Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 15:42:22

 

Γιώργος Τσίγκος & Μαύροι Κύκλοι – Αν…

Κοντά μία δεκαετία από τότε που έσκασε η “Β.Ο.Μ.Β.Α.” επιστρέφει ο Γιώργος Τσίγκος και οι Μαύροι Κύκλοι για την καταγραφή όλων αυτών των δύσκολων χρόνων αλλά και με αναδρομές στα προηγούμενα μέσα από τον έβδομο δίσκο τους «Αν…».
Η παρουσίαση ενός δίσκου του Γιώργου Τσίγκου και των Μαύρων Κύκλων είναι πάντα πολύ δύσκολη διότι πρέπει να περιγράψεις σε λίγες μόνο σειρές το έργο του. Είναι τόσα πολλά τα συναισθήματα και οι εικόνες που σου δημιουργούνται που κανονικά η αναφορά θα πρέπει να πιάσει μερικές σελίδες, και όσες περισσότερες φορές ακούς τον δίσκο τόσο πιο δύσκολο γίνεται γιατί κάθε φορά ανακαλύπτεις και νέα πράγματα.
Ας μπούμε στο ρεζουμέ τώρα….
Συλλεκτικός δίσκος σε μόλις 500 αντίτυπα, με εννιά κομμάτια όπως πάντα ελληνόφωνα που κυμαίνονται σε καθαρά rock φόρμες με στοιχεία από punk μέχρι progressive. Δυναμισμός, ένταση, όγκος σε μία πλούσια μουσική θεματολογία, με κάθε κομμάτι να έχει τον δικό του συνθετικό χαρακτήρα. Γεμάτα κομμάτια, άρτια παιγμένα που δείχνει την κλάση των μουσικών και την εμπειρία τους.
Στιχουργικά… σίγουρα ότι πιο επίκαιρο έχει βγει τα τελευταία χρόνια. Πιάνει θέματα κοινωνικά που οι περισσότεροι δεν τολμούν να πουν. Δεν κρύβεται… μας μιλά για την αδικία, τα ψυχολογικά αδιέξοδα που μας έχουν ωθήσει να βιώνουμε, για τις δυσκολίες της εργατικής τάξης. Εναντιώνεται στον φασισμό και τον ρατσισμό της κοινωνίας μας. Τον ταξικό διαχωρισμό που διαιωνίζεται και όσους έχουν κατατάξει εκεί δεν μπορούν να ξεφύγουν. Το σύστημα που καταπίνει τους διαφορετικούς καταστρέφοντας τα ιδανικά τους, αναγκάζοντάς τους να ξεπουλιούνται ξεχνώντας τα όνειρά τους. Για τον χρόνο-ζωή που δεν σου αφήνουν το περιθώριο να έχεις γιατί όπως έλεγε και η μακαρίτισσα η Γώγου ο στόχος είναι το μυαλό. Για την θλίψη που σου στερεί ακόμα και να διασκεδάσεις. Για τον έρωτα με ένα νοσταλγικό τρόπο σαν να έχει χαθεί και από αυτόν η αθωότητα.
Ένας ολοκληρωμένος δίσκος συνθετικά και στιχουργικά από μία μπάντα ορόσημο για την ελληνική rock σκηνή, που τόσα χρόνια ακολουθεί το όραμά της χωρίς να έχει ξεπουληθεί, κρατώντας τον ατόφιο χαρακτήρα της, μιλώντας μας πάντα αληθινά.
Θα κλείσω με ένα στίχο από το ομώνυμο κομμάτι «Αν…»
Μη δειλιάσεις, μη φοβάσαι, μην πονάς
κράτησε ψηλά τα ιδανικά σου
πέτα μαύρη πέτρα και σπάσε για πάντα
ότι σκοτώνει τα όνειρά σου!

Φωνή : ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ
μπάσο : ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗΣ
τύμπανα : ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΣΚΑΡΑΚΗΣ
κιθάρα : ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Track list:
Πλευρά Α:
1. Το τελευταίο σ’ αγαπώ
2. Αν…
3. Πίκρα (γιατί δεν διασκεδάζεις)
4. Τρανός θεός
5. Των κριναστεριών το φως
Πλευρά Β
1. Στιγμές (γιατί δεν αλλάζει αυτός ο γαμημένος κόσμος πατέρα;)
2. Ο εθνικός μπερντές
3. Δεινόσαυροι
4. Το χαμόγελο

http://www.giorgostsigos.gr
Facebook: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ και οι ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCX3XgeA3REwKNop95wlVOtQ

 

Για το Southernrock.gr  Αντώνης Δριβελόπουλος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook