Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 19:07:26

SOUTHERN ROCK ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ DUANE ALLMAN (RIP)

 

KEIMENO: ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

DUANE ALLMAN

(R.I.P.)

Κάποιοι καλλιτέχνες δεν σημαδεύουν απλά το χώρο της μουσικής με την παρουσία τους, αλλά μέσα από το έργο τους, γίνονται ταυτόσημοι για μια ολόκληρη εποχή.
Οι άνθρωποι στην πραγματικότητα «φεύγουν», μόνο όταν τους αποχαιρετά η μνήμη μας, με το μουσικό τους έργο (μικρό ή μεγάλο), όμως θα είναι για πάντα κοντά μας, έτσι κερδίζουν την αθανασία.
Πόσο μάλλον το να συνειδητοποιείς την απουσία μιας μορφής σαν του Duane, ο κιθαρίστας των Allman Bros άφησε πίσω ένα έργο, που η κριτική του απαιτεί σεβασμό και πολλή προσοχή. Γιατί πολύ απλά κυρίες και κύριοι ο Duane αποτελεί μια από τις βάσεις που στήριξαν το Southern Rock.
 
 
Ο Duane Allman ξεκίνησε την καριέρα του σε νεαρή ηλικία, εγκατέλειψε το Γυμνάσιο και επικεντρώθηκε στην μελέτη και βελτίωση της κιθαριστικής δεξιότητας στο παίξιμο του, η οποία αργότερα τον βοήθησε να εργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Eric Clapton, Wilson Pickett και Aretha Franklin. Ο Duane εκτίναξε τελικά τη φήμη των Allman Brothers Band, ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα στο Νότιο Rock και στο Rock γενικότερα, στη δεκαετία του ’70, αγαπήθηκε από τους κριτικούς και από τους οπαδούς.
Ο Duane Allman κατέγραψε δυστυχώς, μόνο δύο studio albums και ένα live με τους Allman Brothers Band, πριν τον πρόωρο θάνατο του, το 1971.
Γεννήθηκε σαν Howard Duane Allman στις 20 Νοεμβρίου του 1946, στο Nashville, αυτός και ο αδελφός του Gregg ήταν μανιώδεις κιθαρίστες, που έφτιαξαν αρχικά τους Hour Glass και αργότερα το 1969 τους διαχρονικούς Allman Brothers Band. Ο ήχος της slide κιθάρας του Duane ήταν σε ζήτηση για ηχογραφήσεις από διάσημους καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Wilson Pickett και ο Eric Clapton.
Ο πατέρας τους Willis δολοφονήθηκε όταν ο Duane ήταν μόλις 3 ετών, έτσι μετακόμισαν με τη μητέρα τους, στη περιοχή Daytona Beach της Florida το 1957. Μόλις άκουσε ο Gregg ένα γείτονα να παίζει κιθάρα, αποφάσισε ότι έπρεπε να μάθει αυτό το μουσικό όργανο. Ο Duane σύντομα ακολούθησε το αδελφό του, αλλά έγινε καλύτερος κιθαρίστας από τον αδελφό του. Ο Duane έπαιζε κιθάρα με τέτοιο τρόπο που σίγουρα δεν πέρναγε απαρατήρητος σε όποιον τον άκουγε για πρώτη φορά. Ο μικρότερος Gregg έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε με μια βραχνή ιδιότροπη δυνατή φωνή, προσπαθώντας να μιμηθεί τους νέγρους τραγουδιστές του Blues, που αποτελούσαν τις μεγαλύτερες επιρροές τους. Τα αγόρια επηρεάστηκαν κατά κύριο λόγο από την Blues μουσική καλλιτεχνών όπως ο BB King, τον οποίο είδαν στην συναυλία ενώ ήταν οι έφηβοι.
 
 
Ο Duane τελειοποίησε την τεχνική του στην κιθάρα, χρησιμοποιώντας ένα άδειο γυάλινο μπουκάλι πάνω από το δάχτυλο του, έτσι γεννήθηκε ο πασίγνωστος ήχος της slide κιθάρας του, απλά αγαπούσε να παίζει κιθάρα και γρήγορα έγινε περιζήτητος session μουσικός για καλλιτέχνες όπως οι Wilson Pickett, Aretha Franklin, Percy Sledge, Boz Scaggs, Herbie Mann.
Όταν μεγάλωσε απογοητευμένος κάπως από τα μουσικά όρια της ύπαρξης του σαν session μουσικός, έτσι λοιπόν αποφάσισε το Μάρτιο του 1969 να φτιάξει με τους Jaimoe Johanson, Dickey Betts, Berry Oakley, Reese Wynans και τον αδελφό του Gregg, τους Allman Brothers Band.
Μεταξύ όμως του 1967-68 τα δύο αδέλφια είχαν φορμάρει τους Hour Glass, ενώ κυκλοφόρησαν και δύο studio δίσκους μαζί τους.
O Duane "Skydog" Allman θεωρείται γενικά ως ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Rock, ενώ σαν κιθαρίστας έγινε γνωστός για τη μαεστρία του στην slide κιθάρα, για την ένταση και το ψυχισμό του, για το «πρότυπο» των μουσικών ιδεών του, καθώς και το πώς να οδηγεί την κιθάρα του σε ποικιλία και στυλ. Στα live των Allman Brothers Band και ειδικά στα πολύωρα jamming ήταν μια απόλαυση να τον ακούς.
Ο Duane αγαπητοί φίλοι μου, ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλός καλλιτέχνης που βάσισε την ιστορία του στο τρομακτικό επαγγελματικό, άψογο από κάθε τεχνικής πλευράς παίξιμο του. Δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσουμε κάποιο τραγούδι ή κιθαριστικό solo του, αλλά μην ξεχνάτε ένα πράγμα, σε ότι πρόλαβε να ηχογραφήσει πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η κιθάρα του. Οι προηγούμενες συνεργασίες του με μουσικούς του Blues και της Soul καθώς και η διείσδυση του στο παραδοσιακό Country, του έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο μουσικό ήχο, που μέχρι τότε κανείς δεν έχει παίξει κάτι παρόμοιο. Χαρακτηριστικό του ήχου του group ήταν το διπλό παίξιμο των κιθαρίστων με Gibson Les Paul που άνοιγαν τα περισσότερα τραγούδια μελωδικά για να ξεφύγουν και ν’ αφοσιωθούν στην εκτέλεση καλοπροσεγμένων solos. Η μεταλλική σκληρότητα των δύο κιθαρίστων Duane και Dickey συνόδευε πολλά από τα τραγούδια του σχήματος, ενώ ήταν επίσης και το πρώτο Νότιο συγκρότημα του οποίου οι δύο κιθαρίστες χρησιμοποιούσαν με μεγάλη συχνότητα τη slide κιθάρα.
’Ηταν ένας από τους πλέον ταλαντούχος μουσικούς του Νότου, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να σας πείσει, ότι ίσως μιλάμε για την μοναδική προσωπικότητα του Southern Rock που έφυγε τόσο νωρίς, ενώ είχε πολλά να μας δώσει ακόμα.
 
 
Σκοτώθηκε σε ατύχημα με μοτοσικλέτα του στην ηλικία των 24.
Ο Duane Allman πέθανε στις 29 Οκτωβρίου του 1971 σ’ ένα ατύχημα που έχει με την μοτοσικλέτα του, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του live "At Fillmore East", ενώ έκανε ένα διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς από τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες του συγκροτήματος. Ο Duane ήταν πάνω στην μοτοσυκλέτα του μάρκας Harley Davidson στο Macon της Georgia, όταν ξαφνικά ένα φορτηγό σταμάτησε απότομα και ξαφνικά στη μέση του δρόμου, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του, ενώ προσπάθησε να αποφύγει το φορτηγό, έπεσε στην άσφαλτο και πάνω του έπεσε η μοτοσυκλέτα προκαλώντας του εσωτερικά τραύματα με εσωτερική αιμορραγία. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου και πέθανε στο χειρουργικό τραπέζι. Σε τρεις εβδομάδες θα είχε 25α γενέθλια του.
Λίγο μετά το θάνατο του ο Ronnie Van Zant των Lynyrd Skynyrd αφιέρωσε το τραγούδι τους "Free Bird" στη μνήμη του.
Ο Duane Allman είναι θαμμένος δίπλα-δίπλα με τον φίλο του, Berry Oakley στο “Rose Hill Cemetery”, ο οποίος σκοτώθηκε κι αυτός σ’ ένα παρόμοιο τροχαίο στην ίδια περιοχή. Στις 11 Νοεμβρίου του 1972 ο Berry Oakley είχε εμπλακεί σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με μοτοσικλέτα του, στο Macon, μόλις τρία τετράγωνα από το σημείο, από όπου ο Duane είχε το θανατηφόρο ατύχημα με μοτοσικλέτα του το προηγούμενο έτος, σύμπτωση.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο τάφος της Elizabeth Reed, που έγινε διάσημη μέσα από το instrumental κομμάτι του Dickey Betts, “In Memory Of Elizabeth Reed”, που βρίσκετε στον δίσκο των Allman Brothers Band “Idlewild South” του 1970, ενώ υπάρχει και σε μια μεγαλύτερη διάρκεια στο live album “At Fillmore East” του 1971.
 
Το 1998 η πολιτεία της Georgia, τίμησε τον αείμνηστο ήρωα της κιθάρας με την ονομασία ενός δρόμου στο Macon, ως "Duane Allman Boulevard”.
Παρά τη σύντομη δισκογραφική του καριέρα, το περιοδικό Rolling Stone το 2003, ονόμασε τον Duane Allman ως το νούμερο δύο στον κατάλογο με τους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.
 
 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ DUANNE ALLMAN
 
HOUR GLASS – The Hour Glass [1967]
HOUR GLASS – Power Of Love [1968]
ALLMAN BROTHERS BAND – The Allman Brothers Band [1969]
ALLMAN BROTHERS BAND – Idlewild South [1970]
ALLMAN BROTHERS BAND – At Fillmore East [1971]
ALLMAN BROTHERS BAND – Eat The Peach [1972]
ALLMAN BROTHERS BAND – Live At Ludlow Garage, 1970 [1990]
ALLMAN BROTHERS BAND – The Fillmore Concerts, 1971 [1992]
ALLMAN BROTHERS BAND – Fillmore East, February 1970 [1996]
ALLMAN BROTHERS BAND – All Live, 1971-1975 [1998]
ALLMAN BROTHERS BAND – American University, 1970 [2002]
ALLMAN BROTHERS BAND – Live At The Atlanta Pop Festival, 1970 [2003]
ALLMAN BROTHERS BAND – S.U.N.Y. At Stonybrook, 1971 [2003]
ALLMAN BROTHERS BAND – Boston Common, 1971 [2007]
ALLMAN BROTHERS BAND - Live From A&R Studios, NY, 1971 [2012]
DUANE ALLMAN – An Anthology [1972]
DUANE ALLMAN – Duanne & Gregg Allman [1972]
DUANE ALLMAN – An Anthology Vol.II [1974]
 
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.