από το solo η καρδιά μου είχε κάνει μια τούμπα. Το σώμα μου είχε γίνει αποδέκτης καρμικής ανταπόδοσης, θυμίζοντας μου επί σκηνής πόσες φορές το είχα αναγκάσει να κάνει τούμπες στον αέρα. Ο μηχανισμός της καρδιάς μου μού είχε θυμίσει πόσο πολύτιμη είναι η ζωή. Η χρονική επιλογή ήταν ιδανική, με ένα γεμάτο στάδιο μπροστά μου, τη στιγμή που έπαιζα την κιθάρα μου έλαβα το μήνυμα δυνατά και καθαρά… Ένας γιατρός τοποθέτησε βηματοδότη στην καρδιά μου, όταν ήμουν τριάντα πέντε χρόνων. Δεκαπέντε χρόνια κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών την είχαν κάνει να διογκωθεί τόσο, που ήταν σχεδόν έτοιμη να εκραγεί. Όταν τελικά νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο, μου είπαν ότι μου απέμεναν έξι εβδομάδες ζωής»…
 
 
Το βιβλίο του Slash κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2007, ενώ μεταφράστηκε και στα Ελληνικά, στην χώρα μας βγήκε το 2011. Έχει πλήθος φωτογραφιών, μέσα σε 520 σελίδες μαθαίνεις πάρα μα πάρα πολλά.