Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 21:29:31

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΞΙΖΕΙ

Μια μεγάλη ιστορική αποκάλυψη έρχεται στο φως ύστερα από αιώνες



Η αποκάλυψη των Αγγέλων στην Αγιά Σοφιά

Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009, 19:03

 

Μια μεγάλη ιστορική αποκάλυψη έρχεται στο φως ύστερα από αιώνες «σκότους». Τέσσερις άγγελοι ζωγραφισμένοι πάνω σε μωσαϊκό ήταν για χρόνια κρυμμένοι, εν γνώσει των τουρκικών αρχών, κάτω από πολλά στρώματα ασβέστη και τέσσερις τεράστιες ασπίδες, στις τέσσερις κολώνες που στηρίζουν τον τρούλο της Αγιάς Σοφιάς.



Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τα αποκαλυπτήρια του προσώπου του ενός μόνο αγγέλου. Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, ενημέρωσε τα Μέσα για την ύπαρξη του, προφανώς ενόψει του 2010, χρονιά που η Κωνσταντινούπολη θα είναι πολιτισμική πρωτεύουσα.

Οι τέσσερις άγγελοι, που ο καθένας τους έχει έξι φτερά, δημιουργήθηκαν μεταξύ 900 – 1300 π.Χ. Μάλιστα, στα μέσα του 1800, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Fossati, τους είδε κάνοντας επισκευές στο ναό. Τη διαταγή να καλυφθούν με ασβέστη έδωσε ο σουλτάνος Abdülmecit. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν πάνω τους ασπίδες, που αναγράφουν αραβικές προσευχές.

Ωστόσο, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και οι τέσσερις μοναδικές τοιχογραφίες θα βγουν ξανά στο φως, δίνοντάς μας μια γεύση από την αξεπέραστη τέχνη των προγόνων μας.