Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 02:49:24

SOUTHERN ROCK ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι Lynyrd Skynyrd και το “Crossroads”.

Ένα από τα πράγματα που κάνει τους Lynyrd Skynyrd να ξεχωρίζουν είναι η μεγάλη γκάμα των μουσικών επιρροών τους. Τραγούδια όπως το “T For Texas” αποδίδουν έναν φόρο τιμής του συγκροτήματος στην country μουσική, ενώ αλλά όπως το “Workin’ For MCA” αποδεικνύουν τον τεράστιο αντίκτυπο που είχαν κλασσικά ροκ συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones και οι Yardbirds στον Ronnie, τον Allen και τον Gary όταν μεγάλωναν. Παρόλα αυτά, ο κλασσικός ήχος των Skynyrd που θυμόμαστε δεν θα ήταν ο ίδιος δίχως την καλή και παραδοσιακή μουσική των Delta blues. Αυτός ο πλούσιος και γεμάτος συναίσθημα ήχος που κάνει το ροκ του Νότου να ξεχωρίζει από κάθε άλλο είδος ροκ.

Το 1976, οι Lynyrd Skynyrd, επηρεασμένοι από το βρετανικό ροκ συγκρότημα Cream, συνέθεσαν μια δική τους εκδοχή για το “Crossroad Blues” – ένα παλιό κλασσικό τραγούδι της Delta blues σε στίχους του Robert Johnson, ανανεωμένο από τους Cream οι οποίοι το ονόμασαν απλά “Crossroads”.

Ενδιαφέρον γεγονός: Η εκδοχή των Cream συνδυάζει κομμάτια από δυο τραγούδια του Johnson, το “Crossroads Blues” και το “Traveling Riverside Blues”. Το ακούσαμε στο ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο 'One More From The Road' και μαγευτήκαμε από αυτή τη ροκ εκδοχή.

Τα μέλη του συγκροτήματος δεν απέδωσαν απλώς φόρο τιμής σε μια από τις μουσικές τους επιρροές, αλλά με τον μοναδικό τους ήχο και τη συνοδεία τριών κιθάρων, κατάφεραν να μετατρέψουν το “Crossroads” σε ένα ρυθμικό και φάνκυ τραγούδι, κάνοντας μας να ξεχάσουμε πως προϋπήρχαν και άλλες εκδοχές του.

 

Σάββας Συνοδινός Γωγώ Στρέκλα για το SouthernRock.gr