Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 05:02:30

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

SAXON - "THUNDERBOLT" (2018)

 
Τη δημιουργική ικανότητα και τη μακροζωία αυτού του βρετανικού Heavy Metal συγκροτήματος μπορεί να τη φθονούν αρκετοί εκεί έξω, μετά από 22 αριθμημένα studio album. Αλλά οι Saxon, παρ’ όλα αυτά σαν ξεροκέφαλοι επιμένουν ακόμη, στο δημιουργικό, δυναμικό και ενδιαφέρον Heavy Metal ήχο τους. Το “Thunderbolt” είναι μια θορυβώδης, συντριπτική, βροντερή συλλογή από συνθέσεις, που δουλεύτηκαν μαζί με τον παραγωγό Andy Sneap, κρατηθείτε από κάπου και προσδεθείτε. Με την κυκλοφορία τους αυτή, οι βετεράνοι Βρετανοί συνεχίζουν να παραδίδουν άψογα μαθήματα κλασικού, ατόφιου και καθαρόαιμου Ηeavy Μetal και το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι το κάνουν να φαίνεται τόσο εύκολο. Το νέο album ακολουθεί τη φυσική εξέλιξη του ήχου που έχει ενστερνιστεί το group από τις αρχές των 90’s, χαρίζοντας στιβαρά Μetal τραγούδια με κάποια επικά στοιχεία, αλλά και τόνους συγκίνησης, οι Saxon συνεχίζουν την μνημειώδη πορεία τους, αφήνοντας όλους τους οπαδούς και φίλους τους απολύτως χαρούμενος. Εκτός από το γεγονός πως συγκαταλέγονται στους πρωτεργάτες του κλασσικού 80’s Ηeavy Μetal ήχου, είναι ένα “hard working” group, μιας και από το 1979 έχουν φτάσει να μετράνε έως και φέτος 22 studio albums, τα οποία μάλιστα φροντίζουν να τα κυκλοφορούν ανά διαστήματα 2-3 ετών περίπου.
Το album των Saxon ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μου, τουλάχιστον ως το μεγαλύτερο σημείο, γιατί κάπου-κάπου μου θυμίζουν αρκετά σύγχρονους Accept, (ίσως λόγω παραγωγής). Όπως ορθώς επισημάναμε, έχουν έναν ισχυρό, βαρύ κι έναν σύγχρονο σκληρό Heavy Metal ήχο, που είναι εξαιρετικά σημαντικός (για μένα) και σε αρκετό αριθμό τραγουδιών έχουν έναν έντονο Power Metal ήχο-διάδρομο. Η μουσική και ο ήχος τους, μπορεί επίσης να συγκριθεί με τους Sinner, καθώς και με τον UDO των τελευταίων δεκαετιών.
Η νέα δουλειά τους εκπληρώνει και πάλι όλες τις προσδοκίες. Οι Saxon είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της λεγόμενης Παλιάς Φρουράς του Heavy Metal, αυτοί οι μοναδικοί και ακούραστοι καλλιτέχνες, με περισσότερα από 35 χρόνια καριέρας, αυτό το album δεν προσπαθεί να ξεπεράσει αυταπάτες ή μουσικές προκλήσεις, χωρίς να δείχνουν το παραμικρό σημάδι αδυναμίας και πάντοτε βγαίνουν νικηφόροι. Πάλι μια άψογη δισκογραφική εργασία με κάθε τρόπο, εξαιρετική, υποδειγματική, όλα τα όργανα ακούγονται πεντακάθαρα, σταθερός, ισχυρός ήχος, θέτοντας για 47 λεπτά το καλύτερο κλασσικό Heavy Metal που ακούγεται σήμερα στην Γηραιά Αλβιόνα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη μουσική ποιότητα, που εξακολουθούν να μας παραδίδουν οι Βρετανοί και όπως φαίνεται μέσα από μια χούφτα τραγούδια που λάμπουν σ’ ένα υψηλό επίπεδο, μ’ έναν επικό αέρα, καταρράκτες μελωδίας, υπέροχα και μελωδικά riff που σου μιλάνε, κατευθείαν στην καρδιά.
Εν ολίγοις, άλλος ένας δίσκος που βρίσκετε σ’ ένα υψηλό επίπεδο, από ένα απόλυτα αθάνατο σχήμα, μ’ έναν εκπληκτικό ήχο και μια σειρά από μουσικούς που φαίνεται να έχουν το μαγικό συστατικό της αιώνιας νεότητας, όπως συμβαίνει πάντα με τον Biff Byford. Εν κατακλείδι, το “Thunderbolt” αποτελεί άλλον έναν δυνατό κρίκο στην αλυσίδα των πολύ καλών κυκλοφοριών, πρόκειται για έναν δίσκο, που είναι γεμάτος με όλα αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία που αποτελούν τη χαρακτηριστική μουσική και ηχητική ταυτότητα των Saxon, δείχνοντας για άλλη μία φορά πως είναι μία πραγματική και γνήσια καλό-λαδωμένη Ηeavy Μetal μηχανή.
Το “Thunderbolt” είναι πολύ χαρούμενο, αλλά καθόλου δύσκολο LP, απλά δείχνει όλα τα πλεονεκτήματα του νέου album, αλλά το μυστικό του είναι η πειστική ταχύτητα και εκφραστική μουσική, βασισμένο σε ισχυρά και δυνατά κιθαριστικά riffs. Τα καλύτερα τραγούδια μάσα από τούτο το LP είναι τα… “Thunderbolt”, “They Played Rock And Roll”, “Predator”, “Sons Of Odin”, “Speed Merchants” και “Roadie's Song”.
Σε γενικές γραμμές, είναι μια πολύ καλή δισκογραφική απελευθέρωση που παρουσιάστηκε ξαφνικά από τους βετεράνους. Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ενώ οι μουσικοί είναι ήδη πάνω από 60 ετών, σε αυτή την ηλικία, λίγοι άνθρωποι μπορούν να παίζουν καυτό και ατόφιο Heavy Metal. Είναι ένα αφιέρωμα στους νέους μουσικούς για το πώς παίζεται το κλασικό Metal, αλλά και σε εμάς τους 80’s fans που με νοσταλγία και μέσα από τη ναφθαλίνη αναζητούμε ακόμη το σκληρό Rock & Roll, που ακόμη έχει κάπως τα ίχνη του NWOBHM. Καλό, αξιοπρεπές και περισσότερο νοσταλγικό, είναι μια σίγουρη δισκογραφική δουλειά για όλους τους οπαδούς του Heavy Metal, αλλά και των Saxon, ακούγεται πειστικό και μοντέρνο ενώ βρίσκετε σ’ έναν πολύ καλό δρόμο. Περισσότερο αξίζει για την τιμή της δημιουργικότητας τους, αλλά ελπίζουμε ότι οι βρετανικές δυνάμεις του σχήματος, θα είναι έτοιμοι στο μέλλον ξανά για ένα καλής ποιότητας album.
 
 
THUNDERBOLT: “Olympus Rising”, “Thunderbolt”, “The Secret Of Flight”, “Nosferatu (The Vampires Waltz)”, “They Played Rock And Roll”, “Predator”, “Sons Of Odin”, “Sniper”, “A Wizard's Tale”, “Speed Merchants”, “Roadie's Song”.  
SAXON: Biff Byford – Vocals, Paul Quinn – Guitar, Doug Scaratt – Guitar, Nibs Carter – Bass & Νιgel Glockler – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.