Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 09:16:14

BLUES ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

LANCE LOPEZ “HANDMADE MUSIC” 2012 (review)

Image
 LANCE LOPEZ “HANDMADE MUSIC”

Ένας από τους καλύτερους Blues-Rock κιθαρίστες αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, ο Lance Lopez κυκλοφόρησε πρόσφατα το 6ο άλμπουμ του με τίτλο “Handmade Music”. To άλμπουμ περιέχει 12 κομμάτια μέσα στα οποία μπορεί κανείς να ακούσει εκπληκτικά blues guitar riffs, solos, αλλά και ένα αργό, βαρύ, Texas style 12μετρο Blues.
Ο δίσκος αυτός, ηχογραφήθηκε στα περίφημα Ardent Studios, στο Memphis του Tennessee, στα οποία έχουν δουλέψει ονόματα όπως οι Led Ζeppelin και οι ZZ Top. O Lance Lopez, είχε την τύχη να χαίρει της βοήθειας του Jim Gaines, ένας παραγωγός ο οποίος μας έχει ήδη αποδείξει το ταλέντο του στο παρελθόν, στις περιπτώσεις του Stevie Ray Vaughan (In step), George Thorogood (Ride till I die), Carlos Santana (Supernatural) κ.α.
Συγκρίνοντας το προηγούμενο CD του Lopez “Salvation from sundown” με το “Handmade music”, θα έλεγε κανείς ότι το 2ο, είναι σαφέστατα πιο ώριμο, από όλες τις απόψεις. Το άλμπουμ λοιπόν, ξεκινάει με ένα εκρηκτικό blues-rock shuffle, το “Come back home”. Είναι φτιαγμένο πάνω σε ένα αρκετά γρήγορο tempo, με ένα ορμητικό riff στην αρχή, το οποίο χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκεια του κομματιού. Ακολουθεί το “Hard times”, το οποίο είναι βασισμένο σε ένα ευφυέστατο riff, επίσης σε αρκετά γρήγορο tempo, και με τη φωνή του Lance να «κολλάει» εκπληκτικά στο ύφος του κομματιού. Ακολουθούν τα “Let go” και “Dream away”, τα οποία δίνουν στο άλμπουμ μια πιο soft πινελιά, έχοντας ίσως και κάποια southern στοιχεία, και μια πολύ προσεγμένη δουλειά στα solos, από τον Lopez.
To επόμενο, “Get out and walk”, είναι ένα αρκετά παλαιομοδίτικο rock κομμάτι, το οποίο αναπόφευκτα γεμίζει το άλμπουμ με ενέργεια. Στη συνέχεια, ένα ακόμα shuffle, το “Your love”, το οποίο ξεφεύγει από την συνηθισμένη ακολουθία των συγχορδιών που υπάρχει στα Blues, και κρατάει σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως. Το “Your love”,δίνει την σκυτάλη στο “Travelling riverside blues”. Ένα Blues classic, με τον Lance Lopez να του δίνει ένα λίγο πιο βαρύ και σκοτεινό ύφος. Ακολουθεί το “Letters”, ένα funk-rock κομμάτι στο τέλος του οποίου, ο Lopez μας επιφυλάσσει μια έκπληξη όσον αφορά το solo του. Το μοναδικό instrumental κομμάτι του δίσκου είναι το επόμενο και λέγεται “Vaya con dios”, στο οποίο βλέπουμε μια εξαιρετική κιθαριστική δουλειά. Δυο κλασσικά rock κομμάτια στη συνέχεια, το “Black cat moan” και το “Can you feel it”, με τον Lopez να αποδεικνύει ότι τα καταφέρνει περίφημα στο να ενσωματώσει Blues στοιχεία μέσα στο rock ύφος. Και ο δίσκος κλείνει με το εκρηκτικό αργό Blues, “Lowdown ways”, μέσα από το οποίο βλέπουμε ότι κατά κάποιο τρόπο, o Lance Lopez αποδίδει φόρο τιμής στους θρύλους του Texas Blues και ιδιαίτερα στον Stevie Ray Vaughan.
Εν κατακλείδι, έχουμε να κάνουμε με έναν από του συνεχιστές της παράδοσης των κιθαριστών του Texas Blues, ο οποίος συνεχίζει να μας εκπλήσσει με το ταλέντο του, την μουσικότητα του, πράγματα τα οποία τον οδηγούν σιγά σιγά, στο πάνθεον του Texas Blues.

CD Review: 9/10

Track list:
1)    Come Back Home
2)    Hard Time
3)    Let Go
4)    Dream Away
5)    Get Out And Walk
6)    Your Love
7)    Travelling Riverside Blues
8)    Letters
9)    Vaya Con Dios
10)    Black Cat Moan
11)    Can You Feel It?
12)    Lowdown Ways
Big hit track: “Lowdown Ways”


Sakis Dovolis, Eri Kourbali