Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 05:27:38

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - "AMBER GALACTIC" (2017)


Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι οι Σουηδοί Night Flight Orchestra, είναι ένα συγκρότημα που αναβιώνει μια εμπορική Hard Rock μουσική που άνθισε κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στην δεκαετία του ’80. Η δημιουργία του group προέκυψε πριν από περίπου δέκα χρόνια, από την κοινή αγάπη για το κλασικό Hard Rock, του τραγουδιστή Bjorn Strid και του κιθαρίστα David Andersson των Soilwork.
Στο “Amber Galactic” οι Night Flight Orchestra πατάνε γερά στα πόδια τους και καταφέρνουν να φέρουν μια ξεχασμένη μουσική του χτες στο σήμερα, με εντυπωσιακό τρόπο, χωρίς να ακούγονται όμως και απαραίτητα χθεσινοί. Αυτό το album ήταν και πρώτο που άκουσα από αυτούς (δεν τους είχα ακούσει ποτέ πριν στο παρελθόν), μου έκαναν αμέσως εντύπωση με τον ήχο τους. Βγάζουν μια  φρεσκάδα και φαίνεται πως έχουν τον τρόπο να πετύχουν ακριβώς αυτό που θέλουν στον ήχο τους. Η μουσική τους θυμίζει έντονα συγκροτήματα όπως οι Toto, οι Styx, οι Saga, οι Foreigner, οι Survivor οι Cheap Trick και πολλά ακόμη παρόμοια group του είδους από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, από την άλλη πλευρά φέρνουν στο μυαλό Rainbow και Thin Lizzy. Πάντως, οι Night Flight Orchestra σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούν να κρύψουν τις οποίες επιρροές τους, ίσα-ίσα που τις επιδεικνύουν ξεκάθαρα, με αυτό το album ένιωσα πως περνάνε αυτό το καλό κάπου χαμένο στον χρόνο μελωδικό Hard Rock μουσικό συναίσθημα. Με ταλέντο, μεράκι και έμπνευση έγραψαν ένα από τα πιο απολαυστικά, αμιγώς Hard Rock album που έχω ακούσει εδώ κι αρκετά χρόνια, αφεθείτε κι εσείς λοιπόν, στο (μεταμεσονύκτιο) ταξίδι στον ξεχασμένο-παλιό μουσικό χρόνο που προσφέρει. Πάλι θα τόνιζα ότι το “Amber Galactic” θα μπορούσε να ήταν ένα album ενός ξεχασμένου συγκροτήματος από αυτές τις δύο δεκαετίες των 70’s και 80’s, που είχαν τοποθετεί σε μια χρόνο-κάψουλα και μόλις πρόσφατα το ανακάλυψαν οι σημερινοί οπαδοί. Το “Amber Galactic” είναι γεμάτο καλά και πολύ όμορφα μελωδικά synths, αξιόλογη παραγωγή και στίχους από τα θρυλικά 80’s, παίρνει τον ακροατή σε ένα μουσικό ταξίδι πίσω σε μια άκρως νοσταλγική εποχή, μέσω του δίσκου θα αποκαλυφθούν νέοι κόσμοι μέσω της μυστηριώδους Hard Rock μουσικής τους.
Με τραγούδια όπως τα… “Midnight Flyer”, “Star Of Rio”, “Gemini”, “Jennie”, “Domino”, “Josephine”, “Something Mysterious”, οι μελωδικές Hard Rock/ AOR 70’s-80’s επιρροές είναι πολύ ξεκάθαρες.
Γεμάτο με κιθάρες από σκληρό Rock που είναι επηρεασμένο από Rock Opera από το παρελθόν, δίνουν μια ανάσα φρέσκου αέρα σε αυτό το στυλ μουσικής χωρίς να το κάνει ν’ ακούγετε σαν ένα τυχαίο τέχνασμα ή σαν αστείο. Συνολικά, αυτό είναι ένα καθαρά μελωδικό Hard Rock μ’ ένα γλυκό Pop ήχο για τα αυτιά, επίσης, πρέπει να πω ότι η μουσική τους είναι αρκετά διαφορετική από τη λεγεώνα παρόμοιων ηχητικά Σουηδικών συγκροτημάτων με τον ίδιο AOR ήχο. Το πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα μέλη του group, στην πραγματικότητα είναι επιφορτισμένα μ’ έναν μελωδικό, πιασάρικο Hard Rock, Classic Rock, AOR ήχο, όπως κανείς άλλος ειδικά στην Ευρώπη δεν έχει ξανά κάνει.
Οι Night Flight Orchestra αβίαστα έχουν έναν σχεδόν ξεχασμένο ήχο, μόλις τους ακούσετε θα μείνετε μ’ ένα χαμόγελο στα χείλη, από τον παλαιό ήχο της καλής νοσταλγικής δεκαετίας του ’80. Συνολικά, το “Amber Galactic” είναι ένα σπουδαίο album, μεγάλα χορωδιακά περάσματα που έχουν ποιότητα μουσική, αλλά και ηχητική που θα συνοδεύον τον ακροατή για ώρες ή και για ημέρες.
Ακούγοντας για πρώτη φορά τους Night Flight Orchestra στο “Amber Galactic”, μου δημιούργησαν μια όμορφη ανάμνηση από μια νοσταλγική εποχή των 80’s την οποία την θυμάμαι με πολύ όμορφες αναμνήσεις. Ταυτόχρονα, να θυμίσω ότι τα Hard Rock group στις αρχές των 80’s είχαν μια κρυμμένη μουσική ποιότητα και μια απαράμιλλη ηχητική ανεμελιά, που πέρναγε μέσα από τη μουσική τους στο κοινό χωρίς πολλές-πολλές φανφάρες. Τουλάχιστον αυτό το έχουν καταφέρει κατά ένα τρόπο και οι Night Flight Orchestra.
 
 
AMBER GALACTIC: “Midnight Flyer”, “Star Of Rio”, “Gemini”, “Sad State Of Affairs”, “Jennie”, “Domino”, “Josephine”, “Space Whisperer”, “Something Mysterious”, “Saturn In Velvet”, “Just Another Night”.
NIGHT FLIGHT ORCHESTRA: Björn Strid – Vocals, David Andersson – Guitar, Sebastian Forslund – Guitar, Sharlee D'Angelo – Bass, Jonas Källsbäck – Drums and Richard Larsson – Keyboards.
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.