Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 22:07:51

SOUTHERN ROCK ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

RUSTY BURNS (RIP)

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

RUSTY BURNS

R.I.P.

(30-Ιουνίου-1953 ~ 19-Φεβρουαρίου-2016)

 

Ο Rusty Burns κιθαρίστας και συν-ιδρυτής των Νότιου Rock συγκροτήματος των Point Blank, έχασε τον αγώνα που είχε με τον καρκίνο.
Δυστυχώς άλλη μια μεγάλη απώλεια για την ιστορία της μουσικής και την οικογένεια του Southern Rock.
Ο Rusty υπήρξε ένα εξαιρετικό ταλέντο μουσικού και κιθαρίστα (αριστερόχειρας), ενώ θα παραμείνει για πάντα κοντά μας, μέσα από την μουσική του. Ως ελάχιστος φόρος τιμής, σε αυτόν τον άγνωστο καλλιτέχνη (κυρίως στην χώρα μας), ακολουθεί αυτό το μικρό αφιέρωμα.

Ας δούμε λίγα πράγματα για την ιστορία των Point Blank, που είχαν ανακαλυφθεί από τον παραγωγό Bill Ham (ZZ Top, Hank Williams Jr), στο Texas.
Οι Point Blank κατάγονται λοιπόν, από το Texas και έχουν μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο υποτιμημένα συγκροτήματα από της Νότιας Rock σκηνής της δεκαετίας του ’70. Κυκλοφόρησαν έξι δίσκους μεταξύ 1976 και 1982 πριν από τη αρχική διάλυση τους.
Οι Point Blank γεννήθηκαν από τις στάχτες του τοπικού σχήματος των Southpaw και επίσημα δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο του 1974 από τους κιθαρίστες Rusty Burns/ Kim Davis και τον τραγουδιστή John O' Daniel, όπως όλοι οι Τεξανοί τονίζουν σε μόνιμη βάση αυτή τους την σκληρή καταγωγή. Το πρώτο ομότιτλο ντεμπούτο album τους είναι σε παράγωγη του Bill Ham, εισήγαγε ένα νέο συγκρότημα που ήταν ίσως ισότιμο μουσικά με τους Blackfoot, τους ZZ Top και τους Molly Hatchet. Τα πρώτα τέσσερα album τους, ήταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σκληρό, ακατέργαστο Νότιο Rock με επιρροές από Boogie και Blues, ενώ ειδικά τα δύο πρώτα θυμίζουν έντονα τους ZZ Top. Ο Bill Ham βοήθησε το συγκρότημα και στον επιχειρηματικό τομέα, τα δυο πρώτα LP θα μπορούσαν να θεωρηθούν κλασικά, κυρίως λόγω του τραγουδιστή John O’ Daniel και των δύο εκρηκτικών κιθαριστών Kim Davis και Rusty Burns. Οι δύο κιθαρίστες παράγουν κάποια εκρηκτικά ακανθώδες κιθαριστικά μέρη, συχνά σου φέρνουν στο μυαλό αρμονίες από Thin Lizzy, ενώ εξαιρετική είναι και η φωνή του Johnny O' Daniel.
Η σχέση των Point Blank με την Arista Records έληξε μετά από το δίσκο “Second Season”, αλλά σύντομα υπόγραψαν με την MCA και κυκλοφόρησαν το εκπληκτικό “Airplay” το 1979 που περιελάμβανε το κλασικό Southern τραγούδι “Mean To Your Queenie” και τον ανεπανάληπτο κιθαριστικό ύμνο “Panthouse Pauper”. Επόμενο LP είναι το “The Hard Way” που κυκλοφορεί το 1980, στο οποίο μπορούμε να ακούσουμε μια εκρηκτική ζωντανή διασκευή του “Highway Star” των Deep Purple.
Μετά από τέσσερα σαφή Southern Rock δίσκους, ο ήχος των Point Blank αναγκάζεται να μαλακώσει και να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας πιο FM/ AOR-Hard Rock μουσικής φόρμας, στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 (όπως έκαναν άλλωστε και οι Molly Hatchet), για να ακουστούν και σε ένα πιο πλατύτερο ραδιοφωνικό κοινό. Αυτός ο σκοπός παρά τα Νότια στοιχεία και τον μουσικό ρυθμό δεν επετεύχθη, αλλά το μόνο αξιοσημείωτο γεγονός ήταν πάντα οι δύο εκρηκτικοί κιθαρίστες.
Το 1981 ο εκπληκτικός τραγουδιστής John O' Daniel είχε εγκαταλείψει το συγκρότημα για να δώσει την θέση του στον Bobby Keith και η μουσική τους έκανε στροφή σε έναν πιο Southern AOR/ FM ήχο. Με αυτόν πίσω από το μικρόφωνο κυκλοφορούν άλλους δύο δίσκους, σε πιο AOR μελωδικά μονοπάτια, σε αυτούς πιο AOR δίσκους “American Express” και “On A Roll”, ο Bobby Keith δεν μπορούσε πραγματικά να συναγωνιστεί τον προκάτοχο του. Μέσα από τις διαδοχικές αλλαγές στο σχήμα, μόνο ο drummer Buzzy Gruen και οι δύο κιθαρίστες Rusty Burns και Kim Davis είχαν παραμείνει από τους αρχικούς Point Blank. Το γεγονός αυτό δεν βοήθησε ιδιαίτερα τη δημιουργικότητα του συγκροτήματος, υπήρχαν διαμάχες για τη μουσική τους κατεύθυνση και τελικά η ένταση μεταξύ των Rusty Burns και Kim Davis δυνάμωσε και τελικά χώρισαν το 1983.

Οι Point Blank ξανά ενώθηκαν για μια συναυλία το 2005 με τα ιδρυτικά μέλη Rusty Burns, John O' Daniel καθώς και τον Phillip Petty και έχουν μείνει μαζί από τότε. Μέχρι σήμερα από το reunion και μετά έχουν κυκλοφορήσει 3 δίσκους, ενώ έκαναν και ένα πρόγραμμα με περιοδείες παίζοντας σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη.

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ POINT BLANK
Point Blank [1976]
Second Season [1977]
Airplay [1979]
The Hard Way [1980]
American Exce$$ [1981]
On A Roll [1982]
Reloaded [2007]
Fight On [2009]
Volume 9 [2014]

 

Για το Southern-Rock.GR (Ηλίας Κωστόπουλος)