Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 04:06:36

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΞΙΖΕΙ

5 βιβλία για την επέτειο του Πολυτεχνείου που αξίζει να διαβάσεις

 
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, το Cosmo.gr έψαξε και βρήκε πέντε από τα καλύτερα βιβλία για τη 17η Νοεμβρίου. Τι λες, θα τα διαβάσεις;

Από την Αλεξία Καλογεροπούλου

"Το δόκανο", του Γιάννη Παπαοικονόμου

Άνθρωποι νέοι παλεύουν σε μια λαϊκή γειτονιά ενάντια στη Χούντα. Ο έρωτας τους συνεπαίρνει χωρίς να χάνουν τον προσανατολισμό τους στον αντιδικτατορικό αγώνα. Απέναντί τους η κρατική μηχανή, η βία. Μια νεαρή μορφή, η πραγματική πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, αναδύεται απ' την γκρίζα καθημερινότητα της χουντικής Ελλάδας και αναδείχνεται σε πραγματική λαϊκή ηρωίδα, που ανατρέπει όλα τα σχέδια.

Εκδόσεις Σύγχρονη εποχή

Τιμή: 10,20€

"Τα γενέθλια", της Ζωρζ Σαρρή

1967. Η εννιάχρονη Άννα έχει γενέθλια και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους φίλους της, αλλά, όταν ξημερώνει εκείνη η μέρα, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Η Ελλάδα δεν έχει πια δημοκρατία, αλλά δικτατορία. Ο Παπαδόπουλος έχει κάνει πραξικόπημα και έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, επιβάλλοντας ένα καθεστώς ανελευθερίας και φόβου. Η Άννα μαζί με τους γονείς και τον αδερφό της μεγαλώνει μέσα σε αυτά τα γεγονότα ζώντας από κοντά τον φόβο, τη σύλληψη, την εξορία και τα βασανιστήρια φίλων και γνωστών. Η Άννα μπαίνει στην εφηβεία, ωριμάζει και αμφισβητεί όχι μόνο το καθεστώς αλλά και τους γονείς της και δε διστάζει να αντιδράσει. Κοντά της, σύμβουλος και φίλος, ο νονός της, ο οποίος υποκαθιστώντας κατά κάποιον τρόπο τους γονείς της είναι πάντα δίπλα της.

Εκδόσεις Πατάκη

Τιμή: 11,70€

"Οι πελαργοί θα ξανάρθουν", της Μαρούλας Κλιάφα

Ένα παιδί 10 χρονών, ο Γιάννης, παρακολουθεί και καταγράφει όσα συμβαίνουν στο  σπίτι, στο σχολείο, στην κοινότητα. Χωρίς ακρότητες και  κραυγαλέα συνθήματα, ο συγγραφέας παρουσιάζει την αντιστασιακή ατμόσφαιρα της περιόδου, εξυμνώντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία. Όλο το βιβλίο είναι κήρυγμα αντιπολεμικό και αντιστασιακό, ένας ύμνος στη δημοκρατία. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από δέκα ετών και πάνω.

Εκδόσεις Κέδρος

Τιμή: 8,00€

"Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο", της Κατερίνα Μουρίκη

Η σοφία και οι μνήμες του παππού Περικλή ανταμώνουν με την παιδική αφέλεια του Αλέξανδρου που κάνει συνειρμούς και συσχετίζει όσα βλέπει και ακούει με την προσωπική του καθημερινότητα. Παιδικές σκέψεις που παρότι προκαλούν γέλιο κρύβουν μικρές και μεγάλες αλήθειες της ζωής μας. Η δυναμική εικονογράφηση του Νίκου Χριστοφοράκη συμπληρώνει εικαστικά το κείμενο δημιουργώντας κατάλληλη ατμόσφαιρα στους μικρούς αναγνώστες.

Εκδόσεις Πατάκη

Τιμή: 12,11€

"Κάτω απ' την καρδιά της",  της Βούλας Μάστορη

Η χούντα του 1967 βρίσκει την Άννα παντρεμένη κι έγκυο. Το αγέννητο μωρό της μας λέει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από το σπίτι, ενώ παράλληλα σχολιάζει, φιλοσοφεί και κάνει... καθιστική αντίσταση, αρνούμενο να γεννηθεί "όσο είναι η χούντα έξω".

Εκδόσεις Πατάκη

Τιμή: 10,70€

 
 cosmo.gr