Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 11:38:20

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

HEAVEN AND HELL - HEAVY REMASTERED (2017)

 

 
HEAVEN AND HELL
HEAVY REMASTERED
(2017)
 
 
Στην ερώτηση από πολλούς για το ποιό είναι το πρώτο Ελληνικό Heavy Metal σχήμα ανάμεσα στους Heaven And Hell και τους Vice Human; Η απάντηση είναι μια και μόνη.
Θα σας πω λοιπόν, πως είναι οι Heaven And Hell που φτιάχτηκαν στα τέλη της χρονιάς του 1980, οι Heaven And Hell ήταν ένα συγκρότημα με πολλά μουσικά στοιχεία (ειδικά στην βαριά κιθάρα), παρμένα κυρίως από τους Black Sabbath.
Ο ψυχή του σχήματος ο κιθαρίστας Μιχάλης Νικολαΐδης, ψάχνει για έναν τραγουδιστή που να έχει την φωνητική χροιά του Ozzy Osbourne, δοκιμάζουν πάνω από 50 τραγουδιστές αλλά κανείς δεν κάνει, έως ότου σε ένα live τους, ένας θαμώνας του μαγαζιού ανεβαίνει επάνω στη σκηνή και τραγουδά μαζί τους. Αυτός ήταν ο Νικήτας Κωβαίος και είναι λες και άκουγες πραγματικά τον Οzzy. Ο Νικήτας έχει όλα τα φωνητικά επιχρίσματα-χαρίσματα του Ozzy, αλλά και γενικότερα όλο το συγκρότημα βρισκόταν κι ακουγόταν εντελώς μέσα στην βαριά και ασήκωτη μουσική παράδοση των Sabbath. Εντάξει οι Black Sabbath υπήρξαν η βασική επιρροή για τους Heaven Αnd Hell, αλλά ο οπαδός του Μetal μπορεί να διακρίνει κι άλλες μοναδικές επιρροές από πιο Hard Rock ακούσματα, παντρεύουν με ιδανικό τρόπο το Ηard Rock με το Doom και το Heavy Metal, καταθέτοντας έτσι ουσιαστικά αυτά τα τραγούδια ώστε να είναι η αρχαιότερη Ελληνική Heavy Μetal ηχογράφηση, ever.
Στα live που έκαναν τότε στις αρχές των 80’s, τους ακούει στέλεχος μεγάλης Ελληνικής δισκογραφικής εταιρείας, τους πλησιάζει και τους προσφέρει δισκογραφικό συμβόλαιο, λίγο μετά μπαίνουν στο “Studio 111” και ηχογραφούν κάποια demos (μάλιστα σε 2 τραγούδια στα πλήκτρα τους βοηθά ο Γιάννης Γιοκαρίνης). Δυστυχώς η συμφωνία με την δισκογραφική εταιρεία ακυρώνεται και τα demos μένουν ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι για δεκαετίες, μετά από χρόνια ο Μιχάλης ανεβάζει μερικά απ’ αυτά στο YouTube, έτσι δεν μένουν πια στην αφάνεια και τα ακούνε όλοι. Ως εκ θαύματος λοιπόν, όμως μετά από 35 ολόκληρα χρόνια, αυτά τα demos του 1982, βρίσκονται και παίρνουν την τελική τους μορφή και επανακυκλοφορούν σε μια περιορισμένη έκδοση βινυλίου, σε 200 μόνο αντίτυπα, από μικρή Ελληνική ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία. Τελικά ήταν γραφτό να γίνει αυτό και έγινε, να βγει δηλαδή και σε επίσημη μορφή αυτό το «χαμένο» demo session των Heaven Αnd Hell.
Προσωπικά, θεωρώ τους Heaven And Hell ότι είναι ίσως ένα από τα καλύτερα Heavy Metal σχήματα, που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, ειδικά στα τότε άγονα χρόνια της δεκαετίας του ’80 στη χώρα μας. Θέλω να πιστεύω επίσης, πως οι τωρινοί Metal οπαδοί, που τους αρέσει να τιμούν την Ελληνική Metal σκηνή και ιστορία, να τους τιμήσουν και αυτούς δεόντως. Ήταν όντως ένα καλό και εξαιρετικό συγκρότημα, που κατάφερε να αφήσει και αυτό την ιστορία του, σε μια δύσκολη εποχή για το Ελληνικό Heavy Metal, που αν μη τι άλλο ήταν μια εποχή γεμάτη με ένταση και πάθη.
Έτσι λοιπόν, για 35 χρόνια η κασέτα με τα 7 τραγούδια του σχήματος σάπιζε μέσα στη μνήμη της λήθης. Τελικά αυτό το σπάνιο ντοκουμέντο ήρθε στο φως για όλους μας. Τελικά τα χρόνια πέρασαν, οι όποιες ευκαιρίες για κάποια καριέρα χάθηκαν. Αλλά τελικά αυτό που απομένει τώρα, όταν ακούς το δίσκο μετά από 35 ολόκληρα χρόνια δεν είναι καθόλου ασήμαντο.
 
HEAVY REMASTERED: “Hell Fired Red”, “False Alarm”, “Centaurs Demons”, “Slaves Of Heaven”, “The Storm Of Rusty Brains”, “Trash”, “Pappa’s Gallow”.
HEAVEN AND HELL: Νικήτας Κωβαίος – Τραγούδι, Μιχάλης Νικολαΐδης – Κιθάρα, Δημήτρης Δημητριάδης – Μπάσο & Τάκης Λιαρμακόπουλος – Τύμπανα.
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
 
 
Υ.Γ.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη που μας έδωσε ο Μιχάλης Νικολαΐδης...