Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 20:16:10

ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη Mιχάλης Πρωτοψάλτης (Ηardland)

 
METAL MADE IN GREECE
Η χώρα μας ήταν πάντα ένα φυτώριο για το Hard Rock και το Metal από τα 70’s, δειλά-δειλά στην αρχή τότε, αλλά από την δεκαετία του ’80 και μετά κυριολεκτικά το φαινόμενο αυτό γιγαντώθηκε και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πολλά ήταν εκείνα τα συγκροτήματα που ξεπετάχτηκαν από το χώρο του Ελληνικού Hard Rock και Metal.
Θα ήταν λοιπόν, ατόπημα αν δεν υποστηρίζαμε την καλή Hard Rock και Metal σκηνή της χώρας μας, που είναι τόσο ποιοτική αλλά και τόσο υποτιμημένη.
Έτσι θα σας παρουσιάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα παλιά ή πιο νεώτερα συγκροτήματα που κινούνται στα μονοπάτια του καλού Hard Rock και Heavy Metal, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και στους πιο νέους οπαδούς του Metal, να τα μάθουν...
Οπότε λοιπόν θεωρώ χρέος μου, να παρέχω τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη σε σχήματα ή μουσικούς που πιστεύω ότι αξίζουν.
Οι μουσικές απόψεις απηχούν μόνο εμένα και δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με τις γενικότερες απόψεις του site…
 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο μουσικός Μιχάλης Πρωτοψάλτης, πρώην μέλος των Hardways αλλά και των σχημάτων Real Thing, Δειπνοσοφνιστές. Ο Μιχάλης από τις αρχές των 80’s ασχολείται με το Ελληνικό Hard Rock/ Heavy Metal και έχει παίξει σε διάφορα τοπικά σχήματα της Θεσσαλονίκης, όπως οι Wizard ή οι Troublejuice.
Ευκαιρία λοιπόν να συνομιλήσουμε μαζί του, για να μάθουμε κάποιες σημαντικές στιγμές από την γενικότερη μουσική του καριέρα.
Συνέντευξη στον Ηλία Κωτσόπουλο.
 
 
S-R.GR: Γεια σου Μιχάλη, χαίρομαι που συνομιλώ μαζί σου. Σ’ ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη αυτή.
Μιχάλης Πρωτοψάλτης: H χαρά είναι και δική μου Ηλία.
 
S-R.GR: Πριν τους Hardland έχεις εμπειρία κι από άλλα Hard Rock σχήματα, για πες μας λίγα λόγια για την μουσική σου πορεία, για όσους δεν σε γνωρίζουν;
Μ.Π.: Ξεκίνησα να παίζω κιθάρα το 1982 όταν ήμουν 16 χρονών. Η πρώτη μου μπάντα λεγόταν Wizard και παίζαμε Hard Rock με Progressive στοιχεία. Στον στρατό όταν ήμουν κάναμε ένα σχήμα που λεγόταν Pegasus λίγο πιο Heavy φάση. Όταν απολύθηκα μετά από λίγο καιρό πήγα στο Λονδίνο. Ήταν της μόδας τότε, όλοι πήγαιναν εκεί να βρουν την τύχη τους. Αφού δεν την βρήκα εκεί λοιπόν γύρισα και μπήκα συνέταιρος στα Rover Studios που μόλις είχαν ανοίξει. Εκεί κάναμε τους Troublejuice. Ήταν μια μπάντα με γυναικεία φωνητικά με Hard Rock/ Sleazy ήχο.
Μετά από αυτό μου έγινε πρόταση να μπω στους Hardways. Κλασική Rock διασκευό-μπάντα της εποχής που έπαιζε σε διάφορα μαγαζιά στην πόλη και εκτός αυτής. Δεθήκαμε αμέσως και βγάλαμε τον δίσκο “Free me”. Κλασικό Hard Rock. Την παραγωγή την έκανα εγώ στα Rover Studios, ατέλειωτες ώρες ηχογράφησης και μίξης σε ταινία με ένα 16 Fostex και πολύ τρέλα καλή και κακή. Αναλογικά όλα. Η φάση αυτή κράτησε μέχρι την αποχώρηση μου από την μπάντα και από τα Rover Studios. Το 2000 κυκλοφορούμε με τους Real Thing, ένα Hard power trio, ένα cd με τίτλο “Μοnkey People”.
Μετά κάνω μια μεγάλη παύση πέφτοντας με τα μούτρα στο διάβασμα (αρχαία ελληνικά, αρχαία ελληνική γραμματεία και δημοτική μουσική), παράλληλα το 2002 κάνω τους Μιχάλης Πρωτοψάλτης Και Οι Δειπνοσοφιστές και καταφέρνουμε μετά από πολλές αλλαγές μελών (με μόνο σταθερό τον Κώστα Τάνη στα τύμπανα), να κυκλοφορήσουμε το 2016 ένα διπλό cd με τίτλο, “Η Πρώτη Γή”. Με βάση το Hark Rock, στοιχεία παραδοσιακής Eλληνικής μουσικής σε Eλληνικό στίχο με θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Δύσκολο εγχείρημα γιατί οι ροκάδες δεν καταλάβανε τι έλεγα και αυτοί που καταλαβαίνανε δεν ακούγανε Rock. Παρ’ όλα αυτά αυτοί που καταλάβανε και τα δύο είπαν τα καλύτερα.
Τελικά το 2016 κάνουμε τους Hardland με καθαρόαιμο Hard Rock με μέλη των Πράσσιν Άλογα (Άγγελος Γουζέτος φωνή, Κώστας Ταλταμπάνης μπάσο) και ο Κώστας Τάνης φυσικά όπως πάντα στα τύμπανα. Ένα χρόνο μετά κυκλοφορούμε το 2017 στις 30 Ιουνίου το cd μας με τίτλο το ομώνυμο τραγούδι με την New Dream Records.
 
S-R.GR: Τι συναισθήματα έχεις από τις ημέρες των πρώτων σχημάτων που ήσουν τότε μέλος, αναπολείς καθόλου αυτές τις παλιές εποχές;
Μ.Π.: Έχω ζήσει όσο μπορούσα πιο έντονα όλες τις στιγμές που έχω περάσει με όλες τις μπάντες που ήμουνα και δεν έχω κάποιο απωθημένο. Όλες τις θυμάμαι με αγάπη.
 
S-R.GR: Τι έχει αλλάξει στον ήχο σου από την εποχή του πρώτου σου σχήματος;
Μ.Π.: Ο ήχος ήταν πάντα μέσα μου, πιστεύω πως με τα χρόνια κατάφερα να τον βγάλω έξω και να τον βάλω στα τραγούδια που γράφω. Πάντα με βάση το Hard Rock, π.χ. ότι κιθάρα και να πάρω η ενισχυτή πάλι τον ίδιο ήχο θα βγάλω. Αυτό μου το λένε και όσοι με ξέρουν.
 
S-R.GR: Ποια εμφάνιση σου θυμάσαι πιο έντονα από όλα τα live που έχεις συμμετάσχει;
Μ.Π.: Σίγουρα τα live των Hardways και των Δειπνοσοφιστών ήταν εκρηκτικά αλλά θεωρώ τα live που ξεκινήσαμε να κάνουμε με τους Hardland υπερέχουν σε όλα.
 
 
S-R.GR: Πες κάποιες αστείες, περίεργες στιγμές-ιστορίες (στις συναυλίες ή στις πρόβες/ ηχογραφήσεις, κλπ);
Μ.Π.: Μια φορά σ’ ένα στούντιο που γράφαμε με έπιασε ξαφνικά κάτι σαν τροφική δηλητηρίαση. Το στούντιο δυστυχώς δεν είχε τουαλέτα κανονική και έπρεπε να πάω στα κοντινότερα fast food τα οποία ήταν 3 τετράγωνα πιο πέρα. Έτρεξα την πρώτη φορά… την δεύτερη… την τρίτη ενώ όλοι με περίμεναν λέγοντας μου διάφορα ωραία!... Τελικά όταν ηρέμησα και ήρθε η ώρα να γράψω μου λένε όλοι τώρα θα γράψεις με πολύ πάθος. Παραδόξως αυτό έγινε. Το αποτέλεσμα ήταν παθιασμένο τελείως.
 
S-R.GR: Ποσό διαφορετική είναι η προσέγγιση σου στη μουσική που ακούς τώρα, σ’ σχέση με το παρελθόν;
Μ.Π.: Για να πω την αλήθεια πάντα την μουσική την έβλεπα και την βλέπω ως τρόπο έκφρασης δημιουργίας χαράς. Πάντα όμως από μικρός έψαχνα να βρω τον τρόπο και τον λόγο που μου δημιουργεί αυτά τα συναισθήματα για να κάνω την δική μου μουσική. Είναι σα να είσαι σε μια μυσταγωγία, ιεροτελεστία, προικισμένος με το θείο δώρο των μουσών, την έμπνευση και να καταγράφεις τα λεγόμενά τους. Αυτό είναι σύνθεση για μένα.
 
S-R.GR: Αλήθεια, πότε ήταν και σε ποια ηλικία ήταν οι πρώτες σου μουσικές μνήμες;
Μ.Π.: AAA ήταν στο δημοτικό όταν ακούγαμε Elvis στα πάρτι και χορεύαμε Rock ’N’ Roll. Όλοι όμως περιμέναμε να βάλει ο dj κανένα “blues” για να πάρουμε αγκαλιά τα κοριτσάκια.
 
S-R.GR: Ποιες ήταν οι κύριες μουσικές επιρροές σου, πως θα περιέγραφες τον ήχο σου;
Μ.Π.: Δεκαετία ’70 Hard Rock τι άλλο; Όλες οι μεγάλες μπάντες Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath και Southern Rock.
 
S-R.GR: Αν ηχογραφούσες κάτι τώρα από το παρελθόν, θα άλλαζες κάτι στον ήχο σου σε σχέση με τότε ή όχι;
Μ.Π.: Ευτυχώς τον ήχο μου τον βρήκα νωρίς και έτσι δεν θα άλλαζα και πολλά, ίσως κάποιες παραγωγές αλλά και πάλι θα το σκεφτόμουν.
 
S-R.GR: Γνωρίζεις τελικά από θέματα πωλήσεων πως πήγαν εμπορικά οι δίσκοι των Hardways, των Real Thing, αλλά και του προσωπικού σου δίσκου;
Μ.Π.: Το πρόβλημα που πάντα είχαμε με τις προηγούμενες μπάντες ήταν ότι δεν είχαμε κάποια εταιρία να στηρίξει τις δουλειές που κυκλοφορούσαμε. Ούτε είχαμε ποτέ καλή προώθηση, ότι κάναμε το κάναμε μόνοι μας όσο όμως και να προσπαθήσεις μόνος σου είναι πολύ δύσκολο να πάς μακριά. Ήταν και η εποχή που δεν υπήρχε διαδίκτυο όσο αφορά τους Hardways και τους Real Thing γι' αυτό οι πωλήσεις ήταν πολύ λίγες.
 
 
S-R.GR: Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στις κυκλοφορίες σου;
Μ.Π.: Όσοι ακούσανε εκείνη την εποχή είχαν να πουν τα καλύτερα. Μόνο καλές κριτικές θυμάμαι. Όμως για να σε θυμούνται πρέπει να έχεις συνέχεια ο ίδιος αλλιώς σε ξεχνάνε πολύ εύκολα.
 
S-R.GR: Αγαπημένα σου τραγούδια από τους δίσκους που έκανες ποια είναι και γιατί;
Μ.Π.: Είναι σα να ρωτάς έναν πατέρα πολύτεκνο ποιο παιδί αγαπάει περισσότερο. Δύσκολα να πω γιατί για μένα το καθένα είναι μοναδικό και σημαίνει για μένα κάτι διαφορετικό.
 
S-R.GR: Για πες μας πως πήγε η διαδικασία των ηχογραφήσεων των δύο δίσκων των Hardways και των Real Thing, τότε που τα πράγματα ήταν όντως πιο δύσκολα «τεχνολογικά» απ’ ότι σήμερα;
Μ.Π.: Με τους Hardways οι ηχογραφήσεις έγιναν σε 16 Fostex ταινία στα Rover Studios. Την παραγωγή την έκανα εγώ. Άπειρες ώρες ηχογράφησης μετά το ωράριο του studio, μετά τις 11 το βράδυ δηλαδή μέχρι το πρωί. Ωραίες αναμνήσεις, στη μίξη όλα χειροκίνητα αναλογικά κανάλια και εφέ. Αλλά το αποτέλεσμα το αγαπήσαμε όλοι. Με τους Real Thing τα πράγματα ήταν καλύτερα, είχαμε ηχολήπτη σε άλλο studio. Γράψαμε όλα τα τραγούδια ζωντανά σε κανάλια με την μία εκτός τις φωνές, αυτές μπήκανε μετά. Περίπου live. Aν το ακούσεις θα καταλάβεις ότι είναι live.
 
S-R.GR: Πως νοιώθεις όταν έρχεται κόσμος και σου λέει πως θαυμάζει την μουσική σου, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα τραγούδια σου άντεξαν στην δοκιμασία του χρόνου;
Μ.Π.: Είναι υπέροχο συναίσθημα. Παρόλο που γράφω πρώτα για μένα η αναγνώριση από τον κόσμο είναι τροφή της ψυχής για κάθε συνθέτη πιστεύω. Νιώθεις ότι κάποια από τα συναισθήματά σου άγγιξαν και άλλους ανθρώπους μέσω της μουσικής σου και αυτό σε κάνει πιο δυνατό.
 
S-R.GR: Υπάρχει μια σαφέστατη δυσπιστία του Ελληνικού κοινού προς τα εγχώρια σχήματα, που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
Μ.Π.: Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους . Ο πρώτος είναι η ποιότητα των τραγουδιών, αν αξίζουν η όχι. Δεύτερον είναι η έλλειψη επαγγελματισμού. Ένα από τα πράγματα που χρειάζεται μια μπάντα είναι η ομοψυχία και η αφοσίωση. Ο κόσμος θα σε πάρει στα σοβαρά αν του φερθείς σοβαρά.
 
S-R.GR: Πόσο εύκολο είναι για έναν Rock μουσικό στην Ελλάδα, να ακολουθήσει τα μουσικά του όνειρα και να φτάσει να ζει από την μουσική;
Μ.Π.: Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε ακατόρθωτο. Παραδείγματα ούκ ολίγα. Όμως όπως σε όλες τις δουλειές έτσι και σ’ αυτή χρειάζεται αφοσίωση απόλυτη και πολύ κόπο και φυσικά να είσαι στην κατάλληλη ηλικία.
 
S-R.GR: Τι σημαίνει για σένα το Hard Rock & Heavy Metal και ποια η γνώμη σου για το σημερινό Hard Rock/ Metal, καθώς και την Ελληνική σκηνή;
Μ.Π.: Το Hard Rock είναι το είδος που μου αρέσει και πού μου βγαίνει φυσικά. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να παίζει κάτι άλλο. Είναι η στάση ζωής που έχω, την μουσική την φιλτράρω μέσα από αυτό. Ότι και να ακούσω το φαντάζομαι παιγμένο με Hard Rock ύφος. Η Ελληνική σκηνή έχει απίθανες μπάντες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις έξω. Εκεί που θέλει δουλειά είναι η οργάνωση της μπάντας και η ματιά να δούμε τους εαυτούς μας σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι σε τοπικό.
 
 
S-R.GR: Πες μου 5 αγαπημένους σου Hard Rock & Heavy Metal δίσκους και πρόσθεσε ένα μικρό σχόλιο για τον καθένα.
Μ.Π.: Δεν θα σου πω για δίσκους, αλλά για συγκροτήματα. Deep Purple η ρίζα, Black Sabbath o κορμός, AC/DC τα κλαδιά, Judas Priest τα φύλλα και οι Led Ζeppelin η ψυχή.
 
S-R.GR: Πες μας ποιοι ήταν οι κιθαρίστες που σε επηρέασαν και ποιοι οι 5 καλύτεροι όλων των εποχών;
Μ.Π.: Jimmy Page, Ritchie Blackmore, Michael Schenker, Eddie Van Halen, Jimmy Hendrix.
 
S-R.GR: Τα σχέδια σου για το μέλλον;
Μ.Π.:Ηardland είναι ότι πιο ολοκληρωμένο έχω κάνει μέχρι τώρα από πολλές απόψεις. Όλοι μας αισθανόμαστε χαρούμενοι και πιστεύουμε πολύ στα τραγούδια μας. Έχουμε ένα δίσκο να προωθήσουμε κάνοντας live για να πάει η μουσική μας σε όλο τον κόσμο. Ήδη ακουγόμαστε στη Γαλλία, Αγγλία και Ρωσία. Η εταιρία μας, βοηθάει όσο μπορεί και είναι δίπλα μας σε κάθε πρόταση καινούργια. Έχουμε ετοιμάσει ήδη σχεδόν όλο το υλικό για τον επόμενο δίσκο.
 
S-R.GR: Μιχάλη σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και πρόσθεσε ότι θες για το κλείσιμο αυτής της συνέντευξης. Οι τελευταίες λέξεις δίκες σου…
Μ.Π.: Κι εγώ σ’ ευχαριστώ Ηλία. Εύχομαι πρώτα υγεία σε όλο τον κόσμο και τον καλώ να στηρίξει τις Ελληνικές μπάντες γιατί αξίζουν.
Ραντεβού στα live των Hardland. Rock on!!!
 
 
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Όποιος θέλει ν’ ακούσει τι έχει κάνει ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης. Ας μπει στούς παρακάτω συνδέσμους, όπου μπορεί ν’ ακούσει demos, ακυκλοφόρητα τραγούδια, καθώς και live ηχογραφήσεις απ’ όλη την μουσική του καριέρα.