Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 09:22:05

Barry Barnes, ένα όνομα που αναμφίβολα φέρνει στο μυαλό απευθείας τον Rory Gallagher σε όσους τον γνωρίζουν. Ένας μουσικός που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, τόσο για την απίθανη δουλειά του στα αφιερώματα που κάνει επί σειρά ετών στο απίθανο ιρλανδένζικο ξωτικό της κιθάρας που μας άφησε νωρίς, όσο για την καλή του διάθεση, την επικοινωνία με τον κόσμο και την προσήλωσή του στην μουσική του Rory Gallagher.

O Barry, επιστρέφει στην Ελλάδα για συναυλίες αυτή την άνοιξη και μας δίνει μια μικρή γεύση του το έχουμε να περιμένουμε. 

Barry Barnes, ένα όνομα που αναμφίβολα φέρνει στο μυαλό απευθείας τον Rory Gallagher σε όσους τον γνωρίζουν. Ένας μουσικός που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, τόσο για την απίθανη δουλειά του στα αφιερώματα που κάνει επί σειρά ετών στο απίθανο ιρλανδένζικο ξωτικό της κιθάρας που μας άφησε νωρίς, όσο για την καλή του διάθεση, την επικοινωνία με τον κόσμο και την προσήλωσή του στην μουσική του Rory Gallagher.
O Barry, επιστρέφει στην Ελλάδα για συναυλίες αυτή την άνοιξη και μας δίνει μια μικρή γεύση του το έχουμε να περιμένουμε.

1. Τι σε έκανε να ξεκινήσεις τα αφιερώματα στον Rory και τι νιώθεις για εκείνον;
Στην προ-ιντερνετ εποχή που έφυγε ο Rory, ήμουν ένας από τους πάρα πολλούς ανθρώπους που νόμιζαν οτι μόνο εκείνοι τον θυμούνταν ή ενδιαφέρονταν για εκείνον και αποφάσισα να διοργανώσω ένα live αφιέρωμα στην πρώτη επέτειο του θανάτου του, στις 14 Ιουνίου 1996, ένα βράδυ παρασκευής.
Πάντα πίεζα τα παιδιά στην μπάντα μου Fat Cat Bobby για να παίξουμε κομμάτια του Rory και είχαμε αρκετά στη λίστα μας, παραδόξως παίζαμε κομμάτια από τα τελευταία albums όπως Continental Op, Doing Time και άλλα, και όχι τα παλιά κλασσικά του, μου άρεσαν πολύ αυτά που έπαιζε ο Rory εκείνη την περίοδο.
Έκλεισα ένα γνωστό παλιό μπαρ του Manchester που λεγόταν ‘The Pomona’ και κάλεσα μερικούς ντόπιους φίλους μουσικούς, να έρθουν να παίξουμε Rory. Έβαλα 2 λίρες είσοδο, αγγελία στο Manchester Evening News και ήλπιζα οτι θα έρθουν αρκετοί άνθρωποι για να καλυφτούν τα έξοδα, αλλά μέχρι τις 9μ.μ. υπήρχαν άνθρωποι που παρακολουθούσαν και άκουγαν από τα παράθυρα γιατί το μαγαζί είχε γεμίσει τόσο που δεν χωρούσαν να μπουν μέσα. Βγήκα έξω να απολογηθώ, αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να με ευχαριστήσουν με δάκρια στα μάτια – όλοι τους πίστευαν ότι ήταν οι μόνοι που τον θυμόντουσαν και ήταν χαρούμενοι που γνώριζαν κόσμο που αισθανόταν το ίδιο – δημιουργήθηκαν φιλίες εκείνη τη μέρα που δεν ξέφτυσαν ποτέ.
Στα επόμενα δυο χρόνια η συναυλία μεταφέρθηκε στο Dukinfield Town Hall, ένα μεγάλο Βικτωριανό κτήριο με έναν τεράστιο συναυλιακό χώρο που γέμιζε όσο δεν πήγαινε με fans του Rory κάθε Ιούνη, έρχονταν από Βρετανία, Ιρλανδία, όλη την Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, ακόμα και από τον Νότιο Ειρηνικό! Ο Paul Westwell έφτιαξε ένα ομοίωμα της Stat του Rory από καπλαμά, που ζύγιζε 1 τόνο – αναρωτιέμαι αν υπάρχει ακόμα κάπου.
Ο Rory ήταν ο απόλυτος ηρωάς μου και πιστεύω οτι απλά ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που υπήρξε ποτέ!

2. Είχες ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά τον Rory;
Οχι, ποτέ. Δεν ήμουν ποτέ ο τύπος του ανθρώπου που πηγαίνει στα παρασκήνια και ενοχλεί τον κόσμο και πάντα πίστευα οτι θα γνωριστούμε μια μέρα, υπάρχει χρόνος – και μετά έφυγε!


3. Ο Donal Gallagher, αδεφός και manager του Rory, έχει δηλώσει οτι η μουσική του αδερφού του είναι ζωντανή, όταν σε άκουσε να παίζεις. Πώς αισθάνθηκες;

Περίπου 3.5 μέτρα! Αλλά ο Donal είναι πολύ ευγενικός και θα είμαι πάντα ευγνώμον που το είπε αυτό –είναι ένας πραγματικός κύριος.

4.  Πώς αντιδρά το κοινό όταν σε ακούει να παίζεις;
Πολύ συχνά την πρώτη φορά που έρχονται είναι λίγο σκεπτικοί, οτι κανένας δεν μπορεί να πάρει τη θέση του Rory. Όταν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι κάποιος κόπανος, αλλά κάποιος που έχει πραγματικό πάθος για τη μουσική, τους αρέσει και μέχρι το τέλος της βραδιάς είναι δικοί μου!
Quite often the first time they come they are sceptical, that no-one can be Rory, when they realise

5. Προτιμάς να κάνεις συναυλίες με ηλεκτρικά όργανα ή ακουστικές βραδιές;
Μου αρέσουν οι βραδιές με ακουστικά όργανα, μου αρέσει η οικειότητα που μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα μικρό μπαρ, αλλά για να είμαι ειλικρινής είμαι στα καλύτερά μου με την Stratocaster στα χέρια και δυο τύπους να παίζουν μαζί μου.

6. Ποια ήταν η καλύτερη συναυλία σου ως τώρα και γιατί;
To 2006 στο Ulster Hall του Belfast, όταν βιντεοσκοπήθηκε το 'Rory After Midnight'. To soundcheck που κάναμε το απόγευμα ήταν συνηθισμένο, αλλά όταν βγήκα στη σκηνή με 1400 φαν του Rory και στάθηκα στο σημείο που στεκόταν εκείνος κάποτε δεν μπορούσα να τραγουδίσω ούτε νότα - ήμουν πνιγμένος από το συναίσθημα, δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

7. Έρχεσαι στην Ελλάδα για συναυλίες σύντομα, μια από αυτές είναι το Shadowplay Live Tribute Festival στο Κύτταρο που οργανώθηκε από το Rory Gallagher Greece και την Ελληνική Blues Kοινότητα (γκρουπ του facebook). Αυτό είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα, πως οργανώθηκε;
Μίλησα με ορισμένα άτομα από αυτά τα γκρουπ, που ακολουθούν τους Sinnerboy στην Ελλάδα από την αρχή - είναι υπέροχο να επικοινωνείς με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες σκέψεις από το internet - πιθανότατα να μην ήμουν εδώ αν δεν υπήρχε το WWW!

 

9.  Τι γνώμη έχεις για τους Έλληνες φαν του Rory;

Απίθανη - αν σκεφτείς ότι ο Rory ήρθε μόνο μια φορά στην Ελλάδα συγκριτικά με το πόση αγάπη υπάρχει για εκείνον εδώ είναι εκπληκτικό, και πόσοι νέοι άνθρωποι έρχονται στις συναυλίες επίσης - τους αρέσει περισσότερο το να δουν τρεις τύπους να ιδρώνουν στην σκηνή παρά μουσική βγαλμένη από υπολογιστή.

10. Λίγες λέξεις για τα μέλη του Rory Gallagher Greece;
Όχι λίγες, τουλάχιστον μερικές χιλιάδες λέξεις! και ελπίζω να βρω ευκαιρία να μιλήσω σε όλους,αλλά αν δεν τα καταφέρω... Ευχαριστώ πολύ και θα σας δω σύντομα!!!!!

11. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Μετά από την Ελλάδα, οι Sinnerboy έχουν διάφορες εμφανίσεις στα μέρη μας, μετά θα κάνουμε μια τουρνέ στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ολλάνδία, Βέλγιο). Μετά Ιρλανδία και μετά υπάρχει μια πιθανότητα να περάσω κάποιο χρονικό διάστημα για συναυλίες στην Ν. Αμερική με κάτι τύπους από τη Βραζιλία - Rory στο Rio!
Το σχέδιό μου είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ να κάνω. Ήμουν την Ολλανδία την περασμένη βδομάδα με πολύ αγαπημένους φίλους και σύντομα με τους Έλληνες. Τους αγαπώ!


Συνέντευξη /μετάφραση Σίμος Παυλίδης,/Αννα Γκίκα 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook