Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 15:24:18

Οι Powerstorm είναι μια από τις πολλά υποσχόμενες metal μπάντες των 90s.Εχοντας κυκλοφορήσει δυο ντεμος και έναν δίσκο και ετοιμάζοντας τον δεύτερο , η μπάντα που αποτελεί πλέον προσωπική υπόθεση του κιθαρίστα/τραγουδιστή Κώστα Φαλιέρου ,συνεχίζουν ακαθεκτοι. Εχουμε την τιμή να έχουμε κοντά μας τον Κώστα ,σε μια χορταστική συνεντευξη. Ας τον ακούσουμε τι έχει να μας πει.

 

SR.Γεια σου Κώστα!Πες μας μερικά λόγια για το ξεκίνημα σου στην μουσική.

ΚΦ.Γειά χαρά και σε εσένα Λεωνίδα και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Την κλήση μου στη μουσική τη θυμάμαι όσο και τον ίδιο μου τον εαυτό. Πάντα αυτή η τέχνη με συγκινούσε περισσότερο απο τις άλλες και πάντα ένιωθα πως μέσω των ήχων μπορώ να εκφραστώ καλύτερα. Γι'αυτό και απο πολύ μικρός εντάχθηκα σε μία χορωδία και αυτή ήταν μάλλον η πρώτη μου επαφή με τη μουσική. Όσον αφορά στην κιθάρα, αυτή μου η ενασχόληση ήρθε περίπου στα 16 μου χρόνια και οι σπουδές πάνω στη μουσική περίπου στα 18.

SR.Πριν την δημιουργία των Powerstorm είχες κάνει κάποια ηχογράφηση?

ΚΦ.Όχι. Οι Powerstorm ήταν η πρώτη μου προσπάθεια να ενταχθώ σε μία μπάντα ως κιθαρίστας και τραγουδιστής και να ηχογραφήσω κάτι κάπως σοβαρό. Υπήρχαν βέβαια και τα κασσετόφωνα στις πρόβες που έκαναν (υποτίθεται) ηχογράφηση αλλά αυτό ήταν περισσότερο για την πλάκα..

SR.Πότε και πως ιδρυθήκαν οι Powerstorm?

ΚΦ.Κάπου στο 1994 βρεθήκαμε με κάποιους φίλους για να παίξουμε μουσική. Αρχικά το στυλ ήταν Ελληνόφωνο Hard Rock αλλά γρήγορα οι καταβολές μας άλλαξαν την κατεύθυνση και ένα χρόνο αργότερα είμασταν μία Heavy Metal μπάντα με το όνομα Powerstorm.

SR.Πως επιλέξατε το συγκεκριμένο όνομα?

ΚΦ.Εγώ είχα στο μυαλό μου τη λέξη "Storm" και ο τότε ντράμμερ που ήθελε πιο σύνθετο όνομα πρόσθεσε το "Power". Τόσο απλό.Καμμία φοβερή ιστορία πίσω απο το όνομα!! :)

SR.Ποιες είναι οι επιρροές σας?

ΚΦ.Η εξής μία: Metal! Το Metal όπως το ξέραμε και το αγαπήσαμε στις χρυσές (κατα την άποψή μου) δεκαετίες του '80 και του '90. Το να σου αναφέρω τώρα μπάντες και "ανθυποκατηγορίες" (είναι πολύ της μόδας..) του Metal δεν έχει και τόση σημασία..

SR.Είστε περίπου 20 χρόνια μπάντα και έχετε κυκλοφορήσει μόνο ένα επίσημο δισκο. Για ποιούς λόγους έγινε αυτό?

ΚΦ.Η μπάντα ήταν ενεργή μέχρι και το 2002. Μέχρι τότε είχαν ηχογραφηθεί 2 demos. Μετά αποχώρησαν κάποια μέλη τα οποία ούτε μπορούσα αλλα ούτε και ήθελα να αντικαταστήσω και η υπόθεση Powerstorm απλά έπεσε σε χειμερεία νάρκη. Το 2009 την επανέφερα μέσα μου, όχι τόσο ως επιθυμία να ξαναστήσω κανονική μπάντα (ενδεχόμενο που ποτέ δεν το αποκλείω) αλλά περισσότερο για να βγάλω απο μέσα μου όλα αυτά που νιώθω και να εκπληρώσω αυτά που δεν εκπλήρωσα τότε. Έτσι κυκλοφόρησε το 2011 το "ACT I" και έτσι προετοιμάζεται σιγά σιγά και το "ACT II"

SR.Στον δίσκο σας περιέχονται κάποια κομμάτια από τα παλαιά ντεμο σας. Τα υπόλοιπα κομμάτια των ντεμο αυτών θα κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή?

ΚΦ.Τα περισσότερα κομμάτια στο "ACT I" είναι κομμάτια απο τα 2 πρώτα demos που σου προανέφερα. Στο νέο album θα υπάρχουν 2 ακόμα τέτοια κομμάτια τα οποία όμως είναι τόσο "πειραγμένα" απο εμένα που μάλλον απο τους τίτλους περισσότερο θα καταλάβει ο ακροατής για ποια κομμάτια πρόκειται.

sinenteyksiin

SR.Αυτή την στιγμή ηχογραφείς των δεύτερο δίσκο σου. Πες μας μερικά λόγια για αυτό?

ΚΦ.Πάλι θα περιέχει 10 κομμάτια, εκ των οποίων τα 8 θα είναι καινούριες συνθέσεις μου και τα 2 θα είναι παλιότερα κομμάτια όπως σου προανέφερα. Ο ήχος θα βαδίζει στα γνώριμα για εμένα μονοπάτια, μόνο που όπως συμπεραίνω θα είναι λίγο πιο βαρύς σε σχέση με το 1ο album. Η διαδικασία της παραγωγής θα είναι ακριβώς η ίδια. Οι ηχογραφήσεις και οι προγραμματισμοί απο εμένα και η μίξη/mastering απο τον Θάνο Καραπάνο. Περισσότερα δε μπορώ να σου πω μιας και όλη η διαδικασία βρίσκεται κάπου στη μέση.

SR.Στην ουσία όλη η μπάντα είσαι εσύ,μιας και έχεις αναλάβει τα παντα. Πόσο δύσκολο είναι αυτό? Υπάρχει περίπτωση για είσοδο νέων μελών στο μέλλον?

ΚΦ.Κάθε τι έχει τα υπέρ και τα κατά του. Σίγουρα αυτό που κάνω είναι ΚΑΙ κουραστικό ΚΑΙ χρονοβόρο ΚΑΙ ψυχοφθόρο. Αλλά απο την άλλη, έχω την ελευθερία να κάνω Ό'ΤΙ θέλω, ΟΠΩΣ το θέλω, ΟΠΟΤΕ το θέλω. Και αυτό για εμένα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Τώρα όσον αφορά στην είσοδο νέων μελών, δεν το βλέπω και τόσο εύκολο μιας και σοβαροί Μetal μουσικοί στην περιοχή που να θέλουν να στηρίξουν αυτή τη μουσική μου ΔΕΝ υπάρχουν, αλλά δεν απογοητεύομαι κιόλας. Ένα απο τα καλά που έχει το μέλλον, είναι το οτι είναι άγνωστο! :)

SR.Είσαι από τους παλαιούς της ελληνικής μεταλ σκηνής. Πες μας λίγο για τις διάφορες στο μεταλ στην χώρα μας τις δεκαετίες 80,90 και 2000 καθώς και σήμερα.

ΚΦ.Δε θα έλεγα πως είμαι και τόσο παλαιός. Και μάλιστα ως παιδί της επαρχίας δεν είμαι και ΤΟΣΟ πολύ μέσα στα πράγματα για να είμαι και αρμόδιος να μιλήσω. Υπάρχουν πολύ παλαιότεροι και αρμοδιότεροι εμού που χαίρομαι πραγματικά να τους ακούω να μιλάνε. Αν θες μια γενική εικόνα όμως, μπορώ να σου πω το εξής: Το Heavy Metal στην Ελλάδα γενικά, ανέκαθεν το αντιμετωπίζαμε ωσάν φτωχός συγγενής που προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει ό'τι και οι "εθνολογικά μεγάλοι" του είδους (Άγγλοι, Αμερικάνοι,Γερμανοί, Σουηδοί κλπ). Δεν έχουν αλλάξει και τόσο τα πράγματα... Ακόμα κάπως έτσι σκεφτόμαστε. Τότε αντιγράφαμε κυρίως το look και τον τρόπο συμπεριφοράς που είχαν οι αγαπημένες μας μπάντες, τώρα αντιγράφουμε τη δεξιοτεχνία και τις παραγωγές που κάνουν οι "μεγάλοι". Και ΠΑΝΤΑ με μία δόση υπερβολής (πχ προσπαθούμε να φτιάξουμε μία μπάντα που να είναι πιο "Nightwish" απο τους Nightwish!!! Και είμαστε ικανοί να το καταφέρουμε κιόλας!!!!). Καλά είναι αυτά βέβαια αλλά νομίζω πως αν καθόμασταν λίγο παραπέρα και βλέπαμε τα πράγματα απο λίγο πιο μακρυά και με λίγο μεγαλύτερη ψυχραιμία, θα κάναμε πολύ καλύτερη μουσική και θα της δίναμε και το κατάλληλο "χρώμα" ωστε να μιλάμε κάποια μέρα για "Ελληνική Σκηνή" (και όχι απλώς για μπάντες στις οποίες παίζουν ¨Ελληνες) η οποία και να αντιμετωπίζεται και πολύ πιο σοβαρά και απο το Ελληνικό και απο το διεθνές κοινό.. Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια, αλλά αυτές είναι εξαιρετικά λίγες, και πηγάζουν κυρίως απο την παλαιότερη γενιά των Ελληνικών μπαντών, άρα... δεν πολυαρκούν για να φέρουν την όποια "άνοιξη"..

SR.Πως σου φαίνεται το μεταλ γενικότερα σήμερα?Πιστεύεις ότι η παγκόσμια μεταλ σκηνή περνάει καλές εποχές?

ΚΦ.Όχι! Δεν το πιστεύω.. Στο "περιτύλιγμα" η Metal περνάει (σχετικά) καλές εποχές. Στο "περιεχόμενο" όμως πάσχει.. Και πέρα απο τα προφανή (όλοι λίγο πολύ τα ξέρουν, μη τα ξαναλέω..) νομίζω πως η Metal πάσχει κυρίως γιατί ΔΕΝ έχει ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ στον κόσμο! Πχ. η δεκαετία του '80 ήταν μία εποχή τεράστιων πολιτικοκοινωνικών ανακατατάξεων, αλλά τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα στους λαούς. Ήξερε ο καθένας ποια θέση θέλει να πάρει και να υπερασπιστεί ή να πολεμήσει ΚΑΙ μέσα απο τη μουσική του. Σήμερα, τα πράγματα είναι τόσο μπερδεμένα, που κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτα, φταίνε ΟΛΟΙ και ΚΑΝΕΝΑΣ, οι ιδεολογίες έχουν απαξιωθεί απο μόνες τους, άρα κανένας μουσικός δε μπορεί να πάρει μια σοβαρή θέση, που να την πιστεύει τόσο δυνατά ώστε να γράψει μουσική για αυτή! Άρα ο καθένας γράφει μουσική για ό'τι άσχετο του έρχεται στο μυαλό, αρκεί να είναι "πιασάρικο" στις μάζες, και καλά διαχειρισμένο στα 80 Ηz (ή δε ξέρω κι εγώ σε ποιά άλλη περιοχή του φάσματος των συχνοτήτων)!!! Είναι μία πολύ δύσκολη εποχή για τους πνευματικούς ανθρώπους άρα και για τους μουσικούς..

SR.Ασχολείσαι με άλλα projects?

ΚΦ.Αυτή τη στιγμή όχι με κάτι. Κυρίως ασχολούμαι με τη δουλειά μου ως καθηγητής κιθάρας αλλά όλο και κάτι θα ετοιμάσω με κάποιο φίλο!

insinenteyksi

SR.Σχέδια για συναυλίες?

ΚΦ.Με τους Powerstorm εννοείς; Όσο δεν υπάρχει μπάντα, αυτό το ενδεχόμενο είναι μάλλον υποχρεωμένο να περιμένει..

SR.Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις?

ΚΦ.Δε νομίζω αυτή τη στιγμή. Ελπίζω μόνο να τα ξαναπούμε όταν με το καλό κυκλοφορήσει και το 2ο album των Powerstorm για να έχω να σου πω και περισσότερα πράγματα.

SR.Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του Southernrock.gr ?

ΚΦ.Να είστε όλοι καλά, να μη μασάτε απο ό'τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά να παλεύετε να το φτιάξετε, να μη μασάτε το κουτόχορτο του ενός και του άλλου και να ακούτε πολλή μουσική, με ανοιχτά αυτία, ανοιχτά μυαλά και κυρίως με ανοιχτή καρδιά! Σας ευχαριστώ πολύ!!

Σε αυτό το σημείο φτάσαμε στο τελος της συνέντευξης μας.Ευχαριστούμε τον Κωστα Φαλιέρο για την συνεντευξη αυτήν και του ευχομαστε οτι καλύτερο σε αυτόν και την μπάντα του! Keep on Southernrocking Kostas!!!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook