Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 21:34:17

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ενα εκπληκτικό αφιέρωμα στους BLACK SABBATH

new picture lo

Το να δημιουργήσεις ένα πλήρες αφιέρωμα για τους Πατέρες του metal,είναι σχεδόν ουτοπικο. Η ιστορία τους είναι τεράστια!Όχι μόνο ότι είναι μια μπάντα με 45 σχεδόν χρονιά ιστορίας,άλλα είναι μια μπάντα με φοβέρες αλλαγές και με απίθανες εξελίξεις!Έχουν γραφτεί πάρα πολλά βιβλία,συνεντεύξεις,αφιερώματα,blogs και sites. Ολα αυτά μαζί προσπάθησαν και προσπαθούν να μπουν όσο πιο βαθιά γίνετε στην ιστορία του συγκροτήματος και συνεχίζουν μέχρι τώρα και θα συνεχίζουν να φωτίζουν διάφορες σκοτεινές και άγνωστες πτυχές της,φανερώνοντας μας στοιχεια τα οποία δεν γνωρίζαμε.

 

new picture lo
Το να δημιουργήσεις ένα πλήρες αφιέρωμα για τους Πατέρες του metal,είναι σχεδόν ουτοπικό. Η ιστορία τους είναι τεράστια! Όχι μόνο ότι είναι μια μπάντα με 45 σχεδόν χρονιά ιστορίας,άλλα είναι μια μπάντα με φοβέρες αλλαγές και με απίθανες εξελίξεις!Έχουν γραφτεί πάρα πολλά βιβλία,συνεντεύξεις,αφιερώματα,blogs και sites. Ολα αυτά μαζί προσπάθησαν και προσπαθούν να μπουν όσο πιο βαθιά γίνετε στην ιστορία του συγκροτήματος και συνεχίζουν μέχρι τώρα και θα συνεχίζουν να φωτίζουν διάφορες σκοτεινές και άγνωστες πτυχές της,φανερώνοντας μας στοιχεία τα οποία δεν γνωριζαμε.

Οντας οπαδός φανατικός του συγκροτήματος εδώ και 10 χρονιά και έχοντας ψάξει όσο πιο πολύ γίνεται για όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορούσα να βρω στα τόσα χρονιά,θα προσπαθήσω να κάνω αυτό το αφιέρωμα όσο πιο πλήρες,ώστε οι αναγνώστες του περιοδικού μας(Hail to Southernrock.gr!),να μάθουν όσο πιο πολλά γίνετε και να μπουν όσο πιο βαθιά γίνετε στην ιστορία των Black Sabbath. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πολύ κάλο φίλο μου Thierry Bauwens,το πιο φανατικό οπαδό των Sabbath που έχω γνωρίσει πότε μου,χάρις τον οποίο έμαθα πάρα πολλά πράγματα(δείτε οπωσδήποτε το blog του black-sabbath.oldiblog.com,ο άνθρωπος είναι πραγματική εγκυκλοπαίδεια των Sabbath!),τον Rob Dwyer για το φοβερό site του sabbathlive.com,το οποίο ήταν μια τεράστια πηγή άλλα δυστυχώς έκλεισε καθώς και όλους τους άλλους που με τον χρόνο και τον κόπο τους καθώς και με διάφορα μέσα μας βοήθησαν να μάθουμε όλα αυτά που ξέρουμε και φυσικά τους ίδιους τους Black Sabbath για τις μαγικές στιγμές που μας έχουν χαρίσει και θα χαρίζουν σε πολλές γενιές ακόμα!Ας αρχίσουμε το ταξίδι μας!

new picture me

Ως αρχή των Black Sabbath θεωρείται το έτος 1968 και τοποθεσία το Birmingham της Αγγλίας. Η αρχική σύνθεση της μπάντας ήταν Ozzy Osborne(φωνητικά),Tony Iommi(κιθάρα),Bill Ward(ντραμς),Geezer Butler(μπάσο) καθώς και δυο ακόμα μέλη οι Alan Clark(σαξόφωνο) και Jimmy Philips(slide κιθάρα).Οι Osborne και Butler έπαιζαν στους Rare Breed και ο Οzzy είχε συνεργαστεί παλαιότερα με τον Jimmy Philips στους The Prospectors. Οι Iommi και Ward έπαιζαν στους Mythology.

Το πρώτο όνομα της μπάντας ηταν "Polka Tulk Blues Band". Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την προέλευση του ονόματος άλλα καμιά δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η σύνθεση αυτή όμως δεν κράτησε για πολύ. Μετα από δυο συναυλίες οι Clark και Phillips αποχώρησαν. Επαιξαν άλλη μια συναυλία με το όνομα αυτό και αμέσως άλλαξαν το όνομα τους σε Earth. Οι Earth έπαιξαν ορισμένες συναυλίες και εκεί ήταν που τους ανακάλυψε ο Jim Simpson,μια εξαίρετη φιγούρα στη μουσική σκηνή της Αγγλίας,manager σε δυο μπάντες καθώς και τρομπετίστας στους Locomotive. Ομως εκείνη την περίοδο ο Iommi αποχωρεί και πηγαίνει στους Jethro Tull. Αυτο όμως κράτησε μόνο για μερικές εβδομαδες. Επίσης εκείνη την εποχή ο Iommi συμμετείχε σε ένα all star project με τους Lennon,Yoko Ono και άλλους. Βεβαια αυτή η μπάντα δεν κράτησε πολύ πάρα μόνο κάποιες μέρες. Επίσης πέρασε για πολύ λίγο και από τους Velvet Fogg. Ο Iommi επιστρέφει πάλι πίσω στους Earth και το συγκρότημα συνεχίζει την πορεία του. Το μόνο ηχητικό ντοκουμέντο από εκείνη τη εποχή είναι ένα 10 δευτερόλεπτων δείγμα ενός κομματιού που ονομάζετε “Song For Jim” και αποτελούσε τραγούδι φόρο τιμης για τον manager τους Jim Simpson .Το τραγούδι αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τον ηχο των Sabbath μετέπειτα. Μοιάζει πιο πολύ σε Charlie Christian. Αλλοι που άκουσαν αυτό το δείγμα είπαν ότι θύμιζε το "Bus" των Hollies. Αυτό το μικρό μέρος του τραγουδιού βρισκεται στο video Black Sabbath Story vol.1.

Εκείνη τη περίοδο τα μέλη των Earth έκαναν μερικές συναυλίες με το όνομα "The Big Bear Folly",έναν μουσικό θίασο που περιελάμβανε επίσης και διάφορα μέλη από τις μπάντες που έπαιζε και έκανε management ο Jim Simpson.

new picture mep

 new picture co
   

Οι Earth το 1969 αλλάζουν το όνομα τους σε Black Sabbath. Τη ιδέα του όνοματος την είχε ο Butler και το πήρε από την ομώνυμη ταινία της δεκαετίας του 60. Ο ήχος τους έγινε πιο σκληρός από τον blues ήχοτων Earth. Συνεχιζουν τις συναυλίες τους και αρχίζουν να δημιουργούν τα δικά τους κομμάτια και να τα παίζουν στα lives τους,μαζί με διάφορες blues διασκευες. Το ίδιο χρονικό διάστημα μπαίνουν στο studio και ηχογραφούν μια σύνθεση του Norman Haines, κιμπορτιστα των Locomotive.Το όνομα του τραγουδιού ήταν “The Rebel”.Το τραγούδι ήταν τελείως διαφορετικό από τα άλλα τραγούδια που είχαν γράψει οι Sabbath. keyboards σε αυτό το κομμάτι παίζει ο ίδιος ο Norman Haines. Αυτό το demo ο Simpson άρχισε να το διανέμει σε διάφορες δισκογραφικές εταιρίες,προκείμενου να κλείσει συμβόλαιο με κάποια δισκογραφική. Μετα από κάποιες συναυλίες ξαναμπαίνουν στο studio και ηχογραφούν άλλα 2 κομμάτια τα “When I Came Down”,που είναι σύνθεση ξανά του Norman Haines και το άλλο είναι μια πρώιμη εκδοσή του κλασσικού κομματιού τους “The Wizard”.Το πρώτο κομμάτι ήταν μια blues σύνθεση αρκετά διαφορετική από το ύφος της μπάντας,άλλα το δεύτερο άρχισε να δείχνει το ήχο που θέλει να παίζει το συγκροτημα. Με αυτό το demo 2 κομματιών συνεχίζετε η πορεία για την εύρεση δισκογραφικης. Το “The Rebel”,προσφάτως βγήκε στο διαδίκτυο σε μια πλήρεις rough edition το “When I Came Down” επίσης υπάρχει στο διαδίκτυο σε ένα δείγμα 1 λεπτού που στην ουσία αποτελεί και όλο το τραγούδι, μιας και το πρότυπο,σύμφωνα πάντα με τις πήγες,είναι 3 φόρες επανάληψη του μέρους αυτού.

Η πρώτη εκδοσή του “The Wizard” δεν υπάρχει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό. Το “When I came down” υπάρχει επίσης στον πρώτο δίσκο του Norman Haines “Den of iniquity”,όμως εκεί λέγεται “When I come down”,καθώς επίσης υπάρχει και σε διασκευή από τους Stone Axe. Απο αυτην την εποχή των Sabbath υπάρχει μια ανεπίσημη ζωντανή ηχογράφηση από το Dumfries,η οποία μάλιστα είχε ηχογραφηθεί σε μπομπινόφωνο με πολύ κάλο ήχο. Δυστυχως και αυτή είναι στα χέρια λίγων και το πρότυπο αγοράστηκε από την Sharon Osborne. Μόνο ένα τραγούδι υπάρχει διαθέσιμο στο internet το “Early One Morning” το οποίο είναι διασκευή στο κομμάτι του Elmore James. Σύμφωνα με το αφιέρωμα που είχε γίνει για αυτό το bootleg,στο live αυτό οι Black Sabbath έπαιξαν πρώιμες εκδόσεις τραγουδιών που μπήκαν στον πρώτο τους δίσκο,με αρκετά ενδιαφέρουσα την αρχική 17λεπτη εκδοχή του “Warning”,η οποία κόπηκε αρκετά στο ομώνυμο δίσκο και έγινε 5λεπτη,όπως επίσης και η ζωντανή εκτέλεση του “Song for Jim”,η οποία έγινε σε μορφή αυτοσχεδιασμού,χωρίς φωνητικά και χωρίς κιθάρες με τον Iommi να παίζει τη μελωδία με φλάουτο!Ακόμη ο Jim Simpson είχε πει σε μια συνέντευξη του ότι οι Sabbath πρόβαραν ένα κομμάτι με το όνομα “Evening”,κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώθηκε πότε από κανέναν άλλον και μάλλον μπορεί να ήταν ο προσωρινός τίτλος μετέπειτα τραγουδιού τους που μπήκε στον δίσκο.

Μετα από ορισμένες συναυλίες οι Black Sabbath υπογράφουν με την Vertigo και μπαίνουν στο studio για την ηχογραφήση του πρώτου δίσκου τους. Το 1970 το ομώνυμο ντεμπούτο τους είναι γεγονός!Ο δίσκος βγαίνει στην αγορά και προκαλεί μεγάλες αναταραχές! Δεν είναι μόνο οι κριτικές που είναι ανάμικτες,δεν είναι οι αντιδράσεις από ορισμένους όσο άφορα τον σκοτεινό ήχο και στίχους άλλα και εξωφύλλου,κάνοντας κάποιους να συνδέουν το όνομα του συγκροτήματος με μαύρη μαγεία και διάφορα άλλα παρόμοια.

Αυτο που τάραξε τα νερά είναι η δημιουργία ενός καινούργιου όχι μόνο ήχου άλλα ολοκλήρου μουσικού είδους άλλα και παγκοσμίου κινήματος! ΤΟ HEAVY METAL! Ο πρώτος δίσκος heavy metal είναι γεγονός και αυτή είναι η αρχή ενός από τα πιο κλασσικά και πιο διαχρονικά είδη μουσικής που έχουν γίνει πότε! Ο δίσκος περιέχει κλασσικά κομμάτια σαν το ομώνυμο,το “NIB”,”The Wizard”,αρκετοί ακροατές του, εκτίμησαν τον ήχο των Sabbath και άρχισε έτσι να δημιουργείται ο πρώτος πυρήνας φανατικών οπαδών που σε πολύ μικρο χρονικό διάστημα θα φτάσει σε τεράστια νούμερα!Το ίδιο έτος κυκλοφορεί μια σπάνια και συλλεκτική εκδοσή του “Evil Woman” σε μονοφωνική εκδοσή και με horns(ένα είδος πνευστού οργάνου) στο refrain η σπάνια έκδοση κυκλοφόρησε σαν 7ιντσο από την Fontana Records. Επίσης μπορείτε να την ακούσετε και στην deluxe εκδοσή του ομωνύμου δίσκου των Black Sabbath. Ο πρώτο τίτλος του “Sleeping Village”,ήταν “Devil's Island” και με αυτόν τον τίτλο παίχτηκε την πρώτη φορά στο live που έκαναν στο BBC.Στον ομώνυμο δίσκο επίσης υπάρχουν και keyboards τα οποία,όπως και όλα τα keyboards μέχρι το 1979,παίζονται από εποχιακούς καλλιτέχνες(seasons).Ένας από αυτούς ήταν και ο Don Airey,ο οποίος είναι πλέον στους Deep Purple. Επίσης και ο Geoff Nicholls είχε περάσει σαν εποχιακός,μόνο που το 1979 θα γίνει μόνιμο μέλος για 17 χρονια. Την φυσαρμόνικα στο “The Wizard” την παίζει ο ίδιος ο Ozzy στον δίσκο όπως και στις συναυλίες.Επίσης ένα μέρος των ηχογραφήσεων ο Iommi το έκανε με μία Fender Stratocaster,η οποία όμως έπαθε ζημιά και έτσι ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις του δίσκου με μία Gibson SG,η οποία ήταν η κιθάρα που τον καθιέρωσε.

new picture io

new picture oz


Οι πωλήσεις του δίσκου είναι αρκετά καλές και οι Sabbath ξεκινούν περιοδεία και σε κάποιες συναυλίες τους παίζουν ορισμένα τραγούδια,σε πρώιμη μορφή, από το δεύτερο δίσκο τους ο οποίος θα βγει μόλις 8 μήνες μετά τον πρωτο. Οι Black Sabbath συνήθιζαν να παίζουν στις συναυλίες τους,ιδιαίτερα στην πρώτη τους εποχή με τον Ozzy,πρώιμες εκτελέσεις τραγουδιών που θα έμπαιναν στα μετέπειτα albums τους. Παραδειγματα αποτελούν τα “Tommorow's Dream”,”Killing yourself to live”,”Megalomania”,”Rock'n'roll doctor(που το είχαν αρχικά ονομάσει “Can it be” και το επαιζαν σαν instrumental) και “Junior's eyes”(που το είχαν παίξει με τον Dave Walker στα φωνητικά το 1977).Κύριο χαρακτηριστικό αυτόν των πρώιμων εκδόσεων ήταν οι διαφορετικοί,από την τελική έκδοση, στίχοι καθώς και ορισμένα σημεία μουσικής στο τραγούδι που μπορεί να αφαιρέθηκαν ή να  αλλάχτηκαν στο τελικό αποτέλεσμα που μπήκε στον δισκο. Το όνομα του δεύτερου δίσκου είναι “Paranoid”,ένας δίσκος σταθμός στην ιστορία των Sabbath,που θα απογειώσει την καρριερα τους και θα συνεχίσει την πορεία των κλασσικών δίσκων,η οποία θα σταματήσει όμως το 1976.Το ομώνυμο τραγούδι αποτελεί ένα από πιο κλασσικά τραγούδια στη ιστορία του rock/metal. Βεβαια ο δίσκος έχει και άλλους ύμνους σαν τα “War Pigs”(το αρχικό του όνομα ήταν “Walpurgis”),”Iron Man”,”Electric Funeral”.Το αρχικό όνομα του δίσκου ήταν “War Pigs” άλλα άλλαξε σε “Paranoid” για να μην γίνουν παραλληλισμοί με τον πόλεμο του Βιετναμ. Επισης το ομώνυμο κομμάτι ηχογραφήθηκε τελευταίο και σε μόλις 25 λεπτα. Ηταν στην αρχή να χρησιμοποιηθεί σαν ένα κομμάτι που άπλα θα γέμιζε τον δίσκο,άλλα έγινε τεράστια επιτυχία(περίπτωση παρόμοια,άλλα όχι ίδια,με το “Rainbow in the dark” του Dio).

Ο δίσκος γίνεται τεράστια επιτυχία και ανεβαίνει αμέσως στα charts.To συγκρότημα βγαίνει πάλι για περιοδεία για να ξαναμπεί μετά από λίγο στο studio και να ηχογραφήσει τον τρίτο του δίσκο. Απο την περιοδεία αυτή υπάρχει και ένα live που κυκλοφόρησε και επίσημα σε διάφορες εκδόσεις,σε ήχο και video.To live αυτο ειναι το “Live at Beat Club”.Περιέχει 4 τραγούδια από τα οποία το ένα είναι διασκευη στο “Blue Suede Shoes” του Elvis Presley. Αυτο το κομμάτι,το έπαιζαν στα lives τους από την εποχή των Earth.Στο “Past  Lives” που κυκλοφόρησε πολύ αργότερα,υπάρχουν και τραγούδια από την συναυλία τους στο Παρίσι,η οποία υπάρχει και σε πάρα πολύ καλής ποιοτητας video,είναι ανεπίσημο αλλά βρίσκεται εύκολα με λίγο ψάξιμο στο internet.

To 1971 κυκλοφορεί ο τρίτος δίσκος τους με όνομα “Master of Reality”.Ο δίσκος κινείται στο ίδιο βαρύ στυλ με τους προηγούμενους και περιεχέι επίσης μεγάλες επιτυχίες σαν τα “Sweet Leaf”,”Children of the grave”,”After Forever”.Επίσης παρατηρείται και εδώ το φαινόμενο,όπως και στους προηγούμενους δίσκους,ότι κάποιες εκδόσεις τους έχουν με ξεχωριστή ονομασία τα intro και outro των κομματιών. Παραδειγμα αποτελεί το intro του “Children of the grave”που ονομάζεται “Embryo”  καθώς και το outro του που ονομάζεται “The haunting”.

Αυτό το φαινόμενο συνεχίστηκε  και στον επόμενο δίσκο τους το “Volume 4”.Το “Master of reality” γίνεται και αυτό επιτυχια. Οι Sabbath  βγαίνουν για περιοδεία και  προετοιμάζονται για το νέο τους δισκο. Το 1972 βγαίνει στην αγορά το “Volume 4”.Ο αρχικός του τίτλος ήταν “Snowblind”,άλλα επιλέχτηκε το πιο απλό “Volume 4”.Ο δίσκος έχει αρκετές διάφορες στον ήχο. Σε μερικά κομμάτια έχουν γίνει πειραματισμοί με διάφορους ήχους,υπάρχουν πιο χαρούμενες μελωδίες καθώς και μια κλασσική πιάνο-φωνητικά μπαλάντα το “Changes”.Πιάνο σε αυτό το κομματική παίζει ο Iommi. Το τραγούδι αυτό παίχτηκε σε ελάχιστες συναυλίες τους εκείνη την εποχή και ξαναπαίχτηκε από τους ίδιους πολύ αργότερα,το 1995,με τον Tony Martin στα φωνητικα. Παρολο τις οποίες αλλαγές έκαναν στον ήχο τους,ο δίσκος παραμένει στο ίδιο heavy ύφος των προηγούμενων και εμπορικά πηγαίνει πολύ καλά,έχοντας μεγάλες επιτυχίες σαν τα “Snowblind”,”Supernaut”,”Tomorrows'Dream”. Ξεκινούν περιοδεία,από την οποία θα βγει αρχικά ανεπίσημα και στην συνεχεία επίσημα,ο δίσκος “Live at last”.Σε εκείνη την περιοδεια επίσης παίζουν και ένα άγνωστο τραγούδι το “Sometimes i'm happy”.Το τραγούδι αυτό το έπαιζαν,μέχρι το 1975, σε μορφή αυτοσχεδιασμού στην μέση κάποιον άλλων κομματιών και συνήθως άλλαζαν συνεχώς τους στίχους του. Το συγκρότημα ξαναμπαίνει στο studio και ετοιμάζει τον νέο του δισκου. Το όνομα του δίσκου “Sabbath Bloody Sabbath” και κυκλοφορεί το 1973.Ο δίσκος αυτός σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το συγκρότημα! Το φοβερό εξώφυλλο άλλα και οι κορυφαίες συνθέσεις του,το ανεβάζουν πολύ ψηλά στα charts κάνοντας το την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους μέχρι τοτε. Ο ήχος δεν είναι τόσο βαρύς όσο στα προηγούμενα,είναι πιο τεχνικός με πιο πολύπλοκες συνθέσεις. Το ομώνυμο κομμάτι γίνεται ύμνος καθώς το album περιέχει και κλασσικά κομμάτια σαν τα “National Acrobat”,”Spiral Architect”,Sabbrara Cadabra” και “Killing yourself to live”.Οι κριτικές του τύπου είναι διθυραμβικές!Ολοι μιλουν για ένα τεράστιο συγκρότημα και έναν μεγάλο κλασσικό δίσκο.
Ξεκινούν περιοδεία σε ολο κόσμο,άλλα την ίδια εποχή αρχίζουν και τα προβλήματα για το συγκρότημα. Αρκετοι φανατικοί οπαδοί τους θεωρούν ότι ήταν λάθος να αλλάξουν τον ήχο τους τόσο και τους προτιμούσαν με τον προηγούμενο πιο βαρύ και σκοτεινό ηχο. Αρχιζουν να δημιουργούνται προστριβές ανάμεσα στα μελή της μπάντας καθώς και με το management τους. To 1975 μπαίνουν στο studio και το ίδιο έτος κυκλοφορεί το έκτο album τους το “Sabotage”.Κατά πολλούς θεωρείται ο τελευταίος κλασσικός δίσκος της πρώτης εποχής τους. Ο ήχος είναι πιο βαρύς από το “Sabbath Bloody Sabbath”,άλλα εξακολουθεί να εχει πειραματισμούς στον ηχο καθώς και πολύπλοκες συνθέσεις. Ο δίσκος περιέχει κλασσικές επιτυχίες τους σαν τα “Hole in the sky”,”Megalomania”,”Symptom of the universe”.Επίσης σε μερικές εκδόσεις του περιέχει και ένα μικρό,23 δευτερόλεπτων,τραγούδι το “Blow on a jug”,το οποίο βρίσκεται αμέσως μετά το τελευταίο κομμάτι του δίσκου το “The Writ” και είναι ένας αστείος αυτοσχεδιασμός με τον Οzzy στα φωνητικά και τον Bill Ward στο πιάνο. Ο δίσκος παίρνει ανάμικτες κριτικές άλλα πάει σχετικά καλά εμπορικά.

Οι Sabbath ξεκινούν περιοδεία,κομμάτια της οποίας μπορείτε να ακουστικό στο “Past Lives” δίσκο,σε όλη την υφηλιο. Οι σχέσεις όμως μεταξύ των μελών γίνονται πιο ασχημες. Το ίδιο έτος κυκλοφορεί μια από τις πιο κλασσικές συλλογές “Best Of” όλων των εποχών, το “We Sold Our Soul For Rock 'N' Roll”.Κυκλοφορεί σε μορφή διπλού βινυλίου και περιεχει επιτυχίες από όλους τους δίσκους τους. Στην χώρα μας κυκλοφόρησε σε εκδοσή μονού βινυλίου.

Το 1976 το συγκρότημα μπαίνει στο studio και αρχίζει την δημιουργία του νέου του δίσκου που θα βγει το ίδιο ετος. Το όνομα του “Technical Ecstasy”.Ο δίσκος θα διχάσει τους οπαδούς τους. Η αλλαγή στον ήχο πολύ μεγαλη. Πλεον οι Sabbath δεν έχουν τον κλασσικό βαρύ και σκοτεινό ήχο,άλλα ένα πιο hard rock ήχο με πιο χαρούμενες μελωδίες. Εδω είναι επίσης η πρώτη φορά που σε ένα τραγούδι δεν τραγουδάει ο Οzzy,άλλα ο Bill Ward και ο τίτλος του κομματιού είναι “It's Alright”.Τεχνικά καθώς και σε θέμα παράγωγης ήχου ο δίσκος κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα άλλα η μουσική τους έχει αλλάξει αρκετά και η πειραματισμοί έχουν αυξηθεί. Το μόνο κομμάτι που θυμίζει το παλαιότερο ύφος τους είναι το “Dirty Woman”.

Ο δίσκος δεν τα πηγαίνει τόσο καλά εμπορικά,τα προβλήματα αλκοολισμού του Ozzy αυξάνονται και σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας του πάτερα του,ο οποίος θα πεθάνει στο τέλος του έτους,κάνουν την κατάσταση εκρηκτικη. Η περιοδεία ξεκινάει με πολλές δυσκολίες,άλλα στο τέλος της,ο Ozzy αποχωρει. Οι εναπομείναντες βλέπουν ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα,άλλα αποφασίζουν να μην το βάλουν κάτω και να προχωρησουν.

Το 1977 ψάχνοντας για αντικαταστατή του Ozzy,πρότειναν στον Dave Walker(ex Savoy Brown) να συνεργαστεί μαζί τους. Τον Dave τον γνώριζαν από παλιά και τους άρεσε η φωνή του. Ο Walker δέχτηκε την προταση. Οι Sabbath ξεκινούν της πρόβες για τον νέο δίσκο τους και το ίδιο έτος κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην τηλεόραση  με το νέο τους μελος. Ηταν η πρώτη φορά ύστερα από 9 χρονιά που άλλαζε η σύνθεση της μπάντας.

new picture pal

Το κομμάτι που έπαιξαν ήταν το “Junior's Eyes”,το οποίο είναι πρώιμη εκδοχή του κομματιού που μπήκε αργότερα στο “Never Say Die” to 1978.Το τραγούδι αυτό ήταν αφιερωμένο στον Ozzy και είναι το μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο που έχουμε από εκείνη την εποχη. Μπορει να βρεθεί εύκολα στο διαδικτυο. Επισης κάποιες πληροφορίες λένε ότι εκείνη την ήμερα έπαιξαν 2 κομμάτια,τα “Junior's Eyes” και  “War Pigs”,όπως επίσης ότι υπάρχει και video της εκπομπής αυτης σε χεριά συλλεκτων. Η σύνθεση αυτή κράτησε μέχρι τα μέσα του 1978.Ο Dave Walker αποχωρεί και ο Ozzy επιστρέφει πάλι πισω. Το συγκρότημα ηχογραφεί τα νέα του κομμάτια και το ίδιο έτος κυκλοφορεί το “Never Say Die”.Ο δίσκος συνεχίζει στο ίδιο ύφος με τον προηγούμενο,έχοντας αρκετούς πειραματισμούς και νέα στοιχειά στην μουσική τους. Εδω βρίσκουμε το “Junior's Eyes” με τον Ozzy στα φωνητικά και με αλλαγμένους στιχους. Το ομώνυμο κομμάτι κάνει μια σχετική επιτυχία,στο “Swinging the Chain” τραγουδάει ο Bill Ward και στο “Hard Road” είναι η πρώτη και τελευταία φορά που οι Butler και Iommi κάνουν backing vocal σε τραγούδι των Sabbath. Το αρχικό εξ'ωφυλλο του δισκου ήταν το εξώφυλλο που χρησιμοποίησαν οι Rainbow στο “Difficult to cure”,αλλα τελικά απορίφθηκε.Ο δίσκος αυτός προκαλεί μεγάλες αναταραχές στους οπαδούς,αρκετοί από τους οποίος απομακρύνονται από την μπαντα. Κατα πολλούς θεωρείται από τους χειρότερους δίσκους τους και σίγουρα ο χειρότερος της πρώτης εποχής τους. Ο δίσκος δεν είναι άσχημος,έχει καλοπαιγμένες συνθέσεις και πολύ κάλο ηχο. Αν έβγαινε από κάποια άλλη rock μπάντα θα μιλούσαμε για έναν πολύ κάλο δίσκο,άλλα σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με τον ήχο των Black Sabbath,ειδικά μέχρι την “Sabotage” περιοδο. Το συγκρότημα ξεκινά παγκόσμια περιοδεία,από την οποία υπάρχει και επίσημο video το “Never Say Die-Live 1978”.Οι σχέσεις των μελών όμως χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο και τον Απρίλιο του 1979 ο Ozzy αποχωρεί οριστικα. Οι υπόλοιποι τρεις αρχίζουν την αναζήτηση νέου τραγουδιστή. Μερικά από τα ονόματα που ακούγονται είναι του David Coverdale και Robert Plant. Τελικα όμως την θέση του τραγουδιστή θα πάρει ο Ronnie James Dio!

Μια νέα εποχή αρχίζει για το συκροτημα. Ειναι η δεύτερη κλασσική εποχή τους που θα τους ξαναφέρει πάλι στην κορυφή και θα τους ξανανεβασει στο πάνθεον του heavy metal!

Το κλείσιμο της δεκαετίας του 70, βρίσκει τους Black Sabbath σε μια περίεργη και δύσκολη κατάσταση. Εχοντας πλέον νέο τραγουδιστή  και με μερικά demo κομμάτια,για την ακρίβεια είχαν γράψει ήδη τα “Children of the sea” και “Lady Evil” στα οποία ο Ozzy είχε κάνει στην αρχή τα φωνητικά και ήταν να μπουν στον επόμενο επετειακό δίσκο τους για τα 10 χρονιά της μπάντας,τα μέλη της μπάντας είχαν μπει στο studio για να προβάρουν της ιδέες τους . Όμως μια ακόμη αλλαγή στην σύνθεση της μπάντας θα φέρει αναστάτωση.

Ο Geezer Butler αποχωρεί από το συγκρότημα τον Σεπτέμβριο του 1979.Την θέση του θα καλύψει προσωρινά ο Geoff Nichols,ο οποίος ήρθε στην μπάντα σαν πληκτρας και δεύτερος κιθαρίστας, θέση την οποία είχε και στους Quartz. Σε μερικά σημεία από τις πρόβες τους έπαιζε μπάσο και ο ίδιος ο Dio προκείμενου να δουλέψει καλύτερα τις ιδέες του. Με αυτήν την σύνθεση δουλεύουν πάνω στα “Children of the sea”και “Heaven and Hell” κομμάτια,τα οποία προορίζονται για το νέο τους δισκο. O Dio προτείνει για την θέση του μπασίστα τον Craig Gruber, με τον οποίο είχε ξανασυνεργαστεί στους ELF και τους Rainbow. Ο Gruber έρχεται τελικά στην μπαντα. Ομως τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος έκριναν ότι δεν ταίριαζε με την μπάντα και έτσι αποχώρησε μετά από λίγο διαστημα. Ο Gruber δεν ηχογράφησε τίποτα με το συγκρότημα,παρόλο που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πολλές από τις ιδέες των κομματιών του “Heaven and hell” δίσκου, είναι δίκες του, τα  υπόλοιπα μέλη το αρνούνται κατηγορηματικα. Για αυτό μάλιστα δεν υπάρχει καμιά αναφορα του στα credit του δίσκου. Ο Nichols αναλαμβάνει πάλι τα καθήκοντα του μπασίστα μαζί με αυτά του πληκτρα. Στις αρχές του 1980, οι Black Sabbath παίζουν τα νέα τους κομμάτια στο studio, μπροστά στον Geezer Butler και αυτός ενθουσιασμένος επιστρέφει πάλι στην μπάντα, αναλαμβάνοντας το μπάσο και ο Nichols τα πλήκτρα. Με αυτήν την σύνθεση οι Black Sabbath ηχογραφούν ένα από τους σπουδαιότερους  δίσκους όχι μόνο της ιστορίας τους άλλα και του heavy metal!

new picture di

Ο δίσκος σταθμός ονομάζεται “Heaven and Hell”! Ο δίσκος κυκλοφορεί τον Απρίλιο του 1980 και σπέρνει τον πανικό. Είναι επίσης η πρώτη φορά που σε δίσκο τους o Geoff Nichols αναγράφεται σαν κανονικό μελος. Μεχρι το τότε ο Geoff αποτελούσε περιστασιακό μέλος και δεν αναγραφόταν το όνομα του στα επίσημα μέλη. Απο αυτό το δίσκο μέχρι και το τελευταίο που έβγαλαν πριν την επανένωση με τον Ozzy το 1997,το όνομα του Nichols είναι στα επίσημα μέλη της μπάντας. Το συγκρότημα όχι μόνο επέστρεψε στο μέταλ ήχο που τους καθιέρωσε, άλλα με αυτό τον δίσκο έθεσε πολύ υψηλά τον πήχη για το χώρο αυτόν! Οι φοβέρες συνθέσεις, η απίστευτη ερμηνεία του Dio ,τα εκρηκτικά κιθαριστικα μερί του Iommi άλλα και οι εξαιρετική απόδοση των υπολοίπων,καθώς και η φοβερή παράγωγη του πασίγνωστου Martin Birch δημιουργούν ένα αποτέλεσμα φοβερό. Κατά πολλούς θεωρείται ο καλύτερος δίσκος που έχουν κυκλοφορήσει!

Κομμάτια σαν το ομώνυμο, τα “Die Young” ,”Children of the sea” και “Neon Knights” γίνονται κλασσικά και θα παιχτούν από το συγκρότημα πάρα πολύ τα επόμενα χρονιά μέχρι την επανένωση του 1997.Το “Neon Knights” ηχογραφήθηκε τελευταίο και μπήκε την τελευταία στιγμή στον δίσκο. Οι Sabbath ξεκινούν περιοδεία με τεράστια επιτυχία. Μάλιστα σε κάποιο σημείο της περιοδεία έπαιξε guest και ο Brian May των Queen,σαν δεύτερη κιθαρα.

Στα μέσα της περιοδεία όμως αποχωρεί ο Bill Ward. Το όνομα του Cozy Powell είναι το πρώτο που προτείνεται για την θέση του ντραμερ.Αλλα παρόλο που ήταν κορυφαίος,δεν επιλέχθηκε εξαιτίας της άσχημης σχέσεις που είχε με τον Dio από την εποχή των Rainbow. Τελικα την θέση του ντραμς την παίρνει ο Vinnie Appice ,αδερφός του διάσημου επίσης ντράμερ Carmine Appice. Με αυτήν την σύνθεση τελειώνουν την περιοδεία τους και μπαίνουν στο studio για την δημιουργία του νέου τους δίσκου. Απο αυτήν την περιοδεία ξεχώρισαν οι συναυλίες που έκαναν μαζί με τους Blue Oyster Cult  και ονομάστηκε Black 'n' Blue,όπως επίσης και καταστροφική συναυλία στο Μιλγουόκι,όπου διακόπηκε όταν κάποιος οπαδός πέταξε ένα μπουκάλι στον Butler και τον πέτυχε στο κεφαλι. Το ίδιο έτος κυκλοφορεί και ένα σχεδόν ανεπίσημο live του το “Live at Last” ,το οποίο περιεχέι ζωντανές εκτελέσεις κομματιών από την εποχή που ήταν ο Ozzyzy στην μπαντα. Το συγκρότημα δεν το αποδέχεται σαν επίσημο. Θα γίνει επίσημο πολύ αργότερα όταν θα ενσωματωθεί στο “Past Lives” αλμπουμ. Την εποχή που ηχογραφούσαν τον νέο τους δίσκο,τους ζητήθηκε να γράψουν ένα κομμάτι για μια ταινία με το όνομα “Heavy Metal”.

new picture d i
Το κομμάτι που έδωσαν οι Sabbath ήταν το “Mob Rules” το οποία ακούγεται στην ταινία και υπάρχει και στο επίσημο soundtrack της. Η εκδοσή αυτή του κομματιού είναι διαφορετική από αυτήν που μπήκε στον δίσκο. Σύμφωνα με τον Iommi,αυτην την εκδοση την ηχογραφησαν στο studio του Lennon,χρησιμοποιοντας τελειως αναλογικα μεσa και με τον εξοπλισμο που βρισκοταν εκει. Επισης η εκδοσή της ταινίας υπάρχει και στην deluxe εκδοσή του “Mob Rules”.Αϊτή την εκδοσή ήθελαν να βάλουν στο δίσκο οι Sabbath,άλλα ο Birch τους πρότεινε να ηχογραφήσουν καινούργιο που να ταίριαζε περισσότερο με τον ήχο του δισκου. Το Νοέμβριο του 1981 κυκλοφορεί το “Mob Rules”, το οποίο είναι άξιος διάδοχος του κορυφαίου “Heaven and Hell”.Ο δίσκος παίρνει πολύ καλές κριτικές και περιέχει σπουδαια κομμάτια σαν το ομώνυμο,τα “Falling of the edge of the world”,”Voodoo”,”Country Girl”,τους στιχους του οποίου ο Dio τους έγραψε για την τότε γυναικά του Wendy και το “Sign of the southern cross”.Ξεκιναει μια πολύ πετυχημένη περιοδεία,από την οποία ηχογραφείται το πρώτο επίσημο live τους,το “Live Evil”,το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές του 1983.Όμως τότε άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα ανάμεσα στα μέλη του συγκροτηματος. Οι Iommi/Butler κατηγόρησαν τους Dio/Appice ότι μπήκαν κρυφά στο studio και πείραξαν την μίξη του “Live Evil”,ώστε τα ντραμς και τα φωνητικά να ακούγονται πιο ψηλα. Αυτο όμως πιο πολύ αποτελεσαι πρόφαση πάρα λόγος για την αποχώρηση των Dio/Appice από την μπαντα. Οταν κυκλοφόρησε το “Live Evil”,τα ονόματα των Dio/Appice πάντως μπήκαν με μικρά γράμματα,δειχνωντας το κλίμα που υπήρξε τότε μεταξύ των μελών του συγκροτηματος.
Τα εναπομείναντα μέλη άρχισαν την αναζήτηση καινούργιου τραγουδιστή και ντράμερ. Τοτε άρχισε μια εποχή αρκετά δύσκολη για τους Sabbath,με πολλές αλλαγές στην σύνθεση τους και πολλές δυσκολίες με τα μέλη τους. Αλλα αυτή η εποχή θα σηματοδοτηθεί απο  αριστουργηματικους δισκδίσκους τους οποίους έγραψαν και κράτησαν ψηλά το όνομα τους. Ο μοναδικός που έμεινε σταθερός ήταν ο Iommi,που παρόλο τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κράτησε στις πλάτες την μπάντα και την ανέβασε ψηλα. Για αυτό όπως πολύ λένε και υποστηρίζω και εγώ <<Black Sabbath is Tony Iommi and Tony Iommi is Black Sabbath>>.
Η πρωτη επιλογή για την θέση του τραγουδιστή ήταν ο Nicky Moore των Samson. O Moore εντυπωσίασε με την φωνή του,άλλα τα υπόλοιπα μέλη έκριναν δεν ταίριαζε για το συγκροτημα. Στη λίστα των μελών ήταν για δεύτερη φόρα τα ονόματα των David Coverdale και Cozy Powell,άλλα και πάλι η μοίρα δεν τους ήθελε να μπουν στη μπαντα. Το διάστημα αυτό,1983,το συγκροτημα έγραφε κομμάτια για τον νέο δίσκο τους. Την θέση του ντράμερ ανέλαβε ο Malcom Coppe των Quartz. Τελικα την θέση του τραγουδιστή ανέλαβε ο Ian Gillan των Deep Purple.

new picture

Με αυτήν την σύνθεση άρχισαν οι πρόβες για το “Born Again” δισκο. Συμφωνα με δηλώσεις του Geezer Butler,ο δίσκος αυτός ήταν να κυκλοφορησει κάτω από άλλο όνομα και όχι σαν Black Sabbath,άλλα η δισκογραφική εταιρία τους πίεσε να το βγάλουν με αυτό ονομα. Στις τελικές ηχογραφήσεις του δίσκου τα ντραμς ανελαβε ο Bill Ward,υπο την καθοδήγηση του Coppe. Στον δίσκο ήταν να μπει και ένα τραγούδι το “Th Fallen” καθώς και μια 5λεπτη εκδοσή του “Stonehedge”.Το πρωτο βγήκε το 2004 σαν bootleg το οποίο περιείχε τα αμιξαριστα ντεμο του δίσκου που συμπεριελάμβαναν και τα δυο ακυκλοφόρητα κομμάτια και επίσημα βγήκε 7 χρονιά μετά περίπου στην deluxe έκδοση του “Born Again”.To “Stonehedge” σαν πεντάλεπτο είχε κυκλοφόρησε σαν promo 7” το 1983.Τον Αύγουστο του 1983  κυκλοφορεί το ”Born Again”.Ο δίσκος πήγε πολύ καλά στις πωλήσεις,άλλα δίχασε λίγο τους οπαδούς τους. Η παραγωγή του αν και επικρίθηκε,πρόσθετε ένα ωραίο occult τόνο και οι συνθέσεις ήταν πολύ καλές,αν και διαφορετικές από αυτές που μας είχαν  συνηθίσει οι Sabbath μέχρι τότε,παραμένοντας όμως σταθερά στον μεταλ ηχο. Κομμάτια σαν το ομώνυμο,το “Disturbing the priest”,”Zero the hero”,”Digital Bitch”,”Trased” (το οποίο επαναηχογραφηθηκεθηκε για την συλλογή του Ian Gillan “Gillan Inn”και “Keep it warm”(του οποίου ο Gillan τους στίχους του τους έγραψε για την κοπέλα του,την οποία παντρεύτηκε μετά από λίγο) ακούστηκαν αρκετα. Ο Gillan τραγούδησε εκπληκτικά στον δίσκο και γενικότερα η μπάντα ήταν σε πολύ καλά επιπεδα. Μάλιστα γυρίστηκαν και δυο video clip για τα τραγούδια “Trashed” και “Zero the Hero”.Το εξώφυλλο θύμιζε πολύ αυτό του “New Life” των Depeche Mode.Ο Bill Ward αποχωρεί μετά την ηχογράφηση του δίσκου και στην περιοδεία που ακολουθεί την θέση του πήρε ο Ben Bevan των ELO. Μαλιστα εκείνη την εποχή στις συναυλίες τους έπαιζαν και το “Smoke on the water”,το οποίο μπορείται να ακούσεται και στην deluxe εκδοσή του “Born Again'.

Από εκείνη την εποχή αρχίζει και η κατάρα των τραγουδιστών των Sabbath,να ξεχνάνε τους στιχους. Μαλιστα ο Gillan είχε πει ότι έγραφε σε χαρτί,το οποίο είχε κολλήσει κάτω στην σκηνή,τους στίχους για να τους θυμάται. Οταν τελείωσε η περιοδεία ο Gillan αποχώρησε για να πάει στους επανενωμενους Deep Purple, οπως επίσης και ο Ben Bevan.

Ετσι βρισκόμαστε πλέον στο 1984 με τους Sabbath να ψάχνουν για τραγουδιστή και ντραμερ. Στην θέση του τραγουδιστή προτάθηκε ο Ron Keel,ο οποίος τραγούδησε ένα demo τριών κομματιών,άσχετα με τους Black Sabbath, το οποίο άκουσαν οι Sabbath και τους αρεσε. Ο ίδιος ο Keel είπε ότι είχε επίσης κάνει τα φωνητικά σε μια λίστα κομματιών των Sabbath που του είχε δώσει ο ίδιος ο Iommi. Τελικα δεν επιλεχτηκε. Εκείνο το διάστημα έχουμε πάλι την επιστροφή του Bill Ward. Το ίδιο διάστημα ένας τύπος με το όνομα David και το παρατσούκλι Da-Verd,το επίθετο δεν είναι γνωστό,δοκιμάστηκε από την μπάντα και ενώ στην κασσετα που έστειλε ακουγόταν μια χαρά στην πρόβα που έκαναν ήταν καταστροφη.

new picture col

Ο επόμενος που δοκιμάστηκε ήταν ο David “Donut” Donato,μετέπειτα White Tiger. Ο David εντυπωσίασε με την φωνή του και επιλέχθηκε για την θέση του τραγουδιστη. Μαζι του ηχογράφησαν ένα ντεμο 4 κομματιών τα “No way out”,”Dont Beg the master”,”Dancing with te devil” και “Sail on”.Μόνο το “No way out” βγήκε στην φορά πολύ αργότερα και είναι μια πρώιμη εκδοσή του “The Shining” που μπήκε στο “Eternal Idol” το 1987.O Donato έκατσε στην μπάντα για 5 μήνες άλλα εκδιώχθηκε από αυτή εξαιτίας μαι δήλωσης που έκανε στο περιοδικό Kerrang. O Donato επίσης συνεργάστηκε με τον Butler το 1985,άλλα δεν κυκλοφόρησε κάτι επίσημο από αυτο. Φτανουμε αισίως στο 1985 και έχουμε την αποχώρηση τον Butler/Ward. Τωρα πλέον έμειναν μόνο οι Iommi/Nichols.Εκεινη την εποχή ο Iommi αγοράζει όλα τα δικαιώματα του ονόματος Black Sabbath από τους άλλους,τα οποία έχει μέχρι και σημερα. Το ίδιο έτος ο Iommi ετοιμάζει κομμάτια για τον προσωπικό δισκο. Εχοντας μαζί του τον Nichols και τους Eric Singer(ντραμς) και Gordon Copley(μπασο) οι οποίοι είναι από την μπαντα της Lita Ford,με την οποία έβγαινε ο Iommi τότε,ξεκίνησε της πρόβες καθώς και την αναζήτηση  τραγουδιστη. Ο πρώτος που επιλέχθηκε ήταν ο Jeff Fenholt.Εκεινος τραγούδησε σε κάποια ντεμος που είχαν γράψει οι υπόλοιποι και τα οποία αποτελούσαν πρώιμες εκτελέσεις κομματιών που μπήκαν στο “Seventh Star” δίσκο,προσθέτοντας εκείνος τους στίχους οι οποίοι αλλάχθηκαν στην επίσημη κυκλοφορια. Εκεινη την εποχή Lita Ford και Ιοmmi,μοιραζόταν και το ίδιο studio μαζί με τα μελη. Τα κομμάτια που τραγουδάει ο Fenholt βγήκαν αργότερα σαν bootleg με το όνομα “Star of india”.Ο Fenholt έκατσε για λίγους μήνες και εφυγε. Στα μέσα του 1985 ο Copley αποχωρεί από το συγκρότημα και την θέση του παίρνει ο Dave Spitz.Στην video εκτέλεση όμως του “No stranger for love” παίζει ο Copley. O David Spitz όμως αποχωρεί προσωρινά και την θέση του καλύβει ο Glenn Hughes,ο οποιος ηρθε για να αναλαβει τα φωνητικα του δισκου. Στις 13 Ιουλίου του 1985,πραγματοποιείται η πρώτη επανένωση της πρώτης σύνθεσης των Black Sabbath,ένα μόνο live. Μετα από αυτό ο Dave Spitz γυρνάει πάλι πίσω για να αναλάβει το μπασο. Πριν την έλευση του Hughes είχαν γράψει ένα ντεμο με όλα τα κομμάτια του “Seventh Star” σε instrumental μορφη. Οταν ήρθε ο Hughes έγιναν κάποιες αλλαγές στα κομμάτια,μπήκαν τα φωνητικά και όλα ήταν έτοιμα για την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του Iommi. Ομως η δισκογραφική τον πίεσε και τελικά ο δίσκος βγήκε κάτω από το όνομα Black Sabbath feat Tony Iommi.

new picture wh

Ο δίσκος αν και είχε κάποια στοιχειά από Black Sabbath,ήταν πολύ διαφορετικός από ότι είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τοτε. Το album περιείχε αρκετά καλά κομμάτια σαν το ομώνυμο,το “Angry Heart” και την μπαλάντα “No stranger to love” για την οποία γυρίστηκε και video clip.Το συγκροτημα ξεκινάει περιοδεία σαν Black Sabbath παίζοντας κομμάτια του δίσκου καθώς και παλαιά κλασσικά τους. Ομως ο Glenn Hughes βρισκόταν σε μια από τις χειρότερες περιόδους του και ενώ στο studio τραγούδησε μια χαρά,στις συναυλίες δεν τα κατάφερνε τόσο καλα. Οι Sabbath είδαν ότι είναι επιτακτική η εύρεση καινούργιου τραγουδιστή ακόμα και στα μέσα τις περιοδειας. Τελικα η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο ενός θαυμαστή τους,του Ray Gillen. Με τον Gillen εκαναν ορισμενες προβες ενω στην μπαντα βρισκοταν ακομα ο Hughes.Μετα από δυο συναυλίες από την πρόβα αυτήν,με την τελευταία συναυλία να γίνεται με τον Nichols  σε ρόλο τραγουδιστή στο μεγαλύτερο μέρος,εξαιτίας του ότι ο Hughes δεν μπορούσε να τραγουδήσει τίποτα εκείνη την ήμερα και απλός έκανε την κίνηση των χειλιών και ο Nichols τραγουδούσε από πίσω,ο Hughes αποχωρεί και ο Gillen έρχεται στην θέση του. Η περιοδεία συνεχίζεται και τον Ιουλίου του 1986 μπαίνουν στο studio για να ξεκινήσουν οι πρόβες για τα νέα κομματια.Γραφονται κάποια κομμάτια,μερικά από τα οποία θα μείνουν ανολοκλήρωτα και θα ετοιμαστούν με την έλευση του Tony Martin.

Τα κομμάτια αυτά ήταν τα “Some kind of woman” και “Black Moon”,στα οποία δεν μπορούσαν να ταιριάξουν τα φωνητικά  και τα άφησαν στη μεση. Στο πρώτο ντεμο του δίσκου μπάσο έπαιζε ο Dave Spitz,ο οποίος όμως θα αποχωρήσει μετά από λίγο και την θέση του θα πάρει ο Bob Daisley ο οποίος ήταν γνωστός για την  θητεία του στους Rainbow και τον Ozzy Osborne. Με αυτήν την σύνθεση ηχογραφείται το δεύτερο ντέμο το οποίο στην ουσία περιέχει όλα τα κομμάτια του “Eternal Idol”,εκτός από ένα το “Scarlet pimpernel”.Τα ντεμος βγήκαν στη φορά σε εκδοχές σαν bootleg. Στην μια ήταν χωρίς τα σόλο του Iommi κάποια κομμάτια και η άλλη ήταν η πλήρης με τα σόλο. Μάλιστα σε αυτήν που ήταν χωρίς τα σόλο είχε και μια διαφορετική εκδοσή του “Nightmare”.Τελικά στην deluxe έκδοση του “Eternal Idol” υπάρχει μια μόνιτορ έκδοση των ντεμο αυτών που έχει το καλύτερο ήχο και είναι η πιο πληρης. Οι αναταραχές όμως συνεχίζονται.

new picture whi

Ο Singer και Daisley αποχωρούν. Ακολουθει μια περίοδος όπου οι Sabbath βελτιώνουν τις ηχογραφήσεις και επίσης ηχογραφούν το τελευταίο κομμάτι του δίσκου το “Scarlet pimpernel”.Στον δίσκο όμως όλα τα ντραμς τα παίζει ο Eric Singer. Εκεινη την εποχή τους βοηθάει ο Bev Bevan στα ντραμς. Ενω όλα είναι έτοιμα όσο άφορα τον δίσκο,έχουμε αυτή τη φορά την αποχώρηση του Gillen. Ενα από τα άτομα τα οποία πέρασε ακρόαση για την θέση του τραγουδιστή και μάλιστα είχε αρκετές πιθανότητες να τα καταφέρει,ήταν και ο Jonh Oliva τον Savatage. Τελικα ο αντικαταστάτης του Gillen θα είναι ο Tony Martin που έπαιζε σε μια μπάντα του The Alliance. Με τον Martin στα φωνητικά και των Bevan στα ντραμς οι Sabbath ψάχνουν για μπασσιστα. Φημες θέλουν τον Butler να προβάρει μαζί τους εκείνη την εποχη. Τελικα ξεκινούν τα τελευταία lives της περιοδείας για το Seventh Star με τον Dave Spitz στο μπασο. Με αυτήν την σύνθεση ήρθαν για πρώτη φορά στην χωρά μας  το 1987,σε ένα επεισοδιακό live στο Παναθηναϊκό στάδιο,το οποίο διακόπηκε μετά από 3 κομμάτια που έπαιξαν,εξαιτίας της εισόδου φανατικών οπαδών στην σκηνη. O Bevan αποχωρεί από την μπάντα και την θέση του παίρνει ο Terry Chimes πρώην μέλος των The Clash. Μαζι του κάνουν την συναυλία στην Νότιο Αφρικη. Μετα από αυτήν την συναυλία η μπάντα μπαίνει στο studio για να ηχογραφήσει το δίσκο της. Τα φωνητικά του Gillen απομακρύνονται και ηχογραφούνται καινούργια από τον Tony Martin.Το μόνο που μένει από τον Gillen είναι το γέλιο του στο “Nightmare”.Παράγωγος του δίσκου είναι ο Chris Tsagarides. Ο δίσκος κυκλοφορεί τον Νοεμβρίου του 1987.Πρόκειται για ένα κορυφαίο δίσκο οποίος επαναφέρει τους Black Sabbath στην κορυφή!Από αυτό το σημείο θα αρχίσει μια νέα ένδοξη εποχή που θα κρατήσει για 4 χρονιά! Τραγούδια σαν το “The Shining”,”Glory Ride”,το ομώνυμο είναι κλασσικά,χωρίς τα υπόλοιπα να πηγαίνουν πίσω. Επίσης γυρίζουν και ένα video για το “The Shining”,στο οποίο στην θέση του μπασίστα είναι ένας άγνωστος τύπος που κάνεις δεν θυμάται το όνομα του. Σύμφωνα με τον Tony Martin,ήταν ένας κιθαρίστας τον οποίο βρήκαν στον δρόμο και του πρότειναν να παίξει στο video. Μετα το τέλος του video clip τους είχε πρωτεινει να περάσει ακρόαση για την θέση του μπασσιστα. Δεν τα κατάφερε όμως και δεν επιλέχτηκε.

Την ίδια εποχή βγαίνει και μια picture disk εκδοσή του “The Shining” που περιεχέι 2 τραγούδια που δεν μπήκαν στον δισκο. Τα κομμάτια αυτά είναι τα “Some kind of woman” και “Black Moon”.Το δεύτερο θα ηχογραφηθείτε για το επόμενο album τους το “Headless Cross”.Στο “Some kind of woman” παίζουν οι Singer και Spitz σε ντραμς και μπάσο αντίστοιχα ενώ στο “Black Moon” το μπάσο έχει αναλάβει ο Nichols. Στα δυο αυτά κομμάτια τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν από τον Tony Martin.Το πρώτο όνομα του “Black Moon” ηταν “Gypsy Warning” όταν το είχαν πρωτοξεκινησει να το παίζουν,πριν την έλευση του Martin. Ο Spitz αποχωρεί και την θέση του παίρνει ο Jo Burt.Με αυτήν την σύνθεση πραγματοποιείται η περιοδεία του “Eternal Idol”.Μάλιστα σε αυτήν την περιοδεία όπως και στις άλλες που ακολούθησαν με τον Martin,ο Nichols έπαιζε και δεύτερη κιθάρα σε ορισμένα κομματια.

To 1988 αποχωρεί ο Burt. Ενας που δοκιμάστηκε ήταν ο Steve Redvers ο οποίος ήταν τότε στους Starfighters. Το ίδιο έτος η μπάντα έπαιξε μια συναυλία για φιλανθρωπικούς σκοπούς,όπως αυτή που έκαναν με τον Ozzy το 1985,στην οποίο το μπάσο ανέλαβε ο Nichols. Εκεινο τον καιρό έπαιζαν πολλά σενάρια για ένα project του Iommi με τον Cozy Powell στα ντραμς. Τελικα δεν έγινε τιποτα. Τελικα ο Cozy Powell έρχεται στο συγκρότημα σαν νέος ντραμερ. Εκεινη την περίοδο είχαμε την προσωρινή αποχώρηση του Martin, άλλα ύστερα από πρόταση του Powell να γυρίσει πίσω,ο Iommi συμφώνησε και το έκανε αμεσα. Αυτο που έκανε τον Powell να θέλει οπωσδήποτε τον Martin στην μπάντα ήταν η ακρόαση του “Black Moon”.Εξεπλάγειν με την φωνή του! Με τον Martin πλέον πίσω οι Black Sabbath ψάχνουν για μπασίστα. Τελικα την θέση του μπασίστα παίρνει ο Laurence Cottle.

Το συγκρότημα τελειώνει τις ηχογραφήσεις του νέο του δισκου. Το όνομα του είναι “Headless Cross” και κυκλοφορεί το 1989.Ένα πραγματικό αριστούργημα!Από τους πιο κλασσικούς δίσκους τους. Εδω έχουμε την συμμετοχή του Brian May των Queen ,στο τραγούδι “When Death Calls”.Το όνομα του δίσκου ήταν ιδέα του Martin και είναι το όνομα ενός χωρίου που όλοι οι κάτοικοι πεθάναν από μια μυστηριώδη ασθενεια. Ο δίσκος περιείχε κορυφαία κομμάτια σαν το ομώνυμο,για το οποίο γυρίστηκε και video κλιπ,το “When death calls” , “Devil and Daughter” και γενικότερα όλα τα κομμάτια ήταν ένα ενα. Επισης υπάρχει και μια επανεκτέλεση του “Black Moon”.Ο Martin είχε πει σε μια συνέντευξη του ότι τα φωνητικά τα ηχογράφησε μια φορά το 1987,όποτε προκύπτει επανεκτέλεση μόνο στο μουσικό μέρος. Επίσης κυκλοφορεί και ένα picture disk του “Headless Cross” που περιεχέι ένα b-side το “Cloak & Dagger” το οποίο δεν συμπεριλαμβάνετε στον δισκο.

Ο Cottle αποχωρεί και την θέση του την αναλαμβάνει ο Neil Murray γνωστός από τους Whitesnake και Gary Moore.Η περιοδεία ξεκινάει και είναι από τις πιο επιτυχημένες τους!Ξεχωρίζουν οι συναυλίες που έκαναν στην Μόσχα,όπου μάλιστα υπάρχει και πολύ καλής ποιότητας bootleg DVD,στην οποίο παίζουν και μια διασκευή του “Apache” των Shadows.Οπως επίσης σε ορισμένες συναυλίες τους στο τελευταίο μερος που ο Martin ανέφερε τα μέλη της μπάντας ο Iommi παίζει ένα riff το οποίο μπήκε αργότερα; στο “Ι” από το “Dehumanizer” του 1992.Σε αυτήν την περιοδεία είχαν μάλιστα και καλεσμένους  τους May και Gillan σε μερικες συναυλιες τους.

Τελη του 1989 τελειώνει η περιοδεία τους και ετοιμάζονται για τον νέο δίσκο τους. Υπαρχουν μάλιστα και 3 κομμάτια σε rough edit απο εκεινη την εποχή τα οποία κυκλοφορήσαν στο bootleg “Reincarnation”.Ο δίσκος ηχογραφείται και κυκλοφορεί το 1990.Το όνομα του είναι “TYR” και όπως δείχνει το όνομα του είναι επηρεασμένος από την σκανδιναβική μυθολογια. Προκειτε για άλλον ένα κλασσικό δισκο. Τα κομμάτια του είναι όλα κορυφαία!Επίσης εδώ έχουμε και μια ραδιοφωνική μπαλάντα το “Feels Good To Me”,για το οποίο γυρίστηκε και βίντεο κλιπ. Το τραγούδι αν και είναι αρκετά διαφορετικό από το επικό και heavy ύφος του δίσκου,παρόλα αυτά προκύπτει για μια πολύ καλή μπαλάντα η οποία ηχογραφήθηκε για λογούς προώθησης στο ραδιόφωνο.

new picture whl

Τραγουδια σαν το “Jerusalem”,”Anno Mundi”,”Heaven in black” και “Law Maker” γίνονται κλασσικά και λατρεύονται από τους οπαδούς τους. Ο Martin είχε γράψει και άλλο υλικό το οποίο δεν μπήκε στον δίσκο αυτόν,άλλα μέρος του μπήκε στον προσωπικό του δίσκο που κυκλοφόρησε το 1992 και περιείχε μια εκτέλεση του “Jerusalem” από την προσωπική μπάντα του.

Οι Sabbath ξεκινούν ακόμα μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία,στην οποία για άλλη μια φορά ήταν καλεσμένος ο May άλλα και ο Geezer Butler. Στο τέλος της περιοδείας αποχωρούν ο Murray  και Martin.Μαλιστα η αποχώρηση του δεύτερου έγινε λίγες μέρες μετά την δήλωση του Iommi ότι ο Martin ήταν ο καλύτερος τραγουδιστής που ειχαν. Την θέση του μπασσιστα αναλαμβάνει ο Butler και την θέση του τραγουδιστή ο Dio. Αν και οι σχέσεις του Powell και του Dio δεν ήταν πότε καλές, με αυτήν την σύνθεση ξεκινούν τις πρόβες για το νέο δίσκο τους. Υπάρχουν και bootleg από την περίοδο εκείνη,τα οποία είναι από τις προσωπικές κασέτες του Powell που κάποιος τις έβγαλε στην φορά μετά θανατο. Σε αυτές τις πρόβες και demos ακούμε πρώιμες εκτελέσεις των “Computer God”,”Letters from the earth”(σε επταλεπτη εκδοση!),”Master of insanity” καθώς  και 2 ολοκληρωμένα κομμάτια τα οποία δεν κυκλοφορήσαν επίσημα πότε τα “The next time” και το “Bad Blood” καθώς και κάποια άλλα ανολοκλήρωτα,χωρίς όνομα κομμάτια,τα οποία είναι κυρίως  instrumental. Το “Computer God” σαν όνομα ήταν ιδέα του Butler,από ένα κομμάτι ντεμο που είχε γράψει με την μπάντα του το 1986,όπως επίσης το “Master of insanity” αρχικά είχε εκτελεστεί από την προσωπική μπάντα του Butler σε ντεμο το 1986.Και τα δυο αυτά τραγούδια του Butler υπάρχουν στα bootleg αυτά. Επίσης ένα riff του “The next time” ακούγεται στο τραγούδι “Psychophobia” από το “Cross Purposses” του 1994.

Ο Iommi εκείνη την εποχή δούλευε ένα κομμάτι με το όνομα “Hollywood Black”.Αυτό το κομμάτι πότε δεν μπήκε κάπου σαν Sabbath,άλλα το πήρε ο Dio και το ηχογράφησε με την προσωπική μπάντα,βάζοντας το στο δίσκο του “Strange Highways” του 1994. Αυτό όμως που προκαλεί εντυπώση είναι ότι ενώ είχαν τον Dio στην μπάντα,κάλεσαν κάποια στιγμή τον Martin για να ηχογραφούσουν τα κομμάτια που είχαν ετοιμάσει. Ο Martin τραγούδησε κάποια κομμάτια του δίσκου,άλλα δεν προχώρησε η υποθεση. Ομως ενώ όλα πηγαίναν κάλως για τις τελικές ηχογραφήσεις,ένα ατύχημα του Powell,αναγκάζει τον Iommi να βρει αντικαταστάτη του. Ο Appice τελικά θα αναλάβει τα ντραμς και έχουμε την επανένωση της Mob Rules περιόδου.

Σαν προπομπός του δίσκου βγαίνει το “Time Machine” σε διαφορετική εκτέλεση από αυτήν που μπήκε στον δισκο. Το κομμάτι μπήκε σε soundtrack κινούμενων σχεδίων. Τελικα ο δίσκος κυκλοφορεί το 1992.

Ο δίσκος είναι αρκετά βαρύς και σκοτεινος. Κομμάτια σαν τα “Computer God”,”I”,”TV Crimes”,”Master of insanity” και “Time Machine” ξεχωρισαν. Για το “TV Crimes” γυρίστηκε βίντεο κλιπ καθώς κυκλοφόρησε και single του που περιελάμβανε μια διαφορετική εκτέλεση του “Letters from the earth”.Τους στίχους του δεύτερου τους είχα γράψει ο Dio,εμπνευσμένος από τα γράμματα που λάμβαναν από όλο τον κοσμο. Ο δίσκος όμως δίχασε τους οπαδούς τους. Πολλοι μιλάνε για ένα μέτριο δίσκο,ο οποίος δεν έφτανε με τίποτα το μεγαλείο των προηγούμενων δυο που είχαν κυκλοφορησει. Πολλοί είπαν ότι πρόκειται για ένα τυπικό Dio/Sabbath δίσκο. Παντως σίγουρα πρόκειτε για ένα καλό δίσκο,που περιείχε κάποιες πολύ καλές στιγμές,όπως τα κομμάτια που αναφέρθηκαν παραπάνω. Στην deluxe εκδοσή του δίσκου περιλαμβάνονται και οι δυο εναλλακτικές εκτελέσεις των “Time Machine” και “Letters from the earth”.

Το συγκρότημα ξεκινά περιοδεία στην οποία σε μια συναυλία θα έχουμε guest τον Carmine Appice αδερφό του Vinnie Appice.Ομως ο Dio αποχωρεί από το συγκροτημα. Αιτια ήταν η πρόσκληση του Ozzy στους Black Sabbath,να παίξουν σαν guest στην υποτιθέμενη τελευταία συναυλία του.


new picture hal

O Dio αρνήθηκε να παίξει κάτω από το όνομα του Ozzy και αποχωρησε. Την θέση του πήρε ο Rob Halford των Judas Priest.Επαιξαν 2 συναυλίες στην Costa Mesa,από την οποία μάλιστα κυκλοφόρησε το περιβόητο bootleg “Ozzy meets the priest”.Μάλιστα στο δεύτερο live έπαιξαν και μερικά κομμάτια με την αυθεντική σύνθεση τους. Βρισκομαστε πλέον στα τέλη του 1992, με το συγκρότημα να είναι χωρίς τραγουδιστή,μιας και ο Halford ήταν προσωρινός,άλλα ουσιαστικά και χωρίς ντράμερ γιατί ο Appice ήταν μόνο στα χαρτιά στην μπαντα. Το 1993 ο Tony Martin επιστρέφει και την θέση του ντράμερ παίρνει ο Bobby Rondinelli γνωστός από τους Rainbow και Quite Riot. Με αυτή την σύνθεση ξεκινούν το γράψιμο των κομματιών του νέο τους δισκου. Εκεινη την εποχή επίσης υπήρχε έντονη φήμη για επανένωση με την αρχική σύνθεση,άλλα στην συνεχεία μετατράπηκε σε επιστροφή του Bill Ward στην μπάντα που ούτε αυτή εγινε. Οι Iommi,Butler,Ward συμφωνήσαν για επανένωση άλλα ο Ozzy όχι,γιατί ήθελε να αποσυρθεί για κάποιο χρονικό διάστημα από την μουσική.

new picture pal l

Στην συνεχεία είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν με τα 3/4 της αυθεντικής σύνθεσης και τον Martin στα φωνητικά,άλλα ούτε αυτό εγινε. Στο studio που έκαναν τις ηχογραφήσεις,ήταν και ο Eddie Van Halen. Μαζi του ο Iommi έγραψε το κομμάτι “Evil Eyes”.Στην demo εκδοχή του το ένα σόλο το έπαιζε ο Van Halen,στην τελική εκδοσή όμως ο Iommi έπαιξε όλα τα σόλο,προσπαθώντας το μέρος του Van Halen να το παίξει όσο πιο κοντά γίνεται στο αυθεντικο. Ομως το όνομα του Van Halen δεν γράφτηκε τελικά στα credits του δισκου. Αρχες του 1994 κυκλοφορεί το “Cross Purposses” ο νέος δίσκος των Black Sabbath.Ενας πολύ κάλος δίσκος ,με διαφορετικά στον ήχος,αρκετά σκοτεινός άλλα και διαφορετικός από τους άλλους δισκους. Κομματια σαν το “I witness”,”Cross of thorns”,”That hand that rocks the candle” άλλα και η πολύ καλή μπαλάντα “Dying for love”,ακούγονται αρκετα. Μαλιστα γυρίστηκε και βίντεο κλιπ για το ”That hand that rocks the candle”.Στην ιαπωνεζικη εκδοσή του δίσκου υπάρχει και ένα ακόμα τραγούδι το “What's the use”.Το συγκρότημα ξεκινάει περιοδεία από την οποία μάλιστα θα ηχογραφηθεί το δεύτερο live άλμπουμ τους το “Cross Purposses Live”,το οποίο θα κυκλοφορήσει το 1995 σε ένα πακέτο που περιελάμβανε την συναυλία σε βιντεοκασετών και CD.

Στην βιντεοκασέτα υπήρχε ολόκληρη η συναυλία,ενώ στο CD εξαιτίας του χρονικού περιορισμοί αφαιρέθηκαν μερικά τραγουδια. Στην περιοδεία αυτή έπαιξαν και το “The Wizard” το οποίο είχαν να παίξουν 25 χρονιά!Μέτα το τέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας ο Rondinelli αποχωρεί και στις συναυλίες στην αμερικάνικη περιοδεία,την θέση του παίρνει ο Bill Ward.Μετα το τέλος της αμερικάνικης περιοδείας ο Butler αποχωρει. Μετα από λίγο αποχωρεί και ο Ward. Την θέση του μπάσου παίρνει ο Neil Murray και την θέση του ντράμερ ο Cozy Powell.Η σύνθεση του “Tyr” επανενώθηκε και άρχισαν να ετοιμάζουν τα τραγούδια του νέου δίσκου τους. Demos από εκείνη την εποχή έχουν κυκλοφορήσει σε bootleg. Η μια εκδοσή είναι με φωνητικά και η αλλαγή χωρις. Στην ουσία στην δεύτερη προκύπτει για rough edit εκδοσή του δισκου. Και στα δυο αυτά bootlegs ακούμε τα κομμάτια σχεδόν έτοιμα,με κάποιες διάφορες σε μερικά μέρη τους από ότι στο τελικό δίσκο και για πολλους τα demos είχαν καλύτερο ήχο από το δίσκο που κυκλοφόρησε  και πολλοι ππροτιμούν αυτές τις εκδοσεις. Εδω για πρώτη φορά σε δίσκο Black Sabbath έχουμε guest στα φωνητικά και αυτός είναι ο rapper Ice-T που θα συμμετάσχει στο “Illusion of power”,στην τελική εκδοσή που θα μπει στον δισκο.

Ο δίσκος κυκλοφορεί αρχές 1995 και το όνομα του είναι “Forbidden”.Αυτός ο δίσκος θα θεωρηθεί ότι χειρότερο έχουν κυκλοφορήσει οι Black Sabbath.Ακομα και τα ίδια τα μέλη της μπάντας ήταν πολύ δυσαρεστημένα από το τελικό αποτελεσμα. Οι επιλογές του παράγωγου Ernie C. ,οσο άφορα τον ήχο,χαντάκωσαν τα κομμάτια. Τα demos ειχαν καλύτερο ηχο. O Ernie C. Ηθελε να κάνει τον ήχο πιο μοντέρνο άλλα αυτό αποδείχθηκε ολεθριο. Η συμμετοχή του Ice-T πηρε άσχημες κριτικές,η δισκογραφική παρενέβη πολύ περισσότερο στον δίσκο αυτόν,περιορίζοντας  το συγκρότημα άλλα και προκαλώντας μεγάλα προβλήματα με την όλη της στάση όσο άφορα και την προώθηση του δισκου. Επισης ακόμα και ο τρόπος που τραγούδησε ο Martin κατηγορήθηκε από πολλούς οπαδους. Οι περισσότερες συνθέσεις ηήταν μέτριες και το συγκρότημα ενώ προσπάθησε να κάνει τον ήχο του πιο σύγχρονο αλλάζοντας ορισμένα στοιχεια του ήχου τους,ώστε να προσαρμοστεί στην τότε εποχή,το μόνο που κατάφερε ήταν να κυκλοφορήσει ένα από τους πιο μέτριους δίσκους του.

Στην ιαπωνική εκδοσή κυκλοφόρησε και με ένα τραγούδι παραπάνω το “Loser gets it all”.Επίσης γυρίστηκε και βίντεο κλιπ για το “Get a grip”, το οποίο ήταν animation. Βέβαια ο δίσκος είχε μερικές καλές στιγμές όπως το κορυφαίο “Kiss of death”, η μπαλάντα “I wont cry for you” και το ομωνυμο. Το συγκρότημα κάτω από δύσκολες συνθήκες ξεκινάει περιοδεια.

Στα μέσα όμως τις περιοδείας αποχωρεί ο Cozy Powell.Ο Bobby Rondinelli παίρνει την θέση μέχρι το τέλος της περιοδειας. Μαλιστα σε κάποια live τους εκείνη την εποχή είχαν παίξει και το “Changes” το οποίο είχαν να το παιξουν 22 χρονιά περιπου. Μετα το τέλος της περιοδείας οι Murray και Rondinelli αποχωρούν από το συγκροτημα. Απο τα τέλη του 1995 μέχρι τα τέλη του 1996 οι Sabbath βρίσκονται σε παγο. Το 1996 έρχεται και η αποχώρηση του Martin. Το ίδιο έτος υπάρχουν φήμες ότι ο Iommi ετοιμάζει την δημιουργία project με τον Rob Halford. Αυτο δεν έγινε,άλλα αυτό που πραγματοποιήθηκε ήταν η δημιουργία ενός project με τον Glenn Hughes. Ηχογράφησαν κάποια τραγούδια,άλλα η υπόθεση δεν προχωρησε. Αυτα τα demos βγήκαν στην φορά σαν “The eighth star”.Μονό ένα τραγούδι δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτό το bootleg,το “Time is the healer” το οποίο μπήκε στην επίσημη εκδοσή του δίσκου που κυκλοφόρησε σαν “1996 DEP Session” το 2004,με επαναηχογραφημένα ντραμς,εξαιτίας κατηγοριων απόπειρας βιασμού του πρώτου ντράμερ του Dave Holland,ο οποίος ήταν γνωστός από τους Judas Priest.

Το ίδιο έτος κυκλοφορεί και η συλλογή “The Sabbath Stones”,που περιλαμβάνει κυρίως κομμάτια από την εποχή του Tony Martin,στα οποία περιλαμβάνεται και το “Loser gets it all”.Αυτή η συλλογή κυκλοφόρησε μόνο και μόνο για να λήξει το συμβόλαιο τους με την τότε δισκογραφική εταιρία την I.R.S.

Το 1997 έχουμε την επανένωση της αυθεντικής σύνθεσης των Black Sabbath. Ομως για προσωπικούς λογούς ο Ward δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην αρχή σε κάποιες συναυλίες,για αυτό και την θέση,προσωρινά ,στην αρχή ήταν να την πάρει ο Rondinelli,άλλα τελικά την πήρε ο Mike Bordin που τότε ήταν ντράμερ στην προσωπική μπάντα του Ozzy και γνωστός από τους Faith no more.Ακομα σε ένα live τους ντραμς έπαιξε ο Shannon Larkin των Ungly Kid Joe.Στην συνεχεία επιστρέφει ο Ward πίσω και ξεκινούν πρόβες από τις οποίες θα ηχογραφήσουν ένα κομμάτι το “Psycho Man”.Εκείνη την εποχή ηχογραφούν άλλο ένα τραγούδι το “Sailing My Soul”,στο οποίο όμως ντραμς δεν παίζει ο Bill Ward,εξαιτίας προβλήματος υγείας,άλλα drumum machine.

Το συγκρότημα συνεχίζει την περιοδεία του και από αυτήν θα ηχογραφηθεί το πρώτο live άλμπουμ τους με την αυθεντική σύνθεση και το τρίτο επίσημο τους,το “Reunion”.Ο δίσκος αυτός θα κυκλοφορήσει το 1998 και θα συμπεριλαμβάνει και τα δυο  νέα τραγούδια τους. Ειναι τα πρώτα τραγούδια που κυκλοφορούν με τον Ozzy ύστερα από 20 χρονιά!Ακόμα την ίδια περίοδο κυκλοφορεί και το single του”Psychoman” που περιλαμβάνει το τραγούδι αυτό σε διάφορα remix. Οι συναυλίες συνεχίζονται ,σε μια μάλιστα ήταν παρών ο Cozy Powell,ώστε να πάρει την θέση του Ward αν αυτός δεν αισθανόταν καλα. Πριν από την έναρξη μιας συναυλίας τους,είχαν κάνει πρόβες και με τον Whitfield Crane των Ungly Kid Joe,στις οποίες μάλιστα είχαν παίξει και το “Heaven and hell”,που φυσικά δεν παίχτηκε στην επίσημη συναυλία. Υπαρχει και bootleg από εκείνη την προβα. Σε ορισμένες συναυλίες έπαιξε και ο Vinnie Appice ντραμς και αυτό ήταν η αίτια διαμάχης του με τον Dio. Φτανουμε με αυτόν τον τρόπο έως το 2000.

Το 2000 είναι μια πολύ ήσυχη χρονιά,χωρίς περιοδείες,χωρίς συναυλίες πάρα μόνο μερικές έκτακτες εμφανίσεις. Εκείνο το έτος ο Iommi κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό δίσκο με το τίτλο “Iommi” και με αρκετούς καλεσμένους. Το 2001 οι Sabbath μπαίνουν στο στούντιο και προβάρουν για την δημιουργία νέων κομματιων. Συμφωνα με τις τότε δηλώσεις του Iommi είχαν 6 κομμάτια έτοιμα ,άλλα δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι με αυτα. Τελικα δεν έγινε τίποτα τοτε. Το μόνο τραγούδι που βγήκε στην φορά ήταν το “Scary Dreams”,το οποίο παίχτηκε σε διάφορα lives τους το 2001.Το ίδιο έτος οι Sabbath πήραν βραβείο ESPN.

Η μπάντα ξεκινάει περιοδεία μέχρι το 2002.Το έτος αυτό οι Ozzy και Iommi θα παίξουν το “Paranoid” για μια δεξίωση της βασίλισσας της Αγγλιας. Το μπασσο και τα ντραμς σε εκείνη την εμφάνιση θα παίξουν οι Pino Paladino και Phill Collins αντιστοιχα. Το 2003 είναι μια νεκρή περιοδος. Το 2004 έχουμε την αποχωρηση του Geoff Nichols μετα απο 25 χρονια συνεχης παρουσιας του με του Sabbath. Tην θέση του θα πάρει ο Adam Wakeman,γιος του πλήκτρα που είχαν την δεκαετία του 70 και μετεπειτα μέλος του Ozzy.Επίσης για άλλη μια φορά την θέση του Ward θα καλύψει ο Mike Bordin,άλλα ο Ward θα επιστρέψει σχεδόν αμεσως. Το συγκρότημα ξεκινάει νέα περιοδεία,στην οποία μάλιστα σε μια συναυλία θα τραγουδήσει ο Rob Halford,επειδή ο Ozzy ήταν αρρωστος.  

new picture co oz

Υπάρχει πολύ καλής ποιότητας DVD από εκείνη την ημερα. Φτανουμε αισίως στο 2005 όπου το συγκρότημα βραβεύεται στο Hall of fame και το καλοκαίρι του ίδιου έτους έρχονται στην χωρά μας,για δεύτερη και πρώτη φορά με την αυθεντική συνθεση. Η συναυλία έγινε στα πλαίσια του Rockwave Festival και ευτυχώς δεν είχε την τύχη της πρώτης τους εμφάνιση του 1987,αντιθέτως ήταν θριαμβευτικη. Ο γράφων είχε την τιμή και την συγκίνηση να είναι παρών εκείνην την ήμερα,μεγάλες στιγμές! Υπάρχει και επαγγελματική ποιότητας bootleg DVD,απο εκείνο το φοβερό γεγονός!Μετα το καλοκαίρι του 2005,το συγκρότημα σταματάει και παγώνει κάθε του δραστηριότητα του. Το ίδιο έτος ο Iommi κυκλοφορεί τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο μαζί με τον Glenn Hughes και το όνομα του είναι “Fusion”.To 2006 υπάρχουν σχεδία κυκλοφορίας μιας συλλογής με κομμάτια από την Dio εποχή τους. Ο Iommi προσεγγιζει τον Dio για την δημιουργία 2 κομματιών που θα έμπαιναν σαν bonus.

Η σύνθεση των Sabbath θα ήταν για αυτό το λόγο η εξής Iommi,Dio,Butler,Ward.Ο Ward τελικά δεν θα συμμετάσχει και την θέση του θα πάρει ο Appice. Ετσι αντί για επανένωση της Heaven and hell εποχής έχουμε αυτήν της Mob Rules εποχής και αντί για 2 τραγούδια ηχογραφούν 3.Τα κομμάτια αυτά είναι τα τα “Devil Cried”,που θα κυκλοφορήσει σε single και θα γίνει και promo video clip για αυτό,”Ear in the wall” και “Shadow on the wind”.Τα κομμάτια αυτά θυμίζουν σε ήχο το “Dehumanizer”.Πλήκτρα στα συγκεκριμένα κομμάτια παίζει ο Mike Exeter,γνωστος ηχοληπτης ποθ εχει συνεργαστει με τον Iommi αλλα και με τους Black Sabbath στο αναμενομενο καινουργιο δίσκο τους “13”.Η συλλογή κυκλοφορεί το 2007 και τα νέα τραγούδια παίρνουν καλές κριτικες. Τελικα τα μέλη του συγκροτήματος βλέπουν ότι έχουν πολύ καλή χημεία και αποφασίζουν να προχωρήσουν,αλλάζοντας το όνομα τους σε Heaven And Hell προκείμενου να μην έχουν θέματα με τον Ozzy,αν και τα δικαιώματα του ονόματος ανήκουν στον Iommi. Οπως και να έχει πάντως αυτό ήταν τυπικό,γιατί για όλους αυτή η μπάντα ήταν,είναι και θα είναι οι Sabbath άσχετα αν παίζουν με άλλο όνομα για νομικά θεματα. Χαρακτηριστική πάντως ήταν η δήλωση του Butler,ότι αν ήταν ακόμα με τον Ozzy ούτε ένα τραγούδι δεν θα είχαν γράψει,δείχνοντας πόσο καλή χημεία είχε η συγκεκριμένη συνθεση. Με την προσθήκη του Scott Warren(ex Dio) στα πλήκτρα ξεκινήσουν περοιδεια. Μαλιστα περάσαν και από την χωρά μας το καλοκαίρι του 2007.Στα τέλη του 2008 ολοκληρώνεται η περιοδεία και μπαίνουν στο studio για να ξεκινήσουν να γράφουν κομμάτια για το νέο δίσκο τους. Την θέση του πλήκτρα ξαναπαίρνει ο Mike Exeter.Το 2009  κυκλοφορεί ο δίσκο τους “The Devil You Know”.Ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε στα ίδια studios με το Dehumanizer και ο ήχος του μοιάζει πολύ με αυτο. Θα γυριστεί και ένα βίντεο κλιπ για το “Bible Black” το οποίο θα κυκλοφορήσει και σαν single. 

new picture ne ba 

Ο δίσκος είχε αρκετά καλά κομμάτια και πήρε αρκετά καλές κριτικές. Κομμάτια σαν το “Bible Black”,”Fear”,”Follow the tears” ακούγονται αρκετά. Την θέση του πληκτρά για την περιοδεία ξαναπαίρνει ο Scott Warren.Το ίδιο έτος έχουμε επίσης την δικαστική διαμάχη μεταξύ Iommi και Osborne όσο άφορα το όνομα Black Sabbath,η οποία τελικά έληξε με συμβιβασμο. Η μπάντα ξεκινάει περιοδεία από την οποία θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει το “Neon Knights:30 years of Heaven and Hell” το 2010.Το συγκρότημα όμως θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις συναυλίες τους εξαιτίας εμφάνισης καρκίνου στον Dio. Ενω όλα δείχνουν ότι θα το ξεπεράσει,δυστυχώς όμως το Μάιο του 2010 ο Dio θα πεθανει. Τον Ιούλιο του 2010 οι υπόλοιποι θα κάνουν ένα τελευταίο live για να τιμήσουν τον Dio. Τα φωνητικά θα αναλάβουν οι Glenn Hughes και Jorn Lande(ex Masterplan), με τον Phil Anselmo(ex Pantera) να τραγουδάει και αυτό σε ένα κομματι.

new picture sk

Η συναυλία αυτή θα γίνει στα πλαίσια του High Voltage festival στην Αγγλια. To 2011 o Iommi θα σχηματίσει ένα project με τον Gillan με το όνομα Whocares και θα κυκλοφορήσουν ένα single το 2011 το “Out of my mind/Holy Water”.Για το “Out of my mind θα γυριστεί και βίντεο κλιπ. Αυτο το project έγινε για φιλανθρωπικούς σκοπους. Το επόμενο έτος θα κυκλοφορήσουν και μια συλλογή οι Whocares που θα περιλαμβάνει τα δυο κομμάτια τους,άλλα και τραγούδια από Black Sabbath,Deep Purple,Gillan Band κ.α. έχοντας μάλιστα σπάνιο και ακυκλοφόρητο υλικο. Το Νοέμβριο του 2011 έρχεται μια είδηση κεραυνός!11-11-11 οι Black Sabbath επανεντάσσονται με την αρχική τους συνθεση. Το συγκρότημα σχεδιάζει την δημιουργία καινούργιου δίσκου και περιοδεια. Το 2012 όμως ο Bill Ward αποχωρεί και την θέση του παίρνει ο ντράμερ του Ozzyzy ο Tommy Clufetos.Το ίδιο έτος όμως ο Iommi διαγνώστηκε με λεμφωμα. Τα σχεδία τις μπάντας έμειναν πίσω και αρκετές συναυλίες τους ακυρώθηκαν,αντικαταστώντας την μπάντα με τους Ozzy & Friends όπως έγινε και στην χωρά μας. Ελαχιστες συναυλίες έκαναν εκείνη την περιοδο. Το συγκρότημα στα μέσα του χρόνου μπαίνει στο studio για να γράψει κομμάτια για τον νέο τους δισκο. Η κατάσταση του Iommi ευτυχώς βελτιώνεται συνεχως. Τελη του 12 ο Iommi αναφέρει ότι έχουν γράψει 15 κομμάτια από τα οποία 13 θα μπουν στον δισκο. Στις αρχές του 13 το συγκρότημα μπαίνει στο studio για να ηχογραφήσει τα κομμάτια του. Τα ντραμς θα αναλάβει ο Brad Wilk (ex Rage against the machine) για το δίσκο αυτον. Το Φεβρουάριο του 2013 γίνεται η μίξη του δίσκου και ανακοινώνεται η ημερομηνία κυκλοφορίας και το όνομα του δίσκου καθώς και 6 κομμάτια του. Το όνομα του δίσκου είναι “13”,θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2013,παραγωγός θα ειναι ο Rick Rubin που ηταν να αναλαβει τον υποτιθέμενο νέο δίσκο τους το 2001 και μερικά όνομα κομματιών είναι “Epic”,”Loner”,”Dear Father”,”End of beginning”,”Age of reason” και “God is dead”.Λάγο αργότερα θα κυκλοφορήσει στο internet και ένα βίντεο που δείχνει συνέντευξης των μελών του συγκροτήματος άλλα και σκηνές από το studio που κάνουν προβες. 

new picture eks
Ολοι οι οπαδοί είμαστε σε ανυπομονησία. Πρόκειται για τον πρώτο είισημο studio δισκο των Sabbath 18 χρονια μετα τον προηγούμενο,το “Forbidden”,4 χρονια με το “The Devil You Know” που κυκλοφορησε κατω απο το ονομα Heaven And Hell και 35 χρονια μετα τον τελευταιο δισκο που εβγαλαν με τον Ozzy το “Never say die”.Αναμφισβήτητα η προσδοκίες είναι τεράστιες και είμαστε σίγουροι ότι οι Black Sabbath  δεν θα μας απογοητεύσουν!Η ιστορία συνεχίζεται.........

Εδώ τελειώνει το αφιέρωμα μας για τους Πατέρες του Heavy Metal. Προσπαθησαμε να το κάνουμε όσο πιο πλήρες γινεται. Σαν φανατικός οπαδός τους,ήταν μεγάλη τιμή και ευθύνη να κάτσω και να γράψω ενα ττέτοιο αφιερωμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο και αδερφό Thierry Bauwens,τον ιδρυτή και υπεύθυνο του γαλλικού Black Sabbath Fun Club και για μένα ο πιο φανατικός οπαδός των Sabbath. Χωρις την πολύτιμη βοήθεια του  με το τεράστιο υλικό που έχει,θα ήταν αδύνατη η δημιουργία ενός τέτοιου αφιερωματος. Επισης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Rob Dwyer τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη του www.sabbathlive.com  το οποιο δυστυχώς εκλεισε. Χαρις σε αυτό το site έμαθα πάρα πολλά πραγματα. Θα πρότεινα σε όλους να επισκεφτούν το site του. Επισης όσοι θέλετε να ασχοληθείτε με το συγκρότημα ψάξτε να βρείτε πέρα από το επίσημο υλικό και τα πάρα πολλά ανεπισημα (bootlegs) που υπάρχουν,τα οποία πλέον με μια σύντομη αναζήτηση θα μπορείτε να έχετε στο χέρι σας(ή στο σκληρό δίσκο σας) όλα αυτό το ηχητικό ντοκουμεντο. Επισης τσεκάρετε τα links που είναι παρακατω. Επισης κάλο να προμηθευτείτε κάποιο από τα βιβλία  που προτείνονται στα παρακάτω sites,όπως είναι το πολύ κάλο βιβλίο-αυτοβιογραφια του Tony Iommi “Iron Man”.Ελπίζουμε το υλικό που σας δίνουμε να είναι κάλο εφοδιο για όσους ξεκινήσετε το ταξίδι στον μαγικό κόσμο των Black Sabbath!Come between Sabbath and Hell!!!!!!!!

Δισκογραφία

Black Sabbath (1970)
Paranoid (1970)
Master of Reality (1971)
Black Sabbath Vol. 4 (1972)
Sabbath Bloody Sabbath (1973)
Sabotage (1975)
Technical Ecstasy (1976)
Never Say Die! (1978)
Heaven and Hell (1980)
Mob Rules (1981)
Born Again (1983)
Seventh Star (1986)
The Eternal Idol (1987)
Headless Cross (1989)
TYR (1990)
Dehumanizer (1992)
Cross Purposes (1994)
Forbidden (1995)
13 (2013)

 

 

Links

http://black-sabbath.oldiblog.com ,το site του Thierry Bauwens

www.blacksabbath.com , το επίσημο site της μπάντας.

http://www.black-sabbath.com/ ,funclub site του Joe Siegler

http://edtradernet.weebly.com/trade-list.html ,site για ανεπίσημο υλικό τους.

 

Leonidas Sgourdas για το Southernrock.gr