Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, 12:41:43

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

SNAKECHARMER - "SECOND SKIN" (2017)

 
Οι Snakecharmer είναι ένα Βρετανικό super-group του σκληρού Rock, που ιδρύθηκαν το 2010 από τους Micky Moody και Neil Murray (Whitesnake), αλλά και με τους μουσικούς Laurie Wisefield (Wishbone Ash), Harry James (Terraplane, Magnum, Thunder) Adam Wakeman (Ozzy Osbourne) και Chris Ousey (Virginia Wolf, Heartland).
Έτσι λοιπόν, δεν πρέπει να δημιουργεί έκπληξη σε κανέναν ότι ο ήχος των Snakecharmer πλησιάζει πολύ τον ήχο των Whitesnake της πρώτης 70’s περιόδου, όπως φάνηκε και στο ντεμπούτο τους album του 2013. Ωστόσο, ο Moody εγκατέλειψε το συγκρότημα το 2016, αφήνοντας ένα κενό που γέμισε γρήγορα από τον ταλαντούχο Ιρλανδικό κιθαρίστα Simon McBride, επιτρέποντας έτσι στο συγκρότημα να προχωρήσει πιο μπροστά.
Το “Second Skin” ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε το ντεμπούτο τους, μουσικά είναι στο ίδιο στυλ του σκληρού Βlues Rock αναμεμιγμένο με πολύ μελωδία και θυμίζει Whitesnake, Bad Company και Foreigner. Είναι σίγουρο ότι και το δεύτερο αυτό album θα ικανοποιήσει τους οπαδούς των 70’s και early 80’s που αρέσκονται στο Hard Rock και το σκληρό Blues Rock. Το album ακούγεται αυθεντικό και πάνω απ’ όλα γνήσιο, καθώς οι δημιουργοί του είναι οι ίδιοι ως μουσικοί που πρωτοστάτησαν στις τότε δόξες του Hard Rock στα 70’s και στα 80’s.
Η απόλυτα αναμενόμενη δεύτερη δισκογραφική προσπάθεια από τους Snakecharmer ακούγεται σαν κλασικό Hard Rock με κάποια AOR στοιχεία, η εντύπωση που σου αφήνουν είναι πολύ καλή και ανυπομονείς να τους ξανά ακούσεις σύντομα. Αν σας αρέσει το σκληρό Βρετανικό Blues Rock αυτό είναι σίγουρα ένα album για εσάς, συγκροτήματα όπως οι Thunder ή οι Bad Company είναι πιο κοντά μουσικά σε αυτό το δεύτερο δισκογραφικό πόνημα του group. Έχουν μια μουσική λαχτάρα για να επανέλθουν ηχητικά στην απλή αίσθηση του Hard/ Blues Rock των συγκροτημάτων από τα 70’s κυρίως, αλλά δεν αφήνουν από έξω και τα πρώιμα 80’s. Πάντως, το πρωτεύοντα ρόλο στο group έχουν τα φωνητικά του Chris Ousey, ο Chris είναι ίσως ένας από τους καλύτερους, μελωδικούς Hard Rock/ AOR τραγουδιστές που έχουν προκύψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με το πρώτο που τον ακούς καταλαβαίνεις αμέσως ότι κάνει ένα όμορφο και μελωδικό φωνητικό σκηνικό με τέλεια κρυσταλλωμένο ήχο, με τη μοναδικη φωνή του, ουράνιες-υψηλές κραυγές. Η φωνή του είναι αρκετή όταν χρειάζεται κάτι για να σε ξυπνήσει, εκτός από τον καφέ.
Τα έντεκα τραγούδια του “Second Skin”, είναι μια εξέταση πάνω σε μια ευθεία γραμμή από Hard Rock μελωδίες με πιασάρικα χορωδιακά φωνητικά και μια ωραία συσσώρευση καλής και σωστής κιθάρας. Τα τραγούδια έχουν εκείνη την γνωστή μουσικό-ηχητική ταλάντευση που θα σας αγκαλιάσουν αμέσως, προσκαλώντας σας σ’ ένα ταξίδι πίσω  στο χρόνο, θα σας προσκαλέσουν πίσω στη χρυσή και ένδοξη δεκαετία του ’80, όταν το lace and leather ήταν όλο μελωδία. Έντονοι ρυθμοί και δυνατές μελωδίες, δίνοντας ένα γερό θεμέλιο σε όλα τα τραγούδια που προορίζονται για να τα ακούσεις και πάλι σύντομα. Τα κιθαριστικά riff θα τραβήξουν την προσοχή σας από την αρχή, ενώ και τα πλήκτρα ξεχωρίζουν, καθώς τα φωνητικά υποστηρίζουν ένα πολύ μεγάλο βάθος, με ένταση και εξουσία, η κάθε νότα είναι γεμάτη με τη μελαγχολία της δεκαετίας του ’80, όμορφα τυλιγμένη μέσα στη νοσταλγία.
Εκείνοι που θέλουν τώρα να ορίσουν μουσικά τους Snakecharmer, ναι εντάξει υπάρχουν αρκετά ηχητικά στοιχεία τόσων πολλών συγκροτημάτων στο στυλ τους, όχι όμως ως αντιγραφή αλλά ως επηρεασμός και μόνον. Αυτά τα μουσικά νοσταλγικά 70’s και 80’s αρώματα δίνουν στη μουσική τους μια οικειότητα και το “Second Skin” είναι ένα album από μια διαφορετική εποχή, αλλά έχει μια τέτοια ποιότητα ώστε να μπορεί να σταθεί άνετα και στο σήμερα. Μπορεί να δικαιολογήσει απόλυτα την ύπαρξη του μέσα σε αυτόν τον σημερινό κυκεώνα των ηλίθιων ακουσμάτων, ολόκληρο το album είναι ευχάριστο ενώ αναμιγνύει σοφά το κάθε ξεχωριστό μουσικό στυλ, που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα οπαδών της Hard Rock μουσικής. Εκείνοι που ήταν εκεί σε φυσικό χρόνο μέσα στη δεκαετία του ’80 ή εκείνοι που θέλουν να ξαναζήσουν τη νιάτα τους, αλλά κι εκείνοι που εκτιμούν την ποιότητα αυτής της δεκαετίας, θα το αγαπήσουν. Θα αγαπήσουν την διατήρηση της απλής και ειλικρινούς μουσικής, το καλό και γνήσιο Hard Rock.
 
 
SECOND SKIN: “Sounds Like A Plan”, “That Kind Of Love”, “Are You Ready To Fly”, “Follow Me Under”, “I’ll Take You As You Are”, “Hell Of A Way To Live”, “Fade Away”, “Dress It Up”, “Punching Above My Weight”, “Forgive & Forget”, “Where Do We Go From Here”.
SNAKECHARMER: Chris Ousey – Vocals, Simon McBride – Guitar, Laurie Wisefield – Guitar, Neil Murray – Bass Harry James – Drums and Adam Wakeman – Keyboards.
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.