Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 10:19:08

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΞΙΖΕΙ

Από τα «πάρτι ωκυτοκίνης» στα ερωτικά τσιπάκια

Από τα «πάρτι ωκυτοκίνης» στα ερωτικά τσιπάκια

Ενα βράδυ σαν όλα τα άλλα, μια παρέα φίλων συγκεντρώνεται σε ένα σπίτι στην Καλιφόρνια. Οι προσκεκλημένοι, νέα ζευγάρια ηλικίας γύρω στα τριάντα, καταφθάνουν σιγά σιγά και κάθονται στο σαλόνι.

Ο οικοδεσπότης τούς υποδέχεται χαμογελαστός κρατώντας μια πιατέλα. Η πιατέλα όμως δεν περιέχει τα γνωστά καναπεδάκια που προσφέρουν στα πάρτι, αλλά κάμποσα λευκά ορθογώνια χάπια. Πρόκειται για ειδικά φαρμακευτικά «εδέσματα» που περιέχουν ωκυτοκίνη.

Η ωκυτοκίνη, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, αποτελεί τη βασική ορμόνη που εμπλέκεται στενά στη γέννηση των ερωτικών αισθημάτων. Η ορμόνη αυτή όταν εκκρίνεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου μας προκαλεί αισθήματα χαράς και ευδαιμονίας και συνεπώς συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ερωτικών αισθημάτων ενός ζευγαριού.

Κάθε καλεσμένος καταπίνει πρόθυμα δύο παστίλιες και περιμένει να αρχίσουν να εκδηλώνονται οι ευχάριστες επενέργειες από τη λήψη αυτής της ορμόνης. Τότε αρχίζει πραγματικά το «πάρτι ωκυτοκίνης» (oxytocin party), η τελευταία αμερικανική μόδα που έχει προκαλέσει τις πλέον αντιφατικές αντιδράσεις: από τον μεγάλο ενθουσιασμό όσων συμμετέχουν έως τον ζωηρό σκεπτικισμό αρκετών ειδικών.

Σκοπός αυτής της ιδιόμορφης φιλικής συγκέντρωσης είναι να ενημερωθούν οι καλεσμένοι, με τη βοήθεια ενός ομοιοπαθητικού γιατρού, σχετικά με τις ευεργετικές ερωτικές επιδράσεις αυτού του νέου φαρμακευτικού προϊόντος που περιέχει ωκυτοκίνη. Πράγματι, η ευεργετική επίδραση από τη λήψη της ωκυτοκίνης γίνεται σύντομα εμφανής χάρη στη γλυκιά συναισθηματική ευεξία και ηρεμία που γεννά στα ζευγάρια που συμμετέχουν στο «πάρτι».

Οι ειδικοί γνωρίζουν από καιρό ότι αυτή η εγκεφαλική ορμόνη όποτε εκκρίνεται παράγει αισθήματα ευεξίας και ηρεμίας στο γυναικείο σώμα: η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται κυρίως από τις γυναίκες κατά την τελική φάση της κύησης, αφού διευκολύνει τις συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εκκρίνεται επίσης κατά τον θηλασμό. Ομως, πιο πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν τον εξίσου αποφασιστικό ρόλο της ωκυτοκίνης σε ορισμένες κοινωνικές συμπεριφορές των ζώων και κυρίως στη συναισθηματική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Πράγματι, κάποιες από αυτές τις έρευνες αποκάλυψαν ότι η λήψη αυτής της ορμόνης συνοδεύεται πάντα από αυξημένα αισθήματα εμπιστοσύνης και ενσυναίσθησης (empathy) μεταξύ των ανθρώπων. Στην Αυστραλία μάλιστα έγιναν πειράματα βελτίωσης των προβληματικών συζυγικών σχέσεων με χορήγηση ωκυτοκίνης. «Αισθάνομαι ευτυχής, σαν να είμαι ελαφρώς μεθυσμένη, αν και δεν έχω πιει τίποτα. Δεν μπορώ να σταματήσω να χαμογελώ. Θα περιέγραφα αυτή την κατάσταση σαν μια μορφή ευεξίας», διηγείται μια γυναίκα που συμμετείχε στο «πάρτι ωκυτοκίνης» που αναφέραμε στην αρχή.

Το πώς ακριβώς δρα και επηρεάζει τη συναισθηματική διάθεση των ανθρώπων η ωκυτοκίνη δεν είναι ακόμη γνωστό, ίσως γι' αυτό οι περισσότεροι ειδικοί γιατροί αντιμετωπίζουν με μεγάλο σκεπτικισμό και κριτική διάθεση τους ισχυρισμούς όσων διοργανώνουν αυτά τα πάρτι ή συμμετέχουν σε αυτά.

Ωστόσο, παρά την άγνοια των ειδικών, αυτή η «μαγική» ορμόνη που φαίνεται να διευκολύνει τη συναισθηματική ζωή των ανθρώπων αποτελεί τον αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή στα «oxytocin party» που πραγματοποιούνται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Και δεν υπάρχει τίποτα το αφύσικο ή ύποπτο σε αυτά τα πάρτι και στη χορήγηση αυτής της ορμόνης, αφού παράγεται από το ανθρώπινο σώμα και επομένως είναι μια απολύτως φυσική ουσία. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η γοητευτική ξανθιά Joy Norderstrom, ιδρύτρια της Joy of Romance Inc, της ιδιωτικής εταιρείας που προάγει τη συναισθηματική «επανεκπαίδευση» των ενήλικων Αμερικανών είτε μέσω ειδικών σεμιναρίων είτε με τη διοργάνωση «ερωτικών πάρτι».

Εγκεφαλικό μικροτσίπ για αξέχαστες ερωτικές εμπειρίες

Αν όμως αμφιβάλλετε για την αποτελεσματικότητα της χημείας του έρωτα, μπορείτε να στραφείτε σε πιο ριζικές «λύσεις», όπως η άμεση τροποποίηση της λειτουργίας των ερωτικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου σας μέσω ηλεκτρονικών μικροτσίπ!

Σε αυτόν τον στόχο αποβλέπουν οι πρόσφατες μελέτες των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: στη δημιουργία μικροτσίπ που, αν εμφυτευτούν σε κατάλληλες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου, μπορούν να τροποποιήσουν σημαντικά τη λειτουργία των ερωτικών κυκλωμάτων μετατρέποντας σε σεξομανή ακόμη και το πιο ασεξουαλικό άτομο.

Η ανακάλυψή τους προέκυψε ύστερα από πολύχρονες έρευνες γύρω από τη λεγόμενη «Deep Brain Stimulation», δηλαδή τη σε βάθος εγκεφαλική διέγερση, μια τεχνική η οποία μέχρι σήμερα είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη θεραπεία δυσλειτουργιών του ακουστικού ή του οπτικού συστήματος. Γιατί όμως να μη χρησιμοποιήσει κανείς αυτή την επεμβατική νευρολογική τεχνική και για την αντιμετώπιση ερωτικών προβλημάτων;

Το ερώτημα αυτό έθεσε πρώτος, πριν από μια δεκαετία, ο Stuart Meloy, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, ο οποίος κατάφερε μάλιστα να την εφαρμόσει με επιτυχία σε μια ασθενή που μέχρι τότε ήταν ανίκανη να έχει ολοκληρωμένες και ικανοποιητικές ερωτικές σχέσεις. Δημιούργησε λοιπόν μια κάπως πρωτόγονη συσκευή ερωτικής διέγερσης και την εφάρμοσε με επιτυχία πάνω στον εγκέφαλο της ασθενούς. Δυστυχώς όμως η ίδια η ασθενής αποφάσισε να αφαιρέσει αυτή τη «διαβολική» συσκευή, επειδή, όπως ομολόγησε η ίδια, δεν μπορούσε να αντέξει και να προσαρμοστεί στις νέες ερωτικές της ορμές.

Η πρόσφατη έρευνα των Βρετανών ειδικών, που δημοσιεύτηκε στο γνωστό περιοδικό «Nature Reviews Neuroscience», επικεντρώθηκε στον κογχομετωπιαίο εγκεφαλικό φλοιό, την πρόσθια περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω από τις κόγχες των ματιών και η οποία σχετίζεται με τα αισθήματα ευχαρίστησης που προκαλούνται από την τροφή και το σεξ. Οπως εξήγησε στην παρουσίαση αυτών των ερευνών ο Marten Kringelbach, το αρχαιότερο μέλος του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η περιοχή αυτή του εγκεφάλου ίσως αποτελεί το κλειδί για την κατανόηση της «ανηδονίας», πάθησης που στερεί από τα άτομα που υποφέρουν την ικανότητα να βιώνουν οποιαδήποτε ηδονή.

Βέβαια, η προσφυγή στην ηλεκτρική διέγερση των φλοιικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου μέσω μικροτσίπ δεν αποτελεί καινοτομία, μέχρι σήμερα όμως εφαρμοζόταν κατά κύριο λόγο για την αντιμετώπιση ορισμένων στενά νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος Πάρκινσον. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της τεχνικής για την αντιμετώπιση και των σεξουαλικών παθήσεων φαίνεται απολύτως δικαιολογημένη, αφού επηρεάζει τα εγκεφαλικά κέντρα που ρυθμίζουν τις βαθύτερες νευρωνικές και βιοχημικές διεργασίες, οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζουν την ανάδυση των αισθημάτων του πόνου και της ηδονής. Και μολονότι αυτά τα αισθήματα ενέχουν όντως έναν σημαντικό ψυχολογικό συντελεστή, τελικά απ' ό,τι φαίνεται ακόμη και αυτός ο «αιθέριος» ψυχολογικός συντελεστής εξαρτάται τόσο από τις εγκεφαλικές δομές όσο και από τις βιοχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτές! *

http://www.enet.gr/