Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 04:31:20

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ SOUTHERN ROCK

Lynyrd Skynyrd - "Last of a Dyin' Breed' 2012 (review)

Image
 
Mια μπάντα σαν τους Skynyrd κυκλοφορεί νεο δίσκο και μάλιστα μεσα σε τρία χρόνια απο τον προκατοχό του το "God and Guns" 2009. Ο μουσικός αμερικάνικος θρύλος του Νότου με νέα μέλη διαφορετικές εμπειρίες, ακούσματα καινούργια,άλλες εποχές,με δικές τους διαδρομές, σε καταστάσεις κρίσης αλλά  και αγάπη για το παρελθόν, κάνουν αυτό το άλμπουμ μια ιδιαίτερη κυκλοφορία . Είναι πολύ δύσκολο να πείς τι σκέφτηκαν και πως δημιούργησαν αυτή την δισκογραφική δουλειά και γενικότερα να κάνεις δισκοκριτική σε αυτό το μεγαθήριο της μουσικής "βιομηχανίας" που ζήσαμε και απο κοντά στις 18 Ιουνίου και στην χώρα μας.
Εκφράζω οπως πάντα κάνω με φειδώ, την ταπεινή μου γνώμη, παράλληλα με την ιστορική ακολουθία μιας διαρκής ανακάλυψης της μουσικής των Lynyrd Skynyrd.
Ενας δίσκος με αρκετές ανατροπές και νεοτερισμούς είναι το "Last of a Dyin' Breed" ,σαν να λέμε οτι το ένα "πόδι" της μπάντας "πατάει" στο παρελθόν και το άλλο στο μέλλον και νομίζω οτι αυτό είναι και το σωστό.
Κουβαλούν απίστευτη μουσική μέσα τους απο το παρελθόν, κυρίως ο Garry ο Rickey και ο Van, λόγω της κοινής αφετηρίας, αλλά παράλληλα ζούν και στο σήμερα,άρα είναι απόλυτα θεμιτό να αφουκράζονται μουσικά την νεα εποχή. Άλλωστε εδώ και 25 χρόνια τώρα, ο Rossington και ο Johnny Van Zant σαν ηγετικά μέλη του γκρούπ  διατηρούν τη μουσική του Ronnie Van Zant, του Allen Collins, και του Bob Burns ζωντανή, με πολύ ευσεβή τρόπο.
Λυρικότητα ενέργεια καλές συνθέσεις σαν ιδέες,δυνατά riffs, απλά πιστεύω οτι υπάρχει μια γρηγοράδα στην ενορχήστρωση με αποτέλεσμα να μειώνει κάπως την αισθητική της μουσικής τους.
Προσεγμένοι στίχοι, μελωδίες σε γνωστά ακούσματα που θυμίζουν αρκετά το
προηγούμενο άλμπουμ αλλά και νέες ιδέες που πλησιάζουν ακούσματα Nickelback
με μοντέρνο στιλ και κάποιες φορές  Guns and Roses φόρμες.
Η παραγωγή είναι σε υψηλά επίπεδα με μια παρατήρηση μόνο που αφορά τη αλλαγή της χροιάς στην φωνή του Van Zant, δεν πιστευω οτι τον πολυκολακεύει.
Η αυτοπεποίθηση, και η εμπειρίια του παρελθόντος κάνει εναν ωραίο εναγκαλισμό με την σαφή, μυϊκή εκσυγχρονισμένη μουσική διάσταση που ισως κάποιες φορές είναι απομακρυσμένη απο το γνωστό Southern rock ύφος που ξέρουμε
 
Να σημειώσουμε οτι είναι και το πρώτο άλμπουμ με το νεο μέλος τους τον μπασίστα  Johnny Colt και το δέκατο τρίτο στούντιο για την αμερικάνικη μπάντα αλλά και το δεύτερο "μεγάλο" με 15 τραγούδια  στην ιστορία της μπάντας
 
Track listing

1.    Last Of A Dying Breed       
2.    One Day At A Time       
3.    Homegrown       
4.    Ready To Fly       
5.    Mississippi Blood       
6.    Good Teacher       
7.    Something To Live       
8.    Life’s Twisted       
9.    Nothing Comes Easy       
10.    Honey Hole       
11.    Start Livin’ Life Again       
12.    Life's Twisted       
13.    Start Livin' Life Again       
14.    Poor Man's Dream       
15.    Do It Up Right

Σάββας Συνοδινός