Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, 12:43:22

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

CRYSTAL VIPER - "QUEEN OF THE WITCHES" (2017)

 
Πριν ξεκινήσουμε, υπάρχει κάτι που χρειάζεται να ξέρετε… η Marta Gabriel κλωτσάει άνετα στον κώλο, πολλές κυρίες των οπερετικών female συγκροτημάτων και όχι εξαιτίας του νέου album των Crystal Viper “Queen Of The Witches”. Η Marta έχει κυριαρχήσει στο χώρο του Heavy Metal από το πρώτο της album το “The Curse Of Crystal Viper” του 2007, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι είδηση ​​για τους οπαδούς των Viper, αλλά για κάποιος ίσως είναι. Από τότε έχουν περάσει 10 χρόνια και το group έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής 7 δυναμικά old-school Heavy Metal studio album.
Οι Crystal Viper από την Πολώνια, έχουν κυκλοφορήσει κάποια καλά και δυναμικά δισκογραφικά έργα στο στυλ των Blind Guardian, των Helloween και των Manowar, αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν δίσκους σταθερού Ρower/ Heavy Μetal.
Τώρα η Βασίλισσα (Marta) είναι ξανά πίσω και μαζί με το σχήμα έφεραν και πάλι καυτό Heavy Metal, ακούστε αυτό το album και θα βρείτε τα πάντα, από τους ύμνους που θυμίζουν Iron Maiden, Helloween και Manowar, μέχρι και το λεγόμενο 80's old-school Metal, αλλά και μπαλάντες που αποδεικνύουν τη φωνητική ευελιξία της Marta Gabriel.
Οι Crystal Viper σιγά-σιγά έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να εδραιώσουν τη θέση τους ως ένα αξιόπιστο Ηeavy Μetal σχήμα και να δημιουργήσουν ένα cult status. Φυσικά το μεγάλο αστέρι του group είναι η Marta, που με την εκπληκτική της φωνή αλλά και την καλή σκηνική της παρουσία, πραγματικά τους ωθεί σε άλλο επίπεδο. Το “Queen Οf Τhe Witches” προσφέρει καθαρόαιμο, ορμητικό, στακάτο Ηeavy Μetal χωρίς καμιά μα καμιά υπερβολή, που πιστεύω πως θα ενθουσιάσει τους φίλους του σχήματος και όχι μόνο.  Εκπληκτικά τα φωνητικά από την Gabriel για ακόμη μια φορά, τα κιθαριστικά riffs είναι ιδανικά (όπως πάντα) για ένα ατελείωτο headbanging και μιας κολασμένης Μetal καυτής ατμόσφαιρας.
Το πολύ όμορφο εξώφυλλο έχει επιμεληθεί ο γνωστός Andreas Marschall, γνωστός για τις δουλειές του και σε εξώφυλλα των Running Wild και των Blind Guardian (μεταξύ άλλων),  ενώ αξίζει να σημειωθεί και η ογκώδη και στιβαρή παραγωγή του Bart Gabriel.
Το album, είναι φτιαγμένο από αγνό ατσάλι, ατόφιο Ηeavy Μetal όπως ήταν τότε στα ένδοξα και θρυλικά 80's, που όλοι οι φίλοι του είδους καλά θα κάνουν όχι μόνον να το ακούσουν αλλά και να το απολαύσουν κίολας.
Τα must highlights τραγούδια είναι τα… “Do Or Die”, στο οποίο έχουμε την ευχαρίστηση ν' ακούσουμε τον κιθαρίστα Ross The Boss (Manowar) σε ένα εκπληκτικό solo, το “Flames And Blood” με τη συμμετοχή του κιθαρίστα Mantas (Venom) και τέλος η μπαλάντα “We Will Make It Last Forever” όπου η Marta μοιράζεται τα φωνητικά με τον Steve Bettney των NWOBHM cult θρύλων Saracen. Επίσης, αξίζει εδώ ν’ αναφέρω πάντως, ότι όποιος προτιμήσει την έκδοση του album σε βινύλιο, θα ακούσει και την διασκευή στο “Long Live The Loud” των Exciter.
Τώρα, που άκουσα αρκετές φορές το νέο album των Crystal Viper, πιστεύω πως πρόκειται να πείσει άνετα όλους τους Ρower/ Heavy Μetal οπαδούς, ώστε να μην κάνουν λάθος και δεν τους ακολουθούσουν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του album, το ξαναλέω είναι η έντονη φωνή της Marta και η προσκόλληση του σχήματος στους κανόνες των κλασσικών 80’s Heavy/ Power Metal ήχων. Η φωνή της Marta έχει κάτι εντελώς φυσικό από τα γυναικεία φωνητικά της εποχής των 80’s, τραγουδάει καθαρά (και όχι δήθεν), όπως ας πούμε η Doro Pesch (Warlock), η Leather Leone (Chastain) και η Jutta Weinhold (Zed Yago).
Με αυτή την έννοια, ο δίσκος μπορεί να θεωρηθεί άλλωστε κι ως ένα είδος φόρο τιμής στις 80’s Metal-ντίβες, που με αυτοπεποίθηση όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιήσει η Marta τα Ηeavy Μetal γυναικεία φωνητικά της. Ωστόσο, το επίπεδο και η ποιότητα αυτής της δισκογραφικής δουλειάς, είναι πολύ αξιοπρεπές, για τους οπαδούς του παλιού καλού 80’s Μetal και Ηard, που αγαπούν τα καθαρά-καλά γυναικεία φωνητικά, αλλα και που μπορούν να εκτιμήσουν δέοντος αυτό το δισκογραφικό έργο.
 
 
QUEEN OF THE WITCHES: “The Witch Is Back”, “I Fear No Evil”, “When The Sun Goes Down”, “Trapped Behind”, “Do Or Die”, “Burn My Fire Burn”, “Flames And Blood”, “We Will Make It Last Forever”, “Rise Of The Witch Queen”, “Long Live The Loud”.
CRYSTAL VIPER: Marta Gabriel – Vocals/ Guitar, Andy Wave – Guitar, Blaze J. Grygiel – Bass and Tomasz Dańczak – Drums.
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.