Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 10:07:08

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΞΙΖΕΙ

"Ή ΜΑΤΙΝΑ Ή ΜΑΡΙΝΑ Ή ΜΑΡΙΑ" (κείμενο)

Image

Ή ΜΑΤΙΝΑ Ή ΜΑΡΙΝΑ Ή ΜΑΡΙΑ

 

Παρασκευή βράδυ. Χτυπάει το τηλέφωνο. Δεν το σηκώνω. Όχι, αυτό είναι από τραγούδι του Μαζωνάκη. Εγώ το σήκωσα. Ήταν ο φίλος μου ο Μάνθος που με εκλιπαρούσε να βγω μαζί με την κοπέλα του, και μια φίλη της για ρακόμελα στου ψυρρή

‘'Ωραία η φίλη ?΄ ρώτησα.

‘'Καλή είναι.''

‘'Κατάλαβα. Καλά θα έρθω, αλλά θυμήσου  μου χρωστάς χάρη. Δεν είχα καμία όρεξη να βγω.''

 

Μετά από τρία τέσσερα σφηνάκια ρακόμελα, και ενώ ο Μάνθος με την κοπέλα του δεν είχαν ξεκολλήσει ο ένας απ τον άλλον, αποφάσισα να ξεκινήσω κουβέντα με την φίλη της Βιολέτας, γιατί αν συνέχιζε έτσι η βραδιά θα πέθαινα αργά και μαρτυρικά από βαρεμάρα.

Την φίλη της Βιολέτας την έλεγαν ή Μαρίνα ή Ματίνα. Μπορεί και Μαρία. Γενικώς όποτε με συστήνουν με κάποιον, το έχω γούρι να μην θυμάμαι το όνομα του.

‘'Και τι μουσική ακούς?'' Την ρώτησα ενώ γέμιζα τα ποτήρια μας.

‘'Απ όλα.'' Μου απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

‘'Χωρίς κρεμμύδι?''

‘'Ε?''

‘'Τίποτα άστο. Δηλαδή τι απ όλα. Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένη.''

‘'Κοίτα, τώρα τελευταία ακούω ροκ.''

Επιτέλους σκέφτηκα. Να και κάτι που να μπορούμε να συζητήσουμε.

‘'Όταν λες ροκ. Τι ακούς δηλαδή?''

΄΄Μ αρέσει πολύ ο Χατζηγιάννης, οι  Ονιράμα, οι Μέλισσες και ο Στρατής.΄΄

‘'Ά μιλάμε για hard rock.'' Ά ρε Μάνθο που μ έμπλεξες πάλι, σκέφτηκα.

Μετά από δυο βασανιστικές ώρες είχε έρθει η ώρα να γυρίσουμε σπίτια μας. Η Μαρίνα ή Ματίνα ή Μαρία ήταν ομορφούλα, αλλά δεν υπήρχε κανένα σημείο επαφής. Λες και ήμασταν από διαφορετικούς κόσμους. Οπότε το μόνο που κράτησα ήταν η συζήτηση μας για τη μουσική που ακούει, και που την έγραψα μόλις τώρα.

Και αλήθεια τι είναι ροκ ,σκεφτόμουν ενώ γύρναγα για το σπίτι? Μπορεί κι εγώ κάποτε να πω σε κάποιον τα συγκροτήματα  που ακούω και να γελάει. Μήπως είναι ο τρόπος σκέψης, ο τρόπος ζωής. Είναι τα κόκκινα all-starakia? Τα μακριά μαλλιά? Τα μούσια? Τα βαμμένα μαύρα νύχια.

Και ποιος είμαι εγώ να κριτικάρω αν ο άλλος είναι ροκ ή αν όντως ακούει ροκ. Πρέπει να βγει ένα ροκόμετρο νομίζω που να μετράει στο καθένα, πόσο ροκ είναι. Να μην είναι ακριβό όμως. Κρίση έχουμε βρε αδελφέ, και δεν έχω και φράγκο αυτό τον καιρό.

Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση για να την ανοίξω σε αυτό εδώ το κειμενάκι. Θεωρώ ότι είναι πιο βατή και πιο εύκολη η ερώτηση ‘'τι είναι Θεός'' ή ‘'τι είναι ζωή'' παρά ‘'τι είναι ροκ''. Προσπαθούν να το εξηγήσουν η Πρωτοψάλτη με τον Κραουνάκη σε ένα πολύ ωραίο τους  ντουέτο, και με ένα στίχο από το τραγούδι τους θα κλείσω.

‘'Γιατί το ροκ, ότι και να σαι, άμα δεν το χεις, να το φοβάσαι''

 

Camilo13