Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 16:46:59

BLUES ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ "BLUES REVENGE"

blues_by_n._karelosphoto απο τον Ν.Καρέλο

Η συνέντευξη με έναν από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες του ελληνικού Blues χώρου αλλά και του συγκροτήματος του "Blues Revenge", μας τιμά ιδιαίτερα σαν site. Ο Ανδρέας Γκομόζιας (Κιθάρα) μαζί με τον Τάσο Δρίτσο (Μπάσο) μας μιλάνε για την μουσική που παίζουν και αγαπάνε. Πάμε όμως να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

 


 

blues_by_n._karelos
photo απο τον Ν.Καρέλο
SR:Σας καλωσορίζω στο μουσικό μας site Southernrock.gr. Από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνω στο ξεκίνημα μιας συνέντευξης, είναι πότε ξεκινήσατε και ποιο ήταν το ερέθισμα για να παίξετε μουσική.

 

Αντρέας Γκομόζιας : Ξεκίνησα να παίζω μουσική την δεκαετία του '80. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο ήχος της κιθάρας αλλά και της drums. Πιστεύω ότι από την drums και το μπάσο ξεκινάνε όλα. Αυτό όμως που με ενδιέφερε ιδιαίτερα, ήταν να παίζω μαζί με άλλους και όχι μόνος μου. Αυτό ήταν το βασικό ερέθισμα.

SR:Το πρώτο σας συγκρότημα εάν γνωρίζω καλά ήταν οι Blues Family. Πότε ξεκινήσατε χρονικά και με ποιους μουσικούς;

Αντρέας Γκομόζιας : Οι Blues Family δημιουργήθηκαν το ΄89, μέσα από τις στάχτες του πρώτου ίσως ελληνικού blues group, των Blues United Musicians. Οι Blues Family ήταν εκτός από μένα στην κιθάρα, ο Γιώργος Πανούσης-Φυσαρμόνικα, ο Γιάννης Μόνος-Πιάνο, ο Στέλιος Λαδόπουλος-Μπάσο και ο Ζαφείρης Τσίναλης-Τύμπανα. Πάντα αγαπούσα το Blues, αλλά αυτοί οι άνθρωποι μου έδωσε την ευκαιρία αλλά μου έδειξαν και τον τρόπο να παίζω αυτήν την μουσική.

SR:Αρκετά χρόνια αργότερα οι Drifting Around. Τι σημαίνει για εσάς αυτό το συγκρότημα;

Αντρέας Γκομόζιας : Οι Drifting Around δημιουργήθηκαν την δεκαετία του '90 και έπαιζαν, ο Eric Κακαράς-Μπάσο, ο Δημήτρης Πολύτιμος-Πιάνο και ο Μάκης Σιάτρας- Τύμπανα. Οι Drifting Around ήταν μια ευκαιρία για μένα να κάνω κάτι δικό μου, κάτι πιο προσωπικό, πάντα όμως σε συνεργασία με φίλους. Το group αυτό, είχε την δυνατότητα εκείνη την εποχή να έχει και πάρα πολλά live, πράγμα που ήταν πολύ καλό για όλους μας.

SR:Σήμερα οι Blues Revenge. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό το group και γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα;

Αντρέας Γκομόζιας : Το Revenge - Εκδίκηση δεν έχει να κάνει με κάποια άγρια ένστικτα, ούτε με κάποιου είδους βεντέτα, αλλά με το γεγονός ότι μετά από αρκετό καιρό αδράνειας, επανέρχομαι με αυτό το group στα μουσικά πράγματα και έτσι είναι σαν να παίρνω εκδίκηση απέναντι στον χαμένο χρόνο. Το όνομα του group το είχα χρησιμοποιήσει και παλιότερα με άλλους μουσικούς.

Με την σημερινή του μορφή όμως δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2008, όταν μετά από πρωτοβουλία του Τάσου Δρίτσου (του μπασίστα του group) γνωριστήκαμε, ταιριάξαμε μουσικά αλλά και σαν χαρακτήρες, πράγμα πολύ σημαντικό και κάπως έτσι ξεκίνησε το group αυτό. Στην συνέχεια ο Τάσος πρότεινε για drumer τον φίλο του Χρήστο Ανδριανό, με τον οποίο έπαιζαν από παλιά μαζί (έναν πολύ σημαντικό drumer, που έχει συνεργαστεί και ηχογραφήσει μεταξύ άλλων, με ανθρώπους όπως ο Γ. Κοντραφούρης, ο Τ. Πατερέλης, ο Μ. Αμπλιανήτης, ο Τ. Μπαρμπέρης, ο Σ. Βουγάς) και έτσι δημιουργήθηκε ένα trio πάρα πολύ δυναμικό, πολύ μουσικό, που μπορεί να παίξει το blues με ένα τρόπο που μου αρέσει ιδιαίτερα, βλέποντας το σαν να είναι jazz.

Τάσος Δρίτσος : Να συμπληρώσω ότι τον τελευταίο χρόνο εναλλακτικά, παίζει drums μαζί μας και ο Βαγγέλης Κοτζάμπασης, ένας νεαρός αλλά εκπληκτικός drumer Να πούμε επίσης ότι αν και η βάση του group είναι το trio κατά καιρούς το επεκτείνουμε, καλώντας μουσικούς από το χώρο του blues και της jazz να παίξουν μαζί μας. Αυτό το κάνουμε, γιατί καταρχήν οι περισσότεροι από αυτούς τους μουσικούς είναι φίλοι μας και είναι μεγάλη χαρά για μας να βρισκόμαστε και να παίζουμε μαζί τους. Επίσης είναι πολλή ενδιαφέρον σε σχέση με το μουσικό αποτέλεσμα η συνεργασία με αυτούς τους ανθρώπους. Κάθε φορά που παίζουμε με καθέναν από αυτούς ο ήχος αλλάζει, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό και ελπίζω ενδιαφέρον και για αυτούς που το ακούν. Ένα ευχαριστώ σε όλους τους φίλους μουσικούς που συμμετέχουν στα live μαζί μας.

SR:Ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι που παίξατε;

Αντρέας Γκομόζιας : Ήταν από όσο θυμάμαι το Hideaway του Freddie King.

SR:Έχετε μουσικά «είδωλα»; Θαυμάζετε κάποιον καλλιτέχνη ιδιαίτερα;

Αντρέας Γκομόζιας : Είδωλα δεν έχω, καλλιτέχνες όμως θαυμάζω πολλούς όπως τον Django Reinhardt σαν κιθαρίστα και τον Muddy Waters σαν συνθέτη και τραγουδιστή. Θεωρώ την μουσική του Waters πάρα πολύ σημαντική και έχω επηρεαστεί πολύ από αυτήν. Επίσης μου αρέσει ο Julian Bream ένας Άγγλος κλασικός κιθαρίστας και Λαουτίστας, από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα.

SR:Τι σας εμπνέει περισσότερο για να γράφετε τραγούδια;

Αντρέας Γκομόζιας : Η τέχνη από την εποχή του Αριστοτέλη και μετά μιμείται την φύση. Η μουσική σαν τέχνη μιμείται συναισθήματα. Εγώ εκφράζω τα συναισθήματα που νιώθω κάθε φορά ανάλογα με την γυναίκα που είναι δίπλα μου... Εμπνέομαι κυρίως από την διάθεση της στιγμής.

SR:Ποιες οι μουσικές σου επιρροές και ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε από τους νεότερους;

Αντρέας Γκομόζιας : Οι μουσικές μου επιρροές προέρχονται κυρίως από την παλιά μουσική. Καινούργια πράγματα προσπαθώ να ακούσω και να βρω αλλά δεν βρίσκω κάτι σημαντικό που να μου αρέσει. Ένα ελληνικό group που μου αρέσει είναι οι Blues Fathers and the Swingers γιατί παίζουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα, από μουσική του '20, μέχρι πιο καινούργια πράγματα, συνδυάζοντας τα πολύ όμορφα.

Τάσος Δρίτσος : Οι δικές μου μουσικές επιρροές προέρχονται κυρίως από αυτούς που ονομάζουμε κλασικούς, ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής. Τα είδη της μουσικής που ακούω είναι η rock, jazz, blues αλλά ακούω και αρκετά αυτή που ονομάζουμε κλασική μουσική. Αγαπώ ιδιαίτερα τη μουσική που ακροβατεί ανάμεσα στο blues και την jazz και προσπαθώ τέτοια στοιχεία να περνάω και στη μουσική που παίζουμε με τους Blues Revenge. Από τους σύγχρονους μουσικούς μου αρέσει πολύ η δουλειά του Duke Robillard που μπορεί να παίξει πολύ καλά αυτό το στυλ. Όσον αφορά στο μπάσο οι επιρροές μου προέρχονται από τον χώρο της jazz και από μουσικούς θρύλους που άλλαξαν την πορεία του οργάνου όπως ο Ray Brown, o Paul Chambers και ο Ron Carter.

igodo_bar
SR:Πόσο δύσκολο ήταν τότε να κάνει κάποιο συγκρότημα έναν δίσκο και πόσο σήμερα;

 

Αντρέας Γκομόζιας : Παλιότερα ήταν πιο εύκολο να φτιάξεις ένα group γιατί υπήρχαν πολύ μουσικοί επηρεασμένοι από τα μουσικά κινήματα και διψασμένοι να παίξουν. Ήταν όμως πιο δύσκολο να φτιάξεις ένα δίσκο. Σήμερα παρόλο που το επίπεδο των μουσικών γενικά έχει ανέβει, πιστεύω για διάφορους λόγους ότι είναι πιο δύσκολο να φτιάξεις group. Όσον αφορά το δίσκο, σήμερα με τα τεχνικά μέσα είναι πολύ εύκολο. Το θέμα είναι τι γίνετε με την ποιότητα του δίσκου και στην παραγωγή του αλλά και στην ίδια την μουσική. Εγώ αισθάνομαι πολύ τυχερός γιατί με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι σήμερα και η συνεργασία είναι πάρα πολύ καλή αλλά και μουσικά νιώθω πολύ σίγουρος και απελευθερωμένος, γιατί ξέρω ότι πίσω (και εννοώ το μπάσο και την drums) υπάρχει ένα πολύ καλό rhythm section, αλλά γίνονται και πράγματα που με βοηθάνε πάρα πολύ στο παίξιμο.

SR:Tι σημαίνει για εσάς το Blues;

Αντρέας Γκομόζιας : Το blues για μένα είναι μια μουσική χαμηλόφωνη παιγμένη με αίσθημα από απλούς ανθρώπους για να μην ενοχλούν τους γύρω τους.

Τάσος Δρίτσος : Το blues είναι για μένα μια μουσική που πάντα αγαπούσα, αλλά όπως λέει και ένας φίλος, μέσα από αυτήν την μουσική και ιδιαίτερα μέσα από τους Blues Revenge ‘έχω βρει την φωνή μου'.

SR:Ποιά η γνώμη σας για το rock, πόσο κοντά είναι μουσικά;

Αντρέας Γκομόζιας : Το Rock είναι πιο δυνατή μουσική με μεγαλύτερη ένταση. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα στυλ της μουσικής που ένας μουσικός θα πρέπει να γνωρίζει, αλλά αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα. Σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο ένας μουσικός θα πρέπει να τα βλέπει όλα ιδία.

SR:Βλέπεις διαφορές από την εποχή που ξεκινήσατε με το σήμερα στα ελληνικά μουσικά δρώμενα; Και εάν ναι, που οφείλονται;

Αντρέας Γκομόζιας : Αυτό που βλέπω σήμερα σε σχέση με εκείνη την εποχή, είναι γενικά μια πρόοδος και μια ωριμότητα στο παίξιμο.

Τάσος Δρίτσος : Ο Αντρέας έχει δίκιο σ' αυτό. Από την δεκαετία του '90 η μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Έχουν γίνει πολλά ωδεία, υπάρχει το πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω της τεχνολογίας και του internet να έρθει κάποιος σε επαφή με την μουσική (βιβλία, δίσκοι, video κλπ) κι έτσι οι δυνατότητες τώρα είναι πολύ μεγαλύτερες για κάποιον που θέλει να ψάξει. Υπάρχουν μουσικοί σήμερα πολύ νέοι, όπως ο Βαγγέλης Κοτζάμπασης που αναφέραμε πριν αλλά και άλλοι, που είναι καταπληκτικοί μουσικοί και μπορούν να παίξουν τα πάντα.

SR:Έχετε παίξει σε πολλές συναυλίες, ποια από αυτές ήταν ιδιαίτερη και γιατί;

Αντρέας Γκομόζιας : Επειδή ειδικά με τους Blues Revenge δεν παίζουμε ποτέ το ίδιο και αρκετά πράγματα τα αφήνουμε ανοικτά, κάθε live είναι και μια πρόκληση. Από παλιότερες συναυλίες που έχω παίξει δεν ξεχνώ μια στο Ρόδον, όταν ανοίξαμε μια συναυλία του Peter Green, γιατί ήταν και καλό το παίξιμο αλλά και σημαντική η γνωριμία με αυτόν το μουσικό.

SR:Τι νομίζεται ότι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική blues μουσική σκηνή;

Αντρέας Γκομόζιας : Περισσότερη μελέτη... Υπάρχουν καλές προσπάθειες αλλά μεμονωμένες. Νομίζω ότι οι μουσικοί που παίζουν blues πρέπει να δουν τα πράγματα πιο μουσικά.

Τάσος Δρίτσος : Δεν ξέρω καν αν θα έπρεπε να μιλάμε για ελληνική blues σκηνή ή απλώς για μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων με πάθος για αυτή την μουσική. Το λέω αυτό γιατί και τα group είναι πολύ λίγα, αλλά και το εύρος των "αποχρώσεων" του blues που μπορεί να ακούσει κάποιος είναι περιορισμένο. Πριν είπαμε ότι υπάρχουν πολλοί και καλοί μουσικοί, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι στραμμένοι κυρίως προς την jazz και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το blues, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο αυτό το είδος, κάτι που έγινε με την jazz στην Ελλάδα. Μακάρι να αλλάξει αυτό.

SR:Με ποιον ξένο ή Έλληνα καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Αντρέας Γκομόζιας : Θέλω καταρχήν να πω ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με τους μουσικούς που παίζω σήμερα. Θα ήθελα όμως να είχα παίξει με τον Δημήτρη Παπαχρήστου, ένα κιθαρίστα που δεν είναι σήμερα στη ζωή, αλλά θα ήθελα επίσης να βρεθώ στην σκηνή και με τον Νικο Ντουνούση, ένα κιθαρίστα που εκτιμώ ιδιαίτερα.

Τάσος Δρίτσος : Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που τα δυο τελευταία χρόνια έχουμε την ευκαιρία σαν Blues Revenge να βρισκόμαστε επί σκηνής με τον Γιώργο Κοντραφούρη, κατά την γνώμη μου, τον πιο σημαντικό Έλληνα πιανίστα και οργανίστα στο χώρο της ελληνικής jazz σκηνής. Ο Γιώργος πάνω απ΄ όλα είναι φίλος, αλλά είναι και ένας μουσικός που αγαπάει, γνωρίζει και παίζει τα blues καταπληκτικά. Μακάρι και στο μέλλον να έχουμε την ευκαιρία να παίζουμε μαζί του.

SR:Ποιος είναι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείτε ;

Αντρέας Γκομόζιας : Έχω 4 κιθάρες, μια Fender Stratocaster, μια Fender Telecaster, μια Gibson Les Paul και μια Ibanez jp σκάφος, τις οποίες χρησιμοποιώ ανάλογα με τον ήχο που θέλουμε για κάθε live. Ενισχυτή έχω ένα λαμπάτο Fender Viprolux. Κάτι που θέλω να επισημάνω, είναι ότι φυσικά με ενδιαφέρει ο ήχος του ενισχυτή και της κιθάρας αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα σε ένα live είναι το πως θα παίξει το μπάσο και η drums, η αλληλεπίδραση ανάμεσα μας, δηλαδή τελικά η ιδία η μουσική.

Τάσος Δρίτσος : Εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, έχω ένα κοντραμπάσο, ένα άταστο ηλεκτρικό μπάσο και μόλις φέτος αξιώθηκα να αποκτήσω ένα Fender Jazz Bass του '89. Από ενισχυτή χρησιμοποιώ έναν Gallien Krueger Combo, είναι πολύ καλός και βολικός στο κουβάλημα. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που έχουν φετίχ με τα όργανα, (άλλωστε ποτέ δεν είχα και τα χρήματα για κάτι τέτοιο) ούτε από αυτούς που "ψειρίζουν" τον ήχο. Νομίζω ότι θα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στις νότες που παίζουμε, την αρμονία που χρησιμοποιούμε, το τέμπο, τις δυναμικές, το groove, δηλαδή σε όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν την μουσική και παράγουν το πραγματικό συναίσθημα στον ακροατή.

SR:Ποια τα μελλοντικά σχέδια σας, τι νέο ετοιμάζεται ;

Αντρέας Γκομόζιας : Αυτό που θέλουμε είναι και η επόμενη χρονιά να είναι δημιουργική όπως και η φετινή, με πολλά live και να μπορέσουμε να κάνουμε μια καλή ηχογράφηση με αγαπημένα blues κομμάτια.

SR:Αφού σας ευχαριστήσω ειλικρινά για την τιμή που μας κάνατε να μιλήσουμε μαζί σας εδώ στο Southernrock.gr, θα ήθελα να μας πείτε ένα μήνυμα προς τα νέα παιδιά που θέλουν αν γίνουν μουσικοί, και ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Εμείς σε ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας έδωσες να επικοινωνήσουμε με τους φίλους του Southernrock.gr και να εκφράσουμε κάποιες απόψεις μας. Θα θέλαμε να τους καλέσουμε όλους σε κάποιο από τα live μας αυτό το χειμώνα και να τους πούμε να στηρίζουν το site γιατί τέτοιες προσπάθειες τις χρειαζόμαστε όλοι. Όσο για τους νέους μουσικούς να τους πούμε να συνεχίσουν αυτήν την "περιπέτεια" μόνο αν αγαπάνε την ίδια την μουσική και όχι αυτά που πιθανόν να τους προσφέρει. Ευχαριστούμε.

Το site των Blues Revenge είναι : www.myspace.com/bluesrevenge

 

 

Συνέντευξη : Σάββας Συνοδινός