Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 12:32:14

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

JANIS JOPLIN (1943 -1970)

 

JANIS JOPLIN (1943 -1970)                                                              

Συνειδητοποιώντας ότι η ιδιαίτερη βραχνή φωνή που διέθετε θα μπορούσε να είναι το εισιτήριο για να μπει στο χώρο της μουσικής, η Τζάνις Λυν Τζόπλιν (Janis Lyn  Joplin)  εγκατέλειψε  στην ηλικία των δεκαεφτά ετών το πατρικό της σπίτι στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Φορώντας μόνο ένα τζιν κι ένα λευκό μακό μπλουζάκι, έφυγε για να κάνει τ' όνειρό της πραγματικότητα και να ζήσει πιο ελεύθερη.   

 

JANIS JOPLIN (1943 -1970)                                                              

Συνειδητοποιώντας ότι η ιδιαίτερη βραχνή φωνή που διέθετε θα μπορούσε να είναι το εισιτήριο για να μπει στο χώρο της μουσικής, η Τζάνις Λυν Τζόπλιν (Janis Lyn Joplin)  εγκατέλειψε  στην ηλικία των δεκαεφτά ετών το πατρικό της σπίτι στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Φορώντας μόνο ένα τζιν κι ένα λευκό μακό μπλουζάκι, έφυγε για να κάνει τ' όνειρό της πραγματικότητα και να ζήσει πιο ελεύθερη.                                                

Αρχικά βρήκε δουλειά ως τραγουδίστρια της  κάντρυ στο Χιούστον του Τέξας και αργότερα σε φολκ κλαμπ του Σαν Φρανσίσκο. Όμως τα χρήματα ήταν λίγα και αναγκαζόταν να ζει με τα επιδόματα ανεργίας.Παράλληλα φοιτούσε σε διάφορα κολέγια, ταξίδευε συχνά άλλοτε με λεωφορείο, άλλοτε κάνοντας οτοστόπ και ζούσε σε κοινόβια.                                                                        

Αφού περιπλανήθηκε αρκετά το καλοκαίρι του 1966, μπήκε στο συγκρότημα των Μπιγκ Μπράδερ εντ δε Χόλντιν Κόμπανυ (Big Brother and the Holding Company), μέσα από το οποίο ξεκίνησε ουσιαστικά η καριέρα της. Εκεί μπόρεσε να βγάλει όλη την ενέργεια που έκρυβε τα προηγούμενα χρόνια και το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς στο Μοντερέυ Ποπ Φέστιβαλ (Monterey Pop Festival) αποθεώνεται από το κοινό, τόσο για την εκρηκτική παρουσία της πάνω στη σκηνή, όσο και για την ερμηνεία της.

Το 1968 το συγκρότημα εμφανίζεται στη Ν. Υόρκη , όπου εκεί τους προσέχουν άνθρωποι της Columbia Records και τους προτείνουν συμβόλαιο. Ο πρώτος τους δίσκος μέσα σε λίγους μήνες ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο σε πωλήσεις. Ήταν ολοφάνερο ότι η Τζάνις Τζόπλιν σύντομα θ' άφηνε πίσω της τους Big Brother για να κάνει τη δική της καριέρα. 

 Great Vinyl on http://www.vinylrecords.ch this is album cover photo of JANIS JOPLIN - I Got 'em old Kozmic Blues again Mama                                                      

Έτσι την επόμενη χρονιά σχηματίζει το δικό της συγκρότημα τους Kozmic Blues Band και μαζί τους πλέον ηχογραφεί τον πρώτο της προσωπικό δίσκο ''I Got Dem Ol  'Kozmic Blues Again Mama!'' (1969) που γίνεται αμέσως χρυσός. 

Μαζί εμφανίζονται και στο τριήμερο φεστιβάλ του Γούντστοκ (Woodstock), το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και παρ' όλο που δεν είχε δώσει τον καλύτερό της εαυτό, έμεινε έντονα στη μνήμη του κοινού, κάνοντάς το να παραληρεί με την ερμηνεία της.

Το 1970 ξεκίνησε την ηχογράφηση ενός καινούργιου δίσκου με τον τίτλο Pearl  που ήταν και το ψευδώνυμό της, όμως δεν τον ολοκλήρωσε ποτέ.  Η Τζάνις Τζόπλιν βρέθηκε νεκρή σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Χόλιγουντ στις  4 Οκτωβρίου από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ήταν μόνο 27 ετών.  

      

Η ζωή της έγινε βιβλίο αλλά και  σενάριο ταινίας με τον τίτλο ''The Rose'' με πρωταγωνίστρια την Μπέτι Μίντλερ (Bette Midler).  Η καταπληκτική ερμηνεία της ηθοποιού ως αυτοκαταστροφική τραγουδίστρια έκανε την καριέρα της να  απογειωθεί.  Η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1979,  το ομώνυμο τραγούδι ''The Rose ''  έγινε χρυσό παίρνοντας το βραβείο Γκράμι  (Grammy) τo 1980, ενώ ο δίσκος έγινε πλατινένιος. 

Το υπερβολικό ποτό και τα ναρκωτικά έκοψαν νωρίς το νήμα της ζωής της και στέρησαν απ' όλους εμάς που την λατρέψαμε την τραγουδίστρια με το ταλέντο και την αισθησιακή βραχνή φωνή.      

Studio άλμπουμς

Big Brother and the Holding Company (1967)
Cheap Thrills (1968) 2 φορές πλατινένιο

I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! (1969) Platinum Pearl (1971) 4φορές πλατινένιο

 

Big Brother and the Holding Company

Big Brother and the Holding Company 1967    
Big Brother and the Holding Company 1967, CD 1999    
Cheap Thrills 1968    
Cheap Thrills 1968, CD 1999  
Live at Winterland '68    1998    
Live at the Carousel Ballroom 1968 /2012    

Kozmic Blues Band

I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!    1969    
I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!    1969, CD 1999    
Live in Amsterdam            
The Woodstock Experience    2009    

 

Kείμενο: Βίκυ Χατζηϊωαννίδου