Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 19:18:12

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

FERRYMEN - "THE FERRYMEN" (2017)

 
Οι Ferrymen είναι ένα νέο μουσικό συγκρότημα που αποτελείται από τον εξαιρετικό κιθαρίστα Magnus Karlsson (Primal Fear, Allen/ Lande), τον πολύ καλό τραγουδιστή Ronnie Romero (Rainbow) και τον απίστευτο drummer Mike Terrana (Hannover Fist, Beau Nasty, Axel Rudi Pell, Kuni, Masterplan, κλπ-κλπ). Έτσι, με αυτό το καταπληκτικό και δυναμικό line-up δεν θα μπορούσε νομίζω, να πάει κάτι στραβά…
Ο Karlsson είναι συνώνυμος της καλής ποιότητας, αλλά και των καλών τραγουδιών χωρίς αμφιβολία, με τους Allen/ Lande και Primal Fear παραδόθηκε σε μια πραγματικά εντυπωσιακή μουσική που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου. Με τους Ferrymen τώρα, ο Magnus συνεχίζει να μας προσφέρει στερεά και δυνατά μελωδικά Heavy Metal τραγούδια. Ο Romero από την άλλη έχει ένα αρκετά ισχυρό, φωνητικό πρόσωπο που ταιριάζει απόλυτα με την μουσική και τα τύμπανα του Terrana (που δεν τα βαριέσαι καθόλου), είναι αν μη τι άλλο το κεράσι στην κορυφή της τούρτας.
Ο album είναι φοβερό, βαρύ, ισχυρό χωρίς να χάσει καθόλου τη μελωδία του, ενώ η κιθάρα του Magnus είναι έξω από αυτόν τον κόσμο, η τερατώδη γραμμή της μελωδικής κιθάρας, σου κολλάει στο μυαλό αμέσως. Το “The Ferrymen” είναι τόσο melodic Heavy Metal που σε στοιχειώνει για τα καλά, ενώ έχει φανταστικές γραμμές απ’ όμορφα απόλυτα πιασάρικα chorus. Τα φωνητικά του Romero είναι παθιασμένα, επικά και εξαιρετικά μελωδικά σε όλα τα τραγούδια, ωραίες και μεγάλες αρμονικές οι φωνητικές δυνατότητες του Romero, άλλωστε δεν θα τον έπαιρνε και ο κύριος Blackmore, για live τραγουδιστή των Rainbow αν δεν ήταν τόσο καλός.
Το “Ferrymen” είναι ένα μελωδικό Heavy Metal στολίδι, που νομίζω πως δεν θα είναι δύσκολο να το ερωτευτείτε, περιλαμβάνει εξαιρετική μουσική, όμορφες μελωδίες, εξαιρετικά μοναδικές κιθάρες από έναν από τους καλύτερους βιρτουόζους του είδους. Ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα albums της χρονιάς του 2017, ένας δίσκος λοιπόν, που φέρνει μαζί τρεις ταλαντούχους μουσικούς του Ευρωπαϊκού Heavy Metal τα τελευταίων ετών. Μουσικά, οι Ferrymen κινούνται σ’ ένα είδος σκληρού Heavy Metal, με πολύ έντονες μελωδικές συνθέσεις, οι καινοτομίες όμως βρίσκονται και στα όργανα, αν και ο Karlsson ποτέ δεν είχε συνεργαστεί με τον Terrana στο παρελθόν, αλλά μας έχουν παραδώσει ένα μουσικό δίσκο κομψότητας και επιθετικότητας που ταιριάζει σε όλους, με τον σκληρό ήχο του. Εν τω μεταξύ, ο Ronnie είναι ένας νεοφερμένος ακόμη σε αυτό το είδος του Heavy Metal, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φρεσκάδα και το έμφυτο ταλέντο του, πάντως αυτή του την παρθενική εμφάνιση νομίζω ότι θα την εκτιμήσουν από την αρχή μέχρι το τέλος, όλοι οι οπαδοί του μελωδικού Heavy Metal.
Εν ολίγοις, αυτή η άψογη δισκογραφική δουλειά, με μια παραγωγή σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπου όλα τα όργανα λάμπουν, κιθάρες πολύ μελωδικές και τεχνικά τέλειες σε κάθε εμφανίσεις τους, ενώ υπάρχουν και τα εξαιρετικά φωνητικά του μεγάλου Ronnie Romero. Το είπα και πιο πριν… σκληρά, βαριά, πολύ έντονα αλλά και αρμονικά χωρίς σπατάλη σε κανένα από τα τραγούδια, τα τύμπανα του μοναδικά εκπληκτικού Terrana. Αν και οι μουσικοί αυτοί συνδέονται πρωταρχικά με το σκληρό Ρower Μetal, δεν αποτελεί έκπληξη όταν ακούς το “The Ferrymen”, ότι σχηματίζουν με τη μουσική τους ένα υπέρτατο μελωδικό Ρower Μetal.
Στο ντεμπούτο album των Ferrymen, όλοι θα παρατηρήσετε την εντυπωσιακή φωνητική ομοιότητα του Ronnie Romero με τον Ronnie James Dio (RIP), ότι πρέπει για το συγκρότημα, αλλά εξετάζοντας και το χρόνο που πέρασε ο Romero στους Rainbow κατά την πρόσφατη επανένωση τους. Τώρα, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι Ferrymen προσεγγίζουν τα τραγούδια τους με πολύ μεγαλύτερη εστίαση στο μελωδικό Heavy Metal, έτσι ώστε όλοι οι οπαδοί του Dio θα βρουν μια οικεία ομοιότητα σε αυτό το album. Όπως όλα τα καλά ηλεκτρικά Heavy Metal σχήματα, έτσι και οι Ferrymen θα σας οδηγήσουν σε ένα υψηλό ηχητικό και μουσικό ταξίδι, όπου οι σκληρές κιθάρες τροφοδοτούνται από δυναμικά solo.
Δυστυχώς, όπως γίνετε πάντα έτσι κι αυτό το album, κάποια στιγμή θα πέσει κι αυτό στην αφάνεια αφού το μουσικό Heavy Metal κοινό, δεν νομίζω ότι θα του δώσει την ευκαιρία που ίσως του χρειάζεται, αυτά είναι τα μειονεκτήματα του κοινού που ακούει κοινότυπο κι επαναλαμβανόμενα ίδιο Ρower Μetal. Οι Ferrymen έκαναν ένα ικανό και αρκετά δυναμικό δισκογραφικό έργο, ένα μελωδικό album με πολύ καλό Ρower Μetal, που θα ήθελα να το συστήσω σε όλους τους οπαδούς τους είδους.
Πολλά ταλαντούχα και ισχυρά τραγούδια υπάρχουν εδώ όπως τα… “End Of The Road”, “Still Standing Up”, “Cry Wolf”, “The Darkest Hour” και “Welcome To My Show”. Τα “One Heart” και “Eternal Night” είναι οι μπαλάντες του δίσκου.
 
 
THE FERRYMEN: “End Of The Road”, “Ferryman”, “Fool You All”, “Still Standing Up”, “Cry Wolf”, “One Heart”, “Darkest Hour”, “How The Story Ends”, “Enter Your Dream”, “Eyes On The Sky”, “Eternal Night”, “Welcome To My Show”.
FERRYMEN: Ronnie Romero – Vocals, Mangnus Karlsson – Guitar/ Bass/ Keyboards and Mike Terrana – Drums.
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.