Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 04:56:20

BLUES ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

O Robert Johnson

RobertJohnson

O Robert Johnson  γεννήθηκε στις 8 May του 1911, στο Hazelhurst, Misssissippi Πέθανε στις 28 Αυγούστου του 1938, στο Greenwood, Mississippi

O νεαρός Robert Johnson περιφερόταν στα χορευτικά κέντρα του Σαββάτου στο Δέλτα βλέποντας τους Son House, Willie Brown και Charley Patton να παίζουν και στα διαλλείματα έπαιζαν κιθάρα για τη δική τους ευχαρίστηση.

 

O Robert Johnson  γεννήθηκε στις 8 May του 1911, στο Hazelhurst, Misssissippi Πέθανε στις 28 Αυγούστου του 1938, στο Greenwood, Mississippi

O νεαρός Robert Johnson περιφερόταν στα χορευτικά κέντρα του Σαββάτου στο Δέλτα βλέποντας τους Son House, Willie Brown και Charley Patton να παίζουν και στα διαλλείματα έπαιζαν κιθάρα για τη δική τους ευχαρίστηση. Χρόνια αργότερα ο Johnson εξέπληξε τους House και Brown και Johnsonμε την δεξιοτεχνία στην κιθάρα.Είχε αποκτήσει αυτή την ικανότητα του σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που ενέπνευσε μία φήμη η οποία έγινε θρύλος δηλαδή οτι ο Johnson πρέπει να είχει πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο.

Η βασανισμένη του φωνή και η συναισθηματική του ένταση φαίνεται να έδωσε στο μύθο αξιοπιστία, παρόλο που είναι περισσότερο πιθανόν το έμφυτο ταλέντο του και η προσωπική του αποφασιστικότητα ,καθώς και η έκθεσή του στους μεγάλους bluesmen του Δέλτα, να είναι τα διαπιστευτήρια της ευφυΐας του.

Πέρα από το γεγονός ότι ήταν ένας χαρισματικός συγγραφέας στίχων και συνθέτης και νεωτεριστικός κιθαρίστας, ο Johnson μετέφερε το « boogie woogie» από το πιάνο στη κιθάρα, παίζοντας με το κάτω μέρος των χορδών της και συνόδευε τον εαυτό του με το μπάσο, μία τεχνική που έχει  πλέον καθιερωθεί  στη  blues σύνθεση.

Η επιρροή του στα blues, από τονMuddy Waters και τον Eric Clapton έως τους Rolling Stones και Led Zeppelin θεωρείται πλέον θρυλική.

Απαραίτητα ακούσματα: “ Walkin’Blues,” “ Love in Vain Blues,” “Come on in My Kitchen”, “ Terraplane Blues”, “ Cross Road Blues”.