Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 05:00:30

SOUTHERN ROCK ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη “FULL HOUZE”

H μπάντα των "FULL HOUZE" από την Θεσσαλονίκη, ενώ ετοιμάζεται να κατέβει στην Αθήνα για να παραδώσει μαθήματα Southern Rocking Blues,εμείς αρπάζουμε την ευκαιρία για μια συνέντευξη, πάμε ομως να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Καλημέρα, παιδιά, σας καλωσορίζω στην παρέα του Southernrock,gr

Kαλημέρα, ευχαριστούμε για την πρόσκληση!

Ποιοί αποτελούν τους «"FULL HOUZE"»;

Πάνος Δούκας (φωνή), Γιώργος Κερατσόπουλος (κιθάρα), Μίλτος Βελούκας (κιθάρα), Γιώργος "Athanas" Αθανασιάδης (μπάσο), Βασίλης Κουτής (τύμπανα).

Πότε και πώς προέκυψε το γκρουπ σας;

Γιώργος : Το γκρουπ ξεκίνησε το 2001 από εμένα και τον Μίλτο. Μέχρι τότε παίζαμε σε διαφορετικά σχήματα και - μιας και ήμασταν κολλητοί – σκεφτήκαμε ότι καιρός ήταν να κάνουμε μια μπάντα μαζί. Στην πορεία, και ύστερα από αρκετές αλλαγές στα υπόλοιπα μέλη, φτάσαμε στη σημερινή σύνθεση που έχει «δέσει» τα τελευταία χρόνια.

Ποιο μουσικό είδος-στυλ είναι αυτό που υπηρετείτε περισότερο;

Μίλτος : Ο ήχος μας είναι επηρεασμένος αρκετά από το Southern rock. Όμως, δεν μπορώ να σου πω ότι «υπηρετούμε» αυτό το μουσικό είδος, με την έννοια ότι δεν προσπαθούμε να αντιγράψουμε ότι έκαναν αυτές οι μπάντες στα 70s. Εξάλλου, είμαστε από τη Θεσσαλονίκη και όχι από το Jacksonville!

Γιατί διαλέξατε αυτό το μουσικό είδος;

Μίλτος : Είναι το στυλ το οποίο συνδυάζει τα ακούσματά μας : rock, blues, country, rock n roll, funk, folk...

Ποιες οι μουσικές σας επιρροές και ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε;

Γιώργος : Πέρα από τις κοινές μας μουσικές επιρροές, ο καθένας είχε και τα προσωπικά του ακούσματα και με αυτόν τον τρόπο περνάει το δικό του προσωπικό στοιχείο στον ήχο μας. Σχετικά με καλλιτέχνες που θαυμάζουμε, η λίστα είναι μεγάλη... Ενδεικτικά, σου αναφέρω κάποια ονόματα : Lynyrd Skynyrd, Allman Brothers, ZZ Top, Outlaws, Eric Clapton....

Μίλτος: ... αλλά και Tom Waits, Bruce Springsteen, Johnny Cash, Brian Setzer. Βάλε και άλλη μία λίστα με blues μουσικούς και πάει λέγοντας! Προσωπικά θαυμάζω αυτούς που μένουν "on stage" μέχρι να «φύγουν».

Τι σημαίνει για εσάς το «Streets of town»; Ποιές δύσκολίες αντιμετωπίζει μια μπάντα για να φτάσει στην πρώτη δισκογραφική της εμπειρία ;

Μίλτος : Eκεί γεννήθηκαν οι "Full Houze". Είναι οι δρόμοι στους οποίους γνωριστήκαμε, μεγαλώσαμε μαζί, αλητέψαμε... Εκεί γεννήθηκαν τα τραγούδια μας και εκεί «ανήκουμε» κατά κάποιον τρόπο. Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαστε παιδιά της πόλης!

Γιώργος : Για να φτάσει μια μπάντα στη κυκλοφορία ενός άλμπουμ πρέπει τα μέλη της να είναι έτοιμα να αναλάβουν όλο το κόστος παραγωγής για ηχογράφηση, μίξη, mastering, γραφιστικά. Από ό,τι γνωρίζω, πλέον και στα πιο εμπορικά είδη μουσικής ο ρόλος των εταιριών έχει αλλάξει πολύ. Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε ανεξάρτητη παραγωγή, που σημαίνει πάρα πολλά έξοδα και πολύ τρέξιμο.

Πείτε μας ποιοι σας βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια;

Γιώργος : Ένας άνθρωπος που στάθηκε δίπλα μας από το ξεκίνημα είναι ο Πάνος Τσακίρογλου. Εκτός από δάσκαλός μας στην κιθάρα, ήταν και αυτός που μας «κούρδισε» κατά κάποιον τρόπο ως σύνολο. Στάθηκε δίπλα μας και τον ευχαριστούμε για αυτό.

Απο πού εμπνέεστε για να γράψετε τη μουσική;

Μίλτος : Ό,τι ζούμε, ακούμε, βλέπουμε γύρω μας, μπορεί να γίνει τραγούδι.... Μπορεί να είναι προσωπικά βιώματα δικά μας ή των γύρω μας. Το σίγουρο είναι ότι είναι βγαλμένα μέσα από εμπειρίες. Για αυτό μην περιμένεις να ακούσεις κομμάτια που να μιλάνε για honky tonk bars στον αμερικάνικο νότο!

Γιώργος : Εκτός από τα κομμάτια που γράφει ο καθένας μόνος του, πολλές φορές συμβαίνει να «γεννιούνται» τραγούδια μέσα από τζαμαρίσματα στο studio.

Μιλήστε μας λίγο για τις έως τώρα συνεργασίες σας. Ποια θεωρείτε σημαντικότερη και γιατί;

Γιώργος : Εϊχαμε την τύχη να μοιραστούμε το πατάρι με ονόματα όπως οι Dr. Feelgood, Nine Below Zero, Snowy White, Nellie Travis, Pavlov's Dog, αλλά και οι «δικοί μας»

Blues Wire, Nick & the Backbone και Northwind. Δεν ξεχωρίζουμε κάποια συνεργασία ως σημαντικότερη από τις άλλες.... Λόγω χώρου μόνο θα σταθούμε στη συναυλία στο Principal με τους Pavlov's Dog επειδή ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε σε τόσο μεγάλο stage και μπροστά σε τόσο κοινό.

Με ποιον άλλον ξένο μουσικό ή Έλληνα θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Μίλτος : Θα χρειαστεί πάλι να βγάλουμε λίστα...!

Γιώργος : Για να είμαστε ειλικρινείς, θα θέλαμε να είμαστε η μπάντα που θα ανοίξει τη συναυλία των Lynyrd Skynyrd τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Ποιά απο τα live που κάνατε έως τώρα σας έχει εντυπωθεί στην μνήμη σας και για ποιον λόγο?

Γιώργος : Σίγουρα οι δύο περιοδείες που κάναμε στις Κυκλάδες το καλοκαίρι του 2004 και του 2007 έχουν αφήσει πλήθος καταγεγραμμένων εικόνων στη μνήμη μας!

Μίλτος : Συμφωνώ... Ωστόσο, θα ήθελα να εστιάσω - για πολλούς λόγους- στο live που κάναμε πέρσι στο Κόσσοβο. Ήταν ένα festival που οργάνωσε το Harley club της Σερβίας στη Μitrovica, μια μικρή πόλη του Κοσσόβου χωρισμένη στα δύο (αλβανική και σερβική περιοχή). Η αποδοχή του κόσμου ήταν συγκινητική... Σίγουρα αξέχαστο θα μας μείνει και το περιπετειώδες ταξίδι μέχρι να φτάσουμε εκεί!

Η κρίση υπάρχει μόνο τώρα όσο αφορά τη μουσική ή υπήρχε και παλιότερα ;

Μίλτος : Η κρίση ήρθε τώρα να χτυπήσει την πόρτα του σκυλάδικου, του ελληνο-pop και του «έντεχνου». Τα πράγματα στο rock ήταν ανέκαθεν δύσκολα.

Γιώργος : . Το περίεργο είναι ότι τελευταία φαίνεται να βελτιώνονται κιόλας! Θυμάμαι το 2010 που ξεκινήσαμε τα Σάββατα στο «Έκκεντρον» bar... Στην αρχή ήμασταν επιφυλακτικοί....Δε φανταζόμασταν ότι θα είναι γεμάτο κάθε εβδομάδα! Το ίδιο συνέβη και φέτος στο Bikers café.

Τι σημαίνει για εσάς μουσική;

Μίλτος : Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι στίχοι από ένα τραγούδι του Roy Buchanan... "I just can't put it all in words , I need music to lend me a hand... I got to release what I feel inside and get closer to my dream...That's what I'm here for"

Γιώργος : Σίγουρα δεν είναι «χόμπι» για εμάς... Είναι τρόπος ζωής.

Τι είναι αυτό που λείπει στην ελληνική μουσική σκηνή;

Γιώργος : Υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα συγκροτήματα. Μάλιστα, τελευταία βλέπουμε και μια στροφή των πιτσιρικάδων προς τη μουσική που σχηματίζουν μπάντες από μικρές ηλικίες πλέον. Αυτό που λείπει είναι οι άνθρωποι που θα πιστέψουν στα ελληνικά γκρουπ και θα τα δώσουν ένα χέρι βοήθειας ώστε να υπάρξει ουσιαστικά μια δυνατή ελληνική σκηνή, ένα σύνολο, και όχι απλά πολλοί μουσικοί που ακολουθεί ο καθένας τον δρόμο του.

Ποιά τα μελλοντικά σχέδιά σας;

Μίλτος : Εύχομαι να έχουμε την υγεία μας ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε... να γράφουμε τραγούδια, να παίζουμε live και να είμαστε γενικώς "on the road".

Γιώργος : Επίσης, να «ανοιχτούμε» περισσότερο προς το εξωτερικό. Ήδη έχουμε κλείσει κάποιες συναυλίες για το καλοκαίρι σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αφού σας ευχαριστήσω ειλικρινά για την τιμή που μου κανατε να μιλήσετε στο Southernrock.gr , θα ήθελα να μας πείτε και ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Σε ευχαριστούμε και εμείς ειλικρινά που μας έδωσες βήμα, αλλά και για την στήριξη που προσφέρεις στην ελληνική σκηνή. Keep on rockin!

Σάββας Συνοδινός