Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 01:52:32

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

LORD VIGO - "BLACKBORNE SOULS" (2017)

 
Από τη στιγμή που γεννήθηκε το Doom Metal, μαζί με τα πολλά παράγωγα μουσικά στυλ του έχει γίνει όλο και περισσότερο γνωστό σε πολλούς οπαδούς όλα αυτά τα χρόνια. Οι ρυθμοί, οι χαμηλοί συντονισμοί στις κιθάρες έχουν πέσει σε ταχύτητα κι όλα αυτά έχουν καταλήξει σε μια πραγματικά υπέροχη μουσική με την πάροδο των χρόνων, είναι αναζωογονητικό ν’ ακούτε Doom Metal γιατί πάει ενάντια στις παλίρροιες του νέου ψευτό-Metal. Το classic Metal και το NWOBHM ήταν πολύ σημαντικά για τη παρασκευή του νέου αυτού Doom Metal ήχου.
Στο ντεμπούτο τους το Γερμανικό trio των Lord Vigo έκανε έναν πολύ ωραίο δίσκο, αλλά καταφέρνει και στο δεύτερο album τους, να κάνει ακριβώς αυτό που είναι υπέροχο, το λεγόμενο σύγχρονο βαρύ και αργόσυρτο Doom Metal. Το “Blackborne Souls” είναι το δεύτερο full-length album του, επικός οδυνηρός ήχος που συνδυάζει το αργό ρετρό μοτίβο με κάποια βαριά synths, αλλά και μερικά εκπληκτικά μελωδικά solo κιθάρας.
Οι Lord Vigo μετά  το  ντεμπούτο τους “Under Carpathian Sun” (2015), κυκλοφορούν το νέο τους full-length album το οποίο σηματοδοτεί την είσοδο τους σ’ ένα πιο παραγωγικό στάδιο, χωρίς να εγκλωβίζονται όμως στα όρια του κλασικού Doom ήχου. Ο ήχο τους είναι κυρίως Doom, αλλά στρέφουν και προς το επικό Heavy Metal, οι επιρροές τους είναι τόσο προς στους Manowar, τους Candlemass, αλλά και τους Witchfinder General τους Solitude Aeturnus. Οι στίχοι των Lord Vigo περιστρέφονται γύρω από τα θέματα της φανταστικής λογοτεχνίας, χωρίς να σοκάρουν παρουσιάζουν ένα αρκετά συμπαθητικό album, που είχε κάποια ποικιλομορφία στις συνθέσεις τους. Οι συνθέσεις διαδραματίζουν ένα ενδιαφέροντα τύπο δομημένου Heavy/ Doom Metal με δίκαιες ποσότητες, ένα απολαυστικό album για να το ακούσετε. Τα κιθαριστικά riffs μερικές φορές αισθάνεσαι ότι είναι λίγο επαναλαμβανόμενα, σε μερικά τραγούδια θα μπορούσαν ενδεχομένως χρονικά να συντομευτούν για να γεμίσουν περισσότερο με φωνητικά, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου μεμπτών. Υπάρχει βέβαια, περιθώριο βελτίωσης όπως συμβαίνει με πολλά νέα μουσικά σύνολα, αλλά ο συνδυασμός στοιχείων από διαφορετικά Heavy/ Doom Metal στυλ, αυτό είναι ως αναζωογονητικό στο Doom, μπορώ λοιπόν, να περιμένω να δω τι καινούργιο θα φέρουν στο αργόσυρτο Metal αυτοί οι τύποι στο μέλλον.
Το “Blackborne Souls”, θέλει το χρόνο του, αλλά πάνω απ’ όλα αξίζει τον δικό σας όμως χρόνο. Έχει θρασύτητα, συντριπτικά βαριά riffs, υποβλητικά θέματα που στέλνουν ρίγη στην σπονδυλική στήλη, τα τραγούδια έχουν συνήθως ένα μακρύ αυταπόδεικτο θρήνο, γεμάτο καλά βαριά και αργά φωνητικά.
Στην πραγματικότητα, ήμουν πολύ ευχαριστημένος με αυτό που άκουσα από τους Lord Vigo, ήταν ένας φόρο τιμής στον κλασικό Heavy Metal ήχο του παρελθόντος, a-la Candlemass, Solitude Aeturnus, Witchfinder General.
Όταν ακούς τραγουδια όπως τα… “Bloodlust Draws On Me”, “Blackborne Souls”,  έχουν μια δόση νοσταλγίας που δεν θες κάτι άλλο, αλλά και τα “Great City In The Sky”, “Oh Mother Earth” και “Eternal Saviour” είναι σίγουρα βαριά και επικά. Πολλά  ξεκινούν αργά και μετά σίγα-σίγα χτίζουν ένα στρώμα μέσα σ’ ένα αριστοκρατικό επικό ρυθμό, μερικά όμως γίνονται και απόλυτα κλειστοφοβικά. Τα φωνητικά του Vinz Clortho είναι ξεκάθαρα, ισχυρά, σκληρά, αλλά και θλιβερά που θυμίζουν τον Messiah Marcolin (Candlemass), έχει μια εκτεταμένη φωνητική έκθεση, έχει ενθουσιασμό, είναι ριψοκίνδυνος μα καθόλου επαναλαμβανόμενος.
Το “Blackborne Souls” έχει μια δυναμική μουσική εμβέλεια και η ηχητική υπογραφή είναι πλούσια, μέσα από μια ομίχλη που η μουσική ψύχη σας, θα τραβήξει την προσοχή του δίσκου. Οι Lord Vigo δεν έχουν έλλειψη ταλέντου, συχνά-πυκνά η μουσική τους κολλάει γύρω από το παρελθόν της καλής Doom Metal μουσικής, ο ήχος τους ξεχειλίζει από δυνατά riffs, οπερατικά φωνητικά, καλοφτιαγμένες συνθέσεις και σφοδρή διάθεση. Ο τραγουδιστής Vinz Clortho, τραγουδά με όλο τον ενθουσιασμό και την ενέργεια που έχει, φωνητικά που θυμίζουν NWOBHM αλλά καταφέρνουν επίσης να διατηρήσουν και την θλιβερή Doom καταστροφή. Οι Volguus Zildrohar και Tony Scoleri, είναι πιο επιθετικοί όταν χρειάζεται, με σφιχτό ήχο η ικανότητα χρήσης των οργάνων είναι εμφανής, το συγκρότημα βρίσκετε σε πολύ καλή στιγμή, σκληρά κιθαριστικά riff με έντονη δύναμη.
Τέλος, οι Lord Vigo φέρνουν μια ενέργεια κι ένα επικό συναίσθημα του κλασσικού Ηeavy Μetal, αλλά και με την βαρύτητα και το σκοτάδι του Doom Metal, ένα μίγμα που θυμίζει τις παλιές καλές και κλασικές μέρες του είδους. Ωστόσο, το κάνουν με ένα αρκετά πρωτότυπο τρόπο, με πολύ ξεχωριστό ήχο κι έχουν δική τους ταυτότητα. Καταφέρνουν επίσης, να κάνουν κάτι πολύ δύσκολο… ν’ αναδημιουργήσουν ήχους στο μυαλό μας, ενός αγαπημένου μουσικού παρελθόντος, αλλά το κάνουν με τέτοιο τρόπο που ν’ ακούγονται και πρωτότυποι αλλά και αναζωογονητικοί.
 
 
BLACKBORNE SOULS: “Oh Mother Earth”, “When The Bloodlust Draws On Me”, “Great City In The Sky”, “Blackborne Souls”, “Blasphemy”, “Hail Me, Fire In The Night (Ishtar II)”, “For Beeing Unknown”, “Eternal Saviour”.
LORD VIGO: Patrick Palm – Vocals/ Drums, Volguus Zildrohar – Guitar/ Bass and Tony Scoleri – Guitar/ Bass.
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.