Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 01:42:44

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

FIREWIND - "IMMORTALS" (2017)

 
Υπάρχουν πολλά μουσικά σύνολα τον χώρο του Heavy Metal, αλλά και κάποια μεγάλα groups στο είδος του Power/ Neoclassical Metal, όμως ένα από αυτά τα καλά και σπουδαία είναι και οι Έλληνες Firewind. Προφανώς, πολλοί να γνωρίζετε πολύ καλά τον κιθαρίστα Gus G. και την κιθαριστική τεχνική του, αλλά αυτό το συγκρότημα, πρέπει αλήθεια να το προσέξετε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη), γιατί αξίζει τον κόπο και είναι και δικά μας παιδιά. Για όσους ξέρουν λοιπόν, ο Gus και ο Bob Katsionis εντυπωσιάζουν με τη μουσική τους, καθώς επικεντρώνονται στην επίδειξη των τεχνικών τους δεξιοτήτων, αλλά και στην δημιουργία αξιόλογων τραγουδιών.
Το νέο album θα έλεγα πως είναι άμεσα εντυπωσιακό, αφού τον άκουσα ολόκληρο τον δίσκο αρκετές φορές, είμαι ευτυχής να πω, ότι το σχήμα κατάφερε να με κερδίσει, γι’ άλλη μια φορά. Κερδίζοντας με σωστή ισορροπία ανάμεσα στο να είναι τεχνικά άψογα καταρτισμένοι αλλά και στην πραγματικότητα να γράφουν διασκεδαστικά και αξέχαστα Heavy Metal τραγούδια, για να ακολουθήσουν αυτή την εξαιρετική σκληρή μουσική.
Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει μία σημαντική αλλαγή που έγινε στο album και αυτή είναι η αποχώρηση του πρώην τραγουδιστή Απόλλωνα Παπαθανασίου. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί οπαδοί απογοητεύτηκαν, (καθώς είναι ένας μεγάλος τραγουδιστής με μια πολύ ξεχωριστή φωνή), αλλά το συγκρότημα αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς αυτόν και έφεραν τον Henning Basse, έναν άλλο τραγουδιστή που επηρεάζει άμεσα τη μουσική τους και ταιριάζει. Ο Henning έχει μια πολύ ωμή και ισχυρή φωνή που βοηθά να δώσει στη μουσική του δίσκου, τραγουδώντας μερικές φορές  με γκρίνια, που γέρνουν πιο κοντά στο γρήγορο Ρower Μetal και μερικές φορές τραγουδώντας πιο μαλακά, νομίζω ότι είναι ένας τέλειος τραγουδιστής για αυτή τη νέα έκδοση του Firewind.
Ο πυρήνας του συγκροτήματος είναι ο Gus G. που συνεχίζει τον δρόμο του με τη λαμπρή κιθάρα του, παραδοσιακός ήχος Ρower Μetal, αλλά αυτή τη φορά με μια μεγαλύτερη εστίαση στις μελωδίες. Η κιθάρα προσθέτει ακόμη ένα πολύ καλό κομμάτι στο album, αλλά δεν είναι τόσο σκληρή και σκοτεινή από ότι ακούστηκε στο “Few Against Many”. Άλλο ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί και να τονιστεί ιδιαιτέρα… είναι ότι πρόκειται για ένα concept album βασισμένο στην Αρχαία Ελλάδα, δεδομένου ότι τα περισσότερα μέλη του group είναι από την Ελλάδα. Επί την ευκαιρία το τραγούδι “Ode To Leonidas” είναι το καλύτερο, σε τούτη τη νέα δισκογραφική studio δουλειά των Firewind.
Συνολικά, το “Immortals” είναι μια αρκετά μεγάλη έκπληξη για μένα, καθώς έχουν μια νέα ανανεωμένη εστίαση στη μουσική, αξιοσημείωτη είναι και η συνολική τεχνική παρουσίαση όλων τραγουδιών που επέτρεψε στους Firewind να ξεχωρίσουν μέσα το 2017 με ένα καλό δισκογραφικό πόνημα. Συνιστάται για όλους τους οπαδούς του μελωδικού Ρower Μetal, όπου σε αυτό το album, θα απολαμβάνουν ένα μείγμα από υπέροχα φωνητικά και εντυπωσιακή σκληρή μουσική με γρήγορα τραγούδια. Πιστεύω και ελπίζω ότι το συγκρότημα θα μπορέσει να κάνει ακόμη καλύτερα πράγματα στο άμεσο μέλλον.
Απ’ όλο το δισκογραφικό έργο του Gus G. αυτό είναι το κύριο συγκρότημα του, το “Immortals”, είναι το όγδοο album τους. Οι Firewind ήταν πάντα τουλάχιστον αξιοπρεπής με τις δισκογραφικές δουλειές τους, έχουν αφήσει ένα ισχυρό όνομα στον χώρο του Ρower Μetal, από εσάς (εμάς) εξαρτάται να πάνε παραπάνω.
Έτσι λοιπόν με το “Immortals” τους βλέπουμε να επιστρέφουν σ’ ένα πιο σταθερό παραδοσιακό Ρower Μetal style. Ειδικά τα τραγούδια… “Hands Of Time”, “Back To The Throne”, “War of Ages”, “Rise From the Ashes”, είναι αξιομνημόνευτα. Όλο το υλικό του δίσκου είναι εκπληκτικά καλό, έχουν αξιοσημείωτες και απολαυστικά αξέχαστες πιασάρικες μελωδίες.
Είτε γνωρίζετε τους Firewind (από προηγούμενες δουλειές τους), είτε όχι, σίγουρα πρέπει ν’ ακούσετε το “Immortals”.
 
 
IMMORTALS: “Hands Of Time”, “We Defy”, “Ode To Leonidas”, “Back On The Throne”, “Live And Die By The Sword”, “Wars Of Ages”, “Lady Of 1000 Sorrows”, “Immortals”, “Warriors And Saints”, “Rise From The Ashes”.
FIREWIND: Henning Basse – Vocals, Gus G. – Guitar, Petros Christo – Bass, Bob Katsionis – Keyboards and Jo Nunez – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.