Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 15:11:10

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΞΙΖΕΙ

Το θαλασσινό νέρο μετατρέπεται σε καύσιμο υδρογόνο

 

Μια ομάδα επιστημόνων από το University of Wollongong της Αυστραλίας, έχουν αναπτύξει έναν τρόπο να μετατρέπουν το θαλασσινό νερό σε υδρογόνο, παράγοντας μια απεριόριστη πηγή καθαρής ενέργειας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σύστημά τους θα επιτρέψει σε πέντε λίτρα θαλασσινού νερού, να παράγουν αρκετό υδρογόνο για να τροφοδοτήσουν ένα μεσαίου μεγέθους σπίτι και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για μία ημέρα.

Η ομάδα, που βασίζεται στο Australian Research Council Centre of Excellence for Electromaterials Science (ACES), λένε ότι έχουν αναπτύξει έναν ηλιακό καταλύτη που απαιτεί λιγότερη ενέργεια εισόδου για να ενεργοποιήσει την οξείδωση του νερού. Αυτό, λένε, είναι το πρώτο βήμα για τη διάσπαση του νερού για την παραγωγή καύσιμου υδρογόνου.

Όταν πρόκειται για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου, ο κύριος περιορισμός με τις τρέχουσες τεχνολογίες είναι ότι η διαδικασία οξείδωσης χρειάζεται μεγαλύτερη εισροή ενέργειας από την προκύπτουσα ενέργεια από τη διαδικασία. Επίσης, η χρήση άφθονου θαλασσινού νερού έχει ένα μειονέκτημα, παράγει δηλητηριώδη χλωριούχα αέρια.

Η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Jun Chen και τον καθηγητή Gerry Swiegers, έχει δημιουργήσει τεχνητή χλωροφύλλη σε ένα αγώγιμο πλαστικό φιλμ, που δρα ως καταλύτης για να ξεκινήσει ο διαχωρισμός του νερού.