Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 17:09:40

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΞΙΖΕΙ

Ελικόπτερο πετά με τη δύναμη της σκέψης

ter1
Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να τηλεκατευθύνουν ένα μικρό ελικόπτερο μόνο με τη δύναμη της σκέψης χειριστή.
Οι ερευνητές, έχουν κάνει δοκιμές με πέντε εθελοντές οι οποίοι κατάφεραν να χειριστούν το ελικόπτερο με τη  σκέψη τους.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δήλωσε οτι κατάφεραν να δείξουν για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν το πέταγμα ιπτάμενων ρομπότ, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους και τα αντίστοιχα εγκεφαλικά κύματα.
Το χειριστήριο του ελικοπτέρου είναι ένα ειδικό «καπέλο» που φορά ο χρήστης, το οποίο είναι εφοδιασμένο με 64 ηλεκτρόδια τα οποία καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο του χειριστή κι έτσι χωρίς καν να κοιτούν το ίδιο το ελικόπτερο, οι χειριστές το βλέπουν σε μια οθόνη και απλώς σκέφτονται που θέλουν να κατευθυνθεί το ελικόπτερο (αριστερά, δεξιά, πάνω, κάτω) και αυτό υπακούει αμέσως στις νοητικές-ηλεκτρονικές εντολές, που αποστέλλονται ασύρματα (Wi-fi). 
Το νέο επίτευγμα εντάσσεται στη ολοένα διευρυνόμενη έρευνα πάνω στις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (brain-computers interfaces), που έχουν πολλαπλές εφαρμογές, ιδίως στην ιατρική μιας και με αυτό τον τρόπο παράλυτοι άνθρωποι μπορούν να κινήσουν με το νου τους αναπηρικά καροτσάκια, ρομποτικά χέρια και κέρσορες υπολογιστή.
 
Όχι δεν πρόκειται για το αεροσκάφος της φωτογραφίας,αλλά μαντέψτε ποια ευαγή ιδρύματα θα χρησιμοποιήσουν πρώτα τη νέα εφεύρεση!
Πηγή:Νewsit.gr